Tag - Healthy Food

Khasiat Ubi Kentang “Potatoes USA”

Selama ni saya tak sangka ubi kentang merupakan salah satu makanan sihat dan sesuai untuk diet. Entah kenapa selama ni dalam pemikiran saya ubi kentang adalah makanan yang mengemukkan dan tak sihat. Kita selalu terbayangkan kentang goreng segera yang sedap di makan tetapi tidak sihat. Baru-baru ni saya didedahkan tentang kebaikkan ubi kentang dari Amerika Syarikat USA yang diyakini berkhasiat dan sesuai dijadikan sebagai sumber tenaga. Satu sesi bersama fitness blogger dan media telah diadakan di Pusat Konvensyen Sime Darby iaitu POWER UP WITH POTATOES.

Saya bersama beberapa orang rakan fitness blogger dan influencer yang lain disambut oleh jurulatih sukan dan kecergasan terkenal iaitu Noel Chelliah dan Kimbely Yap dari DailyMuscle Light House. Kimbely sendiri merupakan pemenang pingat emas triatlon dan bersetuju tentang khasiat ubi kentang di dalam diet dan kecergasan. Jadi apa tunggu lagi, jom kita tengok apakah yang mereka ingin kongsikan berkaitan tentang khasiat ubi kentang.

Potatoes USA

Mr Noel dari DailyMuscle excited mengedarkan ubi kentang

Potatoes USA

Saya bersama Potatoes USA

POWER UP WITH US POTATOES USA

Secara asasnya Potatoes USA sendiri mempunyai khasiat lebih banyak dari makanan harian lain yang kita sangka lebih baik. Ianya mengandungi lebih banyak potassium dari pisang dan Potatoes USA mengandungi 0% fat. Ini bermakna ubi kentang sendiri tidak menggemukkan kerana tidak mempunyai kandungan lemak. Walau bagaimanapun, sebiji ubi kentang bersaiz sederhana mengandungi 100 kalori dan 26g karbohidrat. Namun begitu badan kita masih perlukan karbohidrat dan ubi kentang menjadi sumber yang terbaik kerana ianya tanpa lemak, tinggi dengan serat, membantu fungsi otot, kardiovaskular dan disamping khasiat yang lain. Read More

5,552 total views, 14 views today

Paperfish Poke Bowl di TTDI

Selepas saya berkongsi mengenai Poke Bowl Kurin beberapa bulan yang lepas, beberapa orang pembaca setia blog saya mencadangkan agar saya mencuba satu lagi menu sihat berkonsepkan poke bowl iaitu Paperfish. Terletak di TTDI, Restoran Paperfish ni berhampiran dengan kawasan perumahan dan tak jauh dari One Utama. Mencari Restoran Paperfish ni tidaklah begitu susah kerana ianya terletak berhampiran jalan utama dan aplikasi waze terus membawa saya ke lokasi makan-makan sihat saya kali ni.

Saya sendiri sebenarnya dah banyak kali mendengar mengenai Paperfish dan baru sekarang saya berpeluang merasainya sendiri. Jom kita masuk ke dalam restoran ni dan tengok apakah menu yang menanti saya di dalam.

Paperfish TTDI

Restoran Paperfish yang terletak di TTDI

Paperfish TTDI

Ruang di dalam restoran

Suasana di dalam restoran ni sangat selesa dengan ruang sekitarnya yang berkonsepkan “wood” dan “green”. Terasa sejuk je ketika berada di dalam restoran ni. Kat sini konsep self service digunakan jadi saya kena order makanan di kaunter di bahagian belakang restoran ini. Langkah pertama adalah dengan memilih jenis “base” yang diingini samada brown rice, white rice, sayur-sayuran ataupun quinoa. Kemudian kita boleh memilih 4 jenis side dish yang diantaranya adalah edamame, tomato, broccoli dan banyak lagi. Read More

3,232 total views, 12 views today

Salmon Bowl di Kurin NU Sentral

Bagi yang sedang mengambil makanan sihat seperti saya, pasti biasanya ada masalah nak mencari makanan ketika lunch hour lebih-lebih lagi dengan jadual harian kita yang padat. Baru-baru ni saya mencuba menu makanan sihat di NU Sentral iaitu Kurin. Saya tertarik dengan menu sihat Kurin dan mengetahui tentang Kurin melalui Instagram. Kat sini semua menunya berasaskan makanan jepun yang telah difusionkan kepada menu sihat dan yang penting sedap. Sebelum saya kongsikan apakah menu utama yang dijual kat sini, jom kita pusing-pusing dulu tengok cara nak order dan menu-menu sampingan lain yang dijual kat sini.

Restoran Kurin ni terletak di tingkat 5 dan berdekatan dengan GSC. Restoran Kurin ni biasanya akan penuh ketika waktu makan tengahari ketika hari bekerja. Jadi kalau nak datang, trylah datang weekend. Menu sampingan ataupun packed food kat sini pun boleh tahan menarik. Pilihan makanan seperti Grilled Salmon, Soba, Salmon Sandwich dan beberapa lagi menu lain merupakan pilihan ideal bagi mereka yang tak banyak masa nak makan tengahari dan inginkan sesuatu yang cepat dan mudah.

Kurin NU Sentral

Restoran Kurin di NU Sentral

Kurin NU Sentral

Diantara menu sampingan yang lain

Read More

6,194 total views, 6 views today