Category - Foods & Restaurants

Mee Bandung Batu Pahat

Saya ni memang suka makan segala jenis Mee, baik Mee Goreng, Mee Hailam mahupun Mee Bandung. Bercakap pasal Mee Bandung, favorite nombor satu saya adalah Mee Bandung Batu Pahat yang dijual di Batu Pahat, Johor. Bagi sesiapa yang tak tahu, perbezaan Mee Bandung Batu Pahat dengan Mee Bandung biasa adalah cara masakannya yang mengunakan ramuan berbeza. Mee Bandung Batu Pahat akan menggunakan udang kering dan kacang tanah manakala Mee Bandung biasa lebih kepada menggunakan sos tomato dan cili sahaja.

Mee Bandung Batu Pahat

Lokasi Mee Bandung Batu Pahat

Mee Bandung Batu Pahat

Timun berserta sos tomato

Read More

4,357 total views, 1 views today

IndoMee Pedas Mampus

Siapa kata ramen Samyang tu pegas gila? Sebenarnya ada lagi yang lebih pedas dari Samyang. Jom ikut saya ke Jakarta untuk mencari Indomee yang dikatakan pedas gila.

IndoMee ni dipanggil IndoMee Pedas Mampus (Pedes Mampus) yang dikatakan kepedasannya tahap pedas nak mampus. Warung yang menjual IndoMee ni adalah warung Abang Adek dan ianya terdapat beberapa cawangan di Jakarta. Warung Abang Adek ni memang famous dan tak susah nak cari. IndoMee Pedas Mampus ni merupakan salah satu menu makanan yang ditawarkan kat sini selain pecel lele dan roti bakar. Sudah tentulah saya nak mencuba sendiri IndoMee Pedas Mampus ni.

IndoMee Pedas Mampus

Warung Abang Adek menawarkan IndoMee Pedas Mampus

IndoMee Pedas Mampus

Banyaknya cili padi

Tapi kenapa pedas sangat? Apa yang ada kat dalam IndoMee ni? Read More

2,736 total views, no views today

Line Clear Kampung Baru

Kalau dulu mai Penang memang tak sah kalau tak pekena Nasi Kandar. La ni tak yah nak pi jauh-jauh sebab Nasi Kandar Line Clear yang terkenal di Penang dah ada cawangan di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Nasi Kandar ni kalau makan memang sedap bagi kuah campur dan banjir. Pergh… memang naik selera makan. Lokasi Line Clear ni tak susah sangat nak cari sebab ianya terletak betul-betul di tepi jalan. Bila dah sampai tu, bolehlah parking kereta di seberang jalan je. Perbezaan utama cawangan Line Clear ni adalah suasananya restorannya yang lebih bersih dan selesa.

Sampai je di depan entrance Line Clear ni dah boleh nampak logo LC Restoran yang cantik dan mural Pulau Penang. Memang sempoi~

Line Clear Kampung Baru

Entrance Line Clear Kampung Baru

Line Clear Kampung Baru

Ruang makan yang luas

Line Clear Kampung Baru

Penuh ketika waktu makan tengahari

Restoran Line Clear ni dibuka setiap hari sampai jam 12am. Suasana kat sini sangat ramai orang lebih-lebih lagi ketika waktu makan dan waktu hujung minggu. Walaupun saya kena beratur panjang, tapi oleh kerana sistemnya cepat saya tak terasapun ketika beratur. Kat sini memang banyak pilihan lauk dan rasa macam nak ambik semua je. Baik ayam goreng, daging hitam ataupun kari kambing semua lauk kat sini memang sedap dan tak rugi kalau makan.

Tengok gambar-gambar ni je pun dah boleh terliur dibuatnya.  Read More

3,016 total views, 2 views today

Pecal Lele Padang Jawa

Setelah banyak kali saya dihasut dan mendengar cerita mengenai kedai makan Pecal Lele yang dikatakan sangat sedap di Padang Jawa, akhirnya saya pun merancang untuk merasainya sendiri. Rupanya kedai makan Pecal Lele ini dah lama beroperasi dan sangat terkenal bahkan menjadi port bagi pelajar UiTM Shah Alam dan pengemar Pecal Lele. Terletak di Padang Jawa, Shah Alam lokasi kedai makan ni agak senang untuk dicari dengan berpandukan pada papan tanda besar yang diletak bermula dari jalan utama.

