Category - Personal

5 Tip Mohon Pekerjaan Industri Kreatif

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.

Hampir setiap hari saya menerima permohonan pekerjaan dari lepasan graduan untuk pelbagai jawatan. Sedihnya, saya boleh katakan hampir 80% yang memohon pekerjaan sekarang ini tak mengikut syarat-syarat asas yang telah diajar ketika mereka di IPT dan menyebabkan permohonan mereka dikategorikan sebagai bad first  impression.

Di sini saya nak kongsikan beberapa tip penting permohonan kerja dan tip ini saya harapkan boleh digunakan oleh semua graduan di luar sana terutama sekali dalam bidang kreatif. Semoga berjaya!.

1. Cover Letter

Cover Letter amat penting dan ianya adalah surat pemberitahuan yang pertama yang akan dibaca oleh majikan. Di dalam Cover Letter harus ada maklumat ringkas seperti tujuan permohonan, latar belakang institusi pembelajaran dan jawatan apa yang ingin dimohon. Sekiranya menghantar permohonan menggunakan email, isi kandungan pada email itulah Cover Letter anda. Read More

2,401 total views, no views today

Majalah Libur Lancar Blog O’ Rama

Majalah Libur terbitan Kumpulan Media Karangkraf merupakan majalah pelancongan No. 1 Malaysia yang sentiasa memberi maklumat berkaitan dengan lokasi pelancongan baik dalam negara ataupun luar negara. Bersempena dengan ulang tahun yang ke 12, Majalah Libur telahpun melancarkan satu kolum baru yang diberi nama “Blog O’ Rama”.

Kolum khas ini adalah untuk memperkenalkan penulis-penulis blog tempatan yang menulis mengenai pelancongan, informasi mengenai dunia pengembaraan, tempat-tempat makan menarik dan apa-apa yang berkaitan dengan “Libur”.

blogorama03

Travel Blog Pilihan Libur 2015

blogorama00

Majalah Libur Karangkraf

blogorama04

Method pendaftaran seperti travel card

blogorama06

Suasana ketika acara

Saya rasa sangat berbesar hati kerana telah dijemput oleh editor Majalah Libur untuk menjadi sebahagian dari kumpulan blogger pertama yang akan menyumbangkan artikel di dalam majalah ini. Pada sesi pelancaran “Blog O’ Rama” tempoh hari di Starbucks Kota Kemuning, editor Majalah Libur iaitu saudara Meor turut menggalakkan lebih ramai lagi blogger menulis mengenai topik pelancongan kerana ianya sangat menarik untuk dikongsi dan sentiasa mempunyai pembaca.

Read More

2,377 total views, no views today

Wedding Aino Nano

Assalamualaikum kepada pembaca blog saya. Kali ni saya nak berkongsi sedikit gambar-gambar menarik disebalik wedding Aino Nano bersama pasangannya Fairus yang telah diadakan di Taman Melati pada minggu lalu. Majlis ini merupakan majlis kedua iaitu majlis disebelah pihak lelaki. Aino sebelum cuti kahwin sangat tenang merancang hari besarnya dan tak nampak cemas langsung. Alhamdullilah, majlisnya semua nampak tersusun dan meriah. Pasangan pengantin mula berarak memasuki dewan Pusat Komuniti Gombak seawal jam 12.30 tengahari yang turut diiringi oleh Kumpulan Kompang Sri Langkawi 2. Aino dan pasangan memilih pakaian serba putih bagi majlis kali ini. Sebelum masuk ke dewan, pasangan pengantin ni dipersembahkan dengan persembahan silat oleh wakil kumpulan kompang. Memang nampak menarik sebab dah lama wedding di KL yang dah tak menggunakan silat sebagai salah satu acara di dalam majlis mereka.

ainokawin01

Aino dan Fairus berarak masuk ke dalam dewan

ainokawin02

Official Photographer sedang menjalankan tugas

ainokawin03

Bukan Official Photographer sedang menjalankan tugas

ainokawin04

Silat pembuka majlis

Read More

8,099 total views, no views today

Wedding Dr. Dana & Syahir

Tahniah kepada pengantin baru Dr Dana & Syahir yang baru saja melangsungkan perkahwinan beberapa hari yang lepas di Ipoh. Kalau nak tahu, Dana ni adalah sedara kepada Zarith. Kiranya masa kecik-kecik dulu dorang adik-beradiklah yang selalu main tepi longkang sama-sama dan kayuh basikal pergi kedai. Itu cerita mereka masa kecik-kecik dulu.

Wedding ni telah dilangsungkan di Adonis Bridal di Ipoh, Perak dan diatur serta direka begitu unik sekali kerana menggabungkan beberapa konsep moden dan baru. Pasangan pengantin ini menggabungkan beberapa konsep dari perkahwinan ala masyarakat Cina dan ala-ala Garden Wedding. Dari hiasan lampu kuning menerangi kawasan taman hinggalah kepada live band yang menyanyikan lagu cinta dalam bahasa Inggeris, semuanya merupakan beberapa sentuhan moden yang ingin dicapai. Photobooth dipintu masuk utama tetamu juga dihias dengan cantik dan berseri. Dana & Syahir adalah pasangan yang suka melancong dan mengambil gambar. Jadi tak heranlah, gambar-gambar mereka menghiasi taman dan menjadi sebahagian dari elemen dekorasi.

Tak banyak sangat gambar yang sempat saya ambil kerana hujan yang telah turun semenjak petang lagi. Walaupun hujan, namun aturcara majlis tetap diteruskan seperti yang telah dirancang.

dana01

Adonis Bridal

dana04

Kepingan gambar menjadi salah satu dekorasi

dana06

Syahir & Dana ketika memberi ucapan

Read More

3,233 total views, no views today

Open House di Rumah Bos

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua~ Jangan risau kerana entry kali ini saya tidak akan upload sebarang gambar makanan walaupun tajuk entry ini berkaitan dengan Open House. Sebenarnya Open House kali ni adalah khusus buat staff Les’ Copaque Production yang telah dianjurkan oleh Big Bos iaitu Tn Haji Burhanuddin dan Hajah Ainon. Kalau di office, kami hanya memanggil mereka berdua dengan panggilan Uncle & Auntie sahaja.

Untuk tahun ni, Les’ Copaque tidak menganjurkan sebarang Jamuan Raya untuk ahli Kelab Upin & Ipin kerana menghormati kejadian MH17 dan kesibukkan persiapan sambutan Hari Kemerdekaan. Open House ni diadakan pada waktu malam iaitu selepas solat Maghrib. Namun begitu, saya dan Aino telahpun sampai di rumah Uncle & Auntie sejak pukul 5 petang lagi kerana membantu membuat persiapan untuk majlis malamnya nanti.

LC2_1918

Aino memulakan tugasan dihadapan pintu rumah Uncle

LC2_1938

Tugasan memasang projektor juga tugas Aino

Menu utama pada malam tu adalah Nasi Arab dan Kambing Golek disamping beberapa menu-menu makanan yang lain. Selain makan-makan, malam tu juga Uncle mengambil peluang untuk bercerita dan berkongsi mengenai perancangan untuk tahun ini dan projek-projek akan datang. Walaupun staff Les’ Copaque belum melebihi 200 orang tetapi, peluang untuk berkumpul beramai-ramai macam ni memang jarang-jarang sekali dapat dilakukan. Aino pula pada malam tersebut turut mengambil peluang dan mengumumkan tarikh majlis perkahwinannya. Ops, kepada yang baru tahu ni memang betulah Aino akan berkahwin pada hujung bulan ni nanti. Untuk menjaga keselamatan dan stok door gift, saya tidak dapat memaklumkan bila tarikh perkahwinannya dan lokasi ia diadakan. Biarlah tuan punya badan yang announce.

Jamuan makan malam ni sangat santai-santai saja. Tiada aturcara rasmi disediakan dan diikuti. Staff Les’ Copaque yang sudah berkahwin pula dibenarkan membawa suami atau isteri sertai anak-anak. Barulah raya namanya.

LC2_1971

Jom makan

LC2_2075-2

Aino mengumumkan sesuatu?

Read More

1,980 total views, no views today

Persiapan Persembahan Pembukaan Hari Merdeka ke 57

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia,

Saya rasa sungguh bertuah kerana dapat menyaksikan persiapan awal persembahan sempena sambutan Hari Kemerdekaan yang bakal diadakan pada 31 Ogos nanti. Sesi latihan untuk slot persembahan ini sebenarnya telah melibatkan hampir 2,000 pelajar sekitar Selangor dan 2,000 pelajar sekitar Kuala Lumpur. Sebelum ini  mereka telah berlatih secara berasingan di Stadium Panasonic Shah Alam dan Stadium Hoki selama seminggu. Baru semalam mereka disatukan di Stadium Putra Bukit Jalil untuk latihan bersama.

