Tag - HongKong

Holiday di Hong Kong (Part 3)

Assalamualaikum semua~ Kali ni saya nak sambung semula rentetan percutian saya ke Hong Kong. Buat mereka yang terlepas membaca artikel berkaitan dengan percutian saya di Hong Kong sebelum ini bolehlah membaca Bahagian 1 dan Bahagian 2 terlebih dahulu. Setelah seharian saya berjimba-jimba di Disneyland Hong Kong, pada keesokan harinya saya dibawa melawat bandaraya Hong Kong yang juga di dalam pakej percutian bersama Poto Travel. Diantara tempat-tempat yang terkenal sebagai lokasi tarikan pelancong adalah Hong Kong Avenue Of Stars, Victoria Peak dan Ocean Park. Konsep Avenue Of Stars adalah seakan-akan di Hollywood di mana terdapat lebih dari 100 “Hand Print” ataupun tapak tangan artis-artis Hong Kong yang terkemuka dilantai-lantai jalan. Di sini juga terdapat patung-patung seperti Bruce Lee dan beberapa patung-patung lain. Saya dimaklumkan juga di sini kerap diadakan aktiviti seperti persembahan muzik dan acara-acara lain.

hk01

Permandangan di Hong Kong

hk05

Tapak tangan artis Hong Kong

hk06

Bergambar di Avenue Of Stars

hk02

Bersama group A

hk03

Bergambar di Avenue of Stars

Read More

3,217 total views, no views today

Holiday di Hong Kong Disneyland (Part 2)

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak sambung cerita panjang saya ketika percutian di Hong Kong dan kali ini saya nak fokus kepada perjalanan di dalam Disneyland Hong Kong. Pada post bahagian pertama saya dah ceritakan macam mana permulaan menjejakkan kaki di Hong Kong dan sudah tentulah destinasi utama iaitu Disneyland amat dinanti-nantikan. Sebelum ini saya pernah berada di Disneyland Los Angeles dan ini merupakan Disneyland ke 2 di dalam hidup saya.

Sebaik sahaja selesai sarapan pagi di hotel, kami semua dibawa oleh pemandu pelancong Poto Travel untuk berkumpul di bas dan memulakan perjalanan. Tak sangka, total keseluruhan yang mengikuti pakej percutian kali ini hampir 200 orang. Jadi sememangnya mengambil masa yang lama untuk mengumpulkan semua orang. Saya dan Zarith seperti pada hari sebelumnya menaiki bas untuk group A. Ketika di dalam bas lagi, masing-masing sudah diberi tiket masuk serta kupon makan. Semuanya ni dah termasuk di dalam pakej Poto Travel. Perjalanan dari hotel ke Disneyland mengambil masa lebih kurang 40 minit dan semuanya dah nampak excited masa dalam bas.

002

Takkan sesat kalau ikut bendara Poto Travel

001

[Kiri] Bergambar di hadapan hotel sebelum bertolak [Kanan] Arissya, salah seorang anak kepada grup A

003

Excited dalam bas

004

Tiket, peta dan kupon makan diberi lebih awal

005

Hidden Mickey Spotted

Sampai saja dipintu masuk Disneyland Hong Kong, kami semua dipecahkan kepada hala tuju masing-masing. Tetapi sebelum berpecah, kami bergambar dulu. Nampak tak, begitu ramainya yang join trip kali ni. Gambar yang sama, anda semua boleh nampak di dalam surat khabar Utusan. Muka saya takde dalam gambar ni sebab saya korbankan untuk ambil gambar ketika ni. Bila berjalan di dalam Disneyland, yang paling penting adalah untuk merujuk kepada peta dan directory. Mengikut pengalaman saya dulu, pembahagian masa dan perancangan adalah penting ketika berada di dalam Disneyland. Kalau salah merancang masa, kita mungkin end-up terlepas show penting ataupun tak cukup masa untuk berjalan-jalan kat semua tempat. Memang betul seperti tagline Disneyland, The Happiest Place on Earth, di sini tak tak kira tua atau muda sememangnya patut rasa enjoy ketika berada di sini.

Disneyland Hong Kong ni merupakan Disneyland terkecil sekali di antara Disneyland yang lain. Namun begitu, beberapa tarikan utama masih ada di sini dan terdapat beberapa kelainan jika dibandingkan dengan Disneyland di negara lain. Di sini kebanyakkan signboard dan beberapa persembahan adalah di dalam bahