Category - Upin & Ipin

10 Fakta Yang Anda Tidak Tahu Mengenai Upin Ipin

Saya sekadar nak kongsikan beberapa fakta yang ramai orang tak tahu mengenai animasi Upin & Ipin. Ada diantara fakta-fakta ini tidak pernah diumumkan di mana-mana media di Malaysia.

1. Upin & Ipin pada asalnya bukanlah watak utama di dalam  filem Geng Pengembaraan Bermula, tetapi hanyalah watak kanak-kanak ditepi jalan yang membantu Badrul dan Lim untuk memberi arah jalan ke rumah Tok Dalang. Tetapi selepas populariti siri Upin & Ipin pada tahun 2007 akhirnya Les’ Copaque Production menambah penglibatan Upin & Ipin di dalam filem Geng yang ditayangkan di pawagam pada tahun 2009.

wd_geng_dalamgua

2. Upin & Ipin pada asalnya dihasilkan di dalam keadaan botak kerana ingin mengurangkan kos penghasilan  dan simulation “hair” di dalam 3D. Akhirnya mereka kekal botak sehingga kini. Read More

32,785 total views, 13 views today

Upin Ipin Store

Kalau sebelum ini saya promote produk dan jenama lokal seperti Abstrax Jingga dan Republic Of Big, apa kata kali ni saya nak promote pula produk Upin & Ipin. Kepada semua peminat setia Upin & Ipin mesti ada yang belum tahu kat mana nak dapatkan barangan ORIGINAL Upin & Ipin. Paling mudah dan paling BEST adalah di Butik Upin Ipin Store yang terletak di Shah Alam, Seksyen 13. Kenapa saya kata best, sebab kat sinilah semua barangan baru akan dijual terlebih dahulu selepas dihantar ke outlet lain seperti di Kedai Makan Upin & Ipin. Jom kita tengok apa yang ada kat dalam butik ni.

Upin Ipin Store

Butik Upin Ipin Store

Read More

17,565 total views, 18 views today

Give Away #1Patung Cinonet Upin Ipin

Salah satu aktiviti yang telah dirancang sepanjang tahun 2015 di blog MohdZarin.com adalah aktiviti Give Away. Ini adalah sebagai salah satu tanda terima kasih dari saya kepada pembaca setia blog saya. Untuk Give Away yang pertama ni saya plan nak buat sesuatu yang simple dan mudah untuk disertai.

cinonet_02

Gambar Patung Cinonet Upin Ipin yang diambil bersama makanan

Read More

3,106 total views, 3 views today

Upin & Ipin dilantik sebagai duta “Japan Halal Expo 2014”

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia. Saya melaporkan secara terkini dari Makuhari Messe, Jepun sempena dengan acara “Japan Halal Expo 2014”. Pada tanggal 26 Nov 2014, sejarah baru animasi Malaysia tercipta apabila watak Upin & Ipin diangkat menjadi duta bagi acara ini. Hampir tak percaya bila pertama kali dapat berita ni tapi inilah yang berlaku.
Seperti yang kita tahu, negara Jepun kaya dengan dunia animasi mereka sendiri dan agak sukar untuk menyelitkan nama Upin & Ipin di dalam industri mereka. Mungkin melalui skop makanan halal, nama Upin & Ipin perlahan-lahan mula disebut di sini.

MZ_japan02

MZ_japan06 Japan Halal Expo 2014

Pemilihan Upin & Ipin sebagai duta sebenarnya merupakan satu peluang keemasan yang jarang-jarang boleh diperolehi. Secara kebetulan pihak penganjur sememangnya ingin mencari satu ikon kartun yang terkenal dikalangan masyarakat Islam di Asia untuk dijadikan sebagai duta. Tambahan pula, acara “Japan Halal Expo 2014” ini merupakan penganjuran kali pertama dan sememangnya memerlukan daya tarikan yang kuat.

Read More

4,443 total views, 2 views today

Upin, Ipin dan Ultraman Ribut

Les’ Copaque Production akan menerbitkan episod khas dalam Siri Animasi Upin & Ipin Musim ke-8 yang akan menampilkan watak “Ultraman Ribut”. Episod khas ini bakal ditayangkan di TV9 pada 14,15 dan 16 November 2014 jam 5.30 petang. Penampilan khas Ultraman di dalam Siri Animasi Upin Ipin ini, adalah hasil dari kerjasama antara syarikat kami dengan Tsuburaya Productions dari Jepun.

POSTER_DATE

Read More

10,352 total views, 2 views today

Karnival Upin & Ipin 2014

KARNIVALUI_01-1024x1024

Karnival Upin & Ipin 2014 tiba lagi dan kali ini ianya bakal membawa 1,000 macam kelainan dan keunikannya yang tersendiri. Lokasi di PICC, Putrajaya sebenarnya telah dipilih untuk Karnival Upin & Ipin tahun 2013 tetapi oleh kerana kesuntukan masa  dari segi kelulusan dan sebagainya, akhirnya lokasi ini dipinda pada November 2014. Pejam celik, pejam celik… tengok-tengok hanya kurang lagi sebulan karnival ini akan berlangsung. Menjadi sebagai salah seorang diantara orang belakang tabir Karnival Upin & Ipin semenjak tahun pertama penganjuran iaitu sekitar tahun 2010, saya dapat melihat banyak perubahan dan pembaikan pada setiap tahun.

1496231_10152190453964750_422804538_o

Gambar dari Facebook Upin & Ipin

Read More

10,266 total views, 3 views today

[Di Sebalik Tabir] Sambutan Hari Kemerdekaan ke-57

Walaupun kita dah beberapa hari menyambut 31 Ogos, namun saya masih terasa lagi semangat Merdeka. Saya rasa kebanyakkan dari peserta persembahan Hari Merdeka pasti mempunyai perasaan yang sama. Ini adalah kerana semuanya telah bertungkus lumus selama lebih kurang 3 bulan untuk pelbagai jenis latihan dan perancangan. Alhamdullilah, semuanya telah selesai dengan jayanya. Saya masih teringat detik-detik persembahan Hari Merdeka dan apa yang berlaku di belakang pentas utama. Calltime pukul 3 – 4 pagi sudah terasa biasa kerana sudah hampir seminggu saya melaluinya. Saya dan krew Les’ Copaque kebanyakkannya tidur di hotel sekitar Dataran Merdeka untuk menjimatkan masa dan mengelak jem. Kebanyakkan petugas seperti cikgu, pelajar, polis dan pegawai kerajaan juga bermalam di sekitar hotel di Dataran Merdeka.

Sebelum jam 6 pagi lagi seorang demi seorang peserta mengambil posisi masing-masing. Tepat jam 6.30 pagi tiada lagi pelajar yang boleh bergerak dan semuanya harus sudah berada ditempat yang telah ditetapkan. Walaupun siaran langsung hanya bermula pada jam 8 pagi tetapi persediaan awal dan latihan pagi harus dimulakan. Saya kagum dengan pelajar-pelajar yang menyertai persembahan kerana mereka harus lebih awal berada di sekolah masing-masing iaitu sekitar jam 3 pagi sekiranya mereka datang ke Dataran menaiki bas sekolah.

merdeka01

Pelajar mula memenuhi Dataran Merdeka pada awal pagi

merdeka06

Petugas JPAM bersiap sedia

merdeka05

Diantara barisan cikgu-cikgu

merdeka04

Peserta dengan pakaian masing-masing

merdeka03

[Kiri] Hafiz [Kanan] Ah Wei

merdeka02

Suasana di dalam khemah

Petugas-petugas lain juga harus berada di Dataran Merdeka sekitar waktu 6 pagi walaupun tidak memerlukan latihan awal pagi. Jalan-jalan utama ditutup seawal jam 6 dan untuk memang agak mustahil untuk masuk ke kawasan Dataran Merdeka selepas waktu itu selain menggunakan pengangkutan awam. Di dalam khemah Les’ Copaque juga, kami mengadakan briefing setiap hari bagi mengemaskini semula dan memperbaiki kekurangan pada fasa raptai. Yang hairannya, perasaan pada hari merdeka tidaklah begitu nervous. Mungkin kerana kami semua telah melalui raptai penuh pada beberapa hari sebelumnya dan sudah faham mengenai jadual acara. Pada hari tersebut, kami lebih banyak menghabiskan sesi pagi dengan bergambar dengan menikmati keindahan sekeliling. Tak sangka, begitu ramai orang yang datang pada awal pagi untuk menyaksikan perarakan Merdeka. Saya dan kebanyakkan peserta yang sedang berada di belakang pentas tidak dapat langsung menonton apa yang sedang berlaku dan hanya menonton TV Besar di Dataran bagi mengetahui perkembangan. Read More

