Category - Lifestlyle

Jakel Barulah Raya 2017

Alhamdullilah, nampaknya tinggal beberapa minggu lagi kita akan menyambut Hari Raya. Sekarang ni mesti ramai yang tengah sibuk dengan persiapan raya seperti baju raya dan persiapan rumah. Promosi Raya boleh dikatakan dilangsungkan tiap-tiap minggu dengan tawaran yang menarik dengan design terkini dan harga yang murah. Jakel juga tidak terlepas untuk mempromosikan pakaian raya mereka dengan barisan ikon serta Duta Raya mereka tahun ni.

Slogan raya tahun ni adalah “Jakel Barulah Raya” dan menampilkan Duta Raya seperti Aaron Aziz. Nabil Ahmad, Awal Ashaari, Scha Al Yahya, & Lara Alana dan Upin Ipin. Aaron Aziz sendiri merupakan Duta Raya Jakel terawal iaitu selama 6 tahun manakala terdapat juga beberapa wajah baru yang ditampilkan Jakel pada tahun ini iaitu Ayda Jebat, Hairul Azreen, Hanis Zalikha bersama anak mereka Yusof Iskandar, Janna Nick dan Harith Iskander.

Baju Raya Jakel 2017

Diantara barisan duta Jakel

Baju Raya Jakel 2017

Suasana ketika majlis pelancaran

Saya sendiri dijemput bersama duta-duta Raya Jakel ni dipentas utama ketika majlis bersama media diadakan tempoh hari. Suasananya memang meriah walaupun dilangsungkan ketika minggu pertama bulan Ramadhan. Menurut Pengarah Urusan Jakel, Datuk Haji Mohamed Faroz, pada tahun Jakel menawarkan promosi serendah 85% pada setiap minggu sehingga hari raya nanti. Fashion yang ditawarkan pada tahun ini lebih up to date dan mengikut citarasa terkini.

Baju Raya Jakel 2017

Bacaan Doa

Read More

3,455 total views, 2 views today

Coway Run 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Kali ni saya sungguh excited nak berkongsi pengalaman berkaitan dengan acara larian yang terbaru saya sertai iaitu Coway Run 2017. Ini adalah larian ke 2 yang saya sertai selepas Spongebob Run 2017 pada bulan lepas. Apa yang membuatkan saya excited adalah kerana Coway Run ni pertama kali dianjurkan dan seperti mana yang kita tahu, jenama Coway ni sendiri adalah berasal dari Korea. Medalnya juga agak unik dan cantik serta dicipta berdasarkan dari bentuk titisan air. Semenjak beberapa bulan sebelum larian ni bermula lagi, pihak penganjur dah mula promote larian ni di media sosial dengan macam-macam pendekatan untuk create hype Coway Run 2017.

Kali ni saya sertai larian sejauh 10KM namun terdapat juga pilihan jarak untuk 5KM. Coway Run ni diadakan di The Starling Mall iaitu sebuah shopping mall baru di Damansara. Di antara kit larian yang diberikan adalah beg, tshirt, bib, tuala serta beberapa alat untuk rambut (Takde kaitan dengan larian).

Coway Run 2017

Race Kit Coway Run 2017

Coway Run 2017

Saya berada di sini seawal jam 6.30pagi

Coway Run 2017

Senaman panas badan

Macam biasalah kalau join larian, seawal jam 6 pagi lagi dah kena datang dan mulakan dengan senaman ringan serta taklimat oleh pihak penganjur. Boleh tahan ramai juga peserta untuk Coway Run ni dan kebanyakkanya memakai baju biru Coway. Memang tiada masalah parking kerana peserta boleh parking dikeliling kawasan kedai di sini ataupun di dalam Starling Mall  Mall ni sendiri.  Tak kurang juga yang begitu bersemangat untuk larian ni sehingga training bersungguh-sungguh sebelum memulakan larian. Berbeza dengan fun run yang biasa, Coway Run ni juga ada menawarkan hadiah kepada pemenang bagi kategori lelaki dan perempuan. Saya memang takkan menanglah sebab nak join ni pun suka-suka. Read More

1,893 total views, no views today

Konsert Jom Tonton 2017

Konsert Jom Tonton ni merupakan anjuran MediaPrima yang julung-julung kalinya dianjurkan sempena dengan sambutan ulang tahun pertama Tonton. Konsert ni diadakan di perkarangan eCurve dan dibarisi oleh artis terkemuka tanahair. Walaupun lokasi di perkarangan eCurve tu tidaklah sebesar mana, namun ianya berjaya memuatkan pentas konsert Tonton dan beberapa booth penaja. Lokasi konsert ni saya rasa unik kerana eCurve seperti yang kita tahu sentiasa ramai orang lebih-lebih lagi pada malam minggu. Sesuai dengan target audiencenya, Konsert Jom Tonton 2017 ni juga mempromosikan pelbagai pakej menarik bagi langganan tahunan perkhidmatan Tonton.

