Category - Lifestlyle

Wangian Dashing Anytime EDT

Selain ingin kelihatan tampan dan kemas sepanjang hari, bau juga memainkan peranan dan menjadi kepentingan bagi diri saya. Setiap hari saya akan berjumpa dengan orang dan aktiviti seharian saya membuatkan saya tak sempat untuk memastikan saya sentiasa berbau wangi. Oleh itu wangian Dashing Anytime EDT membantu masalah saya. Ianya sangat kecil, mudah dibawa ke mana-mana dan yang penting baunya sangat wangi dan mampu membuatkan orang disekeliling tertarik dengan bau wangian yang saya gunakan.

DASHING Anytime EDT

Dashing Anytime EDT ni sebenarnya adalah produk wangian terbaru oleh DASHING yang bersaiz kecil dan trendy. Ianya sesuai dibawa ke mana-mana kerana ianya muat dimasukkan di dalam poket. Terdapat 4 jenis pilihan wangian yang sangat harum dan sesuai buat jejaka moden yang mementingkan imej. Saya sendiri menggunakan produk DASHING seperti talkum dan deodorant jadi bau DASHING Anytime EDT ni sudah sebati dengan diri saya.

Apa yang menariknya, kesemua wangian yang disediakan sangat bersesuaian dengan mood dan situasi kita bagi menyesuaikan dengan keadaan badan.

 

COOL

Wangian gabungan Bergamot dan Galbanum, dilapisi dengan Amber dan Kasturi, variasi wangian ini direka khas untuk membangkitkan personaliti maskulin yang ‘cool’ secara semulajadi. Sesuai dipakai untuk urusan kerjaya terutama yang melibatkan temujanji, mesyuarat mahu pun temuduga.

ACTIVE 

Khas untuk lelaki lasak sesuai dengan namanya, adunan haruman Fougere digabungkan dengan Citrus, Lavender dan Amber. Ia membangkitkan aura maskulin aktif dengan personaliti berkeyakinan. Pilihan terbaik untuk aktiviti-aktiviti riadah dan bersukan.

ULTIMATE KICK

Bagi anda yang sering terlibat dalam urusan ‘outdoor’. Ultimate Kick adalah pilihan terbaik. Berkonsepkan ala musim panas yang aktif, ia mengadunkan citrus lemon dengan kesegaran buah pelaga, vanilla dan haruman kayuan serta rempah.

HATTRICK 

Gabungan unik kesegaran Epal sitrus yang diadun bersama aroma bunga dan calitan Amber, Hattrick menyemarakkan personaliti seorang pemenang. Pilihan terbaik untuk ke majlis-majlis rasmi dan keramaian, tetapi hati-hati… khuatir ramai gadis-gadis yang terpikat nanti :).

Dengan hanya berharga RM7 sahaja, DASHING Anytime EDT sememangnya diantara produk wangian wajib dimiliki oleh setiap jejaka. Tak kira masa dan tempat, ianya mampu memberikan kesegaran dan wangian segera yang optimum.

429 total views, 9 views today

Cara Bermain Dodgeball

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog saya. Kali ni saya nak kongsikan cara-cara bermain permainan Dodgeball. Kalau biasanya kita main Futsal, sekali sekala apa kata kita main Dodgeball pula sebab ianya sangat fun dan boleh dimainkan oleh semua orang. Permainan Dodgeball ni pacenya laju dan merupakan satu aktiviti cardio yang bagus. Objektif utama permainan Dodgeball adalah untuk me”mati” pasukan lawan dengan membaling bola kepada mereka. Pemain yang badannya terkena bola ketika dibaling oleh pihak lawan dikira “mati” dan harus keluar dari gelanggang. Sebaliknya pemain yang membaling bola pula akan dikira “mati” apabila bola yang dibaling berjaya ditangkap oleh pihak lawan. Macam mana? Bunyi macam seronokkan? Teruskan membaca sebab saya akan bagitahu cara bermain Dodgeball dengan lebih teliti.

Cara Main Dodgeball

Dodgeball sebenar digunakan ketika permainan

Cara Main Dodgeball

Aksi ketika permainan bermula “Opening Rush”

Saya excited nak kongsikan tentang permainan Dodgeball ni sebab saya sendiri telah mencuba permainan Dodgeball bersama team Fit Camp Shah Alam. Dalam permainan ni bola yang digunakan adalah bola rasmi Dodgeball sebab ianya lebih ringan dan tidak mudah cedera sekiranya terkena badan. Saya nasihatkan kepada sesiapa yang nak mencuba permainan ni, silalah guna bola Dodgeball yang betul. Selain tu, futsal court juga sangat sesuai digunakan sebab sekelilingnya terdapat jaring dan menghalang bola yang dibaling dari pergi jauh. Separuh futsal court dah memadai untuk permainan Dodgeball ni. Read More

773 total views, 9 views today

SCORE FitMob Festival 2017

Kepada sesiapa yang aktif join aktiviti fitness mesti tahu tentang acara yang dianjurkan oleh SCORE seperti SCORE Run dan banyak lagi. Kali ni saya nak kongsikan pengalaman sendiri ketika saya menyertai acara SCORE FitMob Festival 2017 yang diadakan di KWC Starxpo Centre. FitMob Festival ni bukanlah seperti acara run tetapi ianya berkonsepkan aktiviti marathon fitness dance seperti Zumba, U-Jam dan banyak lagi. Bayangkanlah dari petang hingga ke malam event ni penuh dengan aktiviti fitness dance yang diketuai oleh instructor hebat-hebat dari luar dan dalam negara. Terdapat 3 jenis aktiviti utama  iaitu Zumba selama 90 minit tanpa henti, U-Jam dan K-Pop Fitness. Sebelum 3 aktiviti ni bermula, sebenarnya pada sesi petangnya ada aktiviti lain seperti Les’ Mills turut diadakan.

Saya sendiri sebenarnya pertama kali join aktiviti Fitness sebesar ini. Tu pun sebab saya join kawan-kawan dari Lola Fitness Studio dan alang-alang saya dah jadi macam team dorang sekali. Lola Fitness Studio adalah sebuah studio fitness di Kota Damansara yang menawarkan workout Jazzercise. Jadi untuk menari dan berZumba ni dorang semua takde masalah.

SCORE FitMob Festival 2017

Saya bersama team Lola Fitness Studio

Pada jam 7pm saya dah sampai kat sini untuk berkumpul bersama team Lola dan mengambil tag masuk. Lokasi eventnya adalah ditingkat atas sekali di Kenanga  Mall yang mana sangat mudah untuk dicari. Ruang parking di tingkat atas dijadikan sebagai kaunter pendaftaran dan kaunter jualan merchandise baju dan alatan sukan SCORE. Cantik sangat baju dorang ni belum apa-apa lagi saya dah shopping kat sini. Saya memang ada beberapa koleksi pakaian sukan SCORE sebab designnya cantik dan kainnya selesa ketika workout.

SCORE FitMob Festival 2017

Antara design terkini baju SCORE

SCORE FitMob Festival 2017

Stage yang besar dan cantik

Walaupun event dibuat di dalam kawasan tertutup tapi keseluruhan kawasannya adalah luas dan besar. Ianya seperti sebuah gudang yang besar ditingkat paling atas bangunan Kenanga Mall. Sound system kat event ni memang sangat hebat sehingga saya rasa sedang menonton wayang. Pentasnya pula sangat besar dan dilengkapi dengan LED Screen. Jadi masa menari kalau tak nampak instructor bolehlah tengok skrin. Lebih kurang jam 8malam barulah acara bermula dengan persembahan oleh cheerleader sebagai gimik pelancaran oleh penaja. Sebaik sahaja selesai pelancaran, aktiviti bersama Zumba terus dimulakan. Read More

402 total views, 8 views today

Mendaki Bukit Kota Damansara Community Forest

Mendaki bukit adalah salah satu aktiviti riadah yang wajib dicuba walaupun sekali. Biasanya kita dengar orang mendaki bukit di luar kawasan bandar seperti di Hulu Selangor, Broga dan macam-macam lagi. Tapi siapa sangka rupanya terdapat satu lokasi unik untuk mendaki bukit yang terletak di Kota Damansara. Nama kawasan ini adalah Kota Damansara Community Forest. Seperti namanya, kawasan ini memang dijaga dan dipelihara oleh penduduk setempat. Oleh itu, trail untuk mendaki ke puncak telahpun dilabelkan dengan jelas bagi memudahkan pengguna. Selain sesuai untuk pendaki, nampaknya kawasan ni juga menjadi pilihan bagi penunggang basikal. Trailnya luas dan selamat untuk digunakan bagi sesiapa pun.

Bermula dengan perancangan awal, akhirnya berjaya juga saya dan seorang lagi kawan yang dah banyak kali menawan bukit Kota Damasara ini memulakan pendakian. Kami mula mendaki sekitar jam 7pagi dan ketika ini saya boleh katakan jumlah pendaki masih belum ramai lagi. Terdapat 2 pintu masuk iaitu berhampiran dengan sekolah dan satu lagi adalah berhampiran dengan taman permainan. Kedua-dua pintu masuk ini masih membawa pendaki ke puncak yang sama.

Bukit Kota Damansara Community Forest

Bersedia untuk mendaki

Bukit Kota Damansara Community Forest

Peta perjalanan ke puncak

Trail sepanjang pendaki boleh saya katakan bercampur dengan level senang dan susah. Namun begitu ianya tidaklah terlalu susah sehingga sukar untuk melepasi rintangan. Ada masa saya melalui jalan yang landai dan ada masa ianya berbukit. Keseluruhan perjalanan ke puncak adalah sejauh 2.3KM dan mengambil masa lebih kurang 1jam lebih bergantung kepada stamina seseorang. Trail pendakian ini boleh dikatakan selamat kerana ianya telah disediakan untuk orang awam beserta label dan panduan disepanjang pendakian. Bayangkanlah, saya tersempak dengan sekeluarga yang turut mendaki yang terdiri dari ayah, mak dan anak 3 hingga 4 orang yang rata-rata berumur sekitar 4 hingga 5 tahun. Dah rasa macam family outing saja. Read More

1,365 total views, 10 views today

Jakel Barulah Raya 2017

Alhamdullilah, nampaknya tinggal beberapa minggu lagi kita akan menyambut Hari Raya. Sekarang ni mesti ramai yang tengah sibuk dengan persiapan raya seperti baju raya dan persiapan rumah. Promosi Raya boleh dikatakan dilangsungkan tiap-tiap minggu dengan tawaran yang menarik dengan design terkini dan harga yang murah. Jakel juga tidak terlepas untuk mempromosikan pakaian raya mereka dengan barisan ikon serta Duta Raya mereka tahun ni.

Slogan raya tahun ni adalah “Jakel Barulah Raya” dan menampilkan Duta Raya seperti Aaron Aziz. Nabil Ahmad, Awal Ashaari, Scha Al Yahya, & Lara Alana dan Upin Ipin. Aaron Aziz sendiri merupakan Duta Raya Jakel terawal iaitu selama 6 tahun manakala terdapat juga beberapa wajah baru yang ditampilkan Jakel pada tahun ini iaitu Ayda Jebat, Hairul Azreen, Hanis Zalikha bersama anak mereka Yusof Iskandar, Janna Nick dan Harith Iskander.

Baju Raya Jakel 2017

Diantara barisan duta Jakel

Baju Raya Jakel 2017

Suasana ketika majlis pelancaran

Saya sendiri dijemput bersama duta-duta Raya Jakel ni dipentas utama ketika majlis bersama media diadakan tempoh hari. Suasananya memang meriah walaupun dilangsungkan ketika minggu pertama bulan Ramadhan. Menurut Pengarah Urusan Jakel, Datuk Haji Mohamed Faroz, pada tahun Jakel menawarkan promosi serendah 85% pada setiap minggu sehingga hari raya nanti. Fashion yang ditawarkan pada tahun ini lebih up to date dan mengikut citarasa terkini.

Baju Raya Jakel 2017

Bacaan Doa

Read More

1,674 total views, 10 views today

Coway Run 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Kali ni saya sungguh excited nak berkongsi pengalaman berkaitan dengan acara larian yang terbaru saya sertai iaitu Coway Run 2017. Ini adalah larian ke 2 yang saya sertai selepas Spongebob Run 2017 pada bulan lepas. Apa yang membuatkan saya excited adalah kerana Coway Run ni pertama kali dianjurkan dan seperti mana yang kita tahu, jenama Coway ni sendiri adalah berasal dari Korea. Medalnya juga agak unik dan cantik serta dicipta berdasarkan dari bentuk titisan air. Semenjak beberapa bulan sebelum larian ni bermula lagi, pihak penganjur dah mula promote larian ni di media sosial dengan macam-macam pendekatan untuk create hype Coway Run 2017.

Kali ni saya sertai larian sejauh 10KM namun terdapat juga pilihan jarak untuk 5KM. Coway Run ni diadakan di The Starling Mall iaitu sebuah shopping mall baru di Damansara. Di antara kit larian yang diberikan adalah beg, tshirt, bib, tuala serta beberapa alat untuk rambut (Takde kaitan dengan larian).

