Category - Lifestlyle

Jersi Team Abstrax Never Afraid

Sebelum ni mesti ada yang ingat saya pernah berkongsi mengenai Abstrax Jingga yang terkenal sebagai jenama pakaian lokal no. 1 di Malaysia. Sekarang ni nama Abstrax dah tak perlu diperlu diperkenalkan lagi sebab jenama ni sekarang dah kira macam pioneer dalam industri local apparel. Nama je lokal beb, tapi dorang ni sentiasa keluarkan pakaian setanding dengan jenama antarabangsa. Baru-baru ni Abstrax sekali lagi mengeluarkan lineup dalam kategori yang baru dan berbeza sikit iaitu “Team Abstrax”. 

Abstrax Jingga Never Afraid

Teks NEVER AFRAID di belakang jersi

Produk pertama di bawah jenama Team Abstrax ni adalah jersi Never Afraid yang serba hitam dan mempunyai logo Never Afraid berwarna merah di belakangnya. Jersi ni menggunakan design yang simple dan memberi penekanan kepada mesej NEVER AFRAID. Gabungan tema Hitam & Merah ni memang bersesuaian dan memberi mood “aktif” kepada pemakainya. Sekali pandang kita dah tau yang jersi ni direka untuk aktiviti lasak seperti jogging, workout ataupun gym. Kalau NIKE memilih , JUST DO IT… Abstrax pula NEVER AFRAID.

Jersi Never Afraid ni menggunakan 100% material polyester dan seperti kain-kain jersi yang lain ianya sangat mudah untuk dicuci dan dijaga. Harga sehelai jersi Never Afraid ini adalah RM80 untuk lengan pendek dan RM90 untuk lengan panjang. Jersi ini tidak boleh ditambah nama dan nombor seperti jersi VortexMY. Read More

1,261 total views, no views today

Lego Star Wars Day Legoland Malaysia

Kepada peminat Star Wars ini adalah masa yang amat sesuai untuk berkunjung ke Legoland Malaysia. Bersempena dengan Star Wars Day, Legoland Malaysia menganjurkan bulan Star Wars pada sepanjang bulan Mei dengan pelbagai aktiviti menarik buat peminat sejati Star Wars dan Lego. Bermula dari 7 & 8 Mei 2016, Star Wars Special Parade telah diadakan dengan dibarisi oleh lebih dari 90 karakter Star Wars dari 501st Legion seperti Stormtroopers, Darth Vader dan banyak lagi.

Perarakan yang bermula dari luar pintu masuk Legoland Malaysia ini bermula seawal jam 9pagi dan kemudiannya berarak masuk dan berhenti beberapa check point di dalam Legoland sebelum berakhir di Star Wars Miniland. Memang ramai betul orang menanti kemunculan watak-watak Star Wars ini dari awal lagi. Saya sendiri sangat excited sebab tak pernah melihat parade seperti ini dari jarak dekat.

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Star Wars Parade bermula

Lego Star Wars Day Legoland

Lebih 90 watak Star Wars berkumpul

Lego Star Wars Day Legoland

Diantara pemakai kostum kanak-kanak

Read More

2,314 total views, 2 views today

Animax Carnival Malaysia 2016

Istimewa buat semua peminat kartun Jepun ataupun anime, acara khusus buat peminat anime baru saja dianjurkan oleh Animax Asia iaitu Animax Carnival Malaysia 2016. Acara ni sebenarnya merupakan penganjuran kali ke 5 selepas mendapat sambutan luar biasa pada tahun-tahun sebelumnya. Kali ini Animax Carnival diadakan di Sunway Pyramid Convention Center pada 26 & 27 Mac 2016. Apa yang berbeza dengan acara anime yang lain, tiket masuk ke Animax Carnival adalah percuma. Mari kita lihat apa yang bestnya Animax Carnival ni.

