Tag - Foods

Bufet Ramadhan Warisan Tradisi di SACC

Berbuka puasa di SACC ataupun Pusat Konvensyen Shah Alam sememangnya dinanti-nantikan saya setiap tahun ketika mencari lokasi berbuka puasa bersama keluarga mahupun kawan-kawan. SACC bukan sahaja menjanjikan hidangan berbuka puasa yang menyelerakan, bahkan ruang makan yang selesa serta beberapa kemudahan lain yang memuaskan. Kalau tak takkan la saya berbuka puasa hampir setiap tahun kat sini.

Terletak ditengah-tengah pusat bandar Shah Alam, lokasi SACC amat mudah dicari lebih-lebih lagi ianya berhampiran dengan PKNS dan SACC Mall yang menjadi tumpuan ramai setiap kali musim perayaan. Sekiranya berbuka puasa di sini, tak payah pening-pening untuk cari parkir kerana ruang parkir yang disediakan di bawah bangungan SACC sangat luas dan mudah. Selain itu juga, kita juga boleh membayar Zakat Fitrah dikaunter yang disediakan sementara menunggu waktu berbuka puasa. Mudahkan? Jom, kita tengok pula apakah menu-menu menarik Bufet Ramadhan SACC pada tahun ini.

Bufet Ramadhan SACC

Suasana di dalam dewan makan SACC

Bufet Ramadhan SACC

Bersama Chef SACC

Menggunakan tema “Warisan Tradisi”, menu bufet Ramadhan pada tahun ini membawakan 100 jenis sajian dan juadah warisan serta masakan kampung asli. Menurut Chef Eksekutif SACC, Jamili Napaih dan Sous Chef, Rizal Nahar, kebanyakkan makanan tradisional ditempat lain telah dikomersilkan dan diubah. Namun ianya berbeza dengan masakan di SACC yang masih mengekalkan rasa keaslian dan resepi makanan tradisi.

Diantara masakan asli yang menjadi hidangan istimewa adalah Pajeri Kedondong, Masak Lemak Pisang Muda, Sotong Masak Hitam, Ayam Masak Seroja, Singgang Kepala Ikan, Sambal Udang Terung Pipit dan banyak lagi. Namun begitu, menu utama yang menjadi tumpuan setiap tahun adalah Kambing Kebuli yang menjadi trademark hidangan di SACC. Saya sendiri memang meminati hidangan kambing kebuli  di SACC ini kerana daging kambingannya yang disediakan begitu lembut dan berempah.  Read More

1,532 total views, no views today

Khasiat Ubi Kentang “Potatoes USA”

Selama ni saya tak sangka ubi kentang merupakan salah satu makanan sihat dan sesuai untuk diet. Entah kenapa selama ni dalam pemikiran saya ubi kentang adalah makanan yang mengemukkan dan tak sihat. Kita selalu terbayangkan kentang goreng segera yang sedap di makan tetapi tidak sihat. Baru-baru ni saya didedahkan tentang kebaikkan ubi kentang dari Amerika Syarikat USA yang diyakini berkhasiat dan sesuai dijadikan sebagai sumber tenaga. Satu sesi bersama fitness blogger dan media telah diadakan di Pusat Konvensyen Sime Darby iaitu POWER UP WITH POTATOES.

Saya bersama beberapa orang rakan fitness blogger dan influencer yang lain disambut oleh jurulatih sukan dan kecergasan terkenal iaitu Noel Chelliah dan Kimbely Yap dari DailyMuscle Light House. Kimbely sendiri merupakan pemenang pingat emas triatlon dan bersetuju tentang khasiat ubi kentang di dalam diet dan kecergasan. Jadi apa tunggu lagi, jom kita tengok apakah yang mereka ingin kongsikan berkaitan tentang khasiat ubi kentang.

