Category - Foods & Restaurants

Ippin Ramen Halal di Asakusa

Melancong dan bercuti ke Tokyo menjadi semakin mudah dan senang semenjak banyak restoran makanan halal yang terdapat di Tokyo. Salah satu pilihan yang boleh dicuba sekiranya berpeluang ke Tokyo adalah Ippin Ramen Halal yang terletak di Asakusa. Ini adalah cawangan ke dua Ippin Restaurant selepas cawanngan di Ebisu. Saya sendiri berpeluang menjamu selera di sini kerana dah lama teringin nak merasai Ramen yang dikatakan sedap tu. Restaurant Ippin Ramen ni terletak berhampiran dengan train station Asakusa dan betul-betul bersebelahan jalan utama.

Kawasan Asakusa ni sebenarnya diantara lokasi utama pelancong kerana ianya berhampiran dengan Tokyo Sky Tree Tower dan landmark terkenal lain seperti Sensoji Temple.

Ippin Asakusa Ramen

Di antara menu

Ippin Asakusa Ramen

Suasana di dalam dan ketika membuat pesanan

Ippin Asakusa Ramen

Diantara snack food halal yang dijual

Restaurant Ippin Ramen di Asakusa ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Kawasan di dalamnya adalah memanjang dan berkonsep seakan-akan bar. Kita hanya perlu duduk, membuat pesanan dan petugas akan menyediakan makanan di belakang meja kaunter. Terdapat 2 tingkat ruang makan di sini dan di bahagian tingkat atas terdapat ruang solat. Read More

19,190 total views, 2 views today

Nasi Dagang Pak Malau Makanan Wajib di Langkawi

Nasi Dagang Pak Malau merupakan di antara menu makanan yang wajib dikunjungi sekiranya bercuti di Pulau Langkawi. Walaupun baru saja beroperasi sekitar 3 tahun yang lalu, Nasi Dagang Pak Malau kini menjadi salah satu menu unik sarapan pagi di Langkawi. Menggunakan resepi asli nasi dagang Terengganu, Pak Malau turut menyediakan pelbagai menu tambahan yang dimakan bersama nasi dagang istimewanya seperti gulai ikan tongkol, kurma kambing, daging kerutup, ayam kampong dan macam-macam lagi.

Jom kita tengok apa yang menarik di Nasi Dagang Pak Malau.

Nasi Dagang Pak Malau

Kedai Makan Nasi Dagang Pak Malau

Nasi Dagang Pak Malau

Suasana ketika awal pagi

Nasi Dagang Pak Malau

Pilihan masakan ayam

Lokasi strategik Nasi Dagang Pak Malau menjadi satu lagi daya tarikan utama di sini. Terletak di jalan utama menuju ke Makam Mahsuri, setiap pengunjung yang lalu di jalan ini pasti tidak akan terlepas pandang kedai makan Pak Malau yang direka berkonsepkan rumah kampung moden. Tiada yang lagi indah selain dapat melihat sawah padi serta pemandangan kampung ketika sedang menjamu selera di sini. Nasi Dagang Pak Malau ni dibuka seawal jam 8pagi tetapi dengar katanya dalam jam 10-11 pagi kebanyakkan lauk dah habis. Jadi kalau nak datang ke sini, saya memang sarankan datanglah awal. Read More

12,336 total views, 12 views today

Lokasi Pasar Malam di Langkawi

Selain Langkawi terkenal dengan barangan bebas cukai seperti pinggan mangkuk dan coklat, Langkawi sebenarnya juga amat terkenal dengan pasar malam. Kalau bercuti ke Langkawi, jangan terlepas untuk singgah ke Pasar Malam di Langkawi kerana macam-macam makanan serta barangan ada dijual kat sini. Pasar Malam di Langkawi juga diadakan setiap hari bermula seawal jam 7 sehingga jam 10 malam di lokasi yang berbeza. Memang best sebab hari-hari ada pasar malam dan dapat makan makanan yang best-best.

Ini adalah jadual lengkap serta lokasi setiap Pasar Malam di Langkawi.