12,302 total views, no views today

[BTS] Hot Air Balloon with Flying High for Kids and UNICEF

Hi everyone, this is my Behind The Scene blog post. This is my special blog dedicated to Mr Andrew Parker, the Hot Air Balloon Pilot for “Flying High for Kids“. Currently, he is in Cambodia continuing his journey to travel around the world and fly the UNICEF Hot Air Balloon. Well, it’s not an easy job but somebody has to do it. This special project is actually started at his hometown which is New Zealand. Malaysia is his 3rd country (if I’m not mistaken) and his final destination is Chile. This project will took around 4 years to be completed.

I’ve met him when he was in Malaysia early this month and I manage to arrange a video shooting with him. The video shooting is basically to highlight his profession and to give awareness about his project. We did the shooting at Putrajaya and Kedai Makan Upin & Ipin with AKA Balloon assistant. For those who don’t know, AKA Balloon is the company behind the Putrajaya Hot Air Balloon International Fiesta.

IMG_5828

Andrew checking the weather

IMG_5835

The special truck to keep the Hot Air Balloon

IMG_5845-2

Are you ready?

Read More

4,749 total views, 1 views today

Al-Fatihah buat adik Faiz

Assalamualaikum semua. Kali ni saya nak ajak semua pembaca blog saya agar berhenti sekejap buat kerja dan sedekahkanlah Al Fatihah buat adik Faiz yang baru sahaja pulang ke ramatullah. Ketika saya menulis post kali ni, saya baru sahaja pulang dari Taiping melawat keluarga arwah. Buat yang tak mengenali siapakah adik Faiz yang saya sebutkan ni, biarlah saya cerita sedikit …
Adik Faiz ni sebenarnya salah seorang peminat Upin & Ipin dan menghidap sakit kanser hati sejak dilahirkan. Walaupun keadaannya yang kurang sihat, tetapi ahli keluarga Faiz tidak pernah putus asa untuk menjaga Faiz. Sebagai seorang kanak-kanak, minat terhadap kartun Upin & Ipin memang tidak boleh lari. Setiap hari keluarganya membuka rancangan Upin & Ipin di TV9 kerana hanya itulah yang mampu membuatkannya tersenyum. Walaupun, tidak banyak bersuara untuk meluahkan rasa minatnya terhadap Upin & Ipin tetapi sekurang-kurangnya dia terhibur. Makin kerap dia menonton cerita Upin & Ipin, makin suka dan sayang terhadap apa sahaja yang berkaitan dengan Upin & Ipin. Dah macam-macam barang Upin & Ipin yang dibeli keluarganya baik yang asli ataupun pirates. Read More

1,035 total views, 3 views today

Beli Barangan Original Upin & Ipin secara Online

Assalamualaikum, nampaknya dah beberapa hari kita memasuki bulan Ramadhan ni saya tak sempat wish selamat berpuasa kepada semua pembaca blog saya ni. Tapi apa-apapon InsyaAllah semuanya sihat-sihat dan berjaya menunaikan ibadah puasa. Ok, kali ni actually saya nak kongsi berkaitan dengan laman web online store yang baru dipublish beberapa hari sebelum mula berpuasa haritu. Laman web baru ini berbeza kerana menawarkan sistem pembelian online dan shopping cart. Sesiapa yang berminat boleh melayari www.lescopaque.com/store
Mesti ramai orang tanya kenapa lama sangat baru nak ada web shopping cart. Actually, nak adakan web shopping cart macam ni memerlukan banyak persediaan dan kajian terperinci. Tapi tengoklah sekarang ni, bukan sahaja web ni dah berfungsi dengan baik, tetapi dapat juga perbagai pilihan barangan original.
Interface Web Online Store Read More

1,008 total views, no views today