Category - Run Event

Putrajaya Night Marathon 2018

Acara Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan diantara acara larian marathon yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakkan runner. Menghidangkan pilihan larian sejauh 42Km dan 21KM serta jarak larian lain yang lebih rendah, kebanyakkan pelari suka berlari di Putrajaya kerana laluan yang kurang berbukit,  mendatar dan lebih-lebih lagi ianya diadakan pada waktu malam. Namun begitu, untuk berlari dalam cara Full Marathon dan Half Marathon bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap pelari harus mempunyai latihan dan persediaan yang cukup disamping pengawalan makanan yang seimbang.

Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan penyertaan Half Marathon yang ke 4 saya dan terus terang saya rasa sangat excited kerana kali ni saya boleh dikatakan sudah bersedia dari segi fizikal dan latihan larian. 2 bulan sebelum acara ini saya sudah melalui beberapa latihan larian setiap hari termasuklah mengamalkan makanan seimbang dan sihat. Salah satu pemakanan yang saya amalkan adalah dengan mengambil ubi kentang dan khususnya Potatoes USA. Bila saya banyak berlatih, saya perlukan tenaga dan proses recovery yang lebih cepat. Ramai yang beranggapan pisang adalah pilihan yang lebih baik untuk memberikan tenaga kerana mengandungi potassium yang tinggi. Tetapi sebenarnya ubi kentang mengandungi lebih banyak potassium dari pisang.

Putrajaya Night Marathon 2018

Potatoes USA booth di Putrajaya Night Marathon 2018

Putrajaya Night Marathon 2018

Kentang baik untuk diet

Di Putrajaya Night Marathon 2018, salah satu booth yang menarik perhatian saya adalah booth Potatoes USA. Pertama kali menjadi penaja bersama bagi acara ini, sebenarnya nama Potatoes USA sangat terkenal di negara barat dengan menjadi penaja bagi acara besar seperti Ironman dan sebagainya. Jadi bila saya nampak je booth Potatoes USA di Putrajaya Night Marathon 2018 dah terasa seperti atlet Ironman. Terdapat sampel makanan berasaskan ubi kentang diedarkan di booth ini sebelum dan selepas larian diadakan. Read More

420 total views, 4 views today

SCORE Run Series 2018 Ambassador

Walaupun ada beberapa bulan lagi untuk SCORE RUN Series 2018 akan bermula tetapi debaran menantikan detik flag off semakin terasa. Apa tah lagi SCORE RUN Series 2018 kali ini menawarkan sepasang medal yang cantik yang merupakan versi gabungan dari larian edisi Malam dan Siang. Baru-baru ni SCORE telah mengadakan acara bersama media bagi mengumumkan beberapa informasi penting diantaranya adalah pelantikan Duta ataupun Ambassador bagi SCORE RUN Series 2018. Acara ini telah berlangsung di Runners Cafe di Bukit Jalil. Sebelum kita berkenalan dengan ambassador SCORE RUN Series ni jom kita tengok apa yang menarik di Runners Cafe.

Runners Cafe

Pertama kali saya masuk ke dalam Runners Cafe saya dah boleh nampak banyak dekorasi dalam yang berunsurkan running. Medal dan piala running dijadikan sebagai sebahagian dari elemen penarik disetiap sudut cafe. Medal yang digantung kat sini pun bukan calang-calang tau. Kebanyakkannya adalah dari acara larian terkenal tempatan dan luar negara. Dari medal fun run sehinggalah kepada medal Ultra Run serta Trail Run. Kagum saya tengok medal-medal larian sebanyak ni. Saya dimaklumkan pemilik cafe ni adalah seorang runner yang gemar mengumpul medal larian dan menjadikan cafenya sebagai tempat untuk runner bersantai sambil bertukar-tukar cerita.

SCORE RUN SERIES 2018

Runners Cafe

SCORE RUN SERIES 2018

Diantara medal di Runners Cafe

SCORE RUN SERIES 2018

Baju larian juga dipamerkan di sini

Read More

3,173 total views, 3 views today

Pengalaman di Tahura Trail Run 2018

Siapa sangka saya ke Bandung kali ni bukan untuk bershopping atau berjalan-jalan, tetapi semata-mata untuk menyertai acara trail run terhebat Indonesia iaitu Tahura Trail Run 2018. Sejak saya mengetahui tentang acara ini pada tahun lepas saya dah mula menanam hasrat untuk menjejakkan kaki di Bandung untuk merasai sendiri kemeriahannya. Tahura Trail Run ini merupakan penganjuran kali ke 6 dan ianya diadakan di Tahura iaitu nama pendek bagi Taman Hutan Raya yang terletak di daerah Dago Pakar. Terdapat 5 kategori jarak larian yang ditawarkan iaitu 42KM, 21KM, 17km, 10km dan kategori keluarga.

Bagi 42KM & 21KM acara trail run diadakan pada 20 Jan 2018 dan manakala bagi kategori 17KM, 10km dan keluarga pula dilangsungkan pada keesokkan harinya. Saya sendiri pertama kali menyertai larian sejauh 21KM dan pertama kali juga bagi acara trail run. Bagi saya alang-alang dah datang jauh-jauh tu baik ambil jarak yang lebih mencabar dari biasa. Teruskan membaca untuk mengetahui pengalaman sebenar saya disepanjang acara Tahura Trail 2018.

Race Kit Collection

Tahura Trail Run 2018

Suasana ketika race kit collection

Tahura Trail Run 2018

Race Kit yang saya dapat

Race kit collection diadakan sehari sebelum acara bermula dan lokasinya adalah di Tahura sendiri. Saya pun beli flight ticket ke Bandung sehari lebih awal untuk tujuan berehat dan proses pengambilan race kit. Sekurang-kurangnya dapatlah saya survey jarak dari hotel ke Tahura untuk acara keesokkan harinya. Alhamdullilah, suasana pengambilan race kit tidaklah begitu ramai dan tak perlu terlalu lama menunggu. Saya dimaklumkan pengambilan race kit juga telah dibuat di Jakarta seminggu lebih awal pada peserta yang berasal dari Indonesia.

Proses pengambilan race kit sama je seperti acara larian yang lain. Namun begitu apa yang berbeza adalah Tahura Trail Run menawarkan 4 pilihan warna baju iaitu Pink, Kuning, Biru dan Purple. Saya pilih warna biru sebab tu warna paling selamat (hehe). Masa ni saya dah rasa macam berdebar-debar nak tunggu keesokan harinya sebab masa ni dah boleh nampak wajah-wajah peserta yang bakal lari sama-sama esok. Tak kurang juga ramai yang first time macam saya dan sempat juga saya bertukar-tukar info. Kebanyakkan dari peserta adalah dari luar Bandung seperti dari Jakarta dan Jogja. Beberapa peserta agak teruja bila saya cakap saya dari Malaysia dan datang ke Bandung semata-mata untuk acara Tahura. Read More

4,634 total views, 3 views today

Coway Run 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Kali ni saya sungguh excited nak berkongsi pengalaman berkaitan dengan acara larian yang terbaru saya sertai iaitu Coway Run 2017. Ini adalah larian ke 2 yang saya sertai selepas Spongebob Run 2017 pada bulan lepas. Apa yang membuatkan saya excited adalah kerana Coway Run ni pertama kali dianjurkan dan seperti mana yang kita tahu, jenama Coway ni sendiri adalah berasal dari Korea. Medalnya juga agak unik dan cantik serta dicipta berdasarkan dari bentuk titisan air. Semenjak beberapa bulan sebelum larian ni bermula lagi, pihak penganjur dah mula promote larian ni di media sosial dengan macam-macam pendekatan untuk create hype Coway Run 2017.

Kali ni saya sertai larian sejauh 10KM namun terdapat juga pilihan jarak untuk 5KM. Coway Run ni diadakan di The Starling Mall iaitu sebuah shopping mall baru di Damansara. Di antara kit larian yang diberikan adalah beg, tshirt, bib, tuala serta beberapa alat untuk rambut (Takde kaitan dengan larian).

Coway Run 2017

Race Kit Coway Run 2017

Coway Run 2017

Saya berada di sini seawal jam 6.30pagi

Coway Run 2017

Senaman panas badan

Macam biasalah kalau join larian, seawal jam 6 pagi lagi dah kena datang dan mulakan dengan senaman ringan serta taklimat oleh pihak penganjur. Boleh tahan ramai juga peserta untuk Coway Run ni dan kebanyakkanya memakai baju biru Coway. Memang tiada masalah parking kerana peserta boleh parking dikeliling kawasan kedai di sini ataupun di dalam Starling Mall  Mall ni sendiri.  Tak kurang juga yang begitu bersemangat untuk larian ni sehingga training bersungguh-sungguh sebelum memulakan larian. Berbeza dengan fun run yang biasa, Coway Run ni juga ada menawarkan hadiah kepada pemenang bagi kategori lelaki dan perempuan. Saya memang takkan menanglah sebab nak join ni pun suka-suka. Read More

2,620 total views, no views today

SpongeBob Run Malaysia 2017

Ini sebenarnya adalah kali pertama saya sertai Fun Run dan apa-apa jenis run yang pernah dianjurkan. Tak tau kenapa, tapi SpongeBob Run ni sangat menarik perhatian saya semenjak ianya diwar-warkan beberapa bulan yang lepas. Dengan harga pendaftaran sebanyak RM95 pada mulanya saya rasa ianya agak mahal. Yela, dah la first time masuk Fun Run dah kena bayar sebanyak tu. Tapi selepas saya lihat sendiri Race Kit yang ditawarkan serta Medal Spongebobnya akhirnya saya takde fikir-fikir lagi. Tambahan pula saya memang nak cuba cari pengalaman dalam aktiviti macam ni.

SpongeBob Run ni dianjurkan di Setia City Park iaitu berdekatan dengan Setia City Mall dan terdapat 2 pilihan larian iaitu sejauh 3Km dan 5KM. Sebenarnya saya rasa saya boleh lari 5KM tapi oleh kerana ini adalah first time jadi saya ambik 3KM saja dulu.

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

Suasana di Setia City Park pada jam 7pagi

Seawal jam 6.30 pagi lagi Setia City Park telah dipenuhi dengan ribuan peserta larian yang memakai pakaian warna kuning terang. Baju ni adalah di antara Race Kit yang diberikan selain beg, bib larian, bantal SpongeBob dan beberapa kupon Sunway Lagoon. Oleh kerana saya join larian 3KM jadi bib saya adalah berwarna pink iaitu design watak Patrick manakala yang lari sejauh 5KM memakai bib berwarna kuning iaitu watak SpongeBob. Suasana masa ni nampak sangat meriah sebab larian ni disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Read More

4,008 total views, 1 views today