Animax Carnival Malaysia 2016

Animax Carnival Malaysia 2016

Menurut pihak penganjur, pelbagai lapisan pengunjung termasuklah peminat anime, cosplay, muzik dan merchandise bakal dihiburkan dengan macam-macam aktiviti menarik kat sini. Pentas utama misalnya dimeriahkan dengan persembahan beberapa artis jemputan dari Jepun yang terkenal dengan lagu soundtrack anime seperti GARNiDELiA, Angela dan Yanaginagi. Sebenarnya saya pun tak kenal sangat mereka, tapi saya yakin peminat anime pasti sangat mengenali mereka.

Animax Carnival Malaysia 2016

Suasana di dalam dewan

Animax Carnival Malaysia 2016

GARNiDELia di pentas utama

Animax Carnival Malaysia 2016

Booth oo-Kun

Di dalam dewan utama selain terdapat pentas persembahan, di sini juga terdapat beberapa booth penaja dan seperti Sony, oo-Kun, Samurai Ramen, Oishi dan banyak lagi. Pendek kata semua booth-booth kat sini ada kaitan dengan anime. Kalau rajin, ada juga aktiviti yang diadakan di setiap booth yang membolehkan pengunjung memenangi hadiah cenderamata eksklusif. Read More

2,729 total views, no views today

Bateriku.com bantu ketika bateri “kong”

Kalau dulu kereta tak boleh nak start dan berpunca dari bateri “kong” saya akan call kawan-kawan ataupun ahli keluarga untuk tolong belikan bateri ataupun pinjamkan kereta untuk jump sementara untuk di bawa ke bengkel. Masalahnya adalah bukan semua orang ada jumper dan bukan semua kedai ada jual bateri kereta yang sesuai dengan kereta kita. Kalau pandai pasang bateri tu sendiri dah kira bagus, tapi macam mana pula kalau tak tau pasang?

Baru-baru ni saya berpengalaman mencuba sendiri perkhidmatan Bateriku.com sebagai alternatif untuk masalah bateri kereta “kong” ni. Mula-mula saya menghubungi talian 1-800-22-2324 untuk memberi tahu lokasi saya dan jenis kenderaan yang saya bawa. Proses ni tak makan masa dan mereka akan memberi tahu harga bateri kereta sebelum memulakan perkhidmatan. Harga yang dikenakan adalah harga untuk bateri saja dan perkhidmatan pemasangan dan sebagainya adalah percuma. Rupanya selain kita boleh call, kita juga boleh WhatsApp di talian 012-245 8027 dan akan ada awek cun yang reply whatsapp kita tu.

bateriku.com

Bateriku.com

Bateriku.com

Petugas Bateriku.com

Kurang dari 1 jam, akhirnya petugas Bateriku.com ni sampai dengan van hijau yang tertulis jenama Bateriku.com. Walaupun perkhidmatan mereka belum bermula, tapi saya rasa sangat lega bila nampak van mereka sebab sekurang-kurangnya saya tahu saya berurusan dengan syarikat yang profesional dan bukan scam. Petugas Bateriku.com terus memeriksa keadaan kereta sebelum mula memasangkan bateri untuk memastikan masalah tersebut memang berpunca dari bateri kereta. Bateri yang digunakan adalah jenama Century yang merupakan salah satu jenama yang bagus di dalam jenama bateri kereta. Read More

10,463 total views, 9 views today

Apa yang Istimewa dengan Tiara Glowtox?

Pada usia awal 30an macam saya ni (terpecah rahsia umur), kesihatan amat penting lebih-lebih lagi saya kena bekerja pada waktu siang dan menulis blog pada waktu malam. Saya kena sentiasa bertenaga dan mengurangkan risiko sakit serta kena sentiasa bertenaga. Kadang-kadang saya akan makan macam-macam jenis makanan untuk food review dan akan menyebabkan toksin yang berlebihan dalam badan.

Saya diperkenalkan dengan GlowTox keluaran Tiara Wellness yang iaitu supplement semulajadi yang lengkap bagi membantu masalah saya. Glowtox ni diperbuat dari ekstrak biji Anggur, Acai Berry, ekstrak Zaitun serta Multivitamin. Dengan macam-macam bahan yang baik ni, Glowtox membekalkan bahan antioksida serta nutrient berkhasiat untuk merangan kesihatan menyeluruh.

Teruskan membaca…

Tiara Glowtox

15 Sachet di dalam setiap kotak

Tiara Glowtox

Shake dulu

Dalam 1 kotak Glowtox terdapat 15 sachet dalam bungkusan emas. Setiap sachet ni boleh diminum dengan mencampurkan 100 ml air sejuk ataupun suam. Kalau sesiapa ada shaker tu boleh juga pakai shaker, barulah sebati sikit. Rasa Glowtox ni tersangat sedap sehingga rasa tak cukup kalau minum satu sachet tu. Rasanya seolah-olah manis buah Berry dan wangi seperti Anggur. Perasaan minum Glowtox adalah hampir sama seperti ketika minum Yogurt buah. Read More

1,385 total views, 1 views today

Majalah BackPackerz khas buat Kaki Travel

Bagi sesiapa yang tahu, saya sebenarnya pengikut sejati Majalah Libur yang telahpun ditamatkan pengeluarannya pada tahun lalu. Bagai tumbuh hilang berganti, kini saya telah temui satu lagi majalah travel yang boleh dijadikan rujukan iaitu majalah BackPackerz. Walaupun nama majalah ini seolah-olah khusus bagi backpacker tetapi sebenarnya majalah ini merangkumi semua yang berkaitan dengan travel dan pelancongan.

Tambah istimewa lagi, majalah Backpackerz ni baru saja muncul dengan keluaran edisi pertama di pasaran pada bulan Januari 2016. Jadi kepada kaki travel memang rugi kalau tak mula beli dan jadikan sebahagian dari koleksi majalah.

Majalah BackPackerz

Majalah BackPackerz ketika di MITA 2016

Majalah BackPackerz

Cover depan Majalah BackPackerz isu 1

Majalah BackPackerz

Rupa di dalam Majalah BackPackerz

Read More

4,879 total views, 2 views today

Disebalik Mom and Kids Award 2015 Jakarta

Assalamualaikum dan Salam Serumpun dari Jakarta,

Kali ni saya nak kongsikan pengalaman ketika berada di Mom And Kids Awards 2015 yang telah diadakan di Jakarta baru-baru ini. Sebenarnya anugerah ini pertama kali dianjurkan oleh MNCTV iaitu salah satu station TV yang terkenal di Indonesia. Dengan objektif untuk memberi penganugerahan kepada ibu dan anak-anak, malam anugerah ini diadakan pada sambutan Hari Ibu di Indonesia. Mari kita saksikan kemeriahan malam anugerah Mom & Kids Award 2015.

Mom and Kids Award 2015

Dewi Sandra ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Carrisa Puteri pemenang anugerah Mom and Kids Kesayangan

Mom and Kids Award 2015

Romaria (tengah) ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Pemenang Baby Sosmed Kesayangan – Thalia (Ruben Onsu-Sarwendah)

Seminggu sebelum MNCTV menganjurkan malam anugerah ini, sebenarnya mereka baru sahaja selesai menganjurkan Anugerah Dangdut 2015 juga dilokasi yang sama. Walaupun terpaksa back to back, namun malam anugerah ini diatur dan disusun dengan baik. Mom & Kids Award 2015 mula bersiaran langsung tepat pada jam 6:15pm waktu tempatan bertempat di studio 3 MNCTV di Taman Mini Indah. Ramai artis-artis Indonesia dan juga selebriti terkenal menghadiri malam anugerah ini. Kesemua kategori anugerah telah diadili lebih awal melalui undian SMS. Memang sangat meriah malam tu walaupun saya tak kenal kebanyakkan artis Indonesia.  Read More

1,540 total views, 1 views today

Port Festival 2015

Hujung-hujung tahun ni terasa macam banyak pula event yang dianjurkan bukan saja di sekitar Kuala Lumpur, tapi juga di seluruh Malaysia. Percaya atau tidak, hampir setiap negeri menganjurkan event dan karnival masing-masing sempena cuti sekolah hujung tahun ni. Kebetulan ketika berada di Ipoh, saya terperasan satu event lokal iaitu Port Festival 2015 yang diadakan di Dataran Bandaraya Ipoh. Ini memang sudah cantik sebab saya sendiri memang sangat menyokong event lokal.

