Tag - Gadgets

Tip elakkan akaun Media Sosial dari digodam

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Tahap keselamatan amat penting semasa mengendalikan media sosial lebih-lebih lagi kepada penggiat media sosial seperti Blogger, YouTuber, pengurus Facebook Fanpage Manager dan macam-macam lagi. Oleh kerana kebanyakkan pengendali media sosial sibuk memikirkan pengisian dan contents media sosial masing-masing sehingga terlupa untuk menjaga dan memelihara dari ianya digodam. Pasti akan rasa menyesal tak sudah kalau kita kehilangan blog ataupun Facebook Fanpage secara tiba-tiba. Ini bukanlah langkah 100% yang menjamin dari media sosial anda terselamat, tetapi sekurang-kurangnya dapat menyusahkan kerja pengodam.

Kenapa Pengodam Ingin Mengodam?

Soalan ni mungkin nampak macam tak logik tetapi tahukah anda kebanyakkan penggodam tidak mempunyai alasan untuk menggodam. Mereka hanya suka-suka bagi mencapai kepuasan dan membuktikan mereka sudah mencapai satu tahap tertentu.

Diantara sebab lain adalah kerana ingin menjatuhkan jenama tertentu bagi tujuan peribadi

fb_01 Read More

2,265 total views, 3 views today

Cara menggunakan Chromecast untuk menonton iflix

Baru-baru ni saya ditawarkan perkhidmatan iflix PERCUMA selama setahun kerana saya merupakan salah seorang pelanggan UniFi. Tawaran ni memang sangat bermakna kerana saya sebenarnya sedang di dalam dilema samada ingin mula melanggan atau pun tidak selepas tamat tempoh percubaan. iflix secara peribadinya cukup bagus meskipun ramai yang membandingkannya dengan Netflix.

Banyak betul movie dan TV series di iflix sehingga saya rasa kalau saya langgan Netflix pula lagi, entah bila masa saya akan tengok. Ada banyak cara untuk menonton Netflix ataupun iflix dan anda boleh pilih mana-mana cara yang anda suka. Kali ni saya nak tunjukkan cara menggunakan Google Chromecast kerana saya rasa ianya lebih praktikal dan user friendly.

Chromecast iflix

Chromecast di dalam kotak

Chromecast iflix

Rupa chromecast

  1. Spesifikasi Chromecast
Chromecast iflix

Apa di dalam kotak

Mula-mula saya dapatkan Chromecast secara online di Lazada dengan harga RM149 sahaja. Sekarang sebenarnya dah ada Chromecast 2 tapi saya masih berkenan dengan Chromecast 1 kerana bentuknya yang lebih simple seakan-akan thumbdrive. Chromecast ni sangat ringan, mudah dibawa ke mana-mana tapi masih terasa sangat solid dan kuat. Di dalam kotak terdapat beberapa item lain seperti kabel penghubung, kabel USB dan juga plug. Walaupun nampak macam banyak benda, tapi tak semua kita perlukan sebenarnya.  Read More

7,502 total views, 11 views today

6 cara mudah tonton Netflix dan iflix

Semenjak Netflix dah secara rasmi masuk ke pasaran Malaysia ni, ramai betul orang mula beralih  arah ke Netflix. Netflix dah lama diperkenalkan di pasaran US dan di Malaysia sebelum ni kita hanya ada iflix. Tapi macam mana nak tengok Netflix ataupun iflix ni? Ramai yang masih keliru dan kali ni saya nak tunjukkan 6 cara mudah untuk menonton Netflix dan iflix. Tak kira apa-apa carapun, yang paling penting sekali kenalah ada internet sebelum mencuba cara-cara di bawah.

1.  SmartTV

Cara paling mudah adalah dengan menggunakan SmartTV. Sekarang ni dah ada macam-macam jenama SmartTV dan kesemuanya ada fungsi aplikasi tambahan seperti Netflix. Hanya perlu pilih rancangan melalui remote TV seperti menonton TV biasa. Cara ni mungkin paling mudah, tapi bukan semua orang mampu nak beli SmartTV.IMG_7750

2. AppleTV

Buat penggemar Apple sudah pasti tahu mengenai AppleTV. Ianya berharga sekitar RM350 sahaja dan mampu digunakan untuk menonton siri kegemaran di Netflix. Selain itu, AppleTV juga digunakan untuk filem HD yang dibeli ataupun disewa secara maya di Apple Store. Read More

