Category - Blogger

Tip elakkan akaun Media Sosial dari digodam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Tahap keselamatan amat penting semasa mengendalikan media sosial lebih-lebih lagi kepada penggiat media sosial seperti Blogger, YouTuber, pengurus Facebook Fanpage Manager dan macam-macam lagi. Oleh kerana kebanyakkan pengendali media sosial sibuk memikirkan pengisian dan contents media sosial masing-masing sehingga terlupa untuk menjaga dan memelihara dari ianya digodam. Pasti akan rasa menyesal tak sudah kalau kita kehilangan blog ataupun Facebook Fanpage secara tiba-tiba. Ini bukanlah langkah 100% yang menjamin dari media sosial anda terselamat, tetapi sekurang-kurangnya dapat menyusahkan kerja pengodam.

Kenapa Pengodam Ingin Mengodam?

Soalan ni mungkin nampak macam tak logik tetapi tahukah anda kebanyakkan penggodam tidak mempunyai alasan untuk menggodam. Mereka hanya suka-suka bagi mencapai kepuasan dan membuktikan mereka sudah mencapai satu tahap tertentu.

Diantara sebab lain adalah kerana ingin menjatuhkan jenama tertentu bagi tujuan peribadi

fb_01 Read More

2,170 total views, 7 views today

Summit Malaysia Social Media Week 2016

Malaysia Social Media Week adalah acara tahunan yang wajib dihadiri bagi semua pengiat media sosial samada untuk syarikat ataupun individu. MSMW tahun ni seperti biasa memfokuskan kepada isu-isu semasa berkaitan dengan media sosial di dalam sesi talk dan summit mereka. Sudah 2 tahun berturut-turut saya menyertai sesi summit MSMW2016 dan ini adalah sebab mengapa saya akan teruskan lagi pada tahun ini.

summit

Isu Media Sosial

Meskipun kita adalah pengguna harian media sosial seperti Facebook ataupun Instagram, namun teknologi media sosial ini sentiasa berkembang setiap hari. Ada saja info dan teknik-teknik terkini yang boleh diguna pakai yang dikongsikan oleh barisan speaker yang hebat. Kemahiran di dalam media sosial bukanlah sesuatu yang harus dipelajari pada sesuatu masa saja kerana teknologi ini tidak akan berhenti berkembang.

Pada tahun lepas saya mendengar talk dari @klubbkidd yang berkongsi idea bagaimana dia menggunakan twitter sebagai platform asas media sosialnya. Menurut @klubbkidd, tiada “Media Social Expert” kerana perkembangan media sosial terlalu laju dan cepat. Kita kena hari-hari belajar sesuatu yang baru.

MSMW2016

Sesi bersama Tun Dr. Mahathir ketika MSMW2015

MSMW2016

Bersama Klubbkidd

Read More

1,429 total views, 8 views today

Vote untuk Promosing Blogger of the Year MSMW2016

Buat kali ke 5 sekali lagi Malaysia Social Media Week akan dianjurkan dan sudah pastilah anugerah khusus untuk para blogger menjadi perhatian dan sasaran bagi semua blogger Malaysia. Tahun ini blog MohdZarin. com dicalonkan di dalam kategori “Best Lifestyle Blog” dan juga “Promosing Blogger of the Year”. Saya tidak menaruh harapan yang tinggi kerana turut bersaing dengan blogger-blogger yang lebih hebat seperti Hanis Zalikha, Fatin Liyana, Erine Nadia, Nisakay.com, BudakPacak.com, KisahTatie, PenaBerkala.com  dan ramai lagi blogger yang sekurang-kurangnya telah bertapak selama 5 tahun di dalam industri.

Walau bagaimanapun manalah tau kalau ada rezeki dan saya harap semua pembaca setia blog saya turut memberikan sokongan dengan mengundi blog saya di kedua-dua kategori. Read More

1,397 total views, 2 views today

Rakaman RTM1 Menu Kita Walla bersama Brian Masterchef

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Bagi pembaca setia blog MohdZarin.com pasti dah tahu yang mana saya juga adalah pengemar makanan. Walaupun masih banyak menu dan makanan yang saya tak cover, tapi alhamudullilah saya diberi peluang untuk menjadi blogger jemputan dalam rancangan terbitan RTM1 iaitu Menu Kita Walla. Sebenarnya, rakaman ni telah lama pun diadakan dan baru-baru ini saja saya dimaklumkan tentang tarikh tayangan episod yang saya terlibat. Rancangan ini disiarkan di RTM1 setiap hari Sabtu jam 10.30pagi dan dihoskan oleh selebriti chef, Brian MasterChef.

Menu Kita Walla RTM1

Diantara pilihan makanan laut

Menu Kita Walla RTM1

Pilihan sos istimewa

Read More

2,963 total views, 6 views today

World Bloggers and Social Media Summit 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Setiap tahun saya memang menantikan acara World Bloggers and Social Media Summit yang diadakan sempena dengan Malaysia Social Media Week. Saya pernah menyertai acara ini pada 2 tahun yang lepas, namun tak berkesempatan untuk menyertai acara ini pada tahun lepas. Pada tahun ini, saya telah menyimpan tarikh acara ini awal-awal lagi di dalam kalendar bagi memastikan saya tidak terlepas lagi.

Malaysia Social Media Week

Ucapan pembukaan oleh pengasas Malaysia Social Media Week

Malaysia Social Media Week

Mr Emcee, Terrence Dass

Read More

892 total views, 4 views today

Dell InnoLifestyle Bloggers Boot Camp

Blog MohdZarin.com telah dijemput untuk menjadi salah seorang diantara 15 blogger bertuah untuk menyertai InnoLifestyle Blogger Boot Camp. Bertempat di The Cooking House, Bangsar, acara ini bertujuan untuk mempromosikan Dell Inspiron 23 All-in-One Desktop selain mengadakan sesi suai kenal bersama blogger. Terdapat beberapa acara yang telah diaturkan dan dengar kata blogger bertuah bakal memenangi sebuah komputer Dell Inspiron All-in-One. Siapa yang bertuah tu? Teruskan membaca.

Dell InnoLifestyle Blogger Boot Camp

Dell InnoLifestyle Blogger Boot Camp

Dell InnoLifestyle Blogger Boot Camp

Baki Zainal sebagai pengacara

Read More

1,075 total views, 5 views today

Majalah Libur : Badger Bandung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Seperti yang telah dimaklumkan sebelum ini saya adalah salah seorang dari blogger Blog O’ Rama Majalah Libur. Kisah mengenai blog saya telah dipaparkan di dalam Majalah Libur keluaran Feb 2015. Kali ini saya nak berkongsi mengenai satu artikel hasil penulisan saya yang telah disiarkan di Majalah Libur pada isu keluaran yang sama.

Artikel ini bertajuk “Badger Bandung – Tawar Keunikan Tersendiri” dan saya juga pernah kongsikan artikel yang sama di blog saya pada Dec 2014. Artikel sepanjang 1 muka surat ini menggunakan ayat dan pengisian saya sendiri. Semua gambar merupakan gambar asal dari blog saya.

Majalah Libur

Badger Bandung

Read More

996 total views, 2 views today

Malaysia Social Media Week 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Malaysia Social Media Week merupakan salah satu acara yang amat dinanti-nantikan bagi semua penggiat social media termasuklah para blogger. Acara tahunan ini merupakan satu platform yang memberi peluang kepada pengguna social media untuk bertukar-tukar pendapat, menyertai seminar dan berpeluang memenangi anugerah di dalam beberapa kategori yang ditawarkan. Saya sendiri sangat teruja dengan sentiasa mengikuti perkembangan Malaysia Social Media Week.

Alhamdullillah, blog saya MohdZarin.com layak untuk bertanding di dalam kategori Best Lifestlye Blog. Di dalam kategori yang sama, terdapat lebih 50 pencalonan blogger lain yang hebat-hebat seperti KisahTatie.com, KevinZahri.com, Ruby.my dan ramai lagi. Memang saingan yang sangat sengit namun saya lihat dari sudut positif dan semangat untuk bertanding.

VOTING

10492961_10152769658426305_8246705675720163628_o

Saya ucapkan terima kasih kepada pembaca blog MohdZarin.com yang dah mengundi blog saya. Bagi yang belum mengundi, cara untuk mengundi adalah dengan perlu klik link ini :

LINK : http://bit.ly/1LMBZa4

Seterusnya adalah klik VOTE di nama blog MohdZarin.com. Pastikan dah login Facebook sebelum menekan butang VOTE. Satu akaun Facebook hanya boleh mengundi sekali sahaja. Tarikh tutup untuk VOTE adalah pada 5 April 2015. Jangan lupa VOTE ye. Read More

1,082 total views, 2 views today

MohdZarin.com di Majalah Libur

Tak sangka hasil dari perjumpaan dengan Majalah Libur tempoh hari sempena pelancaran Blog O’ Rama, memberi peluang blog saya ini dipaparkan di dalam Majalah Libur keluaran Feb 2015. Ini sebenarnya kali pertama blog saya ditulis dan dipaparkan di dalam media cetak. Memang rasa sangat bangga kerana usaha saya selama ini membuahkan hasil dan dihargai. Sekurang-kurangnya saya bukan sahaja makan angin sesuka hati, tapi dapat pula berkongsi pengalaman dengan pembaca Majalah Libur.

Majalah Libur Karangkraf

Majalah Libur Karangkraf keluaran Feb 2015

Read More

3,097 total views, 10 views today

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog Anjuran DenaiHati

Assalamualaikum semua. Terus-terang saya ni jenis yang malas dan kurang rajin nak join seminar. Bukannya malas sangat, sebab saya lebih suka habiskan masa di depan komputer ataupun berjalan-jalan ambil gambar. Tapi seminar kali ni saya dah lama sangat nak join bukannya sebab perkataan “Buit Duit” tu, tapi lebih kepada ingin membuka pandangan baru terhadap blog dan nak tahu macam-mana orang lain boleh buat duit dengan blog.

Lagipun dapatlah berkenalan dengan rakan-rakan blogger yang lain dan bertukar-tukar pendapat.

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Diantara awards yang pernah diterima oleh DenaiHati

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog” ni merupakan anjuran bersama oleh DenaiHati dan beberapa rakan penaja yang lain seperti Karangkraf, Jopana, Yeos dan banyak lagi. Hampir seharian di sini sememangnya telah membuka persepsi saya terhadap dunia blog. Memang tak sangka rupanya ada blogger yang mampu menjana bukan ratus ringgit, bukan ribuan ringgit, tetapi lebih puluhan ribu ringgit dalam tempoh sebulan. Sudah tentu, ianya bukanlah kerja mudah dan sekejap tetapi yang pasti ianya mampu dilakukan oleh sesiapa saja asalkan ada sikap kerajinan dalam diri. Read More

2,700 total views, 9 views today