Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Rapid Cuisine. Sebenarnya Rapid Cuisine adalah syarikat bumiputra yang mengeluarkan makan instant versi kotak dan ready to eat. Kalau sebelum ni kita dah terbiasa dengan jenama lain, tapi Rapid Cuisine membawa kelainan di dalam setiap hidangan mereka. Buat masa ini Rapid Cuisine telahpun mengeluarkan 4 pilihan makanan berasaskan nasi dan lauk iaitu Briyani Rice Chicken Ginger, Briyani Rice Beef Rendang Tok, Briyani Rice Chicken Mix Herbs dan Briyani Rice Mutton Mix Herbs. Semua pilihan makanan Rapid Cuisine ini dijamin HALAL dan mempunyai logo keluaran JAKIM.

Rapid Cuisine Malaysia

Diantara pilihan makanan Rapid Cuisine

Rapid Cuisine Malaysia

Briyani Rice dan Beef Rendang Tok

Saya dimaklumkan Rapid Cuisine hanya menggunakan bahan segar dan tidak menggunakan bahan pengawet ataupun perasa tambahan di dalam hidangan mereka. Kebanyakkan pengeluar makanan segera, gemar menggunakan perasa tambahan bagi melambatkan tarikh luput serta menjimatkan kos. Patutlah Nasi Briyani Rendang Daging Tok Rapid Cuisine sangat sedap seperti sedang menikmati nasi briyani di kenduri kahwin.

Apa di dalam kotak?

Di dalam setiap kotak, terdapat makanan yang dipack di dalam packaging aluminium. Di pack tersebut terdapat nama makanan serta tarikh luput makanan tersebut. Tidak perlu apa-apa bahan tambahan lain kerana setiap pack makanan tersebut telah lengkap disediakan.

Setiap kotak adalah hidangan untuk 1-2 orang. Kalau macam saya, biasanya sekotak ni saya boleh habiskan seorang.

Rapid Cuisine Malaysia

Apa di dalam kotak Rapid Cuisine

Rapid Cuisine Malaysia

Cara Penyediaan

Cara Penyediaan

Menggunakan Microwave
1.Keluarkan pack dari kotak Rapid Cuisine
2.Koyakkan pack tersebut dan tuang makanan di dalam pinggan ataupun mangkuk*
3.Masukkan di dalam microwave dam panaskan selama 90 saat
4.Sedia untuk dimakan

*Sebenar boleh juga kalau tak mengeluarkan makanan dari pack ketika dipanaskan di dalam microwave, tetapi sesetengah microwave tidak boleh menerima material aluminium. 

Menggunakan Air Panas
1.Keluarkan pack dari kotak Rapid Cuisine
2.Rendamkan pack makanan di dalam air panas yang sedang mendidih selama 5-10 minit
3.Koyakkan pack tersebut dan tuang makanan di dalam pinggan ataupun mangkuk
4.Sedia untuk dimakan
Rapid Cuisine Malaysia

Masukkan di dalam Microwave

Rapid Cuisine Malaysia

Rupa nasi briyani daging yang telah disiap

Rapid Cuisine Malaysia

Lauk rendang daging (Produk baru)

Rasa Rapid Cuisine

Walaupun ianya adalah kategori makanan ready to eat, tetapi kualiti rasa makanan tidak seperti itu. Rapid Cuisine mementingkan kualiti rasa dan ianya dapat dilihat dari bahan yang digunakan. Rasa rendang dagingnya sungguh sedap dan mempunyai rasa banyak rempah. Tiada rasa yang pelik seperti pada sesetengah makanan jenis yang sama.

Nasi Briyaninya juga sedap dan lembut kerana menggunakan beras Basmati.

Siapa yang perlu beli?

Makanan seperti ini secara biasanya bukanlah untuk makanan harian. Makanan Rapid Cuisine lebih mendapat sambutan oleh mereka yang ingin melancong ke luar negara dan sukar mendapatkan makanan halal.

Rapid Cuisine juga sesuai bagi mereka suka menyimpan makanan instant di rumah.Kadang-kadang sampai satu masa, kita taktau nak masak dan nak makan apa. Kalau sebelum ni kita asyik simpan mee segera ataupun sardin, tapi tak salah kalau simpan Rapid Cuisine pula lepas ni kerana setiap kotak Rapid Cuisine pada kebiasaannya akan tamat tarih luput 2-3 tahun dari tarikh pembelian.

Di mana nak beli?

Produk Rapid Cuisine ni baru saja dilancarkan pada tahun 2015 dan secara sekarang sudah mula dijual dipasaraya seperti Binwaharp’s Grocer, Big Bazaar dan beberapa pasaraya lagi.  Rapid Cuisine juga kerap mengikuti pesta makanan seperti Penang Halal Expo. Kat sini biasanya mereka akan mengadakan promosi dan dijual dengan harga yang lebih murah.

Selain itu, Rapid Cuisine masa ini juga dijual melalui stockist dan agen. Berikut adalah diantara senarai stockist Rapid Cuisine buat masa sekarang :

Senarai Stockist dan Agen

1. Gombak – (Authorized Stockist)
Encik Mohd Shaliheen b. Mohd Hatta
Contact number: +60 17-737 7446
Email: salihsuria@gmail.com

2. Putrajaya – (Authorized Stockist)
Puan Shahrulbariyah Md. Yusof
Contact number: +6017-373 5584
Email: shahrulbariyah.my@gmail.com

3. Johor – (Authorized Stockist)
Puan Siti Norima Mohd Ali
Contact number: +60122352334
Email: hjhsitinorima@gmail.com

4. Ipoh – (Authorized Stockist)
Puan Khosimah
Contact number: +6012-4614352

5. Shah Alam (Authorized Stockist)
Uptown Outdoor Shah Alam. No 16, Jln Pelabur A 23/A, Seksyen 23, Shah Alam.
Contact number: 019-4547753
FB: https://www.facebook.com/Uptown-Outdoor-405730839474247/

6. Penang (Authorized Stockist)
Encik Ahmad Akmal Hakim Chek Ayob
Contact number: +60 18-942 5145
Email: mat_bab2000@yahoo.com

7. Shah Alam – (Authorized Agent)
Al-I’tisam Mart, Koperasi Kariah Masjid Taman Tun Dr. Ismail Jaya Shah Alam Berhad.
Encik Mohd Arif Afandi
Contact number: +6013-3610337
Email: arifafandi_89@yahoo.com.my

8. Terengganu – (Authorized Agent)
Nazatul Hayati
Contact number: +60199112154
Email: nazatulhayatirani@gmail.com

9. Ampang – (Authorized Agent)
Puan Ninie
Contact number: +6019-4452507

10. Negeri Sembilan – (Authorized Agent)
Puan Sipah Said
Contact number: +60136819819

Sesiapa yang berminat nak jadi stockist juga boleh menghubungi Rapid Cuisine melalui Facebook ataupun ditalian +60135319282

rc

Untuk mengikuti perkembangan terkini Rapid Cuisine, jom kita follow social media mereka.

Facebook : https://www.facebook.com/rapidcuisinemalaysia
Instagram : https://www.instagram.com/rapidcuisine/
No Telefon : +60135319282

1,880 total views, 2 views today

   

About author View all posts Author website

Mohd Zarin

Mohd Zarin

Blogger, Web, Photographer, Travel, Foods and Social Media

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply to Safari Javatrans Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge