Category - Announcement

Terima Kasih MOO.com

Yea, terima kasih MOO.com kerana telah memberi Facebook Timeline bisnes kad secara percuma. Actually, promosi ni telahpun dibuat oleh MOO.com bulan lepas dengan memberi peluang kepada semua pengguna Facebook untuk mendapatkan bisnes kad secara percuma. Bisnes kad MOO yang berkonsepkan Facebook Timeline ni akan menggunakan gambar Timeline Cover anda sebagai gambar di bisnes kad.

Laman web MOO.com

Promosi percuma ini pula hanya untuk 200,000 pengguna Facebook terawal dari serata dunia. Saya pula kira bertuah kerana telah terpilih diantara berjuta-juta pengguna Facebook yang lain. Jadi di bawah ini adalah kad yang saya telah terima lebih kurang dalam tempoh 2-3 minggu pada tarikh saya mendaftar. Yelah, benda free, tak kisah lah nak buat kad ni untuk apa pun.. Hehe..
Cantik tak?
p/s : Kalau kos sebenar campur delivery boleh sampai RM90++ untuk normal 50pcs bisnes kad which is sangat mahal..

254 total views, no views today

Blog Idaman

http://ida-mandarin.blogspot.com/

Salam rakan-rakan blogger. Jemputlah masuk, pintu tak kunci. hehe.

Kali ni saya nak berkongsi cerita mengenai blog idaman kalbu saya .. eh, bukanlah blog idaman saya..  tapi blog Ida Mandarin ataupun lebih dikenali dengan Kak Ros. Idaman yakni nama ringkas bagi Ida Mandarin ni sebenarnya salah seorang blogger tegar macam saya dan dah lama mula menulis blog, juga macam saya.  Blog Idaman juga kadang-kadang selalu jarang ada updates, juga macam blog saya.

Tapi kali ni saya bukan nak cerita apa yang sama macam saya. Yang sebenarnya saya ingin bercerita kepada saya suka blog Idaman. ( Wah, statement~! ) Blog Idaman ni sebenarnya dah jadi dewasa sama dengan penulisnya. Menulis blog ni pernah dijadikannya sebagai rutin harian dan pembakar semangat dia. Kalau nak tahu dan nak kenal Idaman bolehlah baca setiap post Idaman ni. Oleh kerana Idaman ni suka membaca buku jadi banyaklah juga entry dia berdasarkan pasal buku-buku yang dibacanya.
Ada satu interest yang sama dengan saya adalah band “Mocca”. Saya pun dulu pernah suka gila dengan “Mocca” dan Idaman dapat pergi ke live show dorang kat Shah Alam dulu. Bila balik je dari show tu dia terus post kat blog dia bergambar dengan Mocca. Inilah cara nak bagi orang jeles kat blog.
Selain tu juga, kat blog Idaman kita boleh tengok macam mana zaman-zaman dulu kitaorang struggle pergi event tanpa any good preparation. Less is more~!. Macam mana ada a few fans yang still boleh ingat kitaorang dan sampai sekarang still keep in touch.  Saya happy masa tu dan seronok dapat tengok fan yang kecik-kecik ni membesar depan mata dan still sayang Upin Ipin sampai sekarang~
Ok, lepas ni kita ramai-ramai klik blog Idaman ni dah tengok apa dia nak kongsi cerita lagi…

http://ida-mandarin.blogspot.com/

p/s : Heran, macam mana Ida boleh dapat jumpa dengan Yuna sampai 2 kali …

290 total views, no views today

Menulis Blog Semula~!