Lokasi Pasar Malam Langkawi

Roti Pizza

Lokasi Pasar Malam Langkawi

Pelbagai jenis kuih

Banyak betul jenis-jenis makanan yang susah nak jumpa ada dijual di Pasar Malam Langkawi. Ini termasuklah kuih tradisional serta kuih muih moden yang unik. Ada juga gerai-gerai yang menjual pelbagai jenis ayam percik serta bahagian dalaman ayam yang dimasak dengan pelbagai jenis cara. Kuih moden seperti Pizza Roti serta air tempayan diantara yang unik dijual kat sini. Selain makanan, bagi penggemar rokok pula boleh dapatkan rokok tanpa cukai yang lebih murah dari harga di kedai. Secara puratanya harga yang dijual di pasar malam sudah tentulah berpatutan dan tidaklah mahal sangat. Jadi boleh kita makan banyak sikit.

Dengan pelbagai pilihan yang ada di pasar malam Langkawi ni, tak hairanlah pasar malam ini juga turut dikunjungi oleh pelancong asing yang teringin nak makan makanan ala “street food” tempatan. Read More

26,531 total views, 46 views today

D’kayangan Steamboat Shah Alam 3 dalam 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dulu saya pernah berkongsikan mengenai D’Kayangan Buffet Steamboat di Shah Alam yang menjadi kegemaran saya. Seingat saya, saya amat suka dengan daging perapan kicapnya sangat sedap. Selain itu juga, bahan-bahan perapan lain serta makanan laut kat sini juga sedap dan segar. Saya memang rasa suka menjamu selera kat sini sebab  suasananya yang selesa dan banyak pilihan. Kini saya kembali lagi dan khabarnya D’Kayangan menawarkan beberapa menu baru dan kelainan yang unik berbanding dengan steamboat yang lain.

D' Kayangan Grill & Barbeque

Kaunter makanan

D' Kayangan Grill & Barbeque

Pilihan Mee

D' Kayangan Grill & Barbeque

Pilihan perapan ayam dan daging

Read More

7,520 total views, 8 views today

Foodies Fest 2016 Encorp Strand Mall

Hampir setahun yang lalu di lokasi yang sama iaitu di Encorp Strand Mall pernah berlangsungnya satu festival makanan iaitu Food Hunter Feastival. Tapi pada tahun ni pula, festival makanan yang terbaru iaitu Foodies Fest 2016 pula dianjurkan oleh penganjur yang berbeza. Lokasi Encorp Strand Mall ni bagi saya memang sesuai diadakan festival makanan macam ni sebab kawasannya yang selesa dan banyak kemudahan asas.

Walaupun Foodies Fest ni diadakan di kawasan luar, tetapi ianya terselamat dari risiko hujan dan panas kerana ianya ditutup dengan kawasan berbumbung. Kalau terasa panas sangat sebab cuaca sekarang ni, bolehlah rehat kat dalam Encorp Strand Mall yang sejuk. Jom kita tengok apa yang menarik terdapat di Foodies Fest 2016.

Foodies Fest 2016

Encorp Strand Mall

Foodies Fest 2016

Abang Food Truck

Foodies Fest 2016

Abang tengah bakar kambing

Apa yang menarik?

Dari pilihan kambing bakar, nancho, teppanyaki, aiskrim gulung, kek sehinggalah kepada churros semuanya merupakan diantara menu-menu yang hanya boleh didapatkan di festival makanan sahaja. Terdapat beberapa booth yang menjual kambing bakar seperti Kambing Grill, Spoon Steak House dan The Door Kitchen by Luth Kitchen namun setiap booth ini menawarkan citarasa yang berbeza sehingga susah nak decide yang mana satu patut dibeli.

