Category - Announcement

Pertukaran Link Blog

change_blog

Assalamualaikum, kali ini saya nak maklumkan sedikit info berkaitan dengan pertukaran link blog saya dari http://mediahorizon.blogspot.com kepada http://mohdzarin.com/blog. Pertukaran ni actually, macam upgrade ke domain sendiri setelah hampir 8 tahun mengggunakan perkhidmatan blogspot. Terus terang saya cakapkan, saya suka menggunakan blogspot, just mungkin dah sampai masa saya berpindah ke domain sendiri dan mencuba sesuatu yang baru.

Semua contents dari blog lama saya dah sedut masuk ke domain name yang baru ni, cuma kebanyakkan post yang lelama tu setting dia macam lari sikit especially kat fonts dan alignment text. Mana yang terlarat tu saya dah fix tapi oleh kerana banyak sangat, so saya tak fix semua (hehe). Kalau inginkan tahap pembacaan dengan kadar optimum masih boleh baca melalui link blog yang lama.

Read More

1,941 total views, no views today

Menghitung Hari ~

Assalamualaikum semua~
Dalam sedar tak sedar dah dekat 5 bulan saya tak update apa-apa pada blog mediahorizon ni. Alamak, bukannya taknak update cuma banyak sangat benda yang saya kena uruskan sampai blog ni pun tak sempat nak update. Anyway, Semasa saya menulis entry kali ni genal lagi 24 hari untuk kepada hari akad nikah saya dan Zarith iaitu pada 5 Januari 2013. Haih.. berdebor-debor rasanya.
InsyaAllah setakat ini semuanya berjalan dengan lancar dan tersusun. Hanya beberapa benda yang kecik-kecik yang kena setelkan dan macam tak habis2 lagi ni. Pada masa yang sama juga, Karnival Upin & Ipin pun akan melabuhkan tirainya buat tahun ni dan lokasi terakhir adalah di Johor pada hujung bulan ni. Bertambah sibuklah nanti jawabnya. Terpaksa saya curi masa sikit-sikit untuk buat persiapan.
Tapi apa-apapun terima kasih kepada ahli keluarga kedua-dua belah pihak yang dah banyak membantu, kawan-kawan rapat yang bagi support. Doakan semuanya berjalan lancar nanti …Amin~!

 

436 total views, no views today

Terima Kasih Cikgu~

Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru diseluruh Malaysia. Ha, nak tahu tak? Sebenarnya projek ni dah bermula sejak beberapa bulan yang lepas. Projek album lagu baru Upin & Ipin bersama Nova Music ni dirancang sepatutnya berada dipasaran pada awal tahun ini ataupun setidak-tidaknya bulan April yang lepas. Tapi oleh kerana ada beberapa perubahan pada pemilihan lagu sebab nak pastikan lagu yang keluar tu betul-betul sedap jadi terpaksa didelaykan lagi.

Tapi apa-apapun, sempena Hari Guru ni lagu “Terima Kasih Cikgu” yang dicipta khas untuk guru-guru dah mula didengarkan melalui corong-corong radio-radio tempatan seperti di SuriaFM dan HotFM. Kalau ada macam tiba-tiba terdengar kat radio tu sure macam terpinga-pinga kejap, “Eh, lagu apa ni”

Lagu ni merupakan hasil nyanyian bersama Najwa Latif dan Asyiela Putri pelakon suara Upin & Ipin. Dengar macam comel je dorang ni nyanyi berdua. Actually, nak dapatkan spot kat radio untuk lagu cikgu-cikgu macam ni bukanlah senang. Sebab biasanya radio hanya mainkan lagu yang latest sahaja. Jadi cabaran nak naikkan lagu ni pun bukanlah senang. InsyaAllah, dengan nama Najwa Latif dan Upin Ipin diharapkan lagu ni mendapat tempat dihati peminat-peminat semua.

Oklah, saya share dulu video klip tak rasmi untuk lagu ni. Apa pendapat anda tentang lagu ni? Ok tak?

Video klip tak rasmi lagu Terima Kasih Cikgu

1,029 total views, no views today

Upin & Ipin The Musical Melabuhkan Tirainya…

Assalamualaikum. Ya, Allah lamanya tak update blog saya ni. Dah hampir sebulan dah.. Ish, ish~ Ini semuanya gara-gara saya yang terlalu sibuk dengan teater Upin & Ipin. Ha, siapa yang tak tengok lagi memang rugilah sebab semasa saya menulis blog ni teater ini hanya tinggal 1 show sahaja lagi. 

Macam-macam perkara yang saya dah perhatikan dan belajar disepanjang terlibat secara tak langsung dengan pembikinan teater ini. Saya sendiri secara  tak rasmi dah melalui semua proses pembikinan teater ini tapi tidaklah mendalam seperti mana orang-orang kuat dibelakang tabir teater ini seperti penerbit dan pengarah.

Gambar teaser bersama Kak Ros
InsyaAllah, saya dapat rasakan teater ini bukanlah yang terakhir bagi team ni. Sekiranya ada peluang mungkin ianya akan dipentaskan sekali lagi dan mungkin lepas ini di negara jiran pula. Siapa tahukan? Selama 30 persembahan tanpa henti (kecuali masa 28 April) menjadikan teater ini lain dari yang lain. Penat tu sudah tentulah penat. Saya yang hari-hari berada di Istana Budaya dan hanya mengambil gambar pun dah penat, inikan pulak adik-adik kita yang melompat dan menari-menari setiap hari di atas pentas. Di dalam kepenatan yang teramat sangat rupanya ada juga perasaan sebak diantara mereka apabila teater ini akan melabuhkan tirai. Tiada lagi gelak ketawa sesama mereka dan tiada lagi sebab untuk munasabah untuk mereka berkumpul di bawah satu bumbung.
Oklah, saya pun nak cerita banyak tapi tak sempat nampaknya. Saya tinggalkan anda semua dengan gambar eksklusif saya bersama Kak Ros. Wah, tak nak kalah tu. Silalah jeles..Hahaha….

281 total views, no views today

Super Spontan memang spontan habis~!

Yay~! Seronok sangat sebab minggu lepas saya berkesempatan menonton rancangan Super Spontan secara live di studio. Wah, jangan jeles ok sebab saya ada sumber tiket untuk masuk studio rakaman show ni yang dorang buat kat Finas setiap hari Jumaat. 1st episod minggu lalu sememangnya saya tidak tahu menahu langsung dengan konsep dan contents Super Spontan ni. Tapi lepas habis je tengok episod ni memang rasa taknak lepaskan peluang untuk menonton setiap minggu.
Selain lineup artisnya memang yang best-best, saya juga rupanya kerap kali masuk dalam camera sampai ada beberapa kawan-kawan yang sms dan tweet saya kata nampak muka saya dalam TV. Saya pun memang tahu ada camera depan muka jadi kenalah cover-cover sikit gelak.  Entahlah, dorang kata adalah macam 3-4 kali nampak saya tengah tepuk tangan. Tapi tak boleh lawan lagi bila last-last sekali saya jadi penonton bertuah dan diinterview oleh Ameer secara live. Ni semua gara-gara akak pakcik dalam studio tu yang taknak diinterview. Semuanya nak pass kat orang dan akhirnya dapatlah kat saya. Saya tak kisah sangat nak kena interview sebab show kelakarkan.. nak tanya soalan susah sangat apa pon… Hehe..

Johan

 Zizan
Zahid

 

Overall saya memang enjoy sangat tengok show ni walaupun ada kalanya nampak macam dorang seolah-olah kena buat lawak. Dengan durasi program iaitu 1 jam setengah saya rasa berbaloi untuk tengok dan berada di dalam studio. Pada kebiasaanya saya takde mood nak amik gambar dengan artis tapi mungkin kerana malam tu tiada tekanan dari kerja dan perasaan bebas sebagai seorang penonton tu tiba-tiba ada.. sayapun ambiklah gambar dengan beberapa idola saya seperti Zizan & Johan.

Harun Salim Bachik

463 total views, no views today

Awal Ashaari lamar Scha Al Yahya

Alhamdullilah, baru je berita kahwin Yusry & Lisa dah mula reda sikit tiba-tiba berita pasal kisah Awal & Scha nak kawin pula mula menjadi buah mulut orang ramai. Ada yang jangkakan dalam tahun ni juga dorang akan berkahwin, tapi tak tau bila.

Baru-baru ni, satu adegan lamar melamar yang dilakukan secara live melalui rancangan Propaganza Astro telah dirancang oleh Awal. Scha yang ketika itu menjadi hos rancangan ni amat terkejut sampai menangis sebab sangat terharu. Ramai yang memuji Awal sebab sangat gentleman dan berani melamar secara live.  Mari kita tengok video lamaran dorang ni :

586 total views, no views today

10 Petanda Jodoh Kita

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsi something lain sikit. Artikel ni saya jumpa dari iluvIslam .com yang berkisarkan mengenai tips dan petanda berkaitan jodoh. Mungkin ada diantara kawan-kawan saya yang sedang menjalinkan hubungan dengan pasangan masing-masing ataupun sudahpun merancang untuk mendirikan rumah tangga.
Memang tak salah, jodoh ditentukan oleh Allah SWT, tapi kita boleh cuba memastikan pasangan kita itu jodoh yang betul atau tidak. Harap-harap kita tak memilih berdasarkan rupa paras dan nafsu sahaja.
Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.
2. Senang Bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
3. Terima Kita Seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.
4. Sentiasa Jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.
 
