Category - Holiday & Travel

Freeport A’Famosa Outlet Village

Freeport A’Famosa Outlet Village yang terletak di Alor Gajah Melaka dikatakan lokasi terbaru bagi peminat barangan berjenama sama seperti di JPO ataupun di Mitsui Outlet Park Sepang. Kemunculan lokasi shopping terbaru ini menjadikan lebih banyak sebab kenapa harus datang ke Melaka turut dipanggil sebagai Melaka Premium Outlet. Tapi adakah Freeport A’Famosa Outlet Village ini setanding dengan JPO? Itulah soalan yang ramai orang tanya. Untuk melihatnya sendiri mari kita tengok apa yang ada kat dalam.

Melaka Premium Outlet

Kawasan parking outdoor yang luas

Melaka Premium Outlet

Rekaan blok-blok kedai yang unik

Freeport A’Famosa Outlet Village baru saja dibuka pada penghujung tahun 2015. Keseluruhan kawasan ini dibina di kawasan perkampungan di Alor Gajah dan perjalanan selepas tol akan melalui jalan kampung 2 lane sebelum boleh sampai ke sini. Kemudahan parkingnya agak luas dan selesa. Pertama kali datang ke sini pasti akan terus teruja dengan rekaaan bangunannya yang unik dan menarik. Ianya seakan-akan rekaan bangunan lama yang telah dimodenkan. Mungkin ada sedikit unsur-unsur bangunan di Belanda dengan rumah berupa kincir angin. Read More

10,549 total views, 1 views today

Review DoubleTree By Hilton Johor Bahru

Saya memang suka bercuti-cuti ke Johor Bahru dan rasa tak sabar nak merasai pengalaman baru di setiap hotel yang saya duduk. Pada awalnya saya susah nak memilih hotel yang sesuai di bandaraya Johor Bahru sebab terlalu banyak sangat hotel dan bimbang jarak di antara tempat-tempat menarik di JB terlalu jauh dengan hotel. Baru-baru ni saya diperkenalkan dengan hotel baru di Johor Bahru iaitu DoubleTree by Hilton yang terletak betul-betul di tengah-tengah JB.  Lokasinya sangat strategik dan hanya walking distance saja dengan Komtar JBCC dan City Square. Hotel DoubleTree by Hilton juga penginapan yang sesuai sekiranya untuk bercuti ke Singapore.

DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Ruang masuk ke hotel

Apa lagi yang menarik kat sini? Ikuti pengalaman 3 hari 2 malam saya di DoubleTree by Hilton Johor Bahru.

DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Ruang lobi hotel

Saya dimaklumkan hotel ini baru saja dibuka pada tahun 2014 dan bertaraf 4 Bintang. Lokasinya sangat stategik dan memudahkan semua perkara ketika bercuti ke sini. Ruang lobby dan check-innya sungguh luas dan amat selesa. Proses check-in dilakukan dengan cepat dan ditambahkan pula kemesraan petugas di sini. Sebaik sahaja proses check-in selesai, saya diberikan cookies panas yang dibuat khas untuk semua pelanggan DoubleTree by Hilton.

Ye, cookies besar ini memang betul-betul tengah panas ketika sampai ke tangan saya. Ini adalah trademark DoubleTree by Hilton yang ingin menyambut tetamu mereka dengan “warm welcome”. Read More

4,304 total views, no views today

Pirate Adventure – Melaka Alive

Assalamualaikum dan Salam Sejahtara,

Mesti ada yang dah merancang untuk bercuti Melaka tak lama lagi lebih-lebih pada musim cuti sekolah akan datang. Saya sememangnya tak pernah bosan untuk ke Melaka kerana ada macam-macam tarikan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Melaka. Kalau dulu saya ke Melaka Alive untuk menonton persembahan Bahtera Merdeka, tetapi kali ini Melaka Alive telahpun membuka satu lagi tarikan terbaru mereka di sini iaitu Pirate Adventure.

Melaka Alive Pirate Adventure

Saya dipintu masuk Pirate Adventure

Melaka Alive Pirate Adventure

Melaka Alive Pirate Adventure

Terletak pada lokasi yang sama, Pirate Adventure merupakan tarikan terbaru di Melaka Alive yang berkonsepkan gabungan di antara “walkthrough exhibition” dan “rumah hantu”. Ianya terletak kawasan di bawah pentas Bahtera Merdeka ataupun lebih tepat lagi di dalam perut kapal sebagai kawasan pengembaraan pengunjung. Berbeza dengan Bahtera Merdeka, Pirate Adventure tidak mempunyai waktu tayangan tertentu tetapi ianya dibuka setiap masa dari 10 pagi hingga 7 petang.

Sebelum masuk ke dalam Pirate Adventure, saya dan bersama pengunjung yang lain diletakkan di dalam bilik gelap selama 5 minit bagi membiasakan mata dengan keadaan gelap. Sebaik sahaja pintu pertama Pirate Adventure di buka, seorang Pirate terus menyergah dengan ayat dan lenguk ala-ala “Jacks Sparrow”. Nasib tak terkejut.

Melaka Alive Pirate Adventure

Seorang Pirate menyambut ketibaan

Read More

3,429 total views, 1 views today

The Straits Hotel & Suites, Melaka

Cuti sekolah dah tak lama lagi dan pasti ramai yang dah mula merancang percutian sekeluarga. Sekiranya merancang untuk ke Melaka, salah satu hotel yang sangat berbaloi untuk bercuti adalah The Straits Hotel & Suites. Ini adalah kerana lokasinya yang terletak ditengah-tengah bandaraya Melaka dan berhampiran dengan semua tarikan utama Melaka seperti Melaka Alive ataupun Asam Pedas Tetel.

The Straits Hotel & Suites

Lobby hotel yang luas

The Straits Hotel & Suites

Proses check in

Selain tu, The Straits Hotel & Suites juga adalah sebuah hotel baru di Melaka. Jadi semuanya nampak sangat cantik dan selesa. Jom tengok apa yang ada kat dalam hotel ni.

Sebenarnya Straits Hotel & Suites Melaka ni sangat dekat dengan tempat menarik di Melaka. Jalan kakipun dah boleh sampai.

  • Dataran Pahlawan – 350m berjalan kaki
  • Mahkota Parade – 600m berjalan kaki
  • A’Famosa – 850m berjalan kaki
  • St. Paul Church – 1km berjalan kaki
  • The Stadthuys – 1.3km berjalan kaki
  • Jonker’s Street – 1.6km berjalan kaki

Straits Hotel & Suites ni merupakan hotel dengan bangunan yang tinggi. Walaupun bukan hotel tertinggi di kawasan tersebut, tapi dari jauh dah boleh nampak mercu bangunan ni. Hotel ini mempunyai kawasan parking di dalam bangunan. Walau bagaimanapun, hotel ini berkongsi parking dengan hotel yang lain. Jadi sebelum parking tu kenalah tengok betul-betul nama hotel.

 

Kawasan lobby hotel sangat luas dan selesa. Semasa kunjungan saya, saya tengok ramai juga orang yang menginap di sini bersiap sedia untuk check in. Satu bas penuh orang turun dengan bag masing-masing. Selain dari kawasan yang strategik, harga bilik Straits Hotel & Suite ni sangat berpatutan. Walaupun biliknya luas dan cantik, tapi harganya tidaklah terlalu mahal. Harga bilik di sini bermula dari harga *RM188 sehinggalah *RM268.

The Straits Hotel & Suites

Diantara hotel tertinggi

Read More

5,169 total views, no views today

Review Hotel Jen Puteri Harbour

Apabila bercuti ke Johor, pada kebiasaannya saya akan memilih untuk menginap di hotel sekitar bandaraya Johor Bahru. Tetapi kali ni saya inginkan kelainan dan cuba mencari keunikan di kawasan Nusajaya iaitu di Puteri Harbour. Di kawasan ini sangat terkenal dengan Sanrio Hello Kitty Town dan The Little Big Planet Club. Kalau saya nak bawa keluarga menonton Hello Kitty, takkanlah saya perlu duduk hotel di JB.