Konsert Jom Tonton 2017

Pembukaan Konsert Jom Tonton 2017

Konsert Jom Tonton 2017

Persembahan oleh Kaka

Read More

1,857 total views, no views today

Lisa Surihani sebagai Duta Unicef Malaysia

Lisa Surihani iaitu personaliti terkenal tanahair baru-baru ni diangkat menjadi Duta UNICEF Malaysia. Lisa yang merupakan seorang ibu dan sangat sukakan kanak-kanak sangat bersesuaian untuk memikul tanggungjawab ini. Menurut wakil UNICEF Malaysia, pemilihan Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF adalah kerana mereka melihat Lisa sebagai ikon dan public figure yang sangat ideal untuk mempertahankan hak kanak-kanak. Lisa bukan saja bijak, petah bercakap tetapi Lisa juga diantara personaliti yang sentiasa membawa imej yang baik dan sopan.

Lisa yang sedang hamil anak ke dua ketika majlis pelancaran tempoh hari, turut berkongsi pendapatnya mengenai kesedaran di kalangan masyarakat di dalam usaha mewujudkan persekitaran yang selamat dan sihat untuk kanak-kanak.

Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF Malaysia

Lisa ketika sesi soal jawab media

Lisa Surihani sebagai Duta UNICEF Malaysia

Lisa berkongsi pendapat mengenai hak kanak-kanak

Lisa diikat sebagai Duta UNICEF Malaysia untuk tempoh 2 tahun tetapi Lisa sendiri berharap ianya adalah untuk jangka masa yang panjang. Sebelum ini Lisa dilihat aktif menyertai kempen-kempen serta memberi ceramah berkaitan kesedaran dan pelindungan kanak-kanak. Dengan pelantikkannya sebagai Duta UNICEF Malaysia, bakal memberi Lisa lebih peluang untuk lebih aktif dan berkongsi suara mengenai hak kanak-kanak. Read More

2,848 total views, no views today

SpongeBob Run Malaysia 2017

Ini sebenarnya adalah kali pertama saya sertai Fun Run dan apa-apa jenis run yang pernah dianjurkan. Tak tau kenapa, tapi SpongeBob Run ni sangat menarik perhatian saya semenjak ianya diwar-warkan beberapa bulan yang lepas. Dengan harga pendaftaran sebanyak RM95 pada mulanya saya rasa ianya agak mahal. Yela, dah la first time masuk Fun Run dah kena bayar sebanyak tu. Tapi selepas saya lihat sendiri Race Kit yang ditawarkan serta Medal Spongebobnya akhirnya saya takde fikir-fikir lagi. Tambahan pula saya memang nak cuba cari pengalaman dalam aktiviti macam ni.

SpongeBob Run ni dianjurkan di Setia City Park iaitu berdekatan dengan Setia City Mall dan terdapat 2 pilihan larian iaitu sejauh 3Km dan 5KM. Sebenarnya saya rasa saya boleh lari 5KM tapi oleh kerana ini adalah first time jadi saya ambik 3KM saja dulu.

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

Suasana di Setia City Park pada jam 7pagi

Seawal jam 6.30 pagi lagi Setia City Park telah dipenuhi dengan ribuan peserta larian yang memakai pakaian warna kuning terang. Baju ni adalah di antara Race Kit yang diberikan selain beg, bib larian, bantal SpongeBob dan beberapa kupon Sunway Lagoon. Oleh kerana saya join larian 3KM jadi bib saya adalah berwarna pink iaitu design watak Patrick manakala yang lari sejauh 5KM memakai bib berwarna kuning iaitu watak SpongeBob. Suasana masa ni nampak sangat meriah sebab larian ni disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Read More

