Category - Holiday & Travel

Apa yang dijual di 7 Eleven di Jepun?

Bila bercuti ke Jepun salah satu “destinasi” wajib singgah adalah di 7 Eleven. Bunyi macam kelakar je pulakkan? Tapi saya sendiri yang dah beberapa kali ke Jepun pasti takkan terlepas ke 7 Eleven ataupun convenience store yang lain seperti Family Mart dan Lawson. Convenience Store di Jepun amat penting sebab rata-rata masyarakat Jepun sangat sibuk dan harus bergerak dengan cepat dan pantas. Jadi mereka hanya ada masa yang pendek untuk dapatkan apa yang mereka perlukan setiap hari ketika ke tempat kerja ataupun ketika pulang. Pendek kata macam-macam yang dijual kat sini dan convenience store ni sangat banyak dan lokasinya tak jauh di antara satu sama lain.

Sebelum saya kongsikan apa yang ada dijual di 7 Eleven, mari saya bagitahu apakah perbezaan di antara 7 Eleven, Lawson dan Family Mart. Basically, ketiga-tiga convenience store ni adalah diantara yang terkenal di Jepun tetapi 7 Eleven lebih terkenal dengan menjual produk yang berjenama dan berkualiti. Lawson pula terkenal dengan makanan manisan seperti Roll Cake dan sebagainya manakala Family Mart dikenali sebagai lokasi makanan panas seperti sosej dan sebagainya.

Apa yang dijual di 7Eleven Jepun

Pelbagai makanan ringan dijual

Apa yang dijual di 7Eleven Jepun

Mee dalam cawan, bukan semuanya halal

Apa yang dijual di 7Eleven Jepun

Banyaknya aiskrim pelik-pelik

Di dalam 7 Eleven, boleh dikatakan 60% barangan yang dijual adalah makanan. Sama seperti di Malaysia makan segera seperti “Mee Cup” memang banyak tetapi kebanyakannya tak halal. Selain tu mereka juga menjual pelbagai jenis roti, minuman, aiskrim dan keropok. Segment yang biasanya saya paling suka dan termenung lama fikir apa nak beli adalah ruangan minuman. Kat sini banyak sangat pilihan air yang sedap-sedap seperti kopi dan jus buah-buahan. Dulu sebelum Calpis masuk Malaysia saya dah minum dulu masa kat Jepun. Memang jatuh cinta pandang pertama. Kebanyakkan minuman insyaAllah Halal kecuali yang pelik-pelik.

Secara puratanya minuman di 7 Evelen bermula dari harga 100 yen hingga 500 yen. Walaupun di Jepun terdapat banyak vending machine yang menjual minuman, tapi bukan semua jenis minuman yang dijual di vending machine ada dijual di 7 Eleven.  Read More

1,704 total views, 7 views today

Smiggle KLCC

Rasanya pasti ramai peminat Smiggle dah tahu yang Smiggle dah pun membuka cawangan terbaru mereka di KLCC dan yang pertama di Malaysia. Kalau sebelum ni, cawangan paling dekat adalah di Singapore kini semudah di KLCC saja. Bagi yang tak tahu pula, Smiggle ni merupakan jenama yang berasal dari Australia  dan amat terkenal dengan barangan cenderamata yang berwarna-warni. Sebelum ni saya selalu shopping barang Smiggle di Vivo City Mall di Singapore tapi sekarang ni nak shopping hari-hari di KLCC pun boleh.

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Promosi 2 untuk RM18

Smiggle di KLCC terletak di tingkat 2 dan berdekatan dengan escalator. Sekali pandang, cawangan Smiggle ni tidaklah sebesar di Singapore tapi cukup untuk mempamerkan macam-macam barangan yang berwarna-warni. Dari alat tulis, peralatan melukis hinggalah kepada beg pelbagai saiz yang terdiri dari warna pink, hitam, hijau dan biru. Memang sesuai untuk sesiapa yang kumpul barangan Smiggle dan simpan sebagai koleksi. Boleh dikatakan, dari taknak beli pun akhirnya nak terbeli juga barangan kat sini.

Smiggle KLCC

Sebahagian dari peralatan dan alat tulis

Read More

9,590 total views, 15 views today

Spiderman Langkawi Viral Berbasikal

Sewaktu bercuti ke Pulau Langkawi pada minggu lalu, saya tak sangka terserempak dengan Spiderman menaiki basikal. Kejadian aneh dan pelik ini sempat saya rakam ketika berada di sekitar Pekan Kuah. Spiderman ni menaiki basikal melalui tepi jalan utama dan akhirnya berhenti di KFC. Sepanjang perjalanan Spiderman ni, saya nampak ramai yang membunyikan hon serta menjerit “Spiderman” seolah-olah memberi sokongan kepada beliau.

Hasil dari kajian saya, rupanya lelaki yang memakai pakaian ala Spiderman ni sememangnya sudah dikenali oleh rakyat setempat. Kehadirannya di beberapa lokasi utama sememangnya dinanti-nantikan oleh peminat Spiderman. Spiderman ini yang lebih gemar dikenali sebagai Spiderman Langkawi rupanya mempromosikan aktiviti berbasikal dengan gayanya yang tersendiri. Berpendapat aktiviti berbasikal semakin kurang mendapat perhatian, anak jati Langkawi ini mengambil inisiatif sendiri untuk mempromosikan aktiviti riadah tersebut.

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi berbasikal

Spiderman Langkawi

Spiderman di Dataran Lang

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi bersama kanak-kanak

Read More

5,168 total views, no views today

10 Tempat Menarik di San Francisco

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Setelah lebih seminggu saya menjejakkan kaki di San Francisco, kali ini saya nak kongsikan 10 lokasi menarik yang wajib dilawati sekiranya berpeluang bercuti ke sini. San Francisco sebenarnya terletak di dalam daerah California dan kebanyakan kawasannya adalah berbukit serta berhampiran dengan pantai. San Francisco juga terkenal sebagai bandar IT kerana disinilah terletaknya Silicon Valley yang menempatkan kebanyakkan syarikat IT seperti Facebook, Pinterest, Cisco dan banyak lagi.

Walaupun banyak syarikat IT kat sini tapi tak bermakna San Francisco ni terlalu canggih dan takde tempat menarik. San Francisco ni begitu unik dan menarik sekali untuk dilawati kerana bandaraya San Francisco yang sungguh mixed culture dengan budaya lain seperti Asia.

1. Pier 39

Pier 39 ni terletak di kawasan bay area yang selalu menjadi tumpuan pelancong. Kawasan Pier 39 ni dibangunkan supaya menjadi destinasi shopping sambil bersantai menikmati pemandangan pantai yang indah. Dari Pier 39 ni juga kita dah boleh nampak Alcatraz dan Golden Gate Bridge dari jauh. Memang banyak barangan yang unik kat sini yang takde dijual ditempa lain seperti cenderamata berbentuk Golden Gate Bridge, tshirt, topi NHL dan banyak lagi. Kat Pier 39 ni juga terletaknya kedai Hard Rock Cafe dan terdapat banyak street performances.

Top 10 San Francisco

Pier 39

Top 10 San Francisco

Suasana kat sini sangat cantik dan tenang

Top 10 San Francisco

Diantara kedai-kedai cenderahati dan seafood kat Pier 39

Top 10 San Francisco

Kedai yang menjual peralatan dan pakaian sukan NFL dan banyak lagi

Top 10 San Francisco

Banyak Singa laut bersantai kat sini

Top 10 San Francisco

Sea Lion tidur

Read More

2,111 total views, 3 views today

Apa yang ada di DisneySea Tokyo?

Sebelum saya bercuti ke Tokyo lagi saya dah berazam untuk menjejakkan kaki ke DisneySea Tokyo. Ramai yang keliru dan tak tau nak pilih di antara DisneySea Tokyo dan Disneyland Tokyo. Apa yang pasti DisneySea bukanlah Water Theme Park seperti Sunway Lagoon.

Walaupun kedua-dua themepark berdekatan di antara satu sama lain, janganlah kita memilih salah satu diantara dua themepark ni. Sebab utama kerana dua-dua theme park ni menawarkan pengalaman baru yang menarik dan keunikan yang berbeza. DisneySea misalnya hanya ada di Tokyo dan tidak ada di negara-negara lain yang mempunyai Disneyland. Pengisian dan ride di dalam kedua-dua themepark ini satu pun takde yang sama.

Oleh sebab itulah ramai yang datang ke Tokyo pasti akan membeli sekurang-kurangnya 2 day pass untuk masuk ke dua-dua theme park ini pada 2 hari berturut-turut. Sekali lagi saya ingatkan, silalah datang awal dan elakkan musim cuti di Jepun sekiranya berhajat ke sini. Sekiranya tidak, kita hanya akan membuang masa dengan beratur selama 1 hingga 2 untuk satu ride.

DisneySea Tokyo

Train ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

View dari dalam Train sebelum sampai ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

Globe di pintu masuk DisneySea Tokyo

Tak susah untuk pergi ke DisneySea Tokyo walaupun hotel kita jauh dari kawasan Maihama. Selepas berhenti di station terdekat iaitu station JR Maihama, kita hanya perlu jalan kaki untuk ke pintu masuk. Dihadapan pintu masuk DisneySea terdapat sebiji globe (bumi) besar seakan-akan di Universal Studio dan dari semasa ke semasa terdapat beberapa watak Disney seperti Mickey Mouse ataupun Minnie Mouse akan menyambut di pintu masuk dan memberi peluang untuk bergambar. Read More

3,794 total views, 7 views today

AEON Mall Shah Alam gaya Jepun

Warga Shah Alam terutamanya yang duduk berdekatan dengan Seksyen 13 pasti amat teruja dengan AEON Mall Shah Alam yang serba baru ini. Saya berkesempatan menjejakkan kaki ke sini pada hari pertama pembukaan AEON Mall Shah Alam dan seperti yang saya jangkakan keadaan kat sini memang padat dengan manusia. AEON Mall ini dilihat sebagai diantara AEON terbesar yang pernah didirikan di Malaysia selain AEON Station 18, Ipoh. Berbeza dengan AEON yang lain yang dikategorikan sebagai AEON Shopping Centre, AEON “Mall”, adalah lebih besar dan luas.

Bila masuk saja ke dalam AEON Mall Shah Alam ni perbezaan ketara yang terus dirasai adalah rekaan dalaman dan susun atur kawasan-kawasannya. Perasaan seolah-olah berada di AEON Mall di Jepun memang wujud lebih-lebih lagi terdapat bahagian yang khusus menjual barangan Jepun sahaja iaitu Japan Street.maps

AEON Mall Shah Alam

AEON Mall Shah Alam

Read More

36,536 total views, 20 views today

Keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Kali ni saya nak bawa pembaca blog MohdZarin.com ke utara tanahair iaitu di Kuala Kangsar, Perak. Rasanya semua orang dah kenal dengan makanan yang paling terkenal di Kuala Kangsar ni iaitu Laksa Kuala Kangsar. Tapi kali ni saya taknak bercakap mengenai makanan, tetapi nak berkongsi mengenai keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar iaitu Masjid Diraja Ubudiah.

Terletak di Bukit Chandan, Masjid ni sangat indah dan cantik. Kubah emas dan menara masjidnya merupakan diantara rekaan senibina masjid yang tercantik saya pernah lihat. Walaupun nampak begitu cantik, tak sangka rupanya Masjid ni telahpun berusia hampir 100 tahun dan telah dirasmikan pada tahun 1917.

