Tag - Blogger

Summit Malaysia Social Media Week 2016

Malaysia Social Media Week adalah acara tahunan yang wajib dihadiri bagi semua pengiat media sosial samada untuk syarikat ataupun individu. MSMW tahun ni seperti biasa memfokuskan kepada isu-isu semasa berkaitan dengan media sosial di dalam sesi talk dan summit mereka. Sudah 2 tahun berturut-turut saya menyertai sesi summit MSMW2016 dan ini adalah sebab mengapa saya akan teruskan lagi pada tahun ini.

summit

Isu Media Sosial

Meskipun kita adalah pengguna harian media sosial seperti Facebook ataupun Instagram, namun teknologi media sosial ini sentiasa berkembang setiap hari. Ada saja info dan teknik-teknik terkini yang boleh diguna pakai yang dikongsikan oleh barisan speaker yang hebat. Kemahiran di dalam media sosial bukanlah sesuatu yang harus dipelajari pada sesuatu masa saja kerana teknologi ini tidak akan berhenti berkembang.

Pada tahun lepas saya mendengar talk dari @klubbkidd yang berkongsi idea bagaimana dia menggunakan twitter sebagai platform asas media sosialnya. Menurut @klubbkidd, tiada “Media Social Expert” kerana perkembangan media sosial terlalu laju dan cepat. Kita kena hari-hari belajar sesuatu yang baru.

MSMW2016

Sesi bersama Tun Dr. Mahathir ketika MSMW2015

MSMW2016

Bersama Klubbkidd

Read More

1,318 total views, no views today

World Bloggers and Social Media Summit 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Setiap tahun saya memang menantikan acara World Bloggers and Social Media Summit yang diadakan sempena dengan Malaysia Social Media Week. Saya pernah menyertai acara ini pada 2 tahun yang lepas, namun tak berkesempatan untuk menyertai acara ini pada tahun lepas. Pada tahun ini, saya telah menyimpan tarikh acara ini awal-awal lagi di dalam kalendar bagi memastikan saya tidak terlepas lagi.

Malaysia Social Media Week

Ucapan pembukaan oleh pengasas Malaysia Social Media Week

Malaysia Social Media Week

Mr Emcee, Terrence Dass

Read More

835 total views, no views today

JBT Sebagai Pakej Pelancongan Pilihan Ke Jepun

Kali ni saya nak ceritakan sedikit sebanyak mengenai Japan Budget Trip. Artikel ini adalah untuk tujuan peraduan yang dianjurkan oleh JBT. Blog MohdZarin.com dah berjaya masuki ke peringkat ke 3 dan ini sebenarnya merupakan tugasan yang terakhir.

 Teruskan membaca.

Siapa JBT?

JBT ataupun nama panjangnya Japan Budget Trip adalah agensi yang menawarkan pakej ground arrangement untuk percutian di Jepun. JBT diuruskan oleh Ayaharif dan selalu mengemaskini promosi serta pakej percutian melalui laman blognya iaitu http://ayaharif.blogspot.com/. Pakej percutian Japan Budget Trip meliputi semua musim di Jepun seperti musim bunga dan salji serta berdasarkan kepada cuti sekolah di Malaysia.JBT Banner

Walaupun menggunakan nama “budget”, tetapi perkhidmatan yang ditawarkan oleh JBT bukanlah budget bagus. JBT pada kebiasaannya akan menyediakan hotel dan kemudahan yang lain mengikut kesesuaian dan keselesaan peserta. Setakat ini, semua komen dan feedback yang diterima oleh peserta pakej JBT adalah sangat bagus dan memuaskan. JBT juga merupakan syarikat yang berdaftar di bawah SSM. Jadi tak perlu risau okay. Read More

8,549 total views, 11 views today

Malaysia Social Media Week 2015

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Malaysia Social Media Week merupakan salah satu acara yang amat dinanti-nantikan bagi semua penggiat social media termasuklah para blogger. Acara tahunan ini merupakan satu platform yang memberi peluang kepada pengguna social media untuk bertukar-tukar pendapat, menyertai seminar dan berpeluang memenangi anugerah di dalam beberapa kategori yang ditawarkan. Saya sendiri sangat teruja dengan sentiasa mengikuti perkembangan Malaysia Social Media Week.

Alhamdullillah, blog saya MohdZarin.com layak untuk bertanding di dalam kategori Best Lifestlye Blog. Di dalam kategori yang sama, terdapat lebih 50 pencalonan blogger lain yang hebat-hebat seperti KisahTatie.com, KevinZahri.com, Ruby.my dan ramai lagi. Memang saingan yang sangat sengit namun saya lihat dari sudut positif dan semangat untuk bertanding.

VOTING

10492961_10152769658426305_8246705675720163628_o

Saya ucapkan terima kasih kepada pembaca blog MohdZarin.com yang dah mengundi blog saya. Bagi yang belum mengundi, cara untuk mengundi adalah dengan perlu klik link ini :

LINK : http://bit.ly/1LMBZa4

Seterusnya adalah klik VOTE di nama blog MohdZarin.com. Pastikan dah login Facebook sebelum menekan butang VOTE. Satu akaun Facebook hanya boleh mengundi sekali sahaja. Tarikh tutup untuk VOTE adalah pada 5 April 2015. Jangan lupa VOTE ye. Read More

1,014 total views, 2 views today

MohdZarin.com di Majalah Libur

Tak sangka hasil dari perjumpaan dengan Majalah Libur tempoh hari sempena pelancaran Blog O’ Rama, memberi peluang blog saya ini dipaparkan di dalam Majalah Libur keluaran Feb 2015. Ini sebenarnya kali pertama blog saya ditulis dan dipaparkan di dalam media cetak. Memang rasa sangat bangga kerana usaha saya selama ini membuahkan hasil dan dihargai. Sekurang-kurangnya saya bukan sahaja makan angin sesuka hati, tapi dapat pula berkongsi pengalaman dengan pembaca Majalah Libur.