5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

 6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?
7. Memahami Diri Kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.
8. Tampilkan Kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.
9. Kata Hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.
10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
 dipetik dari iloveislam.com
 
p/s : Doakan laluan penyatuan jodoh saya berjalan dengan lancar. Amin~
 

391 total views, no views today

Maternity Photoshoot – Indoor Session

Assalamualaikum. Saya berhenti sekejap untuk post pasal Disneyland walaupun ada beberapa materials yang masih saya ingin kongsikan. Buat masa sekarang ni, saya takdelah jetlag ataupun tak sihat. Alhamdullilah sebab dapat meneruskan semula kerja macam biasa dan merancang untuk sesuatu yang lebih besar.
Saya teruskan berkongsi cerita berkaitan dengan gambar maternity yang pernah saya buat untuk pasangan Jojo & Anis tempoh hari. Semasa saya menulis post ni, Anis dahpun melahirkan baby lelaki. Tahniah saya ucapkan.
Gambar menunjukkan “perubahan masa”
Gambar low angle dari dalam katil baby
 
Kalau haritu saya dah kongsi gambar ketika sesi Outdoor, kali ni saya nak kongsi beberapa gambar ketika sesi Indoor pula. Sesi photoshoot kali ni lebih sekejap dan ringkas sebab lokasinya pun dalam rumah. Ianya jadi lebih senang dan selesa untuk si ibu. Macam biasalah saya dah bersiap sedia dengan props seperti kasut dan buku berkaitan baby. Saya mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih untuk menyelesaikan keseluruhan sesi photoshoot masa tu.
Top angle si ibu dengan headphone
Moment mendengarkan lagu melalui headphone kepada baby

Saya hanya menggunakan 2 lokasi utama iaitu di ruang tamu dan di bilik baby. Oleh kerana pilihan dan ruang lokasinya agak terhad, jadi peranan pasangan menggunakan ekspressi masing-masing amat penting. Saya suka-suka je suruh dorang pura-pura gelak ataupun seperti sedang berborak untuk menampakkan mood neutral. Dorang memang akan dengar arahan saya.. Hehe…
Berlakon pakaikan baju baby
Baby toys
Happy pose kat sofa
Mempromotekan baju baby

Shoot dari luar rumah

Tak lupa juga, Zarith yang menjadi PA saya pada haritu. Walaupun tak berapa banyak sangat props yang harus dibawa tapi kadang-kadang dia memberi idea shots atau angle-angle yang boleh diambil. Macam manalah nanti saya nak ambikkan gambar untuk dia nanti untuk maternity yang lebih kurang macam ni. Saya kena hire orang jugak agaknya…

Zarith pun ada juga

p/s : Tahniah sekali lagi dengan kelahiran baby boy

781 total views, no views today

Tahniah Jojo Anis – Its a Boy~!

Tahniah kepada pasangan Jojo & Anis kerana telah dikurniakan bayi lelaki pada tanggal 11 Februari yang lalu. Saya mengambil masa beberapa hari untuk merancang post ucapan tahniah ni kat blog saya sebab sedang pening memilih contents yang terbaik. Dalam masa yang singkat dan agak penat sebab baru pulang dari LA, saya membuat keputusan untuk menghasilkan video kat bawah ni. Video ni saya rakam tanpa menggunakan tripod dan dengan masa yang sangat minimum. Saya harap korang berdua suka video ni…

Dengarlah lirik lagu latar yang saya pakai dalam video ni. Semoga kurniaan Allah yang terindah ini dapat dijaga dan dididik dengan baik… insyaAllah..

272 total views, no views today

Sambal Mak Nurul, dari KL ke LA ~!

Saya nak kongsi sedikit dengan keterujaan Sambal Mak Nurul yang kami bawa dari KL ke LA. Sambal goreng ikan bilis resepi Melaka ni memang sedap bukan sahaja dimakan bersama roti malahan juga sedap dimakan bersama pancake ataupun pizza. Mari kita lihat video istimewa ni. 

p/s : Siapa nak order sambal ni boleh contact saya. Model pelakon dijual secara berasingan.

528 total views, no views today