Category - Lifestlyle

Disebalik Mom and Kids Award 2015 Jakarta

Assalamualaikum dan Salam Serumpun dari Jakarta,

Kali ni saya nak kongsikan pengalaman ketika berada di Mom And Kids Awards 2015 yang telah diadakan di Jakarta baru-baru ini. Sebenarnya anugerah ini pertama kali dianjurkan oleh MNCTV iaitu salah satu station TV yang terkenal di Indonesia. Dengan objektif untuk memberi penganugerahan kepada ibu dan anak-anak, malam anugerah ini diadakan pada sambutan Hari Ibu di Indonesia. Mari kita saksikan kemeriahan malam anugerah Mom & Kids Award 2015.

Mom and Kids Award 2015

Dewi Sandra ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Carrisa Puteri pemenang anugerah Mom and Kids Kesayangan

Mom and Kids Award 2015

Romaria (tengah) ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Pemenang Baby Sosmed Kesayangan – Thalia (Ruben Onsu-Sarwendah)

Seminggu sebelum MNCTV menganjurkan malam anugerah ini, sebenarnya mereka baru sahaja selesai menganjurkan Anugerah Dangdut 2015 juga dilokasi yang sama. Walaupun terpaksa back to back, namun malam anugerah ini diatur dan disusun dengan baik. Mom & Kids Award 2015 mula bersiaran langsung tepat pada jam 6:15pm waktu tempatan bertempat di studio 3 MNCTV di Taman Mini Indah. Ramai artis-artis Indonesia dan juga selebriti terkenal menghadiri malam anugerah ini. Kesemua kategori anugerah telah diadili lebih awal melalui undian SMS. Memang sangat meriah malam tu walaupun saya tak kenal kebanyakkan artis Indonesia.  Read More

1,846 total views, 0 views today

Port Festival 2015

Hujung-hujung tahun ni terasa macam banyak pula event yang dianjurkan bukan saja di sekitar Kuala Lumpur, tapi juga di seluruh Malaysia. Percaya atau tidak, hampir setiap negeri menganjurkan event dan karnival masing-masing sempena cuti sekolah hujung tahun ni. Kebetulan ketika berada di Ipoh, saya terperasan satu event lokal iaitu Port Festival 2015 yang diadakan di Dataran Bandaraya Ipoh. Ini memang sudah cantik sebab saya sendiri memang sangat menyokong event lokal.

Dengan lokasi yang sangat strategik, memang mustahil untuk tidak terperasan event ni bila pusing-pusing di bandaraya Ipoh. Apa yang saya nampak Port Festival ini merupakan gabungan satu lagi event iaitu Lokal Fellow yang lebih memfokuskan kepada penjualan jenama pakaian lokal ala-ala Tempatan Fest. Manakala Port Festival ini sendiri sebenarnya adalah bertujuan menonjolkan industri kreatif dan hasil anak seni orang Ipoh. PORT itu sendiri membawa maksud People Of Remarkable Talents.

Port Festival 2015

Di Dataran Bandaraya Ipoh

Port Festival 2015

Booth MyNegeri

Port Festival 2015

Pameran motor vintage

Port Festival 2015

Pintu masuk Port Festival

Read More

3,226 total views, no views today

Kemuncak Jelajah Pentas BestFM

BestFM merupakan siaran radio dari Johor dan sangat terkenal bukan saja di selatan tanahair malahan sehinggalah ke Kuala Lumpur. BestFM sebenarnya merupakan radio nombor 1 dalam kategori tempoh masa mendengar paling lama. Dengan kata lain, bila dah start dengar BestFM di saluran 104.1 memang dah taknak tukar siaran radio yang lain.

BestFM : Terbaik Untuk Harimu

Haiza dan Zairi

BestFM : Terbaik Untuk Harimu

Haiza berinteraksi dengan pengunjung

Saya sendiri sebenarnya peminat setia BestFM dan pernah sertai konsert Cita Citata Live @ Johor Bahru anjuran bersama BestFM. Bila waktu nak ke office tu, saya akan dengar Best Pagi bersama Aizairi iaitu gabungan Haiza dan Zairi manakala waktu petang balik kerja pula saya akan dengar suara Azieqa iaitu gabungan suara Azhar dan Ieqa. BestFM selalunya memutarkan lagu-lagu terkini disamping lagu-lagu retro dan 90an yang memang layan habis. Selain itu, kelainan radio BestFM adalah kerana penyampai radionya yang mempunyai gaya penyampaian dan suara sejati seorang penyampai radio. Mereka mempunyai lenggok suara dan attitude ketika sedang bercakap dan bukannya sekadar berbual kosong. Read More

1,524 total views, 0 views today

Suasana Aidilfitri 2015

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri,

Alhamdullilah, setelah sebulan berpuasa akhirnya kita menyambut hari raya. Tahun ni sambutan hari raya saya dan keluarga serba sederhana tapi saya bersyukur kerana dapat beraya di kedua-dua belah keluarga. Pada pagi raya saya dan Zarith telah beraya di rumah parents saya di Taman Melati.