IMG_0035

Aksi gerakan oleh Pelajar

IMG_0053

Berehat pun kena dalam keadaan formasi

IMG_9987

Bersedia menerima arahan

Read More

2,411 total views, no views today

Batman 75th Anniversary at Pavilion KL

Siapa yang tak kenal dengan BATMAN. Pada tahun ini watak Batman menyambut ulang tahun yang ke 75 tahun. Wow, lama betul tu… kalau Batman adalah seorang manusia yang betul mesti dia dah tua sekarang. Anyway, sambutan ulang tahun ke 75 tahun ini secara specialnya diadakan di Pavilion Kuala Lumpur bermula pada penghujung Mei yang lalu. Sejarah Batman yang sebenarnya bermula dari tahun 1939 iaitu dari populariti komik kemudian diadaptasi di dalam TV Series, kartun, video games dan hinggalah kepada filem. Di sini, segala pameran mengenai Batman dipersembahkan termasuklah pameran ratusan figurine Batman dan watak-watak lain yang sudah rare untuk didapatkan. Selain itu juga, replika saiz sebenar Batmobile dan Batcycle sememangnya pasti menarik perhatian pengunjung.

Diantara tarikan paling utama adalah persembahan Hologram Batman yang ditayang di dalam bilik gelap. Tayangan Hologram ini hanya dibenarkan kepada mereka yang membuka akaun BSN di situ sahaja. Ok, mari kita tengok gambar-gambar menarik disekitar hari jadi Batman yang ke 75 tahun.

LC2_7096

Batman bermula dari tahun 1939

LC2_7060

Pengunjung yang membuka akaun bank BSN akan mendapat hadiah eksklusif Batman

LC2_7075

Suasana di ruang legar Pavilion

LC2_7072

Siapa tak kenal Batmobile

LC2_7104

Batcycle

LC2_7111

Replika saiz sebenar Batman

Read More

1,247 total views, 1 views today

Dari Disneyland ke Utusan

Mesti ramai yang ingat tentang percutian saya dan Zarith ke Disneyland Hong Kong pada hujung tahun lepas. Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, pakej percutian yang saya dah ambil tu adalah pakej dari Poto Travel bersama Utusan Malaysia. Jadi cerita mengenai percutian tempoh hari tu telahpun ditulis dan dikeluarkan ke dalam Utusan Malaysia sisipan Mega. Jadi dipendekkan cerita adalah muka saya dan Zarith bersama ahli kumpulan A. Bangga juga la nak cakap muka keluar paper ni~!
 Muka depan Utusan Mega Read More

2,526 total views, no views today

Misi Selamatkan Kereta

Selamat Tahun Baru 2014. Sedang baru saja menyambut hari pertama dalam tahun 2014 ini saya sekadar nak berkongsi dengan satu situasi yang telah berlaku di Pullman Putrajaya. Situasinya di mana sebuah kereta yang dipandu oleh seorang wanita termasuk ke dalam longkang besar ketika ingin memasuki kawasan parking berrumput. Benda ni sebenarnya mungkin berlaku kerana pemandu menganggap takde longkang dan terus memandu ke arah dalam longkang.
Tapi takpelah, nasib baik waktu kejadian agak ramai orang berada disekeliling dan bersedia untuk membantu. Dengan bermodalkan tulang empat kerat bersama lebih kurang 7-8 orang awam di situ menolak dan menarik kereta ni keluar dari longkang tersebut termasuklah saya sendiri. Setelah beberapa kali mencuba barulah kereta ni berjaya ditarik ke atas. Walaupun kereta ni kecik je dan nampak macam ringan, tapi oleh kerana longkang ni dalam sangat jadi memang agak susah pada awalnya nak tolak ke atas.
Keadaan kereta selepas termasuk ke dalam longkang

Read More

619 total views, no views today

Breakfast di Pavilion

Mesti korang semua macam heran je kan kenapalah nak Breakfast kat Pavilion? Macam tempat orang-orang kaya je nak breakfastkan? Tapi takdelah sangat. Sebenarnya kami sekeluarga dah berkenan dan terliur nak makan satu menu yang hanya ada di medan selera di Pavilion ni. Kalau nak tahu apa dia, teruskan membaca.
Jadi setelah lama merancang, pada hari Ahad lalu barulah berpeluang untuk pergi ke Pavilion pada waktu pagi. Kami tiba lebih kurang jam 11pagi tetapi dah ramai orang juga sebenarnya. Kebanyakkannya sedang cari menu makanan dan tak kurang juga yang dah start shopping. Kat sini sebenarnya harga makanan di foodcourt dia bolehlah kata maha juga, cuma kalau dah berkenan dengan sesetengah menu kat sini kita lupakan pasal harga.

1,185 total views, no views today