Hotel Jen Puteri Harbour Review

Hotel Jen Puteri Harbour bersebelahan dengan Hello Kitty Town

Saya diperkenalkan dengan Hotel Jen Puteri Harbour yang dikatakan bukan saja berhampiran dengan 2 taman tema antarabangsa ini, malahan menawarkan pengalaman yang berbeza. Mari ikuti pengalaman sebenar saya bermalam di Hotel Jen.

 

Hotel Jen Puteri Harbour Review

Kawasan Puteri Harbour

Hotel Jen Puteri Harbour Review

Suasana di belakang Hotel Jen

Read More

3,112 total views, no views today

Mitsui Outlet Park Makuhari

Bagi sesiapa yang pernah sampai dan membeli belah di Mitsui Outlet Park KLIA Sepang, ada sesuatu yang anda patut tahu mengenai Mitsui Outlet Park. Sebenarnya Mitsui Outlet Park merupakan rangkaian premium outlet terkemuka yang berasal dari Jepun. Di Jepun sahaja ada sekurang-kurangnya 12 cawangan Mitsui Outlet Park.

Saya berpeluang melawat cawangan Mitsui Outlet Park Makuhari. Jom kita tengok apa yang berbeza dengan di Sepang.

Mitsui Outlet Park Makuhari

Cawangan Mitsui Outlet Park di Jepun

Mitsui Outlet Park Makuhari

Sangat berhampiran dengan station

Mitsui Outlet Park Makuhari boleh dikatakan yang paling mudah dikunjungi kerana ianya sangat hampir dengan train station iaitu Kaihin-Makuhari Station. Tak sampai 5 minit berjalan kaki saja dah boleh sampai. Selain itu juga, Mitsui Outlet Park Makuhari ini terkenal kerana paling hampir dengan Disneyland Tokyo. Sememangnya salah satu lokasi wajib sekiranya merancang untuk bercuti ke Disneyland.

Apa yang saya boleh nampak di sini adalah kawasannya yang  sangat luas dan tenang. Setiap kedai amat mudah dicari walaupun pada kawasan yang luas. Diantara jenama terkenal yang dijual di sini adalah seperti New Balance, Adidas, Casio, Coach dan banyak lagi.

Mitsui Outlet Park Makuhari

SALE

Mitsui Outlet Park Makuhari

Beberapa kedai

Mitsui Outlet Park Makuhari

Jualan murah di mana-mana

Read More

3,224 total views, no views today

Ippin Halal Teppanyaki Ebisu

Bila bercuti ke Jepun, salah satu concern orang ramai adalah berkaitan dengan makanan halal. Sebenarnya, di Jepun ada banyak lokasi makanan halal lebih-lebih lagi dalam setahun dua ini kerana negara Jepun sangat mementingkan keperluan halal pelancong Islam. Dari Japan Halal Expo sehinggalah beberapa kemudahan lain seperti surau dan masjid ianya memang amat memudahkan bagi pelancong Islam ke Jepun.

Kalau berkesempatan ke Tokyo, bolehlah berkunjung ke Ippin Halal Teppanyaki yang terletak di Ebisu. Restoran halal ini berkonsepkan watak kembar terkenal Malaysia iaitu Upin & Ipin. Sebagai duta halal di Jepun, watak Upin & Ipin sememangnya sinonim dengan produk makanan halal. Nama Ippin digunakan bagi mengantikan Upin & Ipin kerana Ippin bermaksud sangat baik bagi masyarakat Jepun.