8,882 total views, 18 views today

Sony Xperia Z5 dan Z5 Premium

Sony Xperia kali ini diperkemaskan dengan keluaran terbaru yang diperkata ramai iaitu Sony Xperia Z5. Meskipun sekali pandang ianya nampak hampir sama dengan Xperia Z3+/Z4 tetapi sebenarnya ianya sungguh banyak berbeza malahan mempunyai beberapa features baru yang sangat menggoda. Diantara kelebihan utama yang “dijual” oleh Sony adalah Sony Xperia Z5 Premium merupakan smartphone pertama di dunia yang mempunyai paparan 4K.
sonyxperiaz5_11

sonyxperiaz5_18sonyxperiaz5_03Paparan 4K bermaksud resolution skrin yang lebih tinggi dan kiraan pixel per inch (ppi) yang lebih banyak. Ini bermakna skrinnya mampu memaparkan kualiti gambar ataupun video paparan lebih tinggi dari biasa dan tak masuk akal. Bayangkan seperti menonton TV 4K pada saiz sebuah telefon. Walaupun terdapat beberapa kritikan terhadap saiz skrin 4K yang agak kurang perlu, tetapi suka atau tidak inilah hala tuju teknologi skrin smartphone pada masa akan datang. Read More

1,673 total views, 1 views today

Sony Xperia C5 Ultra Dual

Walaupun saya sebagai peminat sejati Sony Xperia, saya rasa tidak terlalu “bias” sekiranya saya cakap sesiapapun akan jatuh cinta dengan Sony Xperia C5 Ultra Dual. Ini adalah bukan kerana dari segi fungsi utamanya sebagai kamera selfie terbaik, tetapi dari segi designnya yang sangat cantik dan nampak futuristic. Walaupun sekali imbas ianya nampak sama saja seperti keluarga Xperia yang lain, tetapi Sony Xperia C5 mempunyai beberapa kelainan dan keunikannya yang tersendiri.

Sony Xperia C5 Ultra Dual

Sony Xperia C5 Ultra Dual

Sony Xperia C5 Ultra Dual

Bezel yang nipis seolah-olah frameless

Screen

Skrin Sony Xperia C5 Dual Ultra bersaiz 6″ dengan resolusi 1080 X 1920. Skrinnya sangat besar dan ianya lebih besar dari iPhone 6 Plus mahupun Samsung Galaxy Note 5. Dengan saiz skrin sebesar ini, ianya hanya memaparkan 367 ppi. Walaupun bukan spesifikasi yang sesuai, namun skrinnya sudah cukup untuk memberikan kualiti sebenar FULL HD dengan teknologi IPS LCD dan Mobile BRAVIA 2. Read More

1,508 total views, 2 views today

Tip Berpuasa Ketika Melancong

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan,

Melancong sepatutnya tidak menghalang umat islam dari berpuasa di bulan Ramadhan. Ada kalanya sesetengah orang terpaksa melancong ataupun ke luar negara di atas urusan kerja. Jangan jadikan ianya sebagai alasan untuk tidak berpuasa. Malahan jadikan ianya sebagai salah satu dorongan dan pengalaman baru ketika berada di tempat orang.

IMG_8397

IMG_5088

Saya sendiri pernah berpuasa ketika berada di Cannes pada beberapa tahun yang lalu di atas urusan kerja. Di sini saya ingin kongsikan beberapa tip yang boleh dijadikan panduan sekiranya anda berada di luar negara ketika bulan Ramadhan. Read More

1,337 total views, no views today

Smartwatch Moto 360 : Pengalaman Sebenar

Moto 360 Motorola

Rekaan yang cantik Moto 360

Moto 360 Motorola

Rupa bentuk fizikal yang menarik

Saya adalah penggemar jam tangan pintar ataupun Smartwatch. Walaupun saya tak mampu membeli setiap smartwatch yang berada di pasaran, tapi saya sangat mengikuti perkembangan teknologi wearable ini. Saya sendiri memiliki Sony Smartwatch 2 dan masih menantikan Sony Smartwatch 3 memasuki pasaran Malaysia. Pada penghujung tahun lepas, smartwatch Moto 360 dari Motorola sangat mendapat perhatian pengguna teknologi dunia kerana design nya yang menarik. Adakah Moto 360 ini smartwatch paling bagus setakat ini? Mari baca artikel mengenai pengalaman sebenar saya. Read More

2,773 total views, 5 views today

Sony Smartband : Pengalaman Sebenar

Perasan atau tidak tahun 2014 adalah tahun bagi gajet wearable bagi penggila gajet seluruh dunia. Diantara jenis wearable yang sangat terkenal sekarang ini adalah Smartband dan Smart Watch. Walaupun Smartband tidak sepenting dan tidak mempunyai high demand berbanding SmartWatch namun ianya masih mempunyai tempat di pasaran teknologi. Kali ni saya nak bawa anda semua melihat sejauh manakah Sony SmartBand mampu membantu kehidupan seharian.

smartband01

Sony SmartBand

smartband02

Rekaan gelang getah yang selesa

Selain Sony, terdapat beberapa jenis SmartBand lain yang telah berada di pasaran seperti Jawbone dan Samsung. Secara asasnya, SmartBand adalah sejenis Fitness Tracker yang berfungsi menyimpan data pergerakan kita seperti berlari dan berjalan. Data tersebut kemudiannya dipaparkan di Smart Phone untuk dianalisis. Ya, memang betul ianya lebih sesuai bagi seseorang yang mementingkan kesihatan seperti ahli sukan dan sebagainya. Tapi, Sony SmartBand menawarkan lebih dari itu.

Untuk review saya kali ni saya menggunakan Sony Smartband SWR10 dan bukannya Sony Smartband Talk yang terbaru. InsyaAllah kalau Sony Malaysia mahu menaja saya untuk review Smartband Talk nanti barulah saya akan buat entry yang baru. Read More

2,776 total views, 1 views today

Welcome Sony Xperia™ Z3

xperia-z3-gallery-05-1240x840-3a9c04a58df869e2c67c32bb072116b2

Sony Xperia Z3

xperia-z3-gallery-03-1240x840-3d991d7f8f2e8f4ea878e47960df222a

4 Pilihan warna

Semalam secara rasminya ahli keluarga Sony Xperia Z3 telahpun mula dijual di Sony Store seluruh Malaysia. Bagi peminat kipas susah mati produk Sony pasti teruja dengan barisan gajet baru ini sekali gus berkira-kira untuk menaik taraf dari xperia yang lama. Rasanya belum sampai 6 bulan, Sony Xperia Z2 berada di pasaran dan tiba-tiba Xperia Z3 muncul dan terus mengenepikan Z2. Mungkin hanya terdapat beberapa perubahan saja yang diberikan pada Xperia Z3 namun saya amat suka dengan perubahan yang diberikan.

xperia-z3-dual-design-collage-b342b1fc8149e1cf2c87dbea4dd4e05a-940 (3)

Rekaan Sony Xperia Z3

Read More

3,407 total views, 1 views today

Ada apa pada Samsung Galaxy Tab S ?

Walaupun Samsung telah mengumumkan Galaxy Note 4 mereka semalam, namun saya harap masih tidak terlambat untuk berkongsi mengenai salah satu ahli keluarga mereka iaitu Samsung Galaxy Tab S. Sebenarnya, saya selalu membaca mengenai peranti Samsung tetapi tidak pernah betul-betul menggunakan apa-apa peranti Samsung. Samsung seperti yang kita tahu kerap mengemas kini peranti mereka dan kadang-kala kita tidak terkejar dengan teknologi yang mereka bawa. Adik beradik Galaxy Tab pula sungguh banyak berada di pasaran hingga kita pun keliru dan terlupa nama-nama mereka. Namun begitu, kali ini saya ingin kongsikan mengenai Galaxy Tab S yang akan membuatkan anda akan mengingati namanya selepas selesai membaca blog ini.

s04

Samsung Galaxy Tab s

s05

Home button dan fingerprint scanner

Galaxy Tab S didatangkan dalam dua saiz iaitu 8.4-inci dan 10.5-inci. Kedua-dua pasangan saiz ini kerap dibandingkan dengan iPad Mini Retina dan iPad Air kerana skala saiz yang yang hampir sama. Saya tidak pasti apakah maksud “S” pada nama Tab ini tapi saya boleh simpulkan ianya mungkin untuk “Screen” ataupun “Sharp”. Tab ini dilengkapi skrin ber resolusi sangat tinggi iaitu 1600 X 2560 pixel iaitu bersamaan ~359 ppi yang dipanggil teknologi Super AMOLED. Jadi tak hairanlah ramai yang mudah jatuh cinta pandang pertama apabila pertama kali menatapi skrin Galaxy Tab S. Resolusi skrin pada Tab S lebih tinggi dari kebanyakkan TV kita yang berada di rumah (selain TV 4K). Read More

3,150 total views, no views today