Potatoes USA

Mr Noel dari DailyMuscle excited mengedarkan ubi kentang

Potatoes USA

Saya bersama Potatoes USA

POWER UP WITH US POTATOES USA

Secara asasnya Potatoes USA sendiri mempunyai khasiat lebih banyak dari makanan harian lain yang kita sangka lebih baik. Ianya mengandungi lebih banyak potassium dari pisang dan Potatoes USA mengandungi 0% fat. Ini bermakna ubi kentang sendiri tidak menggemukkan kerana tidak mempunyai kandungan lemak. Walau bagaimanapun, sebiji ubi kentang bersaiz sederhana mengandungi 100 kalori dan 26g karbohidrat. Namun begitu badan kita masih perlukan karbohidrat dan ubi kentang menjadi sumber yang terbaik kerana ianya tanpa lemak, tinggi dengan serat, membantu fungsi otot, kardiovaskular dan disamping khasiat yang lain. Read More

2,796 total views, 6 views today

Paperfish Poke Bowl di TTDI

Selepas saya berkongsi mengenai Poke Bowl Kurin beberapa bulan yang lepas, beberapa orang pembaca setia blog saya mencadangkan agar saya mencuba satu lagi menu sihat berkonsepkan poke bowl iaitu Paperfish. Terletak di TTDI, Restoran Paperfish ni berhampiran dengan kawasan perumahan dan tak jauh dari One Utama. Mencari Restoran Paperfish ni tidaklah begitu susah kerana ianya terletak berhampiran jalan utama dan aplikasi waze terus membawa saya ke lokasi makan-makan sihat saya kali ni.

Saya sendiri sebenarnya dah banyak kali mendengar mengenai Paperfish dan baru sekarang saya berpeluang merasainya sendiri. Jom kita masuk ke dalam restoran ni dan tengok apakah menu yang menanti saya di dalam.

Paperfish TTDI

Restoran Paperfish yang terletak di TTDI

Paperfish TTDI

Ruang di dalam restoran

Suasana di dalam restoran ni sangat selesa dengan ruang sekitarnya yang berkonsepkan “wood” dan “green”. Terasa sejuk je ketika berada di dalam restoran ni. Kat sini konsep self service digunakan jadi saya kena order makanan di kaunter di bahagian belakang restoran ini. Langkah pertama adalah dengan memilih jenis “base” yang diingini samada brown rice, white rice, sayur-sayuran ataupun quinoa. Kemudian kita boleh memilih 4 jenis side dish yang diantaranya adalah edamame, tomato, broccoli dan banyak lagi. Read More

1,816 total views, no views today

Salmon Bowl di Kurin NU Sentral

Bagi yang sedang mengambil makanan sihat seperti saya, pasti biasanya ada masalah nak mencari makanan ketika lunch hour lebih-lebih lagi dengan jadual harian kita yang padat. Baru-baru ni saya mencuba menu makanan sihat di NU Sentral iaitu Kurin. Saya tertarik dengan menu sihat Kurin dan mengetahui tentang Kurin melalui Instagram. Kat sini semua menunya berasaskan makanan jepun yang telah difusionkan kepada menu sihat dan yang penting sedap. Sebelum saya kongsikan apakah menu utama yang dijual kat sini, jom kita pusing-pusing dulu tengok cara nak order dan menu-menu sampingan lain yang dijual kat sini.

Restoran Kurin ni terletak di tingkat 5 dan berdekatan dengan GSC. Restoran Kurin ni biasanya akan penuh ketika waktu makan tengahari ketika hari bekerja. Jadi kalau nak datang, trylah datang weekend. Menu sampingan ataupun packed food kat sini pun boleh tahan menarik. Pilihan makanan seperti Grilled Salmon, Soba, Salmon Sandwich dan beberapa lagi menu lain merupakan pilihan ideal bagi mereka yang tak banyak masa nak makan tengahari dan inginkan sesuatu yang cepat dan mudah.

Kurin NU Sentral

Restoran Kurin di NU Sentral

Kurin NU Sentral

Diantara menu sampingan yang lain

Read More

5,188 total views, 2 views today

Nikmati Churros sebenar di Street Churros

Oleh kerana Churros agak terkenal kebelakangan ini, mungkin dah ramai yang pernah makan churros di restoran ataupun cafe-cafe tempatan. Tetapi jangan cakap anda dah betul-betul makan churros paling sedap selagi tak merasai churros di Street Churros. Kalau nak tahu, syarikat pengeluar Street Churros ni sebenarnya berasal dari Korea dan ianya sangat terkenal di Korea sehinggalah dibuka negara-negara lain seperti di Malaysia. Cawangan terkini Street Churros dan merupakan cawangan ke 6 baru saja dibuka di Empire Shopping, Subang Jaya.

Street Churros Empire Subang Jaya

Street Churros Empire Subang Jaya

Saya sendiri berkesempatan ke cawangan Empire untuk merasa sendiri churros yang dikatakan sungguh sedap ni. Kalau nak tahu macam mana rasanya, teruskan membaca.

Street Churros Empire Subang Jaya

Churros disediakan panas-panas

Churros pada mulanya berasal dari Amerika Latin dan menjadi makanan minum petang dan ada juga yang menyediakan churros untuk sarapan pagi, cicah dengan coklat panas ataupun dihidangkan dengan kopi. Kesemua churros di Street Churros disediakan selepas pesanan dibuat dan kita akan dapat pesanan ketika di dalam waktu panas-panas dan sedang sedap dimakan. Menurut pihak Street Churros, bagi memastikan kesedapan setiap churros yang dihasilkan mereka menggunakan minyak yang berkualiti dan air purify untuk mengadun bahan-bahan churros. Read More

3,084 total views, no views today

Keunikan Sate di Tesate

Kali ni saya nak bawa anda semua ke Jakarta untuk merasai Sate Indonesia yang unik dan sedap. Kalau biasanya kita makan Sate kat Malaysia tapi Sate di Indonesia ni sangat unik dan banyak jenis pilihan. Tak percaya? Kalau berpeluang ke Jakarta lepas ni apa kata cuba rasa sendiri sate di restoran Tesate. Tesate ni sebenarnya ada banyak cawangan dan agak terkenal di Indonesia. Cawangan yang saya pergi ni adalah di Plaza Senayan, Jakarta.

Suasana di dalam restoran Tesate ni sangat selesa dan cantik. Dibeberapa sudut di dalam restoran terdapat dekorasi berunsurkan budaya Indonesia serta ruang dapur membakar sate boleh dilihat dari ruang makan kerana ianya ditutupi dengan cermin kaca.

menu sate di tesate

Tesate

menu sate di tesate

Talapia bakar

menu sate di tesate

Ikan

Sebelum kita tengok apa menu sate kat sini, jom kita tengok dulu apa makanan lain yang ada kat sini. Walaupun kat sini menjual sate sebagai makanan utama, tetapi kita masih boleh mencuba menu Indonesia yang lain seperti Ayam Penyet, Gado-Gado, Tahu Sumedang, Kerapu Bakar dan macam-macam lagi. Bagi sesiapa yang peminat makanan Indonesia pasti dah tahu dengan nama-nama makanan kat sini. Semuanya nampak sedap-sedap, sampai taktau nak order yang mana. Read More

6,479 total views, no views today

Mini Bazaar Ramadhan di FamilyMart

FamilyMart iaitu salah satu convenient store terkenal yang berasal dari Jepun baru saja dibuka pada awal tahun 2017 dan kini telah mempunyai beberapa cawangan sekitar Kuala Lumpur termasuk yang terbaru iaitu di NU Sentral. FamilyMart ni sangat popular kerana ianya menawarkan makanan segera seperti Bento yang berkhasiat dan sedap. Bersesuaian dengan cara hidup di Jepun yang sibuk dan memerlukan segalanya cepat dan pantas, FamilyMart merupakan salah satu pilihan mereka.

Sempena bulan Ramadhan kali ini, nampaknya FamilyMart Malaysia juga turut menyediakan dan menawarkan makanan bagi mereka yang tak sempat untuk berbuka puasa. Cawangan di NU Sentral adalah salah satu cawangan yang saya lihat begitu sesuai dan strategik kerana lokasinya yang terletak dipintu masuk Monorail.

FamilyMart Malaysia

Banner di FamilyMart NU Sentral

FamilyMart Malaysia

Ruang makan di luar FamilyMart NU Sentral

Read More

17,484 total views, 13 views today

Gaffe & Co di The Garage KL

Peminat cafe hipster pasti dah pernah dengar nama cafe The Garage KL yang terletak di jalang Ampang. The Garage KL ni sebenarnya adalah gabungan beberapa kedai dan bengkel di bawah satu bumbung. Kat sini memang ada bengkel kereta, kedai motor dan macam-macam lagi termasuklah sebuah cafe hipster yang dipanggil Gaffe & Co. Berkonsepkan ala-ala kontena, cafe Gaffe & Co ni sangat unik dan terletak betul-betul di tepi jalan utama.

Saya sendiri yang pertama kali sampai di Gaffe & Co ni rasa sangat teruja dengan konsep interiornya yang cantik dan sangat details. Di setiap sudut cafe dihiasi dengan pelbagai koleksi peribadi seperti kamera lama ataupun barangan koleksi Star Wars. Ramai juga artis tempatan yang dah berkunjung ke sini dan meninggalkan testimoni di sudut khas.

Gaffe & Co The Garage KL

Landmark The Garage KL

Gaffe & Co The Garage KL

Beberapa hiasan dalaman Gaffe & Co The Garage KL

Gaffe & Co The Garage KL

Ruang di dalam Gaffe & Co

Terdapat beberapa ruang makan di Gaffe & Co samada ingin bersantai di luar ataupun di dalam bilik VIP tertutup. Suasana seperti di dalam kontena yang besar memang sangat terasa lebih-lebih lagi setiap struktur binaan cafe ini diperbuat menggunakan material dari badan kontena dan besi. Read More

3,035 total views, 1 views today

Sate Ikan Tuna di Satay Station

Bila pertama kali saya mendapat jemputan pelancaran Sate Ikan apa yang saya terbayang dalam kepala adalah Sate Ikan macam kita makan time sekolah dulu. Bentuknya bulat-bulat diperbuat dari tepung dan rasa ikan. Memang sedap dicicah dengan sos keropok ketika tu. Tapi tu waktu dulu di mana sate ikan sangat murah dan mudah didapati. Sate Ikan kali ni lebih hebat kerana ianya diperbuat dari isi ikan tuna segar. Jom ikut saya menyaksikan kemeriahan di sebalik majlis pelancaran Sate Ikan di Satay Station sekali gus berkongsi tentang keunikan rasa Sate Ikan Tuna.

Sate Ikan Tuna Satay Station

Perasmian oleh YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek

Sate Ikan Tuna Satay Station

Satey Ikan Tuna merupakan menu terkini di Satay Station

Majlis pelancaran Sate Ikan Tuna ni telah dilancarkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani iaitu YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek di cawnagan Satay Station di Ampang. Menurut YB, Sate Ikan Tuna ni merupakan salah satu inovasi terkini anak tempatan di dalam menghasilkan Sate Ikan yang berkualiti tinggi. Sate ini menggunakan 100% dari ikan tuna sirip kuning yang bukan saja lazat tetapi kaya dengan khasiat Omega 3. Selain tu juga, tuna sangat tinggi dengan vitamin dan rendah kalori berbanding dengan sate ayam dan daging. Sate Ikan Tuna memang sangat sesuai bagi mereka yang mementing kesihatan dan diet sihat. Read More

3,183 total views, 1 views today

Mee Bandung Batu Pahat

Saya ni memang suka makan segala jenis Mee, baik Mee Goreng, Mee Hailam mahupun Mee Bandung. Bercakap pasal Mee Bandung, favorite nombor satu saya adalah Mee Bandung Batu Pahat yang dijual di Batu Pahat, Johor. Bagi sesiapa yang tak tahu, perbezaan Mee Bandung Batu Pahat dengan Mee Bandung biasa adalah cara masakannya yang mengunakan ramuan berbeza. Mee Bandung Batu Pahat akan menggunakan udang kering dan kacang tanah manakala Mee Bandung biasa lebih kepada menggunakan sos tomato dan cili sahaja.

Mee Bandung Batu Pahat

Lokasi Mee Bandung Batu Pahat

Mee Bandung Batu Pahat

Timun berserta sos tomato

Read More

5,411 total views, 1 views today