Category - Camera & Photography

[BTS] Hot Air Balloon with Flying High for Kids and UNICEF

Hi everyone, this is my Behind The Scene blog post. This is my special blog dedicated to Mr Andrew Parker, the Hot Air Balloon Pilot for “Flying High for Kids“. Currently, he is in Cambodia continuing his journey to travel around the world and fly the UNICEF Hot Air Balloon. Well, it’s not an easy job but somebody has to do it. This special project is actually started at his hometown which is New Zealand. Malaysia is his 3rd country (if I’m not mistaken) and his final destination is Chile. This project will took around 4 years to be completed.

I’ve met him when he was in Malaysia early this month and I manage to arrange a video shooting with him. The video shooting is basically to highlight his profession and to give awareness about his project. We did the shooting at Putrajaya and Kedai Makan Upin & Ipin with AKA Balloon assistant. For those who don’t know, AKA Balloon is the company behind the Putrajaya Hot Air Balloon International Fiesta.

IMG_5828

Andrew checking the weather

IMG_5835

The special truck to keep the Hot Air Balloon

IMG_5845-2

Are you ready?

Read More

4,546 total views, 1 views today

Di sebalik Wartawan Berita

Pasti ramai yang sudah menonton video dari Youtube Channel Les’ Copaque untuk segmen Cita-Citaku mengenai kisah Wartawan Berita yang diupload pada beberapa hari yang lepas. Video berdurasi 4 minit ini walaupun nampak simple namun sebenarnya pelbagai pengalaman yang saya lalui disepanjang proses rakaman video ini dijalankan. Proses keseluruhan program ini mengambil masa lebih kurang sebulan yang mana bermula dari permohonan melalui emel sehinggalah video akhir ini siap.

Wartawan Berita

En Ismail Bin Mat, Pengarang Berita – Berita Harian

Objektif utama video ini adalah untuk memberi pendedahan kepada penonton mengenai kerjaya sebagai seorang wartawan dan secara tak langsung memberi gambar yang lebih jelas dan memberi semangat kepada pelajar-pelajar untuk memilih kerjaya ini. Saya memohon kepada pihak pengurusan Berita Harian untuk mencadangkan wartawan dari ruangan berita. Ini adalah kerana kebanyakkan dari kenalan media saya adalah di dalam ruangan hiburan. Pendapat awal saya, lebih baik kalau wartawan dari ruangan berita yang dihighlight kerana pelbagai sudut boleh dirakam nanti. Read More

3,492 total views, 2 views today

Anjung Ketam, Pulau Labuan

Destinasi makan-makan kali ni terletak jauh nun di seberang sana. Kali ni saya berkesempatan untuk berjalan-jalan di Pulau Labuan. Beberapa tahun dulu saya pernah sampai ke sini untuk memberi talk tapi kali ni saya sampai memang semata-mata untuk berjalan. Pulau Labuan seperti yang kita tahu terkenal dengan makanan lautnya yang murah dan sedap. Lokasi kali ini adalah di Anjung Ketam yang terletak berhampiran dengan Kampung Tanjung Aru. Bagi sesiapa yang nak datang ke sini bolehlah tanya kepada penduduk tempatan kerana tempat ini agak terkenal.

IMG_2491Suasana perkampungan yang cantik

IMG_2519 Read More

4,607 total views, 5 views today

Dari Disneyland ke Utusan

Mesti ramai yang ingat tentang percutian saya dan Zarith ke Disneyland Hong Kong pada hujung tahun lepas. Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, pakej percutian yang saya dah ambil tu adalah pakej dari Poto Travel bersama Utusan Malaysia. Jadi cerita mengenai percutian tempoh hari tu telahpun ditulis dan dikeluarkan ke dalam Utusan Malaysia sisipan Mega. Jadi dipendekkan cerita adalah muka saya dan Zarith bersama ahli kumpulan A. Bangga juga la nak cakap muka keluar paper ni~!
 Muka depan Utusan Mega Read More