Selain tu, menu yang menarik perhatian saya adalah minuman Cikedut by Saripol yang sungguh berwarna-warni. Sebenarnya Cikedut ni adalah puding berwarna yang disedut dengan straw. Rasanya tak manis tapi memang sedap sangat. Read More

3,078 total views, 4 views today

Rahsia Chicken Chop Mak Wan Taman Melati

Kalau biasanya saya bercerita mengenai makanan sedap-sedap di restoran ataupun di food festival tapi kali ni lain sedikit. Saya nak perkenalkan gerai makanan istimewa iaitu Chicken Chop Mak Wan yang terletak di Taman Melati. Sebenarnya bagi yang tinggal di kawasan Taman Melati, mesti dah kenal sangat dengan gerai Mak Wan ni sebab Mak Wan dah mula berniaga kat sini lebih dari 20 tahun. Lokasinya adalah di tapak pasar malam Taman Melati dan berhampiran dengan pasaraya TS Mega serta menghadap jalan utama.

Walaupun gerai Chicken Chop Mak Wan ni terkenal dikalangan penduduk berhampiran, tetapi gerai ni sebenarnya kecik saja dan nampak usang. Mesti ramai yang tak percaya kenapa saya cadangkan gerai Mak Wan ni kalau anda berpeluang ke sini. Walaupun gerainya nampak biasa-biasa saja, tapi rahsianya adalah pada kesedapan Chicken Chopnya. Teruskan membaca.

Chicken Chop Mak Wan

Suasana makan bersama keluarga

Chicken Chop Mak Wan

Set sepinggan Chicken Chop Mak Wan

Seingat saya pada beberapa tahun dulu, sepinggan Chicken Chop Mak Wan ni hanyalah RM10 sahaja. Tapi dengan kos yang tinggi sekarang ni, harga Chicken Chop dah dinaikkan ke RM12-14. Bagi saya takpe, sebab ianya masih sedap seperti dulu. Apa yang sedapnya Chicken Chop Mak Wan ni adalah pada ayamnya yang digoreng garing dan dimasak ala tempura. Ianya tak menggunakan breadcrumb yang kadang-kadang membuatkan kita cepat bosan. Ayamnya hanya akan dimasak bila kita order. Jadi masa ianya dihidangkan, Chicken Chop tu masih dalam keadaaan panas. Read More

4,711 total views, 2 views today

Mister Donut dari Jepun

Kali ni saya masih nak bercerita tentang makanan yang berasal dari Jepun yang kini dah berada di Malaysia. Ianya bukanlah Sushi ataupun Ramen tetapi ianya adalah Mister Donut dari Jepun.  Mister Donut mula ditubuhkan pada tahun 1956 di Amerika dan kini berpusat di Jepun dan mempunyai 1,300 cawangan di seluruh dunia. Jenama Mister Donut ni sebenarnya dah setanding dengan Dunkin’ Donuts dan menjadi salah satu makanan wajib kalau melancong ke Jepun.

Di Malaysia sebenarnya dah ada beberapa cawangan Mister Donut, tapi baru-baru ni saya berkesempatan untuk mencuba cawangan Mister Donut di AEON Mall Shah Alam.

Mister Donut from Japan

Mister Donut di AEON Mall Shah Alam

Mister Donut from Japan

MugMister Donut

Mister Donut ni terletak di Japan Street dan berdekatan dengan Sushi King. Apa yang menarik dan uniknya di Mister Donut ni adalah mereka mempunyai macam-macam jenis dan rupa donut. Diantara yang famous kat sini adalah donut jenis Pon De Ring yang berbentuk macam kuih gelang sikit. Pon De Ring ni ada macam-macam perasa seperti Coklat, Green Tea dan macam-macam lagi. Pertama kali saya makan Pon De Ring ni ada perasaan yang berbeza sikit, sebab rasanya tak macam donut biasa. Ianya mempunyai rasa kenyal-kenyal tapi sangat lembut.

Harga untuk sebiji donut Pon De Ring ni adalah RM2.50 tetapi lebih murah sekiranya membeli secara set.