Dengan lokasi yang sangat strategik, memang mustahil untuk tidak terperasan event ni bila pusing-pusing di bandaraya Ipoh. Apa yang saya nampak Port Festival ini merupakan gabungan satu lagi event iaitu Lokal Fellow yang lebih memfokuskan kepada penjualan jenama pakaian lokal ala-ala Tempatan Fest. Manakala Port Festival ini sendiri sebenarnya adalah bertujuan menonjolkan industri kreatif dan hasil anak seni orang Ipoh. PORT itu sendiri membawa maksud People Of Remarkable Talents.

Port Festival 2015

Di Dataran Bandaraya Ipoh

Port Festival 2015

Booth MyNegeri

Port Festival 2015

Pameran motor vintage

Port Festival 2015

Pintu masuk Port Festival

Read More

2,810 total views, no views today

Kemuncak Jelajah Pentas BestFM

BestFM merupakan siaran radio dari Johor dan sangat terkenal bukan saja di selatan tanahair malahan sehinggalah ke Kuala Lumpur. BestFM sebenarnya merupakan radio nombor 1 dalam kategori tempoh masa mendengar paling lama. Dengan kata lain, bila dah start dengar BestFM di saluran 104.1 memang dah taknak tukar siaran radio yang lain.

BestFM : Terbaik Untuk Harimu

Haiza dan Zairi

BestFM : Terbaik Untuk Harimu

Haiza berinteraksi dengan pengunjung

Saya sendiri sebenarnya peminat setia BestFM dan pernah sertai konsert Cita Citata Live @ Johor Bahru anjuran bersama BestFM. Bila waktu nak ke office tu, saya akan dengar Best Pagi bersama Aizairi iaitu gabungan Haiza dan Zairi manakala waktu petang balik kerja pula saya akan dengar suara Azieqa iaitu gabungan suara Azhar dan Ieqa. BestFM selalunya memutarkan lagu-lagu terkini disamping lagu-lagu retro dan 90an yang memang layan habis. Selain itu, kelainan radio BestFM adalah kerana penyampai radionya yang mempunyai gaya penyampaian dan suara sejati seorang penyampai radio. Mereka mempunyai lenggok suara dan attitude ketika sedang bercakap dan bukannya sekadar berbual kosong. Read More

1,303 total views, no views today

Suasana Aidilfitri 2015

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri,

Alhamdullilah, setelah sebulan berpuasa akhirnya kita menyambut hari raya. Tahun ni sambutan hari raya saya dan keluarga serba sederhana tapi saya bersyukur kerana dapat beraya di kedua-dua belah keluarga. Pada pagi raya saya dan Zarith telah beraya di rumah parents saya di Taman Melati.

Hari Raya 2015

Lontong

Hari Raya 2015

Kek

Rasanya dah beberapa tahun saya tak berpeluang berpagi raya di sini. Macam biasalah, pada pagi raya apa yang saya amat nantikan adalah masakah Mama saya. Kalau sedara mara terdekat mesti dah kenal sangat dengan kesedapan Lontong Mama yang lengkap dengan sambal kacang dan sambal sotong.

Kalau siapa yang makan Lontong ni mesti takkan cukup makan semangkuk. Barulah orang Johor macamtu. Saya kira-kira ada hampir 10 hidangan di pagi raya ni termasuklah, ayam masak merah, rendang daging, acar, dalca, kari kambing dan nasi briyani.

Hari Raya 2015

Pelbagai juadah

Hari Raya 2015

Nasi Briyani dan lain-lain

Saya tambah 2 pinggan rasanya. Maklumlah setahun sekali je dapat rasa semua jenis masakan ni. Lepas kenyang, macam biasalah bermaaf-maafan di pagi raya. Rasa tahun ini lah diantara tahun yang cukup adik beradik semua berkumpul di pagi raya. Biasanya mesti ada kurang sorang. Read More

1,627 total views, 1 views today