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Pandangan luar dari bahagian sisi

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Kubah Emas

Sebelum ni Masjid Ubudiah merupakan Masjid Negeri Perak sebelum Masjid Sultan Idris Shah II dibina di Ipoh pada tahun 1968. Masjid Ubudiah sekarang dikenali sebagai Masjid Diraja dan ditadbirkan oleh suatu Jawatankuasa Tadbir Masjid Ubudiah dan dipengerusikan oleh sesiapa yang dilantik oleh Paduka Seri Sultan.

Dari segi reka bentuk ia juga amat menarik. Ia berbentuk octagon dan mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang mana tiap-tiap satu garis pusatnya berukuran sepanjang 60 kaki. Bahagian-bahagian dalam dinding dan lantai masjid ini menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang di bawa khas dari Itali dan London. Read More

1,873 total views, 1 views today

Rahsia Madu Kelulut

Bagi sesiapa yang tak tahu, saya adalah salah seorang penggemar madu lebah. Saya biasanya akan cuba macam-macam jenis madu samada yang murah ataupun mahal. Tapi oleh kerana madu ni kebanyakkannya lebih mahal dari murah, jadi saya takdelah selalu sangat minum madu. Madu ni dah tentulah banyak khasiatnya untuk badan kita dan boleh mencegah pelbagai jenis penyakit jika diamalkan selalu.

Salah satu jenis madu yang sejak kebelakangan ni diperkatakan adalah Madu Kelulut. Apa beza Madu Kelulut dengan madu-madu yang lain seperti Madu Asli, Madu Tualang, Madu Propolis dan macam-macam lagi? Untuk mengetahuinya sendiri, saya ke Ladang Mini Kelulut yang terletak MAEPS Serdang untuk melihat sendiri Madu Kelulut.

Rahsia Madu Kelulut

Ladang Mini Kelulut di MAEPS

Rahsia Madu Kelulut

Salah satu pokok yang ditanam di sini

Rahsia Madu Kelulut

Pernah dengar pokok Dukung Anak?

Ladang Mini Kelulut ini dibuka kepada orang awam setiap hari. Sebelum boleh sampai ke rumah lebah Madu Kelulut, saya mencuci mata dengan melihat taman mini yang mempamerkan pelbagai jenis pokok di sepanjang perjalanan. Pokok-pokok kat sini kebanyakkannya sangat unik dan rare. Ada yang kali terakhir saya tengok di kampung dan ada juga yang tak pernah tengok. Read More

14,389 total views, 47 views today

Cuti di Perth (Part 2)

Sambungan dari percutian di Perth (Part 1) di mana saya sempat berjalan-jalan di Fremantle dan kawasan sekitarnya. Kat sini memang sangat santai dan dah macam melawat ke Central Market sebab boleh tahan ramai juga yang buat persembahan jalanan seperti menyanyi dan bermain alat muzik. Terdapat sebuah “pasar” kat sini yang juga seakan-akan Central Market yang menjual barangan seni seperti lukisan, boomerang, cenderamata dan macam-macam lagi. Lokasi ni saya rasa lokasi wajib kalau sesiapa yang datang ke kawasan ni.

Cuti di Perth

Berada di depan Fremantle Market

Cuti di Perth

Suasana di dalam Fremantle Market

Read More

15,185 total views, 14 views today

Cuti di Perth (Part 1)

Perth sememangnya salah satu destinasi impian saya dan ianya bagaikan mimpi bila dapat menjejakkan kaki ke sini. Berbeza dengan Melbourne ataupun Sydney, Perth terletak di barat Australia dan keadaan di Perth sangat tenang dan tidak sibuk. Suasana tenang dan nyaman terasa sebaik sahaja mendarat di Lapangan Terbang Perth. Penerbangan ke Perth dari KLIA mengambil masa lebih kurang 5 jam. Ini adalah pengalaman pertama saya di Perth dan saya sangat excited nak terokai apa yang menarik di Perth.

Perth

Pemandangan waktu pagi

Perth

Nama apartment yang saya duduk

Perth

Kawasan yang sungguh tenang

Read More

6,466 total views, 9 views today