Mister Donut from Japan

Diantara pilihan Mister Donut

Read More

2,210 total views, no views today

Sushi King cawangan ke 100 di AEON Mall Shah Alam

Berita baik kepada semua peminat Sushi King kerana Sushi King baru sahaja melancarkan cawangan ke 100 iaitu di AEON Mall Shah Alam. Saya memang peminat sushi, lebih-lebih lagi Suski King. Rasanya baru beberapa minggu lepas saya ber“bonanza” di Sushi King dan minggu ini saya datang sekali lagi untuk melihat sendiri keunikan cawangan ke 100 Sushi King.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King di AEON Mall Shah Alam terletak di Japan Street iaitu di tingkat 1. Lokasinya tak susah sangat nak cari kerana ianya terletak bersebelahan dengan Daiso. Kat sini apa yang berbeza adalah terdapat satu menu baru yang saya dimaklumkan hanya terdapat di cawangan ini saja. Menu tersebut adalah Kushige iaitu sejenis makanan jepun berkonsepkan gorengan. Pelbagai pilihan Kushiage seperti udang, daging berkeju, salmon, durian mochi dan banyak lagi ditempatkan di kaunter khas.

Secara keseluruhannya, saya rasa Sushi King kat sini tidaklah terlalu besar tapi sederhana saja. Ketika saya makan malam kat sini, sekejap je keseluruhan meja dah penuh.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Kaunter Kushiage

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Diantara pilihan Kushige

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Keadaan di dalam Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi di Conveyor

Read More

4,540 total views, 7 views today

Ramen Halal Ayam-Ya dari Jepun kini di KLIA2

Semasa saya melancong ke Jepun dulu, saya masih teringat perasaan nak mencari makanan Halal lebih-lebih lagi makanan Jepun seperti Ramen. Ramen ni asalnya dimasak menggunakan bahan-bahan tidak halal sebagai penyedap rasa kuah ramen. Sebab itulah susah nak jumpa ramen halal kerana bukan mudah untuk menukar resepi sedia ada kepada versi halal bagi mengekalkan rasa ramen yang sedap.

Restoran Ayam-Ya merupakan sebuah restoran ramen yang berasal dari Kyoto dan memperkenalkan Ramen Jepun yang halal. Kita tidak perlu ke Jepun untuk merasa sendiri ramen ini kerana sekarang restoran Ayam-Ya ini telahpun dibuka di KLIA2. Jom ikut saya menjamu selera Ramen Ayam-Ya yang terletak di medan selera RASA Food Area KLIA2.

Ayam-Ya Ramen

Ayam-Ya Ramen di KLIA2

Ayam-Ya Ramen

Diantara menu ramen

Terletak di sudut makanan Jepun, Ayam-Ya terus menjadi sasaran saya sebaik saja menjejakkan kaki di medan selera RASA. Walaupun nampak macam ada banyak pilihan ramen kat sini, tapi sebenarnya ada 2 pilihan saja yang telah divariasikan. Terdapat 2 pilihan diantara perisa “biasa” (Tori-Paitan Shoyu Ramen) ataupun pedas (Spicy Tori-Paitan Shoyu Ramen) yang mana setiap pilihan diberi pula pilihan lain seperti ramen biasa, ramen telur, ramen ayam, ramen telutr+ayam. Fahamkan? Read More

6,028 total views, 6 views today

Ayam Goreng Korea di Pelicana Chicken

Salah satu makanan yang terkenal di Korea selain Kimchi adalah ayam gorengnya yang unik dan sedap. Dikatakan ayam goreng Korea ni menggunakan rempah dan perapan istimewa sehingga ayamnya berwarna merah kemerahan. Oleh kerana saya teringin sangat nak rasa sedap sangat ke ayam goreng ni, jadi saya pun ke restoran makanan korea iaitu Pelicana Chicken yang terletak di Atria Mall.

Ayam Goreng Korea ataupun Yangnyeom Chicken merupakan menu utama kat sini sehingga ada macam-macam jenis perisa ayam goreng dari yang pedas, biasa, BBQ hinggalah Bawang Putih. Sebelum makan kat sini saya dah pastikan Pelicana Chicken ni adalah HALAL dan menggunakan bahan-bahan yang Halal. Info ni dimaklumkan sendiri oleh pemilik Pelicana Chicken cawangan Atria Mall. Walau bagaimanapun, sijil Halal masih belum dikeluarkan kerana masih di dalam proses permohonan.

Pelicana Chicken Malaysia

Set menu Ramen

Pelicana Chicken Malaysia

Set Peli Jumbo Fillet Burger

Read More

4,318 total views, 1 views today