Category - Lifestlyle

Suasana Aidilfitri 2015

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri,

Alhamdullilah, setelah sebulan berpuasa akhirnya kita menyambut hari raya. Tahun ni sambutan hari raya saya dan keluarga serba sederhana tapi saya bersyukur kerana dapat beraya di kedua-dua belah keluarga. Pada pagi raya saya dan Zarith telah beraya di rumah parents saya di Taman Melati.

Hari Raya 2015

Lontong

Hari Raya 2015

Kek

Rasanya dah beberapa tahun saya tak berpeluang berpagi raya di sini. Macam biasalah, pada pagi raya apa yang saya amat nantikan adalah masakah Mama saya. Kalau sedara mara terdekat mesti dah kenal sangat dengan kesedapan Lontong Mama yang lengkap dengan sambal kacang dan sambal sotong.

Kalau siapa yang makan Lontong ni mesti takkan cukup makan semangkuk. Barulah orang Johor macamtu. Saya kira-kira ada hampir 10 hidangan di pagi raya ni termasuklah, ayam masak merah, rendang daging, acar, dalca, kari kambing dan nasi briyani.

Hari Raya 2015

Pelbagai juadah

Hari Raya 2015

Nasi Briyani dan lain-lain

Saya tambah 2 pinggan rasanya. Maklumlah setahun sekali je dapat rasa semua jenis masakan ni. Lepas kenyang, macam biasalah bermaaf-maafan di pagi raya. Rasa tahun ini lah diantara tahun yang cukup adik beradik semua berkumpul di pagi raya. Biasanya mesti ada kurang sorang. Read More

1,631 total views, 1 views today

Logo Hari Kebangsaan 2015 berserta maksud

Hari Kebangsaan pada tahun ini bertemakan Malaysia #sehatisejiwa. Ini adalah logo Hari Kebangsaan 2015 berserta maksudnya:

logomerdekaLogo ini menggambarkan bentuk hati di mana semua rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama dapat bersatu tanpa mengira warna kulit dan fahaman. Bentuk hati juga menggambarkan rakyat Malaysia yang telah sekian lama hidup dalam keadaan aman dan harmoni. Bulan adalah pelengkap bagi menggambarkan agama Islam adalah agama rasmi negara ini dan bintang pecah 14 adalah tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Bentuk peta di kiri dan kanak menggambarkan penyatuan Semenanjung, Sabah dan Sarawak di bawah satu negara – Malaysia. Garisan dokongan berwarna merah di bawah bentuk hati menggambarkan rakyat Malaysia yang berjiwa besar dan berani. Warna yang dipilih juga ada pada Jalur Gemilang kebangsaan rakyat Malaysia. Read More

4,698 total views, 1 views today

Tarikan Baru Hari Kebangsaan 2015

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,
Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan pada 31 Ogos nanti. Bermula pada tahun ini, kita sudah tidak menyebut sambutan tahun ke berapa tetapi menyebut sebagai sambutan Hari Kebangsaan ataupun 31 Ogos. Begitulah kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada hari ini di Putrajaya. Selain itu juga, sambutan hari kemerdekaan pada kali ini juga akan menggunakan slogan Malaysia #sehatisejiwa.
Sehatisejiwa

Sambutan Hari Kebangsaan Tahun 2014

Diantara kelainan lain yang bakal di bawa pada tahun ini ialah penganjuran Bufet Hari Kebangsaan serta penampilan khas malim gunung pada perarakan Hari Kebangsaan. Sekiranya sebelum ini pihak -pihak hotel begitu giat mempromosikan Bufet Ramadhan, Datuk Seri berpendapat sekiranya dirangka dengan baik Bufet Hari Kebangsaan juga pasti akan mendapat sambutan yang menggalakkan. Pihak hotel boleh menawarkan pelbagai menu serta dekorasi hotel yang bersesuaian dengan Hari Kebangsaan. Pekerja hotel juga boleh memakai pakaian menggunakan jalur gemilang seperti yang pernah dibuat oleh Sudirman. Untuk peringkat pertama ini, beberapa hotel-hotel terpilih di seluruh negara bakal memulakan bufet mereka pada 28 Ogos sehingga 16 September. Read More

1,888 total views, no views today

ROB bakal buka butik di Lembah Klang

Bagi yang setia membaca blog saya pasti sudah tahu yang saya adalah salah seorang peminat pakaian jenama Republic Of Big. Kalau dulu saya terpaksa ke butik ROB di Johor Bahru ataupun membeli secara online, tapi dengarnya Angah akan membuat cawangan terbaru di Lembah Klang tidak lama lagi. Berita ini dimaklumkan sendiri oleh Angah semasa majlis perasmian butik Republik Of Big di Johor Bahru baru-baru ini.

Republic Of Big

Republic Of Big di Bandar Baru Uda, JB

Republic Of Big

Angah menyambut ketibaan Datuk Seri Hasan Malek.

Walaupun butik ROB di Johor Bahru sudah lama beroperasi, tetapi ianya baru saja dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, YB Dato Sri Hassan Malek. Read More

1,865 total views, no views today

Koleksi Baju Raya JAKEL Upin Ipin, Nabil, Aaron Aziz dan Rozita Che Wan

Assalamualaikum semua,

Walaupun tak sampai seminggu kita menyambut Ramadhan tetapi dah banyak promosi mengenai pakaian raya di war-warkan. Salah satu promosi raya yang sedang hangat diperkatakan adalah promosi Gempak Raya bersama JAKEL yang menawarkan pakaian raya koleksti selebriti terkenal. Baru-baru ini telah diadakan masjlis pelancaran kali kedua di JAKEL Mall KL dan sekali gus mengadakan jualan harga runtuh dan lelongan.