Assalamualaikum semua … Dah lebih 8 bulan saya tak sentuh langsung blog ni rupanya. Ada terfikir nak tutup terus sebab dah malas nak buat blog.. tapi bila tengok dan baca balik post2 yang lama rasa rindu nak tulis blog semula. Ada juga kawan-kawan blog yang lain masih gigih menulis blog sehingga layout dorang masih sama walaupun dah 2-3 tahun buka blog. Oklah, mari kita mulakan semula.
Selama saya berdiam ni, saya bukanlah tak menulis blog langsung.. cuma saya sedang sangat sibuk menulis blog lain dan menjaga Facebook lain.Saya akan cuba mencari masa untuk menulis sebab banyak sangat yang nak saya kongsikan kat blog ni. Orait, mula-mula saya nak kena redesign skit blog ni, nak bagi freash looks skit. 
Ok, stay tuneee!!
p/s : Dah pakai Facebook Timeline?

296 total views, no views today

Mediahorizon 2011

Yippie! Dah 5 tahun sebenarnya blog Mediahorizon ni bernyawa. Eh, blog ada nyawa ke? Mestilah ada. Sebab setiap blog ada pengikutnya yang setia. Saya begitu rajin dan rancak menulis blog pada tahun 2009. Pada masa tu orang kata masih berdarah muda. Hehe…

Dari situlah saya belajar macam-macam. Layout blogpun dah beberapa kali ditukar. Tak kurang kurang juga beberapa kawan-kawan yang mengenali diri saya dari blog Mediahorizon ni terlebih dahulu barulah kenal di dunia yang nyata. Kalau tak salah rakan blog saya, Afiq Ludin merupakan salah seorang daripadanya. Blog ni boleh merapatkan kawan-kawan yang jauh. Yelah, kita boleh baca je blog dorang dan boleh tahu perkembangan hidup dorang dengan mudah. Contohnya blog kawan saya ini, MummySya. Tapi nampaknya blog dia dah macam tak aktif lagi. Oklah, nanti terasa nak buat blogpost mengenai kawan-kawan blog.

Mengenai blog Mediahorizon sendiri yang sudah masuk tahun ke 5, kali ini saya akan mengubah layout dan cuba menulis sebanyak mungkin contents. Kalau dulu, benda2 macam twitter dan facebook ni kurang femes. Tapi sekrang kalau tade benda-benda ni memang takleh hidup. Jadi blog saya ni akan link terus kepada twitter dan facebook. Canggih tau!

309 total views, no views today

Setahun selepas Geng

Happy Birthday, happy birthday to GENG. Yay! pada 12 Feb yang lepas maka genaplah setahun filem Geng ditayangkan di pawagam. Memang macam rasa baru je filem tu ditayangkan. Masih teringat lagi saat-saat seronok semasa promosi filem Geng ni dipawagam dulu. Dari Selatan hinggalah ke Utara saya pergi semata-mata ingin lihat filem Geng ini mendapat tempat di hati peminat. Jadi, sempena dengan memperingati hari itu, kami satu opis meraikan dan yang pasti ada makan-makan. Tak makan tak best lah.

Kek Geng (Sedapnya… nyum, nyum)


Kek ni semua saya punya

Memang sporting betullah dorang ni. Pada tarikh yang dah dijanjikan, semua staff kena pakai baju Geng bewarna hitam tu. Sebab ni sajalah baju rasmi yang kami ada masa dulu. Masing-masing kenalah selongkar balik almari nak cari baju ni. Percaya tak saya ada sekurang-kurangnya 15 helai baju Geng serta Upin & Ipin yang saya beli sepanjang tahun ni. Yelah, sebab saya selalu keluar ke eventkan. Takkan asyik pakai baju sama.

3 Dara pinggitan; Nurul, Nad dan Cima


Yuki antara senior yang bekerja
bersama saya sejak mula hasilkan Geng


Nell, Afiq dan Zaid

Oklah kita bercakap pasal menu makanannya pula. Kali ni memang antara menu terbaiklah. Segala jenis menu ada. Dari satay, kek, pizza, nasi ayam, donut, pendek kata macam-macamlah ada. Tapi di atas faktor kesihatan… hehe saya tak makan pun. Anyway, saya enjoy tengok semua orang makan dan saya ambil gambar dorang.

Antara menu makanan yang ada

Donut pun ada juga

Disamping itu, masing-masing diberi ruang untuk berkongsi pendapat dan pengalaman masing-masing semasa menghasilkan filem Geng dulu. Memang bukan semua yang masih ada sempat berkhidmat untuk filem Geng jadi dikesempatan inilah segala pengalaman dikongsi bersama. Rasa syukur bercampur syahdu mengenangkan ramai juga yang telah kecundang semasa menghasilkan filem Geng dulu. Namun, ramai juga yang berkobar-kobar untuk memulakan produksi filem ke 2 tidak lama lagi. InsyaAllah filem ke 2 nanti akan dihasilkan dengan lebih baik dan berkualiti.

Kak Ina dan Kak Izan aka Mak Dara

Faren, Saya dan Nurul bergambar
dengan replika filem reel Geng

Beramai-ramai bergambar kenangan

Adam, walaupun tak sempat menyumbang semasa filem Geng, tapi
berhasrat untuk membuat yang terbaik untuk filem ke dua nanti

Faiz antara orang kuat di dalam
pembikanan filem Geng

Kalau dikenang semula sebenarnya dalam tempoh setahun ini terlalu banyak perkara yang sudah berlaku. Dalam tempoh ni nilai persahabatan dan kesetiaan diuji dengan hebatnya. Hasilnya sesuatu yang sangat susah nak diterima pada peringkat awal. Tapi saya yakin itulah asam garam kehidupan. Saya masih meneruskan perjuangan yang mulakan. Diharapkan semua pengalaman itu dapat mendewasakan saya lagi selepas ini.

p/s : Tak sabar rasanya nak siapkan filem ke-2

223 total views, 1 views today

Meh beli Majalah Komik Upin & Ipin

Yay, Alhamdullilah akhirnya Majalah Komik Upin & Ipin ni siap jugak akhirnya. Kalau nak diikutkan dah lama betul rancang nak buat. Adalah lebih kurang 5-6 bulan dari proses A sampailah hari ni. Majalah yang berkonsep komik ni diadaptasi dari siri animasi Upin & Ipin di dalam versi komik dan juga ditambah maklumat-maklumat yang lain berkonsepkan majalah. Majalah ni diterbitkan sebulan sekali dan dijual dengan harga RM4.90 je dan full color. Baru-baru ni selesai majlis pelancaran majalah ni di Kelab Shah Alam, Selangor.

Sets untuk majlis pelancaran

Datuk Dr Mohammed Daud ketika memberi ucapan

Majlis pelancaran ni dirasmikan oleh Datuk Dr Mohammed Daud, Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) Kementerian Penerangan dan turut hadir ialah para media dan wartawan. Yang menariknya ialah gimik pelancaran yang menggunakan “rumah opah” sebagai media interaktif. Maskot Upin & Ipin muncul dari pintu “rumah opah” setelah berborak mengenai majalah yang ingin dilancar tu. Simple tapi sangat menarik dengan muzik latar dan efek lampu.

Upin & Ipin keluar dari rumah opah

Nurul dan Zarin pun ada pada majlis ni

Tiah pun sempat berposing

Abangnya pun sudah tentu tak lupa

Majalah Komik Upin & Ipin
disamping majalah-majalah lain

Secara keseluruhannya bagi saya Majalah Komik Upin & Ipin ni sebenarnya salah satu langkah yang bagus dan Isu pertama ni pun masih banyak yang boleh ditambah dan diperbaiki. Saya selaku Sumber Kandungan Kreatif akan memastikan pada isu-isu yang akan datang kandungannya akan lebih menarik dan kreatif. Kalau ada cadangan atau idea boleh emel kepada majalah@upindanipin.com.my atau mesej saja saya terus sebab emel tu pun masuk inbox saya juga.

p/s: apa ek nak tulis pada isu ke 2 nanti…

324 total views, no views today

Jom poco – poco!