Coway Run 2017

Race Kit Coway Run 2017

Coway Run 2017

Saya berada di sini seawal jam 6.30pagi

Coway Run 2017

Senaman panas badan

Macam biasalah kalau join larian, seawal jam 6 pagi lagi dah kena datang dan mulakan dengan senaman ringan serta taklimat oleh pihak penganjur. Boleh tahan ramai juga peserta untuk Coway Run ni dan kebanyakkanya memakai baju biru Coway. Memang tiada masalah parking kerana peserta boleh parking dikeliling kawasan kedai di sini ataupun di dalam Starling Mall  Mall ni sendiri.  Tak kurang juga yang begitu bersemangat untuk larian ni sehingga training bersungguh-sungguh sebelum memulakan larian. Berbeza dengan fun run yang biasa, Coway Run ni juga ada menawarkan hadiah kepada pemenang bagi kategori lelaki dan perempuan. Saya memang takkan menanglah sebab nak join ni pun suka-suka. Read More

1,346 total views, 10 views today

Konsert Jom Tonton 2017

Konsert Jom Tonton ni merupakan anjuran MediaPrima yang julung-julung kalinya dianjurkan sempena dengan sambutan ulang tahun pertama Tonton. Konsert ni diadakan di perkarangan eCurve dan dibarisi oleh artis terkemuka tanahair. Walaupun lokasi di perkarangan eCurve tu tidaklah sebesar mana, namun ianya berjaya memuatkan pentas konsert Tonton dan beberapa booth penaja. Lokasi konsert ni saya rasa unik kerana eCurve seperti yang kita tahu sentiasa ramai orang lebih-lebih lagi pada malam minggu. Sesuai dengan target audiencenya, Konsert Jom Tonton 2017 ni juga mempromosikan pelbagai pakej menarik bagi langganan tahunan perkhidmatan Tonton.

Konsert Jom Tonton 2017

Pembukaan Konsert Jom Tonton 2017

Konsert Jom Tonton 2017

Persembahan oleh Kaka

Read More

1,264 total views, 5 views today

Lisa Surihani sebagai Duta Unicef Malaysia

Lisa Surihani iaitu personaliti terkenal tanahair baru-baru ni diangkat menjadi Duta UNICEF Malaysia. Lisa yang merupakan seorang ibu dan sangat sukakan kanak-kanak sangat bersesuaian untuk memikul tanggungjawab ini. Menurut wakil UNICEF Malaysia, pemilihan Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF adalah kerana mereka melihat Lisa sebagai ikon dan public figure yang sangat ideal untuk mempertahankan hak kanak-kanak. Lisa bukan saja bijak, petah bercakap tetapi Lisa juga diantara personaliti yang sentiasa membawa imej yang baik dan sopan.

Lisa yang sedang hamil anak ke dua ketika majlis pelancaran tempoh hari, turut berkongsi pendapatnya mengenai kesedaran di kalangan masyarakat di dalam usaha mewujudkan persekitaran yang selamat dan sihat untuk kanak-kanak.

Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF Malaysia

Lisa ketika sesi soal jawab media

Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF Malaysia

Lisa berkongsi pendapat mengenai hak kanak-kanak

Lisa diikat sebagai Duta UNICEF Malaysia untuk tempoh 2 tahun tetapi Lisa sendiri berharap ianya adalah untuk jangka masa yang panjang. Sebelum ini Lisa dilihat aktif menyertai kempen-kempen serta memberi ceramah berkaitan kesedaran dan pelindungan kanak-kanak. Dengan pelantikkannya sebagai Duta UNICEF Malaysia, bakal memberi Lisa lebih peluang untuk lebih aktif dan berkongsi suara mengenai hak kanak-kanak. Read More

2,135 total views, 7 views today

SpongeBob Run Malaysia 2017

Ini sebenarnya adalah kali pertama saya sertai Fun Run dan apa-apa jenis run yang pernah dianjurkan. Tak tau kenapa, tapi SpongeBob Run ni sangat menarik perhatian saya semenjak ianya diwar-warkan beberapa bulan yang lepas. Dengan harga pendaftaran sebanyak RM95 pada mulanya saya rasa ianya agak mahal. Yela, dah la first time masuk Fun Run dah kena bayar sebanyak tu. Tapi selepas saya lihat sendiri Race Kit yang ditawarkan serta Medal Spongebobnya akhirnya saya takde fikir-fikir lagi. Tambahan pula saya memang nak cuba cari pengalaman dalam aktiviti macam ni.

SpongeBob Run ni dianjurkan di Setia City Park iaitu berdekatan dengan Setia City Mall dan terdapat 2 pilihan larian iaitu sejauh 3Km dan 5KM. Sebenarnya saya rasa saya boleh lari 5KM tapi oleh kerana ini adalah first time jadi saya ambik 3KM saja dulu.