Ippin Restaurant Ebisu

Restoran Halal Ippin di Ebisu

Ippin Restaurant Ebisu

Saya di pintu masuk

Ippin Teppanyaki terletak di kawasan Shibuya dan train station yang paling hampir adalah Ebisu Station. Lokasinya agak sukar untuk dicari kerana kita harus berjalan ke dalam kawasan perumahan sedikit. Pastikan rujuk pada peta atau google map sebelum ke sini. Read More

3,132 total views, no views today

SkyCab dan SkyBridge Langkawi

Macam-macam aktiviti yang harus dilakukan bila bercuti ke Langkawi. Sebelum sampai ke sini lagi saya dah berazam nak naik cable car ataupun SkyCab di Langkawi sebab dengar kata ianya merupakan diantara tarikan utama kat sini. Langkawi SkyCab ini terletak di lokasi yang sama dengan Art In Paradise Langkawi iaitu di Oriental Village.

Banyak sebenarnya yang ada di sini termasuklah Langkawi SkyBridge, SkyDome, SkyAdverture Park, Geopark Hotel dan kedai-kedai yang menjual cenderamata. Tak susah nak cari lokasi ni sebab kalau di Langkawi ni pusing-pusing akan sampai kat area tu juga.

Langkawi SkyCab

Papan tanda arah nak ke mana

Langkawi SkyCab

Banyak kedai-kedai di sini

Langkawi SkyCab

Nak main ni pun boleh

Suasana di dalam Oriental Village ni sangat santai. Kalau nak duduk-duduk je kat dalam ni sampai tengok gelagat orang pun dah cukup terhibur. Untuk ke kaunter tiket SkyCab, kita haruslah berjalan kaki sedikit ke dalam selama 5 minit. Jangan risau, takde lah jauh sangat. Boleh lagi mencuci mata sebab macam-macam dijual kat sini. Read More

15,932 total views, no views today

Muzium 3D : Langkawi Art in Paradise

Sekarang ni memang famous betul dengan Muzium 3D. Tapi siapa sangka di Langkawi pun rupanya dah ada Muzium 3D yang bukan saja terkenal malahan telahpun dirasmikan oleh Tun Mahathir. Pada beberapa bulan selepas perasmian muzium ni pula, Tun datang sekali lagi bersama-sama dengan ahli keluarga beliau. Memang comel melihat aksi-aksi Tun bergambar kat sini. Saya juga dimaklumkan Langkawi Art In Paradise ini telah dianugerahkan oleh Malaysia Book of Records sebagai  Muzium 3D yang terbesar di Malaysia dan yang ke dua terbesar di dunia. Wah, memang betul-betul best kalau macam ni.

Art in Paradise Langkawi

Gambar 3D dipintu masuk

Art in Paradise Langkawi

Naik surfboard

Art in Paradise Langkawi

Pergi jumpa Gajah

Langkawi Art In Paradise ini sebenarnya terletak di dalam Oriental Village dan seluas 21,000 kaki. Ianya mempunyai lebih dari 100 lukisan 3D yang dilukis oleh pelukis antarabangsa. Selain dari Langkawi Art In Paradise, di Oriental Village ini juga adalah lokasi terkenal untuk menaiki SkyCab, DuckTours dan macam-macam lagi. Pendek kata, kalau datang ke sini dah macam cover separuh attraction di Langkawi. Read More

6,906 total views, no views today

Disneyland Tokyo (Part 2) – The Parade

Salah satu sebab utama orang datang ke Disneyland adalah sudah tentu untuk melihat Disneyland Parade yang sangat menarik dan unik. Disneyland Parade amat berbeza dengan parade di themepark lain kerana mereka mempunyai pengisian dan kualiti persembahan yang berbeza-beza setiap musim dan tempat. Ketika saya berada di Disneyland Tokyo, saya tidak melepaskan peluang untuk melihat apakah kelainan parade di sini.

Parade di Disneyland Tokyo diadakan 2 kali setiap hari iaitu sekitar jam 12.30pm dan sekitar jam8pm. Bagi yang meminati parade dan watak-watak Disney, saya sarankan tengoklah kedua-dua sesi ini kerana ianya sangat berbeza dan rugi besar kalau tak tengok.

Disneyland Tokyo

Orang ramai sedang menunggu

Disneyland Tokyo

Parade yang bertemakan Easter

Disneyland Tokyo

Lakonan seolah-olah ingin mengadakan perlumbaan

Read More

1,386 total views, no views today