Hari Raya 2015

Lontong

Hari Raya 2015

Kek

Rasanya dah beberapa tahun saya tak berpeluang berpagi raya di sini. Macam biasalah, pada pagi raya apa yang saya amat nantikan adalah masakah Mama saya. Kalau sedara mara terdekat mesti dah kenal sangat dengan kesedapan Lontong Mama yang lengkap dengan sambal kacang dan sambal sotong.

Kalau siapa yang makan Lontong ni mesti takkan cukup makan semangkuk. Barulah orang Johor macamtu. Saya kira-kira ada hampir 10 hidangan di pagi raya ni termasuklah, ayam masak merah, rendang daging, acar, dalca, kari kambing dan nasi briyani.

Hari Raya 2015

Pelbagai juadah

Hari Raya 2015

Nasi Briyani dan lain-lain

Saya tambah 2 pinggan rasanya. Maklumlah setahun sekali je dapat rasa semua jenis masakan ni. Lepas kenyang, macam biasalah bermaaf-maafan di pagi raya. Rasa tahun ini lah diantara tahun yang cukup adik beradik semua berkumpul di pagi raya. Biasanya mesti ada kurang sorang. Read More

1,875 total views, 0 views today

Logo Hari Kebangsaan 2015 berserta maksud

Hari Kebangsaan pada tahun ini bertemakan Malaysia #sehatisejiwa. Ini adalah logo Hari Kebangsaan 2015 berserta maksudnya:

logomerdekaLogo ini menggambarkan bentuk hati di mana semua rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama dapat bersatu tanpa mengira warna kulit dan fahaman. Bentuk hati juga menggambarkan rakyat Malaysia yang telah sekian lama hidup dalam keadaan aman dan harmoni. Bulan adalah pelengkap bagi menggambarkan agama Islam adalah agama rasmi negara ini dan bintang pecah 14 adalah tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Bentuk peta di kiri dan kanak menggambarkan penyatuan Semenanjung, Sabah dan Sarawak di bawah satu negara – Malaysia. Garisan dokongan berwarna merah di bawah bentuk hati menggambarkan rakyat Malaysia yang berjiwa besar dan berani. Warna yang dipilih juga ada pada Jalur Gemilang kebangsaan rakyat Malaysia. Read More

5,014 total views, no views today

Tarikan Baru Hari Kebangsaan 2015

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia,
Seperti yang kita sedia maklum, Malaysia akan menyambut hari kemerdekaan pada 31 Ogos nanti. Bermula pada tahun ini, kita sudah tidak menyebut sambutan tahun ke berapa tetapi menyebut sebagai sambutan Hari Kebangsaan ataupun 31 Ogos. Begitulah kenyataan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada hari ini di Putrajaya. Selain itu juga, sambutan hari kemerdekaan pada kali ini juga akan menggunakan slogan Malaysia #sehatisejiwa.
Sehatisejiwa

Sambutan Hari Kebangsaan Tahun 2014

Diantara kelainan lain yang bakal di bawa pada tahun ini ialah penganjuran Bufet Hari Kebangsaan serta penampilan khas malim gunung pada perarakan Hari Kebangsaan. Sekiranya sebelum ini pihak -pihak hotel begitu giat mempromosikan Bufet Ramadhan, Datuk Seri berpendapat sekiranya dirangka dengan baik Bufet Hari Kebangsaan juga pasti akan mendapat sambutan yang menggalakkan. Pihak hotel boleh menawarkan pelbagai menu serta dekorasi hotel yang bersesuaian dengan Hari Kebangsaan. Pekerja hotel juga boleh memakai pakaian menggunakan jalur gemilang seperti yang pernah dibuat oleh Sudirman. Untuk peringkat pertama ini, beberapa hotel-hotel terpilih di seluruh negara bakal memulakan bufet mereka pada 28 Ogos sehingga 16 September. Read More

2,052 total views, no views today

ROB bakal buka butik di Lembah Klang

Bagi yang setia membaca blog saya pasti sudah tahu yang saya adalah salah seorang peminat pakaian jenama Republic Of Big. Kalau dulu saya terpaksa ke butik ROB di Johor Bahru ataupun membeli secara online, tapi dengarnya Angah akan membuat cawangan terbaru di Lembah Klang tidak lama lagi. Berita ini dimaklumkan sendiri oleh Angah semasa majlis perasmian butik Republik Of Big di Johor Bahru baru-baru ini.

