Tag - Disneyland

Apa yang ada di DisneySea Tokyo?

Sebelum saya bercuti ke Tokyo lagi saya dah berazam untuk menjejakkan kaki ke DisneySea Tokyo. Ramai yang keliru dan tak tau nak pilih di antara DisneySea Tokyo dan Disneyland Tokyo. Apa yang pasti DisneySea bukanlah Water Theme Park seperti Sunway Lagoon.

Walaupun kedua-dua themepark berdekatan di antara satu sama lain, janganlah kita memilih salah satu diantara dua themepark ni. Sebab utama kerana dua-dua theme park ni menawarkan pengalaman baru yang menarik dan keunikan yang berbeza. DisneySea misalnya hanya ada di Tokyo dan tidak ada di negara-negara lain yang mempunyai Disneyland. Pengisian dan ride di dalam kedua-dua themepark ini satu pun takde yang sama.

Oleh sebab itulah ramai yang datang ke Tokyo pasti akan membeli sekurang-kurangnya 2 day pass untuk masuk ke dua-dua theme park ini pada 2 hari berturut-turut. Sekali lagi saya ingatkan, silalah datang awal dan elakkan musim cuti di Jepun sekiranya berhajat ke sini. Sekiranya tidak, kita hanya akan membuang masa dengan beratur selama 1 hingga 2 untuk satu ride.

DisneySea Tokyo

Train ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

View dari dalam Train sebelum sampai ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

Globe di pintu masuk DisneySea Tokyo

Tak susah untuk pergi ke DisneySea Tokyo walaupun hotel kita jauh dari kawasan Maihama. Selepas berhenti di station terdekat iaitu station JR Maihama, kita hanya perlu jalan kaki untuk ke pintu masuk. Dihadapan pintu masuk DisneySea terdapat sebiji globe (bumi) besar seakan-akan di Universal Studio dan dari semasa ke semasa terdapat beberapa watak Disney seperti Mickey Mouse ataupun Minnie Mouse akan menyambut di pintu masuk dan memberi peluang untuk bergambar. Read More

3,568 total views, 1 views today

Disneyland Tokyo (Part 2) – The Parade

Salah satu sebab utama orang datang ke Disneyland adalah sudah tentu untuk melihat Disneyland Parade yang sangat menarik dan unik. Disneyland Parade amat berbeza dengan parade di themepark lain kerana mereka mempunyai pengisian dan kualiti persembahan yang berbeza-beza setiap musim dan tempat. Ketika saya berada di Disneyland Tokyo, saya tidak melepaskan peluang untuk melihat apakah kelainan parade di sini.

Parade di Disneyland Tokyo diadakan 2 kali setiap hari iaitu sekitar jam 12.30pm dan sekitar jam8pm. Bagi yang meminati parade dan watak-watak Disney, saya sarankan tengoklah kedua-dua sesi ini kerana ianya sangat berbeza dan rugi besar kalau tak tengok.

Disneyland Tokyo

Orang ramai sedang menunggu

Disneyland Tokyo

Parade yang bertemakan Easter

Disneyland Tokyo

Lakonan seolah-olah ingin mengadakan perlumbaan

Read More

1,388 total views, 2 views today

Disneyland Tokyo (Part 1) – The Park

Saya nak sambung kisah perjalanan saya ke Jepun dan kali ni adalah berkaitan dengan Disneyland Park pula. Bagi yang belum membaca kisah saya di Jepun silah bacanya terlebih dahulu. Bagi pembaca setia blog saya, pasti dah tahu saya adalah pengemar Disneyland. Saya dah pernah sampai ke Disneyland Hong Kong, Disneyland California dan Disneyland California Adventure Park.

Disneyland Park Tokyo sebenarnya terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Disneyland Tokyo dan DisneySea Tokyo. Tiket untuk kedua-dua park ini dijual berasingan dan setiap park ni mempunyai kelebihan masing-masing. Saya sangat excited nak pergi ke Disneyland Park Tokyo ni sebab saya dimaklumkan ianya adalah diantara yang paling cantik dan terbesar di dunia. Betul ke? Jom ikuti pengembaraan saya.

Disneyland Tokyo

Peta train menuju ke Disneyland Tokyo

Disneyland Tokyo

Dah sampai di station Maihama

Disneyland Tokyo

Perjalanan ke Disneyland Tokyo

Dua tiga bulan sebelum saya ke Jepun, saya dah membeli tiket Disneyland Tokyo Park secara online terlebih dahulu. Saya pun galakkan kepada sesiapa yang nak datang ke sini belilah tiket awal. Disneyland Tokyo dikenali sebagai diantara Disneyland yang paling ramai orang lebih-lebih lagi pada musim cuti. Harga tiket untuk 2 park iaitu Disneyland Tokyo dan Disneysea adalah 11,000 yen bersamaan RM350. Read More

11,162 total views, 5 views today

Holiday di Hong Kong Disneyland (Part 2)

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak sambung cerita panjang saya ketika percutian di Hong Kong dan kali ini saya nak fokus kepada perjalanan di dalam Disneyland Hong Kong. Pada post bahagian pertama saya dah ceritakan macam mana permulaan menjejakkan kaki di Hong Kong dan sudah tentulah destinasi utama iaitu Disneyland amat dinanti-nantikan. Sebelum ini saya pernah berada di Disneyland Los Angeles dan ini merupakan Disneyland ke 2 di dalam hidup saya.

Sebaik sahaja selesai sarapan pagi di hotel, kami semua dibawa oleh pemandu pelancong Poto Travel untuk berkumpul di bas dan memulakan perjalanan. Tak sangka, total keseluruhan yang mengikuti pakej percutian kali ini hampir 200 orang. Jadi sememangnya mengambil masa yang lama untuk mengumpulkan semua orang. Saya dan Zarith seperti pada hari sebelumnya menaiki bas untuk group A. Ketika di dalam bas lagi, masing-masing sudah diberi tiket masuk serta kupon makan. Semuanya ni dah termasuk di dalam pakej Poto Travel. Perjalanan dari hotel ke Disneyland mengambil masa lebih kurang 40 minit dan semuanya dah nampak excited masa dalam bas.

002

Takkan sesat kalau ikut bendara Poto Travel

001

[Kiri] Bergambar di hadapan hotel sebelum bertolak [Kanan] Arissya, salah seorang anak kepada grup A

003

Excited dalam bas

004

Tiket, peta dan kupon makan diberi lebih awal

005

Hidden Mickey Spotted

Sampai saja dipintu masuk Disneyland Hong Kong, kami semua dipecahkan kepada hala tuju masing-masing. Tetapi sebelum berpecah, kami bergambar dulu. Nampak tak, begitu ramainya yang join trip kali ni. Gambar yang sama, anda semua boleh nampak di dalam surat khabar Utusan. Muka saya takde dalam gambar ni sebab saya korbankan untuk ambil gambar ketika ni. Bila berjalan di dalam Disneyland, yang paling penting adalah untuk merujuk kepada peta dan directory. Mengikut pengalaman saya dulu, pembahagian masa dan perancangan adalah penting ketika berada di dalam Disneyland. Kalau salah merancang masa, kita mungkin end-up terlepas show penting ataupun tak cukup masa untuk berjalan-jalan kat semua tempat. Memang betul seperti tagline Disneyland, The Happiest Place on Earth, di sini tak tak kira tua atau muda sememangnya patut rasa enjoy ketika berada di sini.

Disneyland Hong Kong ni merupakan Disneyland terkecil sekali di antara Disneyland yang lain. Namun begitu, beberapa tarikan utama masih ada di sini dan terdapat beberapa kelainan jika dibandingkan dengan Disneyland di negara lain. Di sini kebanyakkan signboard dan beberapa persembahan adalah di dalam bahasa kantonis. Jom kita jalan-jalan dulu~

027

Bergambar bersama semua peserta dan setiap kumpulan

Read More

5,299 total views, no views today

Dari Disneyland ke Utusan

Mesti ramai yang ingat tentang percutian saya dan Zarith ke Disneyland Hong Kong pada hujung tahun lepas. Seperti yang saya maklumkan sebelum ini, pakej percutian yang saya dah ambil tu adalah pakej dari Poto Travel bersama Utusan Malaysia. Jadi cerita mengenai percutian tempoh hari tu telahpun ditulis dan dikeluarkan ke dalam Utusan Malaysia sisipan Mega. Jadi dipendekkan cerita adalah muka saya dan Zarith bersama ahli kumpulan A. Bangga juga la nak cakap muka keluar paper ni~!
 Muka depan Utusan Mega Read More

2,528 total views, no views today

Mickey’s Soundsational Parade

Assalamualaikum semua. Oklah, sekali lagi dan rasanya kali terakhir saya akan update berkaitan trip saya ke Los Angeles bulan lepas. Part ini adalah bahagian yang saya paling suka. Percaya atau tidak, disepanjang 2 hari saya berada di Disneyland Park ni saya dah menyaksikan 3 kali Disney Parade. Setiap hari dorang akan buat parade ni 2 kali je iaitu pada jam 4 petang dan 6.30 petang. Kalau weekdays parade hanya sekali sahaja iaitu sekitar 4 petang.

Parade yang saya tengok ini dipanggil “Mickey’s Sounsational Parade”. Sebenarnya ada banyak parade yang pernah dibuat oleh Disneyland dan setiap paradenya adalah berbeza-beza mengikut musim dan tempat. Macam “Mickey’s Sounsational Parade” ni sebenarnya baru diperkenalkan bulan Mei tahun lepas. Parade-parade yang lain tu kadang-kadang dorang pindahkan ke Disneyland yang lain untuk beri kelainan.

Marching Band sebagai pembuka parade

 Minnie Mouse comel menari di atas float

Mickey & Minnie berada di dalam kumpulan float yang pertama

Aksi Mickey bermain drum secara live Read More

906 total views, no views today

Trip To Los Angeles (Disneyland California Adventure Park)

Assalamualaikum. Sekali lagi kita bertemu dan kali ini saya nak teruskan dengan update ketika saya berada di Disneyland. Kalau sebelum ini saya dah banyak kongsi gambar-gambar ketika di Disneyland Park, kali ni saya nak kongsi gambar di Disneyland California Adventure Park. Lokasi kedua-dua park ni berdepan di antara satu sama lain tapi tiket nak masuk ke dalamnya adalah berbeza. Boleh dikatakan secara kasarnya nak masuk satu thempark ni harganya sekitar RM260 untuk satu hari. Pakej tiketnya akan jadi lebih murah kalau beli pakej 2 hari atau lebih. Macam biasalah saya, Ainur & Fikri bersama-sama menghabiskan masa kat sini dari pagi sampai malam. Group yang lain ketika ini decide nak masuk semula ke Disneyland Park sebab ingin pergi ke attraction yang lain yang dorang tak sempat nak pergi haritu.

Ok, yang bezanya kat Disneyland California Adverture Park adalah kat sini ada banyak ride dan attraction yang baru-baru. Diantaranya adalah Little Mermaid, Bug’s Life, World of Colors dan banyak lagi. Jom kita tengok satu-satu~!

Replica watak dari Bug’s Life

Beruang apa ek?

Tempat pertama yang saya pergi adalah ke show 4D Bug’s Life yang diberi nama “Its Tough to be a Bug”. Show ni ala-ala teater 4D tapi jauh lebih hebat. Saya boleh dikatakan banyak-banyak tayangan 4D yang kitaorang pergi di sini, tayangan ini lah yang paling best. Ini adalah kerana dorang banyak menggunakan props dan animatronic bug bagi melengkapkan jalan cerita. Selain tu, kerusi penonton juga sering kali dihujani dengan efek-efek air, asap, bau dan serangga berjalan bagi memberi pengalaman baru dalam tayangan 4D. Signage dan keyword kat sini juga sangat kreatif dan unik. Pekerja kat sini memanggil pengunjung sebagai “bug” sebab secara tak langsung kita seolah-olah dibawa ke dunia bug. Comel ke panggil bug?

Bersama Chip & Dale

Di hadapan Bug’s Land

Read More

2,869 total views, no views today

Trip To Los Angeles (More of Disneyland Park)

Assalamualaikum semua. Nampaknya ramai kawan-kawan yang menantikan updates blog saya mengenai trip ke Los Angeles ni. Terima kasih diucapkan kepada yang sudi membaca dan memberi komen di bawah post ni. Terus terang saya cakapkan sekarang ini saya dah rindu dengan negara Malaysia. Betullah orang kata, “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik di negeri sendiri.”

Post kali ini adalah sambungan pada hari ke 3 saya di sini. Walaupun pada hari ke 2 saya dah pun masuk ke dalam Disneyland Park, tapi pada hari ke 3 ini saya masih memilih untuk masuk ke sini. 11 orang yang lain pula memilih untuk masuk ke Disneyland California Adventure Park yang  berada bertentangan di antara satu sama lain. Tapi saya tidak berapa teruja untuk mencuba ride extreme yang lebih difokuskan kat situ dan tambahan pula masih banyak tempat yang belum saya explore di Disneyland Park. Jadi saya, Fikri dan Ainur berpecah pada hari tu untuk ke destinasi yang berbeza. Sedikit info kalau korang dah lupa. Tiket yang kami ada ni adalah pakej 2 hari themepark yang mana 1 hari untuk 1 themepark. Kita tak boleh bergi dua-dua themepark pada 1 hari yang sama.

 Logo Mickey Mouse di lantai

Kitaorang pun berjalan masuk semula ke Disneyland Park. Misi utama pada hari ini adalah untuk mengkaji sedetails mungkin macam mana dorang ni mengawal persembahan maskot, jenis-jenis merchandise, props, rekaan dalaman, susun atur dan macam-macam lagi.

Ok, dalam satu kedai ni mereka ada menjual gambar-gambar Disney dengan custom-able frame. Ada satu mesin ni, kita pilih je gambar apa kita nak dan frame macam mana yang kita minat. Sistem ni sangat mudah tapi menarik. Ada juga gambar-gambar eksklusif yang dahpun diframe dan dijual terus kepada pengunjung. Gambar-gambar macam ni boleh mencecah sehingga USD150. Selain itu, dorang juga sangat creative dalam menghasilkan topi telinga Mickey Mouse. Dengan bentuk asas telinga Mickey je, macam-macam watak boleh dihasilkan.

 Antara gambar-gambar yang dijual

Donald Duck 

Topi watak Dumbo yang berasaskan design telinga Mickey 

 Antara pilihan merchandise Mickey Mouse

City Hall, tempat untuk customer service  Read More

1,763 total views, no views today

Trip To Los Angeles (Disneyland Park)

Salam Maulidur Rasul dari perantauan.~
Pada hari ke dua saya di LA, kami dah terus merancang ke Disneyland Park. Walaupun dah masuk hari ke dua, tapi actually kami baru sampai je di hotel pada pukul 11 malam semalam.. so kira macam baru hari pertama juga sebenarnya. Orang kata jetlag tu mungkin ada sikit-sikit sebab perubahan masa yang sangat besar.
Menunggu Breakfast 
 Kitaorang pun tak sabar nak makan
Jadi pada awal-awal pagi kami breakfast dengan makanan yang disediakan di hotel. Kat sini, hotel tak sediakan buffet breakfast macam kita kat Malaysia. Kita kena order makanan kita berdasarkan beberapa pilihan breakfast yang diberi. Macam biasalah, saya akan mengelak makanan ayam atau daging dan pilih sayur atau seafood sahaja. Dekat sini juga rupanya takde sos cili. Dorang makan semua pakai tomato sos dan tabassco sos. Memang susah tekak nak masuk makanan sebab kebanyakkannya agak tasteless. Nasib baik saya bawak sambal goreng Mak Nurul resepi orang Melaka… Hehe..
 Sos tomato dan Tabasco je yang ada
 Atas : Omelette dengan kentang 
Bawah : Pancake dengan kentang 
Ok, bismillah dulu
 

Read More

1,004 total views, no views today