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

Suasana di Setia City Park pada jam 7pagi

Seawal jam 6.30 pagi lagi Setia City Park telah dipenuhi dengan ribuan peserta larian yang memakai pakaian warna kuning terang. Baju ni adalah di antara Race Kit yang diberikan selain beg, bib larian, bantal SpongeBob dan beberapa kupon Sunway Lagoon. Oleh kerana saya join larian 3KM jadi bib saya adalah berwarna pink iaitu design watak Patrick manakala yang lari sejauh 5KM memakai bib berwarna kuning iaitu watak SpongeBob. Suasana masa ni nampak sangat meriah sebab larian ni disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Read More

2,228 total views, 9 views today

Rumah Idaman di Radia Bukit Jelutong

Mencari rumah idaman bukanlah mudah memandangkan harga rumah yang semakin mahal dan lokasi yang kurang strategik. Kalau nak cari rumah di dalam area Kuala Lumpur memang dah takde lagi dan harganya pun boleh tahan mahal. Sekarang lebih ramai orang ingin memiliki rumah impian di kawasan seperti Sungai Buloh, Shah Alam dan beberapa lagi kawasan pinggir bandar. Saya sendiri kalau nak cari rumah mestilah terletak di kawasan yang mudah dan dekat dengan access ke lebuhraya utama serta terdapat kemudahan lain seperti sekolah, pusat membeli belah dan macam-macam lagi.

Baru-baru ni saya dijemput untuk melihat tawaran menarik perumahan di Radia Bukit Jelutong sekali gus memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina. Projek Radia ni sebenarnya adalah di bawah Sime Darby dan UEM Sunrise. Memang bertuah saya dapat tengok apa yang ditawarkan di Radia Bukit Jelutong kerana saya sendiri kini menetap di Denai Alam.

Radia Bukit Jelutong

Warm welcome

Radia Bukit Jelutong

Tarian Singa

Ini adalah kerana saya tahu betapa besarnya masa depan kawasan di Bukit Jelutong yang dikenali sebagai kawasan Elite. Tak hairanlah, ramai orang dah mula pandai dan melabur di kawasan ni sekarang. Radia Bukit Jelutong ni merupakan kawasan yang sangat strategik kerana ianya sangat hampir dengan lebuhraya utama seperti Guthrie, NKE dan ELITE. Keluar je kawasan Bukit Jelutong dah terus masuk ke penghubung lebuh raya. Kawasan ni memang sesuai didiami oleh siapa-siapa saja yang bekerja tak kira samada di kawasan Shah Alam, Kuala Lumpur mahupun Putrajaya.

Radia Bukit Jelutong

Contoh ruang tamu

Radia Bukit Jelutong

Contoh bilik

Radia Bukit Jelutong

Buat masa ini, Radia Bukit Jelutong menawarkan beberapa pilihan aset seperti Radia Residences, Radia Retails dan Radia Office. Sudah tentu saya tertarik dengan Radia Residences yang menawarkan rumah yang siap dengan perabut serta beberapa kemudahan lain seperti spa pools, taman, jogging track dan lain-lain. Melihatkan kepada rumah contoh yang disediakan, hasil rekaan dalaman rumah Radia memang nampak moden dan minimalis. Saya setuju dengan rekaan moden seperti ini kerana ianya melambangkan gaya hidup dan ciri-ciri versatil. Mereka bijak bermain dengan ruang dan memberikan perasaan keselesaan ketika berada di dalamnya.

Radia Bukit Jelutong

Contoh bilik tidur

Radia Bukit Jelutong

Contoh dapur

Terdapat 6 jenis pilihan rumah Radia Bukit Jelutong bermula dari 695 sqft hingga 2100 sqft dan harga bermula dari RM500 ribu. Kalau sesiapa yang biasa dengan pembelian perumahan pasti dah tahu macam mana kualiti rekaan dan material yang digunakan oleh Sime Darby. Tiada Kompromi. Radia Residences juga lengkap dengan pengawalan keselamatan dan CCTV. Jadi tak perlu risau.

Jadi kalau nak tahu info lanjut mengenai Radia Bukit Jelutong bolehlah layari http://radia.com.my/

Radia Bukit Jelutong

Ruang bilik bacaan

Radia Bukit Jelutong

Simpan impian rumah di Radia Bukit Jelutong

Melihat kepada perancangan masa depan Radia Bukit Jelutong, nampaknya kawasan Bukit Jelutong ni nanti akan sangat meriah dan membangun. Tambahan pula saya lihat mereka bakal membangunkan shopping mall di kawasan ni nanti. Memang tak rugi beli aset perumahan kerana value rumah akan naik setiap tahun.

 Sebelum mengakhiri entri saya kali ni, apa kata kita tengok video mengenai Radia Bukit Jelutong yang telah dihasilkan oleh HaiBlogger!

1,872 total views, 7 views today