Republic Of Big

Republic Of Big di Bandar Baru Uda, JB

Republic Of Big

Angah menyambut ketibaan Datuk Seri Hasan Malek.

Walaupun butik ROB di Johor Bahru sudah lama beroperasi, tetapi ianya baru saja dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, YB Dato Sri Hassan Malek. Read More

2,087 total views, no views today

Koleksi Baju Raya JAKEL Upin Ipin, Nabil, Aaron Aziz dan Rozita Che Wan

Assalamualaikum semua,

Walaupun tak sampai seminggu kita menyambut Ramadhan tetapi dah banyak promosi mengenai pakaian raya di war-warkan. Salah satu promosi raya yang sedang hangat diperkatakan adalah promosi Gempak Raya bersama JAKEL yang menawarkan pakaian raya koleksti selebriti terkenal. Baru-baru ini telah diadakan masjlis pelancaran kali kedua di JAKEL Mall KL dan sekali gus mengadakan jualan harga runtuh dan lelongan.

Gempak Raya Jakel

Jakel Mall di Kuala Lumpur

Gempak Raya Jakel

Diantara selebriti JAKEL Aaron

Gempak Raya Jakel

Nabil bergurau bersama Che Ta di pentas

Read More

11,563 total views, no views today

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015 #SehatiSejiwa

Walaupun belum lagi bulan Ogos, tapi semangat kemerdekaan telah pun terasa selepas acara Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015 di Dataran Merdeka pada awal bulan Jun yang lalu. Ini adalah kali pertama saya menyertai acara Pra Pelancaran di Dataran Merdeka. Kalau sesiapa ingat betapa sibuknya saya pada sambutan Hari Merdeka tahun lepas, nampaknya saya akan sibuk juga pada tahun ini.

Tapi walaupun sibuk dan penat, tapi sebenarnya aktiviti macam ni sangat seronok dan merupakan pengalaman sangat berharga apatah lagi ianya adalah acara besar untuk Malaysia.

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Dataran Merdeka

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Pelancong juga turut menyertai acara

Pra Pelancaran Hari Kebangsaan 2015

Acara senam robik waktu petang di Dataran Merdeka

Acara Pra Pelancaran ini bermula dari awal pagi lagi dengan pelbagai acara seperti tarian, senamobik dan juga penampilan maskot-maskot animasi negara termasuklah Upin & Ipin. Yang uniknya, kesemua acara-acara ini juga turut disertai oleh pelancong-pelancong asing.  Pada waktu malam pula persembahan nyanyi diadakan oleh beberapa artis tempatan seperti Dato Hattan dan Adira.  Read More

2,763 total views, no views today

Tempatan Fest Ipoh

Sebagai peminat pakaian jenama lokal , Tempatan Fest sememangnya menjadi salah satu event yang saya dinanti-nantikan. Tempatan Fest Ipoh telah diadakan pada 4 & 5 April di PORT Ipoh dan menjadi Tempatan Fest yang paling meriah setakat ini. PORT ataupun People Of Remarkable Talents adalah “port” baru di Ipoh bagi anak muda berkarya dan berkongsi segalanya berkaitan dengan aktiviti kreatif dan seni. Dengar kata ini adalah pertama kali event sebesar ini diadakan di PORT. Moh kita tengok apa yang menarik kat sini.

Tempatan Fest Ipoh

Tempatan Fest Ipoh

Tempatan Fest Ipoh

PORT Ipoh

Apabila menjejakkan kaki di Tempatan Fest Ipoh, perkara pertama yang saya perasan adalah kekurangan parking. Ini adalah kerana tiada langsung parking awam yang disediakan untuk event sebesar Tempatan Fest. Jadi semua pengunjung terpaksa meletakkan kereta di kiri dan kanan jalan utama yang mana ianya sudah penuh seawal jam 9pagi. Suasana di hadapan pintu masuk PORT agak sesak namun terkawal kerana adanya bantuan dari Rela. Read More

6,131 total views, 0 views today