Tag - Family

Suasana Aidilfitri 2015

Assalamualaikum dan Salam Aidilfitri,

Alhamdullilah, setelah sebulan berpuasa akhirnya kita menyambut hari raya. Tahun ni sambutan hari raya saya dan keluarga serba sederhana tapi saya bersyukur kerana dapat beraya di kedua-dua belah keluarga. Pada pagi raya saya dan Zarith telah beraya di rumah parents saya di Taman Melati.

Hari Raya 2015

Lontong

Hari Raya 2015

Kek

Rasanya dah beberapa tahun saya tak berpeluang berpagi raya di sini. Macam biasalah, pada pagi raya apa yang saya amat nantikan adalah masakah Mama saya. Kalau sedara mara terdekat mesti dah kenal sangat dengan kesedapan Lontong Mama yang lengkap dengan sambal kacang dan sambal sotong.

Kalau siapa yang makan Lontong ni mesti takkan cukup makan semangkuk. Barulah orang Johor macamtu. Saya kira-kira ada hampir 10 hidangan di pagi raya ni termasuklah, ayam masak merah, rendang daging, acar, dalca, kari kambing dan nasi briyani.

Hari Raya 2015

Pelbagai juadah

Hari Raya 2015

Nasi Briyani dan lain-lain

Saya tambah 2 pinggan rasanya. Maklumlah setahun sekali je dapat rasa semua jenis masakan ni. Lepas kenyang, macam biasalah bermaaf-maafan di pagi raya. Rasa tahun ini lah diantara tahun yang cukup adik beradik semua berkumpul di pagi raya. Biasanya mesti ada kurang sorang. Read More

1,687 total views, 2 views today

Badger Bandung

Bandung bukan sahaja terkenal dengan makanannya yang sedap dan pakaiannya yang murah, tetapi Bandung juga sebenarnya semakin dikenali dengan jenama pakaian mereka sendiri. Diantara jenama tempatan yang terkenal adalah “Badger“. Bagi sesiapa yang tak pernah dengar nama jenama mungkin disebabkan jenama ni bukanlah jenama mainstream. Walau bagaimanapun, Badger sebenarnya dah berusia 12 tahun dan amat popular dikalangan remaja yang mementingkan pemakaian berkonsepkan “urban”.

badger1

Butik Badger

badger2

Rupa di dalam butik Badger

badger3

Pilihan kemeja

badger4

Jenama Badger pada Tshirt

Read More

4,165 total views, 2 views today

Jom Makan di Warung Leko

Kali ni jom kita makan di Warung Leko yang terletak di The Curve, Damansara. Kalau nak tahu, Warung Leko ni adalah salah sebuah cawangan restoran yang terkemuka di Indonesia. Pada 2 tahun yang lepas, saya pernah makan di cawangan Jakarta (klik untuk baca) dan saya sangat suka dengan makanannya masa tu. Sejak dari haritu, saya dah taruk wishlist saya adalah untuk makan lagi sekali di sini. Alhamdullilah, doa saya dimakbulkan dan akhirnya dorang pun buka cawangan  terbaru di Malaysia.

IMG_3185Warong Leko

IMG_3189Diantara menu yang disediakan

Warung Leko di The Curve ni kalau tak salah saya dah beroperasi lebih kurang setahun dan saya pun sebenarnya dah makan lebih dari sekali di sini. Di Warung Leko ni speciality mereka adalah Iga Penget ataupun daging bahagian “Rib” yang masak cara penget. Kat sini daging Iganya sangat lembut dan enak dimakan dengan sambalnya yang pedas.  Read More

6,386 total views, 2 views today

Short Visit to Zoo Negara

Assalamualaikum, bertemu sekali lagi di blog saya yang dah lama gila tak update ni. Erm, kali ni boleh kata lebih kurang 8 bulan tak update apa-apa langsung.. Maklumlah baru kahwin tahun ni jadi masih perlukan masa untuk sesuaikan diri dan mencari masa untuk blog.

 Mak, Kaklong, Aqeel dan Zarith ketika di pintu masuk Zoo Negara

Ketika dipakaikan tiket masuk dipergelangan tangan

Ok, post kali ni saya sekadar nak share yang simple sahaja sebagai pemanas idea untuk blog-blog yang mendatang. Beberapa minggu yang lalu saya bersama keluarga Zarith telah berkesempatan untuk ke Zoo Negara. Ha, dah lama kan tak pegi Zoo Negara? Ada yang last time pergi masa kecik dan ada yang tak pernah pergi langsung. Kami nak ke Zoo Negara pun sebenarnya sekadar nak bawak Aqeel jalan-jalan dan sambil-sambil ambil gambar. Sebelum ni Aqeel dah pernah masuk Zoo Taiping dan ini adalah Zoo kedua buat Aqeel (rasanyala). Jangan kata Aqeel, Makngahnya (Zarith) pun terlebih excited sebab ghupenya dia pun sukakan Zoo. Haih, ntah binatang apa yang dia nak jumpa sangat kat dalam Zoo tu agaknya.
Cuaca yang panas
Read More

970 total views, 2 views today

Big Family Dinner ~!

Alhamdullilah, kenyangnya tengok makanan banyak-banyak ni. Hehe.. Sebenarnya, baru je selang 2-3 hari selepas selesai wedding sebelah side saya iaitu di KL, saya dan family buat makan besar-besar punya sempena orang kata macam nak meraikan majlis yang telahpun berjalan dengan sempurnanya. Sesi makan malam gabungan 2 keluarga baru ni sebenarnya tidaklah dirancang, pada awalnya ingatkan sekadar makan-makan biasa. Tapi alang-alangtu terus set makan besar dengan menu makanan pun besar-besar.
Dinner ni actually dibuat di kedai makan ayah saya yang terletak di Taman Melati. Oleh kerana jumlah orang yang join untuk makan malam ni pun melebih dari 25 orang, jadi lokasi kedai makan ni lebih sesuai jika dibuat di rumah. Kesemua menu malam tu telah diatur dan dirancang oleh parents saya sendiri yang diantara menunya adalah Tom Yam Udang Galah, Sup Tulang, Ikan Kukus, Ayam Goreng dan banyak lagi. Kesemua makanan ni dihidangkan dalam kuantiti yang besar dan banyak. Ha, makanlah semua orang sampai kenyang~!
Banyaknya menu makanan
Semuapun laju je makan

723 total views, no views today