Majalah Libur Karangkraf

Majalah Libur Karangkraf keluaran Feb 2015

Read More

2,830 total views, 3 views today

Menarik Sepanjang 2014

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca blog saya.

Mungkin agak terlambat beberapa hari nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2015 kepada semua. Saya ambil sikit masa untuk tulis post ni sebab sibuk godek rupa blog saya ni. Alhamdullilah, nampaklah berbeza sikit sempena tahun baru ni.

Banyak perkara yang saya sendiri dah lalui sepanjang tahun 2014. Yang pasti saya rasa tahun 2014 berlalu begitu cepat dan meninggalkan kita dengan begitu pantas. Saya harapkan tahun 2015 akan lebib baik dan saya dapat memperbaiki segala kekurangan dan kesilapan saya yang lalu. InsyaAllah.

Jom kita tengok apa yang menarik telah berlaku pada diri saya sepanjang tahun 2014. Read More

1,500 total views, 2 views today

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog Anjuran DenaiHati

Assalamualaikum semua. Terus-terang saya ni jenis yang malas dan kurang rajin nak join seminar. Bukannya malas sangat, sebab saya lebih suka habiskan masa di depan komputer ataupun berjalan-jalan ambil gambar. Tapi seminar kali ni saya dah lama sangat nak join bukannya sebab perkataan “Buit Duit” tu, tapi lebih kepada ingin membuka pandangan baru terhadap blog dan nak tahu macam-mana orang lain boleh buat duit dengan blog.

Lagipun dapatlah berkenalan dengan rakan-rakan blogger yang lain dan bertukar-tukar pendapat.

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Diantara awards yang pernah diterima oleh DenaiHati

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog

Seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog” ni merupakan anjuran bersama oleh DenaiHati dan beberapa rakan penaja yang lain seperti Karangkraf, Jopana, Yeos dan banyak lagi. Hampir seharian di sini sememangnya telah membuka persepsi saya terhadap dunia blog. Memang tak sangka rupanya ada blogger yang mampu menjana bukan ratus ringgit, bukan ribuan ringgit, tetapi lebih puluhan ribu ringgit dalam tempoh sebulan. Sudah tentu, ianya bukanlah kerja mudah dan sekejap tetapi yang pasti ianya mampu dilakukan oleh sesiapa saja asalkan ada sikap kerajinan dalam diri. Read More

2,558 total views, no views today

iPhone 5s Gajet Impian Setiap Blogger

Meskipun iPhone 5s telah lama berada di pasaran dan kini kita setiap hari dikemas kini dengan gambar terbaru iPhone 6 namun, kali saya ingin berkongsi sesuatu yang sedikit berbeza mengenai iPhone 5s. Ini bukanlah review teknikal mendalam mengenai iPhone 5s tetapi ianya lebih kepada penggunaan bijak dan keperluan sebagai seorang blogger. Topik ini saya ketengahkan diantara lain bagi menyahut cabaran oleh kumpulan blog terkenal DenaiHati di dalam peraduan iPhone 5s bagi entry blog yang terbaik.

iphone02

Rupa sisi iPhone 5s

iphone05

Kamera iPhone 5s tidak pernah mengecewakan

Seperti sedia maklum, saya sangat selesa dan sudah sebati dengan eko sistem iOS. Menggunakan iPhone 5s sebagai telefon harian umpama membawa kereta Ferrari di lebuh raya. iPhone 5s sememangnya memudahkan seseorang blogger di dalam mengemas kini blog masing-masing. Dengan menggunakan aplikasi “Blogger” ataupun “WordPress“, seseorang blogger boleh meng-edit blog dengan mudah dan pantas tanpa mengira masa dan tempat.

Kamera pada iPhone 5s juga merupakan diantara kamera yang paling mudah digunakan dan menghasilkan gambar yang cantik. Saya sangat suka shortcut pada menu hadapan untuk mengambil gambar. Ianya sangat cepat dan membolehkan kita mengambil gambar secara pantas untuk pengisian pada blog. Walaupun ianya hanya dilengkapi dengan 8MP namun kualiti gambarnya mampu mengalahkan kamera yang mempunyai MegaPixel yang lebih tinggi. Read More

3,610 total views, no views today

Pertukaran Link Blog

change_blog

Assalamualaikum, kali ini saya nak maklumkan sedikit info berkaitan dengan pertukaran link blog saya dari http://mediahorizon.blogspot.com kepada http://mohdzarin.com/blog. Pertukaran ni actually, macam upgrade ke domain sendiri setelah hampir 8 tahun mengggunakan perkhidmatan blogspot. Terus terang saya cakapkan, saya suka menggunakan blogspot, just mungkin dah sampai masa saya berpindah ke domain sendiri dan mencuba sesuatu yang baru.

Semua contents dari blog lama saya dah sedut masuk ke domain name yang baru ni, cuma kebanyakkan post yang lelama tu setting dia macam lari sikit especially kat fonts dan alignment text. Mana yang terlarat tu saya dah fix tapi oleh kerana banyak sangat, so saya tak fix semua (hehe). Kalau inginkan tahap pembacaan dengan kadar optimum masih boleh baca melalui link blog yang lama.

Read More

1,912 total views, no views today