Jangan risau kerana terdapat parking khas buat pengunjung kedai makan Pecal Lele kat sini. Saya dimaklumkan, kedai makan ni selalunya ramai orang lebih-lebih lagi pada waktu makan tengahari.

Pecal Lele Padang Jawa

Tempat letak kereta

Pecal Lele Padang Jawa

Suasana di kedai Pecal Lele

Pecal Lele Padang Jawa

Order di kaunter

Walaupun kedainya nampak simple, namun mereka menggunakan sistem order dikaunter dan makanan akan dihantar di terus ke meja kita. Jadi sebelum buat sebarang order, kenalah tau nombor meja terlebih dahulu. Diantara pilihan makanan kat sini adalah Pecal Lele, Pecal Ayam, Pecal Bebola, Pecal Daging dan beberapa lagi menu makanan Indonesia yang lain. Yang paling famous sekali dah tentulah Pecal Lele dan juga Pecal Ayam. Harga makanan kat sini boleh dikatakan tidaklah terlalu mahal dengan harga average dalam RM5-RM6 untuk satu menu makanan. Apa yang menarik lagi, kebiasaanya pelanggan tetap akan order set campur yang tiada di dalam menu seperti Pecal Ayam + Pecal Daging ataupun apa-apa kombinasi yang diingini.

Lepas buat order makanan, kita boleh mengambil nasi sendiri ikut berapa banyak kita nak ambik. Kat sini juga ada beberapa lauk tambahan percuma seperti kaki ayam, sup, dan ulam. Walau bagaimanapun lauk kaki ayam ni selalu cepat habis dan bergantung pada nasib.  Read More

4,128 total views, 2 views today

Ippin Ramen Halal di Asakusa

Melancong dan bercuti ke Tokyo menjadi semakin mudah dan senang semenjak banyak restoran makanan halal yang terdapat di Tokyo. Salah satu pilihan yang boleh dicuba sekiranya berpeluang ke Tokyo adalah Ippin Ramen Halal yang terletak di Asakusa. Ini adalah cawangan ke dua Ippin Restaurant selepas cawanngan di Ebisu. Saya sendiri berpeluang menjamu selera di sini kerana dah lama teringin nak merasai Ramen yang dikatakan sedap tu. Restaurant Ippin Ramen ni terletak berhampiran dengan train station Asakusa dan betul-betul bersebelahan jalan utama.

Kawasan Asakusa ni sebenarnya diantara lokasi utama pelancong kerana ianya berhampiran dengan Tokyo Sky Tree Tower dan landmark terkenal lain seperti Sensoji Temple.

Ippin Asakusa Ramen

Di antara menu

Ippin Asakusa Ramen

Suasana di dalam dan ketika membuat pesanan

Ippin Asakusa Ramen

Diantara snack food halal yang dijual

Restaurant Ippin Ramen di Asakusa ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Kawasan di dalamnya adalah memanjang dan berkonsep seakan-akan bar. Kita hanya perlu duduk, membuat pesanan dan petugas akan menyediakan makanan di belakang meja kaunter. Terdapat 2 tingkat ruang makan di sini dan di bahagian tingkat atas terdapat ruang solat. Read More

20,080 total views, no views today

Nasi Dagang Pak Malau Makanan Wajib di Langkawi

Nasi Dagang Pak Malau merupakan di antara menu makanan yang wajib dikunjungi sekiranya bercuti di Pulau Langkawi. Walaupun baru saja beroperasi sekitar 3 tahun yang lalu, Nasi Dagang Pak Malau kini menjadi salah satu menu unik sarapan pagi di Langkawi. Menggunakan resepi asli nasi dagang Terengganu, Pak Malau turut menyediakan pelbagai menu tambahan yang dimakan bersama nasi dagang istimewanya seperti gulai ikan tongkol, kurma kambing, daging kerutup, ayam kampong dan macam-macam lagi.