2,610 total views, no views today

Canon Compact Printer CP900

Semakin hari nampaknya semakin ramai yang suka ambil gambar menggunakan DSLR, compact camera ataupun melalui smartphone masing-masing. Saya sendiri hampir setiap hari akan mengambil gambar sekurang-kurangnya 10 keping setiap hari. Bergantung kepada situasi, kadang-kadang ambil gambar untuk kegunaan kerja ataupun sekadar suka-suka.
Canon CP900
Read More

2,872 total views, no views today

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 2) – Rombongan Pertama

Seminggu selepas saya pulang ke Malaysia dari Jakarta, saya bersama rombongan pertama iaitu seramai 11 orang terbang ke Jakarta sekali lagi untuk memulakan misi sebenar. Kami bertolak pada hari Khamis yakni sehari lebih awal dari rombongan yang kedua. Sebabnya adalah kami perlu menghadiri majlis perasmian di Rumah Sakit Medika BSD, iaitu salah satu cawangan KPJ di sana.

[well]Tugas rombongan pertama sangat berat lebih-lebih lagi harus membawa 10 kotak besar berisi maskot Upin, Ipin dan kawan-kawan. Tapi alhamdullilah tiada masalah timbul semasa proses check in dan proses seterusnya. Rupanya dari 11 orang dari rombongan pertama ini ada juga yang tak pernah terbang ke luar negara dan mungkin ada juga yang tidak pernah menaiki kapal terbang. Jadi ini merupakan pengalaman pertama bagi beberapa orang. Seronoknya~[/well]

2,371 total views, no views today

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 1) – Salam Kenal

Salam semua~ Post “Hati Ku Di Jakarta” ini merupakan travelog saya berkaitan kunjungan saya ke Jakarata pada bulan Jun 2012. Di dalam bulan ini sahaja saya dah dua kali ke Jakarta untuk urusan yang berbeza. Sebenarnya ini bukanlah kunjungan pertama saya ke Jakarta. Saya pernah datang ke Indonesia beberapa kali termasuklah ke Semarang dan Bandung.

Pada awalnya saya hanya ke Jakarta bersama Ruhal untuk menghadiri meeting dengan KPJ bahagian Jakarta berkaitan acara yang bakal diadakan. Pada tarikh acaranya nanti, saya akan membawa seramai 24 orang dari Malaysia termasuklah 7 maskot dan 7 pelakon suara seperti Upin, Ipin, Mei Mei, Ehsan dan ramai lagi. Jadi meeting kali pertama ini lebih kepada perancangan secara logistik dan perbincangan berkaitan dengan flow acara dan sebagainya.

Lokasi bakal acara iaitu di Rumah Sakit Medika BSD
Walaupun meeting di Jakarta ini memerlukan proses yang panjang (naik flight, hotel etc) namun meetingnya tidaklah begitu memakan masa. Saya dan Ruhal sempat juga dibawa berjalan-jalan oleh wakil rakan niaga kami di Jakarta iaitu Hifen untuk shopping apa yang sempat. Seperti yang diketahui, Jakarta amat sesak dengan kenderaan dan jem ataupun macet dalam bahasa Indonesia sudah menjadi kebiasaan bagi mereka. Kami memerlukan masa yang agak lama untuk kesesuatu destinasi walaupun sebenarnya ianya tidaklah begitu jauh. Tempat yang sempat kami pergi adalah di Thamrin City yang terkenal dengan telekung sembahyang dan pakaian batik. Di sini hampir kesemua kedai menjual pakaian untuk muslim dengan harga yang sangat murah. Saya sendiri sempat membeli beberapa kain pelekat dan telekung untuk hadiah. Hehe…
Shopping Centre Read More