3,215 total views, 1 views today

Rumah Idaman di Radia Bukit Jelutong

Mencari rumah idaman bukanlah mudah memandangkan harga rumah yang semakin mahal dan lokasi yang kurang strategik. Kalau nak cari rumah di dalam area Kuala Lumpur memang dah takde lagi dan harganya pun boleh tahan mahal. Sekarang lebih ramai orang ingin memiliki rumah impian di kawasan seperti Sungai Buloh, Shah Alam dan beberapa lagi kawasan pinggir bandar. Saya sendiri kalau nak cari rumah mestilah terletak di kawasan yang mudah dan dekat dengan access ke lebuhraya utama serta terdapat kemudahan lain seperti sekolah, pusat membeli belah dan macam-macam lagi.

Baru-baru ni saya dijemput untuk melihat tawaran menarik perumahan di Radia Bukit Jelutong sekali gus memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina. Projek Radia ni sebenarnya adalah di bawah Sime Darby dan UEM Sunrise. Memang bertuah saya dapat tengok apa yang ditawarkan di Radia Bukit Jelutong kerana saya sendiri kini menetap di Denai Alam.

Radia Bukit Jelutong

Warm welcome

Radia Bukit Jelutong

Tarian Singa

Ini adalah kerana saya tahu betapa besarnya masa depan kawasan di Bukit Jelutong yang dikenali sebagai kawasan Elite. Tak hairanlah, ramai orang dah mula pandai dan melabur di kawasan ni sekarang. Radia Bukit Jelutong ni merupakan kawasan yang sangat strategik kerana ianya sangat hampir dengan lebuhraya utama seperti Guthrie, NKE dan ELITE. Keluar je kawasan Bukit Jelutong dah terus masuk ke penghubung lebuh raya. Kawasan ni memang sesuai didiami oleh siapa-siapa saja yang bekerja tak kira samada di kawasan Shah Alam, Kuala Lumpur mahupun Putrajaya. Read More

2,640 total views, 6 views today

Review Mensive Pomade

Sebenarnya untuk sekian lamanya saya hanya menggunakan minyak rambut biasa dan kemudiannya upgrade kepada Wax dan Clay. Sedar tak sedar sekarang ni orang dah bertukar kepada pomade yang sangat banyak dijual di pasaran. Untuk mengikuti perubahan arus fesyen terkini saya juga mencuba dan nak tahu apa yang best sangat pakai pomade ni. Saya diperkenalkan dengan pomade jenama MENSIVE yang kebetulan dijual di sebuah kedai gunting di Shah Alam.

Dalam banyak-banyak jenama tu, saya tak tau kenapa saya tertarik dengan Mensive Pomade. Design luarannya yang simple, cantik dan nampak sangat maskulin. Tidak seperti jenama pomade yang lain-lain yang menggunakan imej tengkorak ataupun yang ganas-ganas. Dengan harga RM45 dan design yang nampak professional, saya yakin jenama MENSIVE ni sudah tentulah jenama antarabangsa. Itulah yang saya fikirkan ketika itu.

Mensive Pomade

Mensive Pomade

Mensive Pomade

Mensive Pomade Strong Hold

Mahal jugak pomade ni fikir dalam hati saya. Dulu time pakai Wax yang harga RM25 nak beli sebulan sekalipun berkira-kira, inikan pula pomade yang tak tau bagus ke tidak. Dengan fesyen rambut baru saya yang ala-ala sikat tepi (hipster katanya), saya rasa saya memang perlukan pomade dan jenama Mensivelah yang menjadi pilihan saya ketika itu. Read More

2,843 total views, 1 views today

Jersi Team Abstrax Never Afraid

Sebelum ni mesti ada yang ingat saya pernah berkongsi mengenai Abstrax Jingga yang terkenal sebagai jenama pakaian lokal no. 1 di Malaysia. Sekarang ni nama Abstrax dah tak perlu diperlu diperkenalkan lagi sebab jenama ni sekarang dah kira macam pioneer dalam industri local apparel. Nama je lokal beb, tapi dorang ni sentiasa keluarkan pakaian setanding dengan jenama antarabangsa. Baru-baru ni Abstrax sekali lagi mengeluarkan lineup dalam kategori yang baru dan berbeza sikit iaitu “Team Abstrax”. 