Gempak Raya Jakel

Jakel Mall di Kuala Lumpur

Gempak Raya Jakel

Diantara selebriti JAKEL Aaron

Gempak Raya Jakel

Nabil bergurau bersama Che Ta di pentas

Read More

11,061 total views, 1 views today

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015 #SehatiSejiwa

Walaupun belum lagi bulan Ogos, tapi semangat kemerdekaan telah pun terasa selepas acara Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015 di Dataran Merdeka pada awal bulan Jun yang lalu. Ini adalah kali pertama saya menyertai acara Pra Pelancaran di Dataran Merdeka. Kalau sesiapa ingat betapa sibuknya saya pada sambutan Hari Merdeka tahun lepas, nampaknya saya akan sibuk juga pada tahun ini.

Tapi walaupun sibuk dan penat, tapi sebenarnya aktiviti macam ni sangat seronok dan merupakan pengalaman sangat berharga apatah lagi ianya adalah acara besar untuk Malaysia.

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Dataran Merdeka

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Pelancong juga turut menyertai acara

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Acara senam robik waktu petang di Dataran Merdeka

Acara Pra Pelancaran ini bermula dari awal pagi lagi dengan pelbagai acara seperti tarian, senamobik dan juga penampilan maskot-maskot animasi negara termasuklah Upin & Ipin. Yang uniknya, kesemua acara-acara ini juga turut disertai oleh pelancong-pelancong asing.  Pada waktu malam pula persembahan nyanyi diadakan oleh beberapa artis tempatan seperti Dato Hattan dan Adira.  Read More

2,602 total views, 2 views today

Tempatan Fest Ipoh

Sebagai peminat pakaian jenama lokal , Tempatan Fest sememangnya menjadi salah satu event yang saya dinanti-nantikan. Tempatan Fest Ipoh telah diadakan pada 4 & 5 April di PORT Ipoh dan menjadi Tempatan Fest yang paling meriah setakat ini. PORT ataupun People Of Remarkable Talents adalah “port” baru di Ipoh bagi anak muda berkarya dan berkongsi segalanya berkaitan dengan aktiviti kreatif dan seni. Dengar kata ini adalah pertama kali event sebesar ini diadakan di PORT. Moh kita tengok apa yang menarik kat sini.

Tempatan Fest Ipoh

Tempatan Fest Ipoh

Tempatan Fest Ipoh

PORT Ipoh

Apabila menjejakkan kaki di Tempatan Fest Ipoh, perkara pertama yang saya perasan adalah kekurangan parking. Ini adalah kerana tiada langsung parking awam yang disediakan untuk event sebesar Tempatan Fest. Jadi semua pengunjung terpaksa meletakkan kereta di kiri dan kanan jalan utama yang mana ianya sudah penuh seawal jam 9pagi. Suasana di hadapan pintu masuk PORT agak sesak namun terkawal kerana adanya bantuan dari Rela. Read More

5,489 total views, 2 views today

Nike Factory Store Genting

Saya merupakan salah seorang peminat jenama NIKE tak kiralah kasut, baju ataupun peralatan sukan. Baru-baru ni saya ke Genting Highland menonton persembahan Ultraman Live in Genting dan Nike Factory Store di Genting menjadi salah satu destinasi wajib saya setiap kali saya ke Genting. Nak tahu kenapa saya suka sangat dengan Nike Factory Store Genting ni? Ini adalah jawapannya.

Nike Factory Store Genting Highland

Diantara baju yang dijual

Nike Factory Store Genting Highland

Jersi yang dijual dengan harga RM49

Kalau bernasib baik, kita dapat jumpa jersi negara-negara ataupun kelab Eropah yang di jual dengan harga RM49 sahaja. Harga semurah RM49 ini, sebenarnya pernah dijual dengan harga asal sekitar RM200++. Ianya dijual dengan harga murah kerana kesemua jersi ini merupakan design musim lepas tapi sebenarnya masih cantik dan tak rugi kalau beli. Bayangkan jersi cetak rompak pun dijual dengan harga RM30 hingga RM50. Inikan pula jersi original! Read More

5,758 total views, 2 views today

The Swagger Salon – Lansi

Sebelum saya ke Penang beberapa bulan lepas, saya dah buat checklist untuk semua tempat yang wajib saya pergi termasuklah salah satu kedai pakaian jenama lokal yang sangat rare iaitu Lansi. Ha, jenama Lansi ni sebenarnya yang dihasilkan oleh The Swagger Salon. Kalau sebut Lansi, mesti terus teringat dialog filem melayu “Lu Langi, Lu Mati”. Kalau nak tahu, jenama ni memang berasal dari Penang dan butiknya juga hanya terdapat di Penang. Apa kata, ikut saya masuk dalam butik ni dan tengok apa ada kat dalam The Swagger Salon ni.

The Swagger Salon Lansi

The Swagger Salon di Penang

The Swagger Salon Lansi

Rupa di dalam kedai The Swagger Salon

Read More

2,461 total views, 3 views today

Ustaz Kazim Elias Lancar Bicara Daie

Assalamualaikum dan Salam  Sejahtera,

Pada Karnival Karangkraf yang lalu, Ustaz Kazim Elias telahpun melancarkan buku nukilan terbarunya yang diterbitkan oleh Karangkraf bertajuk “Bicara Daie”. Dengan bertemakan “Bingkisan Nurani UKE”, pengisian buku ini kebanyakannya dihasilkan dan dikemaskini sendiri oleh Ustaz Kazim. Jom kita tengok apakah yang menariknya mengenai buku Bicara Daie ini.

Ustaz Kazim Elias

Ustaz Kazim Elias sedang menuju ke pentas utama

Read More

1,308 total views, 1 views today