Jom kita tengok apa yang menarik di Nasi Dagang Pak Malau.

Nasi Dagang Pak Malau

Kedai Makan Nasi Dagang Pak Malau

Nasi Dagang Pak Malau

Suasana ketika awal pagi

Nasi Dagang Pak Malau

Pilihan masakan ayam

Lokasi strategik Nasi Dagang Pak Malau menjadi satu lagi daya tarikan utama di sini. Terletak di jalan utama menuju ke Makam Mahsuri, setiap pengunjung yang lalu di jalan ini pasti tidak akan terlepas pandang kedai makan Pak Malau yang direka berkonsepkan rumah kampung moden. Tiada yang lagi indah selain dapat melihat sawah padi serta pemandangan kampung ketika sedang menjamu selera di sini. Nasi Dagang Pak Malau ni dibuka seawal jam 8pagi tetapi dengar katanya dalam jam 10-11 pagi kebanyakkan lauk dah habis. Jadi kalau nak datang ke sini, saya memang sarankan datanglah awal. Read More

16,767 total views, 8 views today

Lokasi Pasar Malam di Langkawi

Selain Langkawi terkenal dengan barangan bebas cukai seperti pinggan mangkuk dan coklat, Langkawi sebenarnya juga amat terkenal dengan pasar malam. Kalau bercuti ke Langkawi, jangan terlepas untuk singgah ke Pasar Malam di Langkawi kerana macam-macam makanan serta barangan ada dijual kat sini. Pasar Malam di Langkawi juga diadakan setiap hari bermula seawal jam 7 sehingga jam 10 malam di lokasi yang berbeza. Memang best sebab hari-hari ada pasar malam dan dapat makan makanan yang best-best.

Ini adalah jadual lengkap serta lokasi setiap Pasar Malam di Langkawi.

Lokasi Pasar Malam Langkawi

Roti Pizza

Lokasi Pasar Malam Langkawi

Pelbagai jenis kuih

Banyak betul jenis-jenis makanan yang susah nak jumpa ada dijual di Pasar Malam Langkawi. Ini termasuklah kuih tradisional serta kuih muih moden yang unik. Ada juga gerai-gerai yang menjual pelbagai jenis ayam percik serta bahagian dalaman ayam yang dimasak dengan pelbagai jenis cara. Kuih moden seperti Pizza Roti serta air tempayan diantara yang unik dijual kat sini. Selain makanan, bagi penggemar rokok pula boleh dapatkan rokok tanpa cukai yang lebih murah dari harga di kedai. Secara puratanya harga yang dijual di pasar malam sudah tentulah berpatutan dan tidaklah mahal sangat. Jadi boleh kita makan banyak sikit.

Dengan pelbagai pilihan yang ada di pasar malam Langkawi ni, tak hairanlah pasar malam ini juga turut dikunjungi oleh pelancong asing yang teringin nak makan makanan ala “street food” tempatan. Read More

32,959 total views, 5 views today

D’kayangan Steamboat Shah Alam 3 dalam 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dulu saya pernah berkongsikan mengenai D’Kayangan Buffet Steamboat di Shah Alam yang menjadi kegemaran saya. Seingat saya, saya amat suka dengan daging perapan kicapnya sangat sedap. Selain itu juga, bahan-bahan perapan lain serta makanan laut kat sini juga sedap dan segar. Saya memang rasa suka menjamu selera kat sini sebab  suasananya yang selesa dan banyak pilihan. Kini saya kembali lagi dan khabarnya D’Kayangan menawarkan beberapa menu baru dan kelainan yang unik berbanding dengan steamboat yang lain.

D' Kayangan Grill & Barbeque

Kaunter makanan

D' Kayangan Grill & Barbeque

Pilihan Mee

D' Kayangan Grill & Barbeque

Pilihan perapan ayam dan daging

Read More

9,871 total views, 2 views today

Foodies Fest 2016 Encorp Strand Mall

Hampir setahun yang lalu di lokasi yang sama iaitu di Encorp Strand Mall pernah berlangsungnya satu festival makanan iaitu Food Hunter Feastival. Tapi pada tahun ni pula, festival makanan yang terbaru iaitu Foodies Fest 2016 pula dianjurkan oleh penganjur yang berbeza. Lokasi Encorp Strand Mall ni bagi saya memang sesuai diadakan festival makanan macam ni sebab kawasannya yang selesa dan banyak kemudahan asas.

Walaupun Foodies Fest ni diadakan di kawasan luar, tetapi ianya terselamat dari risiko hujan dan panas kerana ianya ditutup dengan kawasan berbumbung. Kalau terasa panas sangat sebab cuaca sekarang ni, bolehlah rehat kat dalam Encorp Strand Mall yang sejuk. Jom kita tengok apa yang menarik terdapat di Foodies Fest 2016.

Foodies Fest 2016

Encorp Strand Mall

Foodies Fest 2016

Abang Food Truck

Foodies Fest 2016

Abang tengah bakar kambing

Apa yang menarik?

Dari pilihan kambing bakar, nancho, teppanyaki, aiskrim gulung, kek sehinggalah kepada churros semuanya merupakan diantara menu-menu yang hanya boleh didapatkan di festival makanan sahaja. Terdapat beberapa booth yang menjual kambing bakar seperti Kambing Grill, Spoon Steak House dan The Door Kitchen by Luth Kitchen namun setiap booth ini menawarkan citarasa yang berbeza sehingga susah nak decide yang mana satu patut dibeli.

Selain tu, menu yang menarik perhatian saya adalah minuman Cikedut by Saripol yang sungguh berwarna-warni. Sebenarnya Cikedut ni adalah puding berwarna yang disedut dengan straw. Rasanya tak manis tapi memang sedap sangat. Read More

4,096 total views, no views today

Rahsia Chicken Chop Mak Wan Taman Melati

Kalau biasanya saya bercerita mengenai makanan sedap-sedap di restoran ataupun di food festival tapi kali ni lain sedikit. Saya nak perkenalkan gerai makanan istimewa iaitu Chicken Chop Mak Wan yang terletak di Taman Melati. Sebenarnya bagi yang tinggal di kawasan Taman Melati, mesti dah kenal sangat dengan gerai Mak Wan ni sebab Mak Wan dah mula berniaga kat sini lebih dari 20 tahun. Lokasinya adalah di tapak pasar malam Taman Melati dan berhampiran dengan pasaraya TS Mega serta menghadap jalan utama.

Walaupun gerai Chicken Chop Mak Wan ni terkenal dikalangan penduduk berhampiran, tetapi gerai ni sebenarnya kecik saja dan nampak usang. Mesti ramai yang tak percaya kenapa saya cadangkan gerai Mak Wan ni kalau anda berpeluang ke sini. Walaupun gerainya nampak biasa-biasa saja, tapi rahsianya adalah pada kesedapan Chicken Chopnya. Teruskan membaca.

Chicken Chop Mak Wan

Suasana makan bersama keluarga

Chicken Chop Mak Wan

Set sepinggan Chicken Chop Mak Wan

Seingat saya pada beberapa tahun dulu, sepinggan Chicken Chop Mak Wan ni hanyalah RM10 sahaja. Tapi dengan kos yang tinggi sekarang ni, harga Chicken Chop dah dinaikkan ke RM12-14. Bagi saya takpe, sebab ianya masih sedap seperti dulu. Apa yang sedapnya Chicken Chop Mak Wan ni adalah pada ayamnya yang digoreng garing dan dimasak ala tempura. Ianya tak menggunakan breadcrumb yang kadang-kadang membuatkan kita cepat bosan. Ayamnya hanya akan dimasak bila kita order. Jadi masa ianya dihidangkan, Chicken Chop tu masih dalam keadaaan panas. Read More

6,975 total views, 3 views today