Abstrax Jingga Never Afraid

Teks NEVER AFRAID di belakang jersi

Produk pertama di bawah jenama Team Abstrax ni adalah jersi Never Afraid yang serba hitam dan mempunyai logo Never Afraid berwarna merah di belakangnya. Jersi ni menggunakan design yang simple dan memberi penekanan kepada mesej NEVER AFRAID. Gabungan tema Hitam & Merah ni memang bersesuaian dan memberi mood “aktif” kepada pemakainya. Sekali pandang kita dah tau yang jersi ni direka untuk aktiviti lasak seperti jogging, workout ataupun gym. Kalau NIKE memilih , JUST DO IT… Abstrax pula NEVER AFRAID.

Jersi Never Afraid ni menggunakan 100% material polyester dan seperti kain-kain jersi yang lain ianya sangat mudah untuk dicuci dan dijaga. Harga sehelai jersi Never Afraid ini adalah RM80 untuk lengan pendek dan RM90 untuk lengan panjang. Jersi ini tidak boleh ditambah nama dan nombor seperti jersi VortexMY. Read More

1,667 total views, no views today

Lego Star Wars Day Legoland Malaysia

Kepada peminat Star Wars ini adalah masa yang amat sesuai untuk berkunjung ke Legoland Malaysia. Bersempena dengan Star Wars Day, Legoland Malaysia menganjurkan bulan Star Wars pada sepanjang bulan Mei dengan pelbagai aktiviti menarik buat peminat sejati Star Wars dan Lego. Bermula dari 7 & 8 Mei 2016, Star Wars Special Parade telah diadakan dengan dibarisi oleh lebih dari 90 karakter Star Wars dari 501st Legion seperti Stormtroopers, Darth Vader dan banyak lagi.

Perarakan yang bermula dari luar pintu masuk Legoland Malaysia ini bermula seawal jam 9pagi dan kemudiannya berarak masuk dan berhenti beberapa check point di dalam Legoland sebelum berakhir di Star Wars Miniland. Memang ramai betul orang menanti kemunculan watak-watak Star Wars ini dari awal lagi. Saya sendiri sangat excited sebab tak pernah melihat parade seperti ini dari jarak dekat.

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Star Wars Parade bermula

Lego Star Wars Day Legoland

Lebih 90 watak Star Wars berkumpul

Lego Star Wars Day Legoland

Diantara pemakai kostum kanak-kanak

Read More

3,135 total views, 1 views today

Animax Carnival Malaysia 2016

Istimewa buat semua peminat kartun Jepun ataupun anime, acara khusus buat peminat anime baru saja dianjurkan oleh Animax Asia iaitu Animax Carnival Malaysia 2016. Acara ni sebenarnya merupakan penganjuran kali ke 5 selepas mendapat sambutan luar biasa pada tahun-tahun sebelumnya. Kali ini Animax Carnival diadakan di Sunway Pyramid Convention Center pada 26 & 27 Mac 2016. Apa yang berbeza dengan acara anime yang lain, tiket masuk ke Animax Carnival adalah percuma. Mari kita lihat apa yang bestnya Animax Carnival ni.

Animax Carnival Malaysia 2016

Animax Carnival Malaysia 2016

Menurut pihak penganjur, pelbagai lapisan pengunjung termasuklah peminat anime, cosplay, muzik dan merchandise bakal dihiburkan dengan macam-macam aktiviti menarik kat sini. Pentas utama misalnya dimeriahkan dengan persembahan beberapa artis jemputan dari Jepun yang terkenal dengan lagu soundtrack anime seperti GARNiDELiA, Angela dan Yanaginagi. Sebenarnya saya pun tak kenal sangat mereka, tapi saya yakin peminat anime pasti sangat mengenali mereka.

Animax Carnival Malaysia 2016

Suasana di dalam dewan

Animax Carnival Malaysia 2016

GARNiDELia di pentas utama

Animax Carnival Malaysia 2016

Booth oo-Kun

Di dalam dewan utama selain terdapat pentas persembahan, di sini juga terdapat beberapa booth penaja dan seperti Sony, oo-Kun, Samurai Ramen, Oishi dan banyak lagi. Pendek kata semua booth-booth kat sini ada kaitan dengan anime. Kalau rajin, ada juga aktiviti yang diadakan di setiap booth yang membolehkan pengunjung memenangi hadiah cenderamata eksklusif. Read More

3,468 total views, 1 views today