Tag - Fitness

Putrajaya Night Marathon 2018

Acara Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan diantara acara larian marathon yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakkan runner. Menghidangkan pilihan larian sejauh 42Km dan 21KM serta jarak larian lain yang lebih rendah, kebanyakkan pelari suka berlari di Putrajaya kerana laluan yang kurang berbukit,  mendatar dan lebih-lebih lagi ianya diadakan pada waktu malam. Namun begitu, untuk berlari dalam cara Full Marathon dan Half Marathon bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap pelari harus mempunyai latihan dan persediaan yang cukup disamping pengawalan makanan yang seimbang.

Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan penyertaan Half Marathon yang ke 4 saya dan terus terang saya rasa sangat excited kerana kali ni saya boleh dikatakan sudah bersedia dari segi fizikal dan latihan larian. 2 bulan sebelum acara ini saya sudah melalui beberapa latihan larian setiap hari termasuklah mengamalkan makanan seimbang dan sihat. Salah satu pemakanan yang saya amalkan adalah dengan mengambil ubi kentang dan khususnya Potatoes USA. Bila saya banyak berlatih, saya perlukan tenaga dan proses recovery yang lebih cepat. Ramai yang beranggapan pisang adalah pilihan yang lebih baik untuk memberikan tenaga kerana mengandungi potassium yang tinggi. Tetapi sebenarnya ubi kentang mengandungi lebih banyak potassium dari pisang.

Putrajaya Night Marathon 2018

Potatoes USA booth di Putrajaya Night Marathon 2018

Putrajaya Night Marathon 2018

Kentang baik untuk diet

Di Putrajaya Night Marathon 2018, salah satu booth yang menarik perhatian saya adalah booth Potatoes USA. Pertama kali menjadi penaja bersama bagi acara ini, sebenarnya nama Potatoes USA sangat terkenal di negara barat dengan menjadi penaja bagi acara besar seperti Ironman dan sebagainya. Jadi bila saya nampak je booth Potatoes USA di Putrajaya Night Marathon 2018 dah terasa seperti atlet Ironman. Terdapat sampel makanan berasaskan ubi kentang diedarkan di booth ini sebelum dan selepas larian diadakan. Read More

2,304 total views, 10 views today

Hiking Bukit Gasing

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pembaca setia blog saya. Dah lama rasanya saya tak berkongsi mengenai aktiviti aktif saya khususnya aktiviti mendaki. Cerita kali ini bukanlah mengenai pendakian sehebat mendaki Gunung Kinabalu tetapi cerita mengenai mendaki Bukit Gasing yang terletak di kawasan Petaling Jaya. Bagi mereka yang mengemari aktiviti mendaki dan hiking, Bukit Gasing ni sememangnya menjadi lokasi wajib untuk training ataupun melepaskan rindu dengan suasana hutan dan udara segar. Bukit Gasing ni sangat terkenal dan boleh dikatakan “sibuk” pada hujung minggu dan hari cuti umum.

Saya dan beberapa teman hiking kali ini juga berhajat untuk mencuba sendiri Bukit Gasing secara santai bagi melihat sendiri cabaran dan suasana mendaki Bukit Gasing. Teruskan membaca.

Bukit Gasing

Entrance Bukit Gasing

Sebenarnya terdapat banyak entrance yang boleh digunakan untuk mendaki Bukit Gasing ni, namun begitu entrance yang paling terkenal dan menjadi signature Bukit Gasing adalah melalui pintu masuk Hutan Pendidikan Bukit Gasing. Pendaki boleh meletakkan kenderaan pada kawasan parkir yang disediakan berdekatan dengan pintu masuk namun begitu ianya sangat terhad. Jadi tak hairanlah orang yang nak mendaki Bukit Gasing ni akan tiba seawal jam 6 pagi bagi mendapatkan parkir kereta. Kita boleh juga meletakkan kereta ditepi kiri kanan jalan tetapi kalau nasib tak baik kereta akan disaman oleh MBPJ. Jadi berhati-hatilah ye. Read More

