Tag - Foods

Nikmati Churros sebenar di Street Churros

Oleh kerana Churros agak terkenal kebelakangan ini, mungkin dah ramai yang pernah makan churros di restoran ataupun cafe-cafe tempatan. Tetapi jangan cakap anda dah betul-betul makan churros paling sedap selagi tak merasai churros di Street Churros. Kalau nak tahu, syarikat pengeluar Street Churros ni sebenarnya berasal dari Korea dan ianya sangat terkenal di Korea sehinggalah dibuka negara-negara lain seperti di Malaysia. Cawangan terkini Street Churros dan merupakan cawangan ke 6 baru saja dibuka di Empire Shopping, Subang Jaya.

Street Churros Empire Subang Jaya

Street Churros Empire Subang Jaya

Saya sendiri berkesempatan ke cawangan Empire untuk merasa sendiri churros yang dikatakan sungguh sedap ni. Kalau nak tahu macam mana rasanya, teruskan membaca.

Street Churros Empire Subang Jaya

Churros disediakan panas-panas

Churros pada mulanya berasal dari Amerika Latin dan menjadi makanan minum petang dan ada juga yang menyediakan churros untuk sarapan pagi, cicah dengan coklat panas ataupun dihidangkan dengan kopi. Kesemua churros di Street Churros disediakan selepas pesanan dibuat dan kita akan dapat pesanan ketika di dalam waktu panas-panas dan sedang sedap dimakan. Menurut pihak Street Churros, bagi memastikan kesedapan setiap churros yang dihasilkan mereka menggunakan minyak yang berkualiti dan air purify untuk mengadun bahan-bahan churros.

Churros kat sini semuanya sangat berseri-seri dan nampak menyelerakan. Ianya kelihatan digoreng supaya tidak terlalu hangit ataupun kurang masak. Sekali pandang memang ianya begitu nampak sempurna disediakan. Selain itu, yang uniknya churros kat sini berbentuk seperti U terbalik yang berbentuk seperti ladam kaki kuda yang membawa maksud “good luck” di dalam bahasa Spain. Tengoklah logo Street Churros kan menggunakan simbol yang sama. Lepas ni dari jauh je nampak simbol ni kita dah boleh cam ianya adalah logo Street Churros dan terus terasa lapar.

Street Churros Empire Subang Jaya

Street Churros : RM5.90

Street Churros Empire Subang Jaya

Testur Churros yang cantik dan rangup diluar

Ok, kali ni dah sampai masanya untuk proses makan. Saya mulakan dengan Street Churros yang menjadi makanan signature kat sini. Rasanya rangup diluar tetapi sangat lembut di dalam. Seperti yang saya gambarkan, ianya memang dimasak dengan sempurna. Adunan tepungnya saja dan betul-betul cukup rasa. Terdapat 3 pilihan perasa iaitu Cinnamon, Chocolate dan Cheese. Sebenarnya makan begitu saja pun dah sedap, tapi kalau nak tambah sedap lagi kita boleh dip dengan pilihan dips yang disediakan seperti Chocolate, Cream Cheese, Blueberry dan Butterscotch. 

Selain dari Street Churros, kat sini juga ada pilihan Stick Churros iaitu churros di dalam beberapa bentuk batang pendek yang boleh dicampur 2 perasa di dalam 1 set. Maknanya bolehlah merasa lebih dari 1 perasa yang juga boleh dicicah dengan dips.

Street Churros Empire Subang Jaya

Stick Churros : RM9.90

Yang seterusnya adalah pilihan  Filling Churros yang sangat menggoda. Ianya adalah churros panjang yang mengandungi filling krim seperti Chocolate, Cream Cheese atau Custard. Memang sangat mengujakan bila makan Filling Churros ni sebab ianya sangat sedap. Tak pernah saya menikmati Churros sesedap ni. Ini adalah salah satu favourite saya kat Street Churros.

Street Churros Empire Subang Jaya

Filling Churros : RM7.90

Street Churros Empire Subang Jaya

Tengoklah cream filling churros yang melimpah keluar

Yang seterusnya adalah pilihan  Filling Churros yang sangat menggoda. Ianya adalah churros panjang yang mengandungi filling krim seperti Chocolate, Cream Cheese atau Custard. Memang sangat mengujakan bila makan Filling Churros ni sebab ianya sangat sedap. Tak pernah saya menikmati Churros sesedap ni. Ini adalah salah satu favourite saya kat Street Churros.

Tak cukup dengan itu, Street Churros beri pilihan lain pula kepada peminat aiskrim. Kali ni pilihan menu Churros bersama Aiskrim yang dipanggil Ice Cream Churros. Memang nikmat betul Churros yang panas-panas dimakan bersama aiskrim yang sejuk. Kombinasi luar biasa yang terus melekat kat dalam mulut. Terdapat 3 pilihan perasa iaitu Choco-choco, Choco-berry dan Mango.

Street Churros Empire Subang Jaya

Ice Cream Churros : RM7.90

Bagi menambah variasi, Street Churros juga menyediakan menu Churros Fries yang mempunyai perasa yang unik. Ianya bukan Fries biasa-biasa tetapi mempunyai perasa yang sedap iaitu perasa Sour Cream, Tomato dan Seaweed. Memang sedap betul Churros Fries perasa Seaweed ni sehingga menjilat jari.

Street Churros Empire Subang Jaya

Churros Fries

Pilihan minuman kat Street Churros ni juga tak kurang meriahnya. Dari pilihan Coffee, Latte, Ice Chocolate, Grean Tea, Milk Tea hinggalah kepada Shake mempunyai rasa yang sedap. Semua minuman sejuk dihidangkan di dalam cawan plastik berserta pemegang cawan yang cantik. Tapi favorite saya adalah Shake perasa O’My Coconut yang mempunyai rasa seperti Coconut Shake Klebang. Ianya mempunyai rasa air kelapa yang segar berserta campuran aiskrim vanila dan penambah perasa iaitu caramel.

Street Churros Empire Subang Jaya

Minuman Sejuk di Street Churros

Street Churros Empire Subang Jaya

Shake O’my Coconut : RM9.90

Jadi apa lagi, jom kita ke Street Churros sekarang!

Cawangan Street Churros

Empire Shopping Gallery

LK02A, Lower Ground Floor, Empire Shopping Gallery,
Jalan SS16/1, SS16 47500,
Subang Jaya, Selangor,
Tel : 03-56121055

MyTOWN
Lot No. B1.046, Basement 1 Floor, MyTown Shopping Centre 6,
Jalan Cochrane, Seksyen 90, Taman Maluri,
Cheras, 55100, Kuala Lumpur
Tel : 03-92011099

Berjaya Times Square

Lot LG-36, Lower Ground Floor, Berjaya Times Square,
No. 1 Jalan Imbi, 55100,
Kuala Lumpur
Tel : 0321106210

Sky Avenue
Lot No. T2-12, Level T2 Sky Avenue,
Genting Highland Resorts,
69000, Genting Highland,
Pahang Darul Makmur
Tel : 03-61013110

IOI City Mall
LG-66A, Lower Ground Floor IOI City Mall
62500 IOI Resort City, Putrajaya
Tel :  03-89592110

One Utama Mall
Lot LG319A Lower Ground Floor,
1 Utama Shopping Centre 1,
Lebuh Bandar Utama,
Bandar Utama City Centre, Bandar Utama,
47800, Petaling Jaya, Selangor
Tel: 03-76810710

Facebook : http://facebook.com/streetchurrosmy
Instagram : http://instagram.com/streetchurrosmy
Laman Web : http://streetchurros.com.my

467 total views, 5 views today

Keunikan Sate di Tesate

Kali ni saya nak bawa anda semua ke Jakarta untuk merasai Sate Indonesia yang unik dan sedap. Kalau biasanya kita makan Sate kat Malaysia tapi Sate di Indonesia ni sangat unik dan banyak jenis pilihan. Tak percaya? Kalau berpeluang ke Jakarta lepas ni apa kata cuba rasa sendiri sate di restoran Tesate. Tesate ni sebenarnya ada banyak cawangan dan agak terkenal di Indonesia. Cawangan yang saya pergi ni adalah di Plaza Senayan, Jakarta.

Suasana di dalam restoran Tesate ni sangat selesa dan cantik. Dibeberapa sudut di dalam restoran terdapat dekorasi berunsurkan budaya Indonesia serta ruang dapur membakar sate boleh dilihat dari ruang makan kerana ianya ditutupi dengan cermin kaca.

menu sate di tesate

Tesate

menu sate di tesate

Talapia bakar

menu sate di tesate

Ikan

Sebelum kita tengok apa menu sate kat sini, jom kita tengok dulu apa makanan lain yang ada kat sini. Walaupun kat sini menjual sate sebagai makanan utama, tetapi kita masih boleh mencuba menu Indonesia yang lain seperti Ayam Penyet, Gado-Gado, Tahu Sumedang, Kerapu Bakar dan macam-macam lagi. Bagi sesiapa yang peminat makanan Indonesia pasti dah tahu dengan nama-nama makanan kat sini. Semuanya nampak sedap-sedap, sampai taktau nak order yang mana. Read More

454 total views, 4 views today

Mini Bazaar Ramadhan di FamilyMart

FamilyMart iaitu salah satu convenient store terkenal yang berasal dari Jepun baru saja dibuka pada awal tahun 2017 dan kini telah mempunyai beberapa cawangan sekitar Kuala Lumpur termasuk yang terbaru iaitu di NU Sentral. FamilyMart ni sangat popular kerana ianya menawarkan makanan segera seperti Bento yang berkhasiat dan sedap. Bersesuaian dengan cara hidup di Jepun yang sibuk dan memerlukan segalanya cepat dan pantas, FamilyMart merupakan salah satu pilihan mereka.

Sempena bulan Ramadhan kali ini, nampaknya FamilyMart Malaysia juga turut menyediakan dan menawarkan makanan bagi mereka yang tak sempat untuk berbuka puasa. Cawangan di NU Sentral adalah salah satu cawangan yang saya lihat begitu sesuai dan strategik kerana lokasinya yang terletak dipintu masuk Monorail.

FamilyMart Malaysia

Banner di FamilyMart NU Sentral

FamilyMart Malaysia

Ruang makan di luar FamilyMart NU Sentral

Read More

1,042 total views, 4 views today

Gaffe & Co di The Garage KL

Peminat cafe hipster pasti dah pernah dengar nama cafe The Garage KL yang terletak di jalang Ampang. The Garage KL ni sebenarnya adalah gabungan beberapa kedai dan bengkel di bawah satu bumbung. Kat sini memang ada bengkel kereta, kedai motor dan macam-macam lagi termasuklah sebuah cafe hipster yang dipanggil Gaffe & Co. Berkonsepkan ala-ala kontena, cafe Gaffe & Co ni sangat unik dan terletak betul-betul di tepi jalan utama.

Saya sendiri yang pertama kali sampai di Gaffe & Co ni rasa sangat teruja dengan konsep interiornya yang cantik dan sangat details. Di setiap sudut cafe dihiasi dengan pelbagai koleksi peribadi seperti kamera lama ataupun barangan koleksi Star Wars. Ramai juga artis tempatan yang dah berkunjung ke sini dan meninggalkan testimoni di sudut khas.

Gaffe & Co The Garage KL

Landmark The Garage KL

Gaffe & Co The Garage KL

Beberapa hiasan dalaman Gaffe & Co The Garage KL

Gaffe & Co The Garage KL

Ruang di dalam Gaffe & Co

Terdapat beberapa ruang makan di Gaffe & Co samada ingin bersantai di luar ataupun di dalam bilik VIP tertutup. Suasana seperti di dalam kontena yang besar memang sangat terasa lebih-lebih lagi setiap struktur binaan cafe ini diperbuat menggunakan material dari badan kontena dan besi. Read More

1,152 total views, 3 views today

Sate Ikan Tuna di Satay Station

Bila pertama kali saya mendapat jemputan pelancaran Sate Ikan apa yang saya terbayang dalam kepala adalah Sate Ikan macam kita makan time sekolah dulu. Bentuknya bulat-bulat diperbuat dari tepung dan rasa ikan. Memang sedap dicicah dengan sos keropok ketika tu. Tapi tu waktu dulu di mana sate ikan sangat murah dan mudah didapati. Sate Ikan kali ni lebih hebat kerana ianya diperbuat dari isi ikan tuna segar. Jom ikut saya menyaksikan kemeriahan di sebalik majlis pelancaran Sate Ikan di Satay Station sekali gus berkongsi tentang keunikan rasa Sate Ikan Tuna.

Sate Ikan Tuna Satay Station

Perasmian oleh YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek

Sate Ikan Tuna Satay Station

Satey Ikan Tuna merupakan menu terkini di Satay Station

Majlis pelancaran Sate Ikan Tuna ni telah dilancarkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani iaitu YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek di cawnagan Satay Station di Ampang. Menurut YB, Sate Ikan Tuna ni merupakan salah satu inovasi terkini anak tempatan di dalam menghasilkan Sate Ikan yang berkualiti tinggi. Sate ini menggunakan 100% dari ikan tuna sirip kuning yang bukan saja lazat tetapi kaya dengan khasiat Omega 3. Selain tu juga, tuna sangat tinggi dengan vitamin dan rendah kalori berbanding dengan sate ayam dan daging. Sate Ikan Tuna memang sangat sesuai bagi mereka yang mementing kesihatan dan diet sihat. Read More

1,166 total views, 5 views today

Mee Bandung Batu Pahat

Saya ni memang suka makan segala jenis Mee, baik Mee Goreng, Mee Hailam mahupun Mee Bandung. Bercakap pasal Mee Bandung, favorite nombor satu saya adalah Mee Bandung Batu Pahat yang dijual di Batu Pahat, Johor. Bagi sesiapa yang tak tahu, perbezaan Mee Bandung Batu Pahat dengan Mee Bandung biasa adalah cara masakannya yang mengunakan ramuan berbeza. Mee Bandung Batu Pahat akan menggunakan udang kering dan kacang tanah manakala Mee Bandung biasa lebih kepada menggunakan sos tomato dan cili sahaja.

Mee Bandung Batu Pahat

Lokasi Mee Bandung Batu Pahat

Mee Bandung Batu Pahat

Timun berserta sos tomato

Read More

2,040 total views, 3 views today

IndoMee Pedas Mampus

Siapa kata ramen Samyang tu pegas gila? Sebenarnya ada lagi yang lebih pedas dari Samyang. Jom ikut saya ke Jakarta untuk mencari Indomee yang dikatakan pedas gila.

IndoMee ni dipanggil IndoMee Pedas Mampus (Pedes Mampus) yang dikatakan kepedasannya tahap pedas nak mampus. Warung yang menjual IndoMee ni adalah warung Abang Adek dan ianya terdapat beberapa cawangan di Jakarta. Warung Abang Adek ni memang famous dan tak susah nak cari. IndoMee Pedas Mampus ni merupakan salah satu menu makanan yang ditawarkan kat sini selain pecel lele dan roti bakar. Sudah tentulah saya nak mencuba sendiri IndoMee Pedas Mampus ni.

IndoMee Pedas Mampus

Warung Abang Adek menawarkan IndoMee Pedas Mampus

IndoMee Pedas Mampus

Banyaknya cili padi

Tapi kenapa pedas sangat? Apa yang ada kat dalam IndoMee ni? Read More

1,694 total views, 2 views today

Line Clear Kampung Baru

Kalau dulu mai Penang memang tak sah kalau tak pekena Nasi Kandar. La ni tak yah nak pi jauh-jauh sebab Nasi Kandar Line Clear yang terkenal di Penang dah ada cawangan di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Nasi Kandar ni kalau makan memang sedap bagi kuah campur dan banjir. Pergh… memang naik selera makan. Lokasi Line Clear ni tak susah sangat nak cari sebab ianya terletak betul-betul di tepi jalan. Bila dah sampai tu, bolehlah parking kereta di seberang jalan je. Perbezaan utama cawangan Line Clear ni adalah suasananya restorannya yang lebih bersih dan selesa.

Sampai je di depan entrance Line Clear ni dah boleh nampak logo LC Restoran yang cantik dan mural Pulau Penang. Memang sempoi~

Line Clear Kampung Baru

Entrance Line Clear Kampung Baru

Line Clear Kampung Baru

Ruang makan yang luas

Line Clear Kampung Baru

Penuh ketika waktu makan tengahari

Restoran Line Clear ni dibuka setiap hari sampai jam 12am. Suasana kat sini sangat ramai orang lebih-lebih lagi ketika waktu makan dan waktu hujung minggu. Walaupun saya kena beratur panjang, tapi oleh kerana sistemnya cepat saya tak terasapun ketika beratur. Kat sini memang banyak pilihan lauk dan rasa macam nak ambik semua je. Baik ayam goreng, daging hitam ataupun kari kambing semua lauk kat sini memang sedap dan tak rugi kalau makan.

Tengok gambar-gambar ni je pun dah boleh terliur dibuatnya.  Read More

1,850 total views, 2 views today

Pecal Lele Padang Jawa

Setelah banyak kali saya dihasut dan mendengar cerita mengenai kedai makan Pecal Lele yang dikatakan sangat sedap di Padang Jawa, akhirnya saya pun merancang untuk merasainya sendiri. Rupanya kedai makan Pecal Lele ini dah lama beroperasi dan sangat terkenal bahkan menjadi port bagi pelajar UiTM Shah Alam dan pengemar Pecal Lele. Terletak di Padang Jawa, Shah Alam lokasi kedai makan ni agak senang untuk dicari dengan berpandukan pada papan tanda besar yang diletak bermula dari jalan utama.

Jangan risau kerana terdapat parking khas buat pengunjung kedai makan Pecal Lele kat sini. Saya dimaklumkan, kedai makan ni selalunya ramai orang lebih-lebih lagi pada waktu makan tengahari.

Pecal Lele Padang Jawa

Tempat letak kereta

Pecal Lele Padang Jawa

Suasana di kedai Pecal Lele

Pecal Lele Padang Jawa

Order di kaunter

Walaupun kedainya nampak simple, namun mereka menggunakan sistem order dikaunter dan makanan akan dihantar di terus ke meja kita. Jadi sebelum buat sebarang order, kenalah tau nombor meja terlebih dahulu. Diantara pilihan makanan kat sini adalah Pecal Lele, Pecal Ayam, Pecal Bebola, Pecal Daging dan beberapa lagi menu makanan Indonesia yang lain. Yang paling famous sekali dah tentulah Pecal Lele dan juga Pecal Ayam. Harga makanan kat sini boleh dikatakan tidaklah terlalu mahal dengan harga average dalam RM5-RM6 untuk satu menu makanan. Apa yang menarik lagi, kebiasaanya pelanggan tetap akan order set campur yang tiada di dalam menu seperti Pecal Ayam + Pecal Daging ataupun apa-apa kombinasi yang diingini.

Lepas buat order makanan, kita boleh mengambil nasi sendiri ikut berapa banyak kita nak ambik. Kat sini juga ada beberapa lauk tambahan percuma seperti kaki ayam, sup, dan ulam. Walau bagaimanapun lauk kaki ayam ni selalu cepat habis dan bergantung pada nasib.  Read More

2,632 total views, no views today

Ippin Ramen Halal di Asakusa

Melancong dan bercuti ke Tokyo menjadi semakin mudah dan senang semenjak banyak restoran makanan halal yang terdapat di Tokyo. Salah satu pilihan yang boleh dicuba sekiranya berpeluang ke Tokyo adalah Ippin Ramen Halal yang terletak di Asakusa. Ini adalah cawangan ke dua Ippin Restaurant selepas cawanngan di Ebisu. Saya sendiri berpeluang menjamu selera di sini kerana dah lama teringin nak merasai Ramen yang dikatakan sedap tu. Restaurant Ippin Ramen ni terletak berhampiran dengan train station Asakusa dan betul-betul bersebelahan jalan utama.

Kawasan Asakusa ni sebenarnya diantara lokasi utama pelancong kerana ianya berhampiran dengan Tokyo Sky Tree Tower dan landmark terkenal lain seperti Sensoji Temple.

Ippin Asakusa Ramen

Di antara menu

Ippin Asakusa Ramen

Suasana di dalam dan ketika membuat pesanan

Ippin Asakusa Ramen

Diantara snack food halal yang dijual

Restaurant Ippin Ramen di Asakusa ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Kawasan di dalamnya adalah memanjang dan berkonsep seakan-akan bar. Kita hanya perlu duduk, membuat pesanan dan petugas akan menyediakan makanan di belakang meja kaunter. Terdapat 2 tingkat ruang makan di sini dan di bahagian tingkat atas terdapat ruang solat. Read More

18,974 total views, 1 views today