792 total views, 1 views today

Maternity Photoshoot – Indoor Session

Assalamualaikum. Saya berhenti sekejap untuk post pasal Disneyland walaupun ada beberapa materials yang masih saya ingin kongsikan. Buat masa sekarang ni, saya takdelah jetlag ataupun tak sihat. Alhamdullilah sebab dapat meneruskan semula kerja macam biasa dan merancang untuk sesuatu yang lebih besar.
Saya teruskan berkongsi cerita berkaitan dengan gambar maternity yang pernah saya buat untuk pasangan Jojo & Anis tempoh hari. Semasa saya menulis post ni, Anis dahpun melahirkan baby lelaki. Tahniah saya ucapkan.
Gambar menunjukkan “perubahan masa”
Gambar low angle dari dalam katil baby
 
Kalau haritu saya dah kongsi gambar ketika sesi Outdoor, kali ni saya nak kongsi beberapa gambar ketika sesi Indoor pula. Sesi photoshoot kali ni lebih sekejap dan ringkas sebab lokasinya pun dalam rumah. Ianya jadi lebih senang dan selesa untuk si ibu. Macam biasalah saya dah bersiap sedia dengan props seperti kasut dan buku berkaitan baby. Saya mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih untuk menyelesaikan keseluruhan sesi photoshoot masa tu.
Top angle si ibu dengan headphone
Moment mendengarkan lagu melalui headphone kepada baby

Saya hanya menggunakan 2 lokasi utama iaitu di ruang tamu dan di bilik baby. Oleh kerana pilihan dan ruang lokasinya agak terhad, jadi peranan pasangan menggunakan ekspressi masing-masing amat penting. Saya suka-suka je suruh dorang pura-pura gelak ataupun seperti sedang berborak untuk menampakkan mood neutral. Dorang memang akan dengar arahan saya.. Hehe…
Berlakon pakaikan baju baby
Baby toys
Happy pose kat sofa
Mempromotekan baju baby

Shoot dari luar rumah

Tak lupa juga, Zarith yang menjadi PA saya pada haritu. Walaupun tak berapa banyak sangat props yang harus dibawa tapi kadang-kadang dia memberi idea shots atau angle-angle yang boleh diambil. Macam manalah nanti saya nak ambikkan gambar untuk dia nanti untuk maternity yang lebih kurang macam ni. Saya kena hire orang jugak agaknya…

Zarith pun ada juga

p/s : Tahniah sekali lagi dengan kelahiran baby boy

759 total views, no views today

Maternity Photoshoot – Outdoor Session

Assalamualaikum. Beberapa minggu yang lalu saya dah kongsi pengalaman saya semasa bersiap sedia untuk sesi Maternity Photoshoot seperti pergi beli barang-barang dan mencari idea. Ok, tanpa membuang masa kali ni saya nak berkongsi situasi dan beberapa gambar final untuk sesi outdoor pula. Saya takut kalau saya tangguh lagi post kat blog ni, tengok-tengok si ibu dah bersalin pulak.. hehe.
Lokasi photoshoot ni dilakukan dikawasan Putrajaya sebab dekat dan banyak tempat-tempat yang cantik. Memperkenalkan semula, model bakal si ibu adalah kakak kepada Zarith Iylia iaitu Anis Iylia yang semasa sesi photoshoot ini kalau tak salah sudah mengandung lebih 8 bulan. Kali ni Zarith kena tolong saya jadi props girl dengan membawa semua props yang saya perlukan seperti tisu, payung, buku-buku, beg dan macam-macam lagi. Kali ni kita buli dia sikit…

Anis dan Zarith bersiap sedia

Lokasi Masjid Putrajaya menjadi pilihan
Pada awalnya sesi bergambar ni santai-santai saja dan saya bagi kebebasan kepada Anis dan Jojo untuk bergambar dengan pose masing-masing. Orang pregnantkan tak boleh berdiri lama sangat atau buat pose-pose yang extreme. Jadi saya banyak amik pose duduk dan sekali sekala berdiri. Macam mana sekalipun pose standard maternity macam buat bentuk love kat perut tu memang wajib diambil. Props macam kasut dan huruf “BOY” pun kadang kadang saya guna untuk hasilkan kelainan.
Sebelum bermulanya sesi outdoor ni, saya dah berbincang dengan pasangan untuk memilih tone warna baju yang sesuai.  Kombinasi warna pasangan haruslah nampak sedondon untuk hasilkan mood. Anis sendiri memilih baju warna hijau muda bersama tudung pink bagi menimbulkan warna ceria. Sayapun galakkan warna-warna ceria untuk sesi outdoor sebab nak bagi nampak happy dan seolah-olah tak sabar nak tunggu kelahiran.
Pose “Love” 

 Penggunaan kasut dan huruf sebagai props

Pemandangan berlatarkan Masjid Putrajaya

Dari Masjid Putrajaya, kita bertukar lokasi iaitu ke Pullman. Siapa tak pernah pergi ke Pullman ni memang rugi sebab pemandangannya sangat cantik. Pullman ni pun sangat terkenal dikalangan photographer untuk photoshoot pre-wedding dan maternity. Saya tak sempat dan survey kawasan yang cantik sebab semasa tu tak sempat. Jadi saya hanya memilih satu kawasan jambatan kayu dan menghabiskan masa lebih kurang 30 minit bergambar.
 Bergambar di Pullman
Beberapa shoot mengunakan props

Seterusnya saya mencari lokasi yang banyak pokok-pokok dan rumput hijau. Lokasinya adalah Taman Botani. Kat sini saya spend masa sekejap je sebab masing-masing macam dah penat. Dapatlah juga saya capture beberapa moments menarik seperti ekspresi muka dan composition gambar yang lebih cantik. Elemen daun dan nature somehow memang banyak digunakan oleh photographer untuk maternity photoshoot. Selain gambar nampak cantik, nature feels ni akan memberikan mesej ketenangan kepada si ibu yang sebenarnya tengah sangat takut nak menghadapi due date.

 

Scene bawah pokok yang tenang

The best moment

The Sign

Overall experience memang sangat bernilai. Baru saya tahu maternity photoshoot macam ni kita kena hargai masa sebab si ibu mungkin akan penat. Kita kena guide sebijak mungkin dan capture the moments sebanyak mungkin. Yeah, itulah diantara perkara yang sangat dapat belajar. Dan lagi satu tips for the whole maternity photoshoot ni adalah kita kena naikkan confident bakal ibu. Tahu tak bila sedang mengandung, dorang akan rasa macam  tak yakin sebab nampak diri sendiri macam terlalu gemuk dan sebagainya. Jadi, camera angle serta pemakaian boleh “melupakan” dilema bakal ibu buat sementara. Camera angle tu kita boleh cari yang angle tight sikit ataupun center pointnya bukanlah pada perut. Try untuk bagi ruang kepada bakal bapa untuk berinteraksi dengan pasangannya.

Saya bersama Zarith, Anis dan Jojo

p/s : using Canon 5D 

2,387 total views, 2 views today

Maternity Photoshoot – The Preparation ~

Assalamualaikum dan berjumpa lagi di dalam blog saya ni. Alhamdullilah.. dah lama saya teringin nak mencuba maternity photography ni semenjak saya kenal dengan camera DSLR. Tapi untuk sekian lama, saya tak pernah dapat peluang untuk try. Kalau tak salah tahun lepas saya ada offer Kak Ijan, tapi dia kata dia malu sangat. Malu punya malu tengok-tengok dah 2 kali saya tak dapat ambik gambar semasa dia sedang mengandung.
Untuk maternity photoshoot kali ni saya diberi peluang untuk amik gambar kakak Zarith iaitu Anis Iylia sendiri. Mengikut dari due datenya insyaAllah dia akan deliver sekitar pertengahan bulan Februari nanti. InsyaAllah baby boy~! Jadi bukan saya saja yang sibuk-sibuk nak buat photoshoot ni, tapi si Zarith sendiri pun sibuk jugak sebab kena teman saya buat persediaan nak beli props dan apa-apa yang berkaitan dengan photoshoot tu nanti. Lokasi utama kami adalah sekitar One Utama, The Curve dan Ikano.

 

One Utama ketika tu boleh kata ramai juga orang. Yelah, maklum saja ramai yang shopping untuk CNY. Agak awal pagi jugalah kitaorang sampai kat sini. Jadi, sebelum apa-apa kita mulakan dengan breakfast dulu. Walaupun niat awalnya untuk beli barang maternity tapi kitaorang mula-mula setelkan barang kitaorang dulu di One Utama ni. Boleh pulak kat OU ni, beli je barang ada cabutan bertuahlah pulak. So, kitaorang pun beratur dan tunggu apa hadiah cabutan bertuahnya. Hadiahnya boleh tahan menarik seperti Gold Medal 10Gram, 5Gram dan 1Gram. Yang lain-lain tu biasa-biasa je. Tapi, kitaorang dapat hadiah kotak tisu dan bantal sahaja. Haha… takpela, janji dapat jugak hadiah.~!
 
 Ramai juga orang di One Utama walaupun pada awal pagi
 
Bergambar di kedai cenderamata barangan CNY

Antara hadiah cabutan bertuah (kecuali bag Gap tu)

 Breakfast di Kopitiam jap

Masih bergambar

Selepas hampir sejam dua berada di One Utama tu barulah perasan yang sebenarnya tak beli apa-apa pun lagi untuk barang maternity. Tu pun sebab banyak barang plan nak beli sekitar The Curve nanti. Jadi lokasi seterusnya adalah di The Curve. Siapa pernah pergi flea market sure tahu macam-macam barang ada dijual kat sini. Dari pakaian, cenderamata hinggalah kepada barangan pakaian bayi. Antara barangan yang ada dalam kepala adalah baju dan kasut baby. Tak sure size apa yang patut beli untuk baby, tapi taknak terlalu kecil sebab tak nampak cantik dalam gambar. Cukuplah size sederhana, boleh juga pakai bila dah besar nanti.

 Flea Market
 Ye, kat sini pun kena amik gambar jugak

Hadapan E-Curve Cineleisure

Flea Market

Pakaian Baby

 Rasanya ni payung~

Pakaian baby gurl

 Yes, inilah baju yang kitaorang beli!

Banyak pilihan

Diantara props yang dapat kitaorang jumpa adalah seperti kasut, baju-baju dan beberapa props kecil-kecil yang colorful. Memang rambang mata bila datang sini. Nak beli benda lain, benda lain pulak terbeli. Tak caya tengok lah ni!

Banyak baju-baju characters yang comel-comel

Cantikkan baju-baju characters macam ni? Kalau ada yang suka bolehlah pergi tengok-tengok kat flea market ni setiap weekend. Saya berkenanan nak beli couple t-shirt macam Donald Duck dengan Daisy ataupun Mickey dengan Minnie Mouse ataupun Stitch dengan Pink Stitch (taktau nama)… tapi oleh sebab size dah habis.. jadi kitaorang beli dua-dua pun watak stitch. Harga sehelai tshirt ni adalah RM29 dan dipackkan dalam bekas mesra alam. Sangat eksklusif!

Ye, Comel sangatt

Dalam keasyikkan saya amik gambar-gambar di atas ni adalah kakak yang menjual tudung ni tegur. “Takde pun orang nak amik gambar akak”. “Untung girlfriend ada orang amikkan gambar”. Saya pun jawab, yelah kak nak saya amik gambar akak pun boleh je… Rupanya akak ni sekali sekala ada juga menjadi model tudung sendiri. Mungkin ada bisnes online rasanya. Hopefull, bisnes online pun masyuk jugak…

 Senyum skit kak, nak amik gambar ni..

Beli anak tudung pulak

Oklah, itulah sedikit sebanyak cerita pasal nak beli barang semasa preparation. Walaupun nampak sikit tapi kami yang seharian mencari barang ni rasa macam nak tercabut kaki dah.. Hehe.. Nanti saya akan sharekan output dan beberapa tips pasal maternity photography.

823 total views, no views today