26,688 total views, 130 views today

Review Nike Pro Hijab

Apabila NIKE mengumumkan bakal melancarkan NIKE PRO Hijab pada penghujung tahun lalu, pelbagai respon dan feedback dikongsi oleh ahli sukan dan mereka yang gemarkan aktiviti lasak. Walau bagaimanapun NIKE Malaysia memerlukan beberapa bulan sebelum produk muslimah itu dipasarkan di Malaysia. Akhirnya pada 15 Februari yang lalu, secara rasminya NIKE PRO Hijab telah mula dijual di semua cawangan NIKE seluruh Malaysia. NIKE PRO Hijab terus hangat diperkatakan dan menjadi di antara produk sukan yang dicari-cari pada minggu tersebut. Dengan harga jualan bernilai RM99 adakah NIKE PRO Hijab sesuatu yang anda perlukan? Adakah ianya berbaloi untuk wang anda?

Saya mendapatkan respon dari Triathlete dan Ironman finisher iaitu Hafiza Othman yang sudah menggunakan NIKE PRO Hijab di dalam aktiviti sukannya. Teruskan membaca sekiranya inginkan jawapannya.

nike pro hijab

Hafiza, menggayakan NIKE PRo Hijab

Design / Rekaan

Sekali pandang NIKE PRO Hijab mungkin agak berbeza dari hijab sukan yang lain. Ianya nampak sangat simple dan tak complicated. Ianya boleh terus dipakai tanpa memerlukan aksesori tambahan ataupun pin. Rekaannya dikemaskan dengan logo NIKE pada sebelah kiri hijab bagi memberikan rupa premium. Bahagian hadapannya direka bagi memenuhi lilit muka yang mungkin membuatkan sesetengah orang kelihatan nampak “bulat” sekiranya bentuk muka kurang sesuai.  Tapi jangan risau kerana terdapat 2 saiz yang boleh disesuaikan dengan bentuk muka iaitu saiz XS/S dan M/L. Read More

3,467 total views, 4 views today

Pengalaman di Tahura Trail Run 2018

Siapa sangka saya ke Bandung kali ni bukan untuk bershopping atau berjalan-jalan, tetapi semata-mata untuk menyertai acara trail run terhebat Indonesia iaitu Tahura Trail Run 2018. Sejak saya mengetahui tentang acara ini pada tahun lepas saya dah mula menanam hasrat untuk menjejakkan kaki di Bandung untuk merasai sendiri kemeriahannya. Tahura Trail Run ini merupakan penganjuran kali ke 6 dan ianya diadakan di Tahura iaitu nama pendek bagi Taman Hutan Raya yang terletak di daerah Dago Pakar. Terdapat 5 kategori jarak larian yang ditawarkan iaitu 42KM, 21KM, 17km, 10km dan kategori keluarga.

Bagi 42KM & 21KM acara trail run diadakan pada 20 Jan 2018 dan manakala bagi kategori 17KM, 10km dan keluarga pula dilangsungkan pada keesokkan harinya. Saya sendiri pertama kali menyertai larian sejauh 21KM dan pertama kali juga bagi acara trail run. Bagi saya alang-alang dah datang jauh-jauh tu baik ambil jarak yang lebih mencabar dari biasa. Teruskan membaca untuk mengetahui pengalaman sebenar saya disepanjang acara Tahura Trail 2018.

Race Kit Collection

Tahura Trail Run 2018

Suasana ketika race kit collection

Tahura Trail Run 2018

Race Kit yang saya dapat

Race kit collection diadakan sehari sebelum acara bermula dan lokasinya adalah di Tahura sendiri. Saya pun beli flight ticket ke Bandung sehari lebih awal untuk tujuan berehat dan proses pengambilan race kit. Sekurang-kurangnya dapatlah saya survey jarak dari hotel ke Tahura untuk acara keesokkan harinya. Alhamdullilah, suasana pengambilan race kit tidaklah begitu ramai dan tak perlu terlalu lama menunggu. Saya dimaklumkan pengambilan race kit juga telah dibuat di Jakarta seminggu lebih awal pada peserta yang berasal dari Indonesia.

Proses pengambilan race kit sama je seperti acara larian yang lain. Namun begitu apa yang berbeza adalah Tahura Trail Run menawarkan 4 pilihan warna baju iaitu Pink, Kuning, Biru dan Purple. Saya pilih warna biru sebab tu warna paling selamat (hehe). Masa ni saya dah rasa macam berdebar-debar nak tunggu keesokan harinya sebab masa ni dah boleh nampak wajah-wajah peserta yang bakal lari sama-sama esok. Tak kurang juga ramai yang first time macam saya dan sempat juga saya bertukar-tukar info. Kebanyakkan dari peserta adalah dari luar Bandung seperti dari Jakarta dan Jogja. Beberapa peserta agak teruja bila saya cakap saya dari Malaysia dan datang ke Bandung semata-mata untuk acara Tahura. Read More

5,543 total views, 6 views today

Score Run Series 2018

Walaupun baru masuk bulan Jan pada tahun 2018 tapi saya pasti kebanyakkan runner dah mula beraksi semula dengan mendaftar acara larian kegemaran masing-masing. Saya sendiri dah daftar beberapa acara larian sebab takut penuh dan tak sempat nak masuk. Dalam banyak-banyak larian pada tahun ni, salah satu acara larian yang pasti saya takkan lepaskan adalah SCORE Run Series 2018. Popular dengan tagline CONQUER THE CITY, Score Run pada tahun ni diadakan dalam 2 versi sekali gus iaitu versi malam dan siang. Saya teruja sangat nak join SCORE Run pada tahun ni sebab tahun lepas saya tak sempat masuk dan pada tahun ni nampaknya penganjuran lebih besar diadakan.

SCORE RUN SERIES 2018 SCORE RUN SERIES 2018 NIGHT EDITION

SCORE RUN SERIES 2018 Night Edition ataupun edisi malam ni bakal diadakan pada 5 Mei 2018 di Anjung Floria Putrajaya. Peserta boleh memilih untuk lari sejauh 5KM, 13KM ataupun 21KM. Larian malam ni bagi saya sangat fun sebab kurang rasa panas dan agak lambat untuk penat. Walau bagaimanapun, berlari waktu malam haruslah lebih berhati-hati kerana kekurangan cahaya.  Read More

5,225 total views, 10 views today

Cara Bermain Dodgeball

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca blog saya. Kali ni saya nak kongsikan cara-cara bermain permainan Dodgeball. Kalau biasanya kita main Futsal, sekali sekala apa kata kita main Dodgeball pula sebab ianya sangat fun dan sesuai dimainkan oleh semua orang. Permainan Dodgeball ni pacenya agak laju dan merupakan salah satu aktiviti cardio yang bagus. Objektif utama permainan Dodgeball adalah untuk me”mati” pasukan lawan dengan membaling bola kepada mereka. Pemain yang badannya terkena bola ketika dibaling oleh pihak lawan dikira “mati” dan harus keluar dari gelanggang. Sebaliknya pemain yang membaling bola pula akan dikira “mati” apabila bola yang dibaling berjaya ditangkap oleh pihak lawan. Macam mana? Bunyi macam seronokkan? Teruskan membaca sebab saya akan bagitahu cara bermain Dodgeball dengan lebih teliti.

Cara Main Dodgeball

Dodgeball sebenar digunakan ketika permainan

Cara Main Dodgeball

Aksi ketika permainan bermula “Opening Rush”

Saya excited nak kongsikan tentang permainan Dodgeball ni sebab saya sendiri telah mencuba permainan Dodgeball bersama team Fit Camp Shah Alam. Dalam permainan ni bola yang digunakan adalah bola khusus untuk Dodgeball sebab ianya lebih ringan dan tidak mudah cedera sekiranya terkena badan. Saya nasihatkan kepada sesiapa yang nak mencuba permainan ni, silalah guna bola Dodgeball yang betul. Selain tu, futsal court juga sangat sesuai digunakan sebab sekelilingnya terdapat jaring dan menghalang bola yang dibaling dari pergi jauh. Separuh futsal court dah memadai untuk permainan Dodgeball ni. Read More

7,241 total views, 17 views today

SCORE FitMob Festival 2017

Kepada sesiapa yang aktif join aktiviti fitness mesti tahu tentang acara yang dianjurkan oleh SCORE seperti SCORE Run dan banyak lagi. Kali ni saya nak kongsikan pengalaman sendiri ketika saya menyertai acara SCORE FitMob Festival 2017 yang diadakan di KWC Starxpo Centre. FitMob Festival ni bukanlah seperti acara run tetapi ianya berkonsepkan aktiviti marathon fitness dance seperti Zumba, U-Jam dan banyak lagi. Bayangkanlah dari petang hingga ke malam event ni penuh dengan aktiviti fitness dance yang diketuai oleh instructor hebat-hebat dari luar dan dalam negara. Terdapat 3 jenis aktiviti utama  iaitu Zumba selama 90 minit tanpa henti, U-Jam dan K-Pop Fitness. Sebelum 3 aktiviti ni bermula, sebenarnya pada sesi petangnya ada aktiviti lain seperti Les’ Mills turut diadakan.

Saya sendiri sebenarnya pertama kali join aktiviti Fitness sebesar ini. Tu pun sebab saya join kawan-kawan dari Lola Fitness Studio dan alang-alang saya dah jadi macam team dorang sekali. Lola Fitness Studio adalah sebuah studio fitness di Kota Damansara yang menawarkan workout Jazzercise. Jadi untuk menari dan berZumba ni dorang semua takde masalah.

SCORE FitMob Festival 2017

Saya bersama team Lola Fitness Studio

Pada jam 7pm saya dah sampai kat sini untuk berkumpul bersama team Lola dan mengambil tag masuk. Lokasi eventnya adalah ditingkat atas sekali di Kenanga  Mall yang mana sangat mudah untuk dicari. Ruang parking di tingkat atas dijadikan sebagai kaunter pendaftaran dan kaunter jualan merchandise baju dan alatan sukan SCORE. Cantik sangat baju dorang ni belum apa-apa lagi saya dah shopping kat sini. Saya memang ada beberapa koleksi pakaian sukan SCORE sebab designnya cantik dan kainnya selesa ketika workout.

SCORE FitMob Festival 2017

Antara design terkini baju SCORE

SCORE FitMob Festival 2017

Stage yang besar dan cantik

Walaupun event dibuat di dalam kawasan tertutup tapi keseluruhan kawasannya adalah luas dan besar. Ianya seperti sebuah gudang yang besar ditingkat paling atas bangunan Kenanga Mall. Sound system kat event ni memang sangat hebat sehingga saya rasa sedang menonton wayang. Pentasnya pula sangat besar dan dilengkapi dengan LED Screen. Jadi masa menari kalau tak nampak instructor bolehlah tengok skrin. Lebih kurang jam 8malam barulah acara bermula dengan persembahan oleh cheerleader sebagai gimik pelancaran oleh penaja. Sebaik sahaja selesai pelancaran, aktiviti bersama Zumba terus dimulakan. Read More

3,702 total views, 3 views today

SpongeBob Run Malaysia 2017

Ini sebenarnya adalah kali pertama saya sertai Fun Run dan apa-apa jenis run yang pernah dianjurkan. Tak tau kenapa, tapi SpongeBob Run ni sangat menarik perhatian saya semenjak ianya diwar-warkan beberapa bulan yang lepas. Dengan harga pendaftaran sebanyak RM95 pada mulanya saya rasa ianya agak mahal. Yela, dah la first time masuk Fun Run dah kena bayar sebanyak tu. Tapi selepas saya lihat sendiri Race Kit yang ditawarkan serta Medal Spongebobnya akhirnya saya takde fikir-fikir lagi. Tambahan pula saya memang nak cuba cari pengalaman dalam aktiviti macam ni.

SpongeBob Run ni dianjurkan di Setia City Park iaitu berdekatan dengan Setia City Mall dan terdapat 2 pilihan larian iaitu sejauh 3Km dan 5KM. Sebenarnya saya rasa saya boleh lari 5KM tapi oleh kerana ini adalah first time jadi saya ambik 3KM saja dulu.

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

Suasana di Setia City Park pada jam 7pagi

Seawal jam 6.30 pagi lagi Setia City Park telah dipenuhi dengan ribuan peserta larian yang memakai pakaian warna kuning terang. Baju ni adalah di antara Race Kit yang diberikan selain beg, bib larian, bantal SpongeBob dan beberapa kupon Sunway Lagoon. Oleh kerana saya join larian 3KM jadi bib saya adalah berwarna pink iaitu design watak Patrick manakala yang lari sejauh 5KM memakai bib berwarna kuning iaitu watak SpongeBob. Suasana masa ni nampak sangat meriah sebab larian ni disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Read More

4,270 total views, 3 views today