Alhamdullilah, selepas beberapa minggu balik dari company trip di Cherating bulan lepas masing-masing tiba-tiba macam semangat nak menari poco-poco. Pertama kali aktiviti menari poco-poco di Cherating terus dibawa-bawa sampai ke office. Dengan hasil undian berdasarkan respon orang ramao akhirnya kelas tarian ni dilakukan setiap minggu selepas office hour. Mula-mula tu masing-masing malu-malu kambing, tapi selepas beberapa orang start dulu semangat menari tu pun datanglah.

Menari di lobi office pun jadilah

Aien sebenarnya tengah malu ni

Sebenarnya poco-poco ni bukan saja di LCP telah menjadi ikutan, tapi dah lama dah sebenarnya di company lain lebih2 lagi badan kerajaan. Selain bersenam, poco-poco ni sangat menghiburkan. Stepnya bukan saja senang nak dihafal tapi boleh mengeluarkan peluh. Semasa saya menulis blog ni boleh dikata dah masuk bulan ke dua akitiviti menari ni dilakukan. Sekarang ni dah macam-macam jenis tarian yang kami explore. Saya pun bukanlah terer sangat, sekadar mengikut aje.

Nari sudah

Nell pun join ok

Cikgu Nurul ni, macam-macam tarian di reti buat

Macam-macam aksi pun ada

Kalau sempat dalam post selepas ini saya akan revealkan wajah cikgu besarnya pula. Tak sempat nak ambil untuk post ini. InsyaAllah kelas ni akan diteruskan dengan bantuan tenaga pengajar dari luar pula lepas ni. Hehe, mungkinlah.

407 total views, no views today

Seminar di UMT, Terengganu

Alhamdullilah, jadi inilah event kali ke 3 saya ke Terengganu dalam bulan ini. Rasanya dah hafal sangat jalan nak ke sana, cuma tak pass cakap Terengganu je lagi. Event kali ni yang diberi nama KnowledgeGRID Malaysia Forum sebenarnya telah lama dijadualkan dan merupakan seminar tahunan yang dianjurkan oleh MIMOS. Saya sekali lagi dijemput sebagai penceramah bagi segmen animasi dan ini juga merupakan kunjungan kali pertama saya ke Universiti Malaysia Terengganu. Mengambil masa lebih kurang 7-8 jam dan merupakan perjalanan yang amat memenatkan. Sampai ke tempat penginapan iaitu Batu Buruk Beach Resort lewat malam menyebabkan tak dapat menikmati permandangan pantai.

Batu Buruk Beach Resort

Banner KnowledgeGrid Malaysia Forum

Bertolak seawal pagi ke UMT yang mengambil masa sekitar 30 minit saja membuatkan saya masih ragu-ragu dengan seminar yang perlu saya beri sekejap lagi. Seminar sebenarnya merupakan hari ke 2 dan rupa-rupanya crowd dikatakan tidaklah begitu banyak jika dibandingkan pada hari pertama. Hanya lebih kurang 30 orang yang menghadiri seminar saya yang juga merupakan seminar pembukaan pada pagi tersebut. Namun begitu, rata-rata peserta merupakan berjawatan Prof, Dr, Dean dari pelbagai IPT dan syarikat. Agak kurang berpuas hati dengan seminar yang saya beri kerana faktor-faktor seperti batuk dan laptop yang kerap hang membuatkan saya mahu lebih bersedia pada masa akan datang. Alhamdullilah, memakan masa lebih kurang 45 minit seminar saya diakhiri dengan beberapa soalan dari peserta yang berminat.

Di hadapan UMT

Perpustakaan UMT


Upin & Ipin pun ada di UMT

Suasana ketika seminar dilangsungkan


Gembira dah abis seminar

Separuh hari di UMT, akhirnya bolehlah kami pulang. Nampaknya pelajar-pelajar di UMT sendiripun berada di dalam mood exam. Jadi, tak berapa ramai pelajar yang tahu berkaitan promotion Upin & Ipin yang sedang diadakan. Mula meninggalkan perkarangan UMT, destinasi seterusnya ialah mencari makan. Mengikut sumber maklumat yang diberi, kat sini terdapat satu kedai yang menjual pelbagai jenis kuih termasuklah akok. Saya pun dah lupa nama tempatnya tetapi ianya berhadapan sebuah sekolah. Memang kat sini ada menjual pelbagai jenis kuih dengan nama yang pelik-pelik dan murah. Kedai ni sudah mula ramai orang mula datang seawal petang.

Suasana kedai kuih

Abang kuih pun suka Upin Ipin

Wow, banyaknya kuih

Perjalanan diteruskan ke Taman Tamadun Islam yang terdapat sebuah masjid unik yang dipanggil Masjid Kristal. Taman Tamadun Islam yang juga terletak di kawasan K. Terengganu ni menyimpan 16 replika bangunan di dalam Tamadun Islam. Berkonsepkan taman, ianya boleh dimasuk dengan bayaran minumum setiap individu. Di Masjid Kristal ni pula selain masjid ini sendiri yang diperbuat dari kaca menjadi tarikan utama, pemandangan dikawasan ini juga sangat menarik dan cantik.

Masjid Kristal

Suasana di perkarangan Masjid Kristal

Masih di Masjid Kristral

Perjalanan balik ke Shah Alam diteruskan lagi namun kami singgah sebentar di kawasan Chendering. Tujuan singgah di kawasan ini ialah untuk balik ke kampung Faris sebentar. Kawasan Chendering ni rupanya kawasan utama dan terkenal dengan kraftangan termasuklah batik dan sebagainya di Terengganu. Sempat juga saya berpusing-pusing mencari rumah Noor Arfa walaupun pada mulanya saya tak taupun siapa tu Noor Arfa. Ingatkan rumah siapa. Rupanya Noor Arfa tu ialah tempat pembuatan batik yang sangat terkenal di Terengganu dan bangungannya sangat besar.


Faris berhajat singgah ke kampung sebentar


Angsa antara pemandangan biasa di kampung


Ke mana pula lepas ni?

Walaupun hari semakin gelap, tapi sempatlah juga singgah sekali lagi di Pantai Kemasik. Tak sempat pula ambik gambar sunset jadi ambik gambar sendiri je. Sekejap saja di sini kerana masih perlu meneruskan perjalanan. Terakhir sekali singgah pula di Cukai yang ada menjual barangan perkahwinan yang dikatakan sangat murah. Sekadar menemankan kawan, tengok-tengoklah sikit apa yang murah sangat tu. Akhirnya sampailah juga di Shah Alam sekitar pukul 12 pagi. Memang memenatkan tetapi sekurang-kurang dapatlah makan angin. Rehat sehari lusanya perlua ke Kedah pula untuk Suarasa Kedah.

Afiq dan Faris berehat di tepi pantai

Yay, gambar2 tepi pantai

Afiq mencari sesuatu di kedai pengantin

Taktau nak cari apa

Ok, lengkap sudah 3 kali trip ke Terengganu buat bulan ni. InsyaAllah selepas ni kita ke negeri lain pula. Apa-apa pun insyaAllah hujung tahun ni akan ada event besar berkaitan Upin & Ipin. Mudah-mudahan event tu nanti akan berlangsung dengan lancar. Nak tau apa eventnya? Tunggu aje la.

350 total views, no views today

Formal Day~

Tiba-tiba saja cik Aien mengumumkan tema untuk hari ni ialah Formal Day. Bukan apa, kebanyakan dari krew LCP yang lebih gemar berseluar jeans dan tshirt sekali sekala mengenakan pakaian formal barulah nampak segak. Boleh dikatakan lebih kurang 40 orang yang berjaya memenuhi syarat Formal Day ni. Baguslah dan selepas ni kita akan cuba dengan tema yang lain pula.

275 total views, no views today

Cuti – cuti ke Cherating – Bah. 1 (Bangun Pagi)

Alhamdullilah, akhirnya hari yang dinanti-nantikan oleh semua staff LCP untuk family day ke cherating pun tiba. Lebih kurang sebulan perancangannya mula dilaksana, namun semuanya hanya dapat digambarkan bila tiba harinya. Company trip tahunan kali ni memilih destinasi ke Cherating di atas banyak faktor. Menggunakan khidmat 2 bas persiaran dengan memuatkan lebih kurang 70 orang staff baru dan lama menjanjikan satu percutian yang menarik. Bersiap sedia seawal pukul 8 pagi, semua staff LCP bersiap awal untuk memulakan perjalanan yang jauh ini.

Bas Persiaran bersedia di hadapan studio LCP

Banner trip yang cuba dipasangkan di bas

Ramainya orang

Yela, trip sebesar ini bila dah melibatkan ramai orang sememangnya ada sahaja yang ltidak mengikut perancangan awal. Ada juga yang lambat dan sebagainya. Jadi sambil menunggu tu, masing-masing selain menjamu sarapan pagi tidak kurang juga yang bergambar sebelum memulakan perjalanan. Selain breakfast yang telah disediakan iaitu burger En Ramly, ada juga beberapa orang staff yang menyediakan breakfast tambahan seperti sandwich dan muffin. Rajin betul dorang ni buat breakfast pagi-pagi.

Sebenarnya, rata-rata staff LCP ni pantang tengok camera. Camera pun pantang tengok dorang. Untuk trip ni sahaja, secara keseluruhannya dah berjaya mengumpul lebih kurang 5,250 keping gambar yang secara total bersaiz 10Gb dari 11 kamera berasingan dan 8GB video dari 1 video kamera. Hmm, semasa saya nak menulis blog ini pun mengambil masa yang lama untuk memilih gambar yang sesuai.


Masing-masing siapkan hal masing-masing dulu

Hasan dan Salina ketika breakfast sebelum perjalanan

Razuri aka cameraman lincah merekod aksi menarik

Antara staff perempuan LCP yang sudah bersiap sedia

Adam dengan camera DSLR nya

Setelah memastikan semua orang dan peralatan mencukupi, barulah masing-masing bersedia untuk berangkat. Perjalanan yang dimulakan dengan doa oleh Nell ni bertujuan mendapat keberkatan disepanjang perjalanan dan menjauhkan dari elemen-elemen yang kurang baik. Bergambar sekali lagi beramai-ramai di hadapan studio LCP tanda sudah bersiap sedia untuk memulakan perjalanan yang jauh ini. Dijangkakan perjalanan memakan masa lebih kurang 2 jam ke destinasi seterusnya membuatkan masing-masing sudah mempunyai perancangan untuk menghiburkan diri di dalam bas. Sebahagian memilih gitar sebagai alat mengurangkan kebosanan di dalam bas tetapi saya memilih makanan sebagai elemen utama. Hmm…

Baca doa sebelum memulakan perjalanan

Ramai-ramai ambik gambar dulu

Iz sedih meninggalkan office

Yuki dengan beg besarnya

Ash bersiap dengan begnya

Menetap semalam 3 hari 2 malam, masing-masing membawa pelbagai saiz beg mengikut kesesuaian. Ada juga yang bagaikan ingin duduk seminggu di sana membawa beg besar siap beroda. Kesemua staff LCP nampaknya sangat teruja pada pagi itu memandangkan kebanyakkannya sudah agak lama tidak melakukan outing sebegini. Nampaknya semua telah bersiap dan bersedia untuk memulakan perjalanan. Selepas ini saya akan update mengenai destinasi pertama yang kami kunjungi. Oleh kerana terdapat terlalu banyak gambar yang ingin dikongsi, mungkin topik mengenai cherating ini akan ada banyak bahagian. Hehe.

Ehsan dan Faiz

Acap dan Tom

Yay, semuanya dah berada di dalam bas

Shima, Nurul, Zarin serta Juan tak sabar
nak mulakan perjalanan

Ida Rahayu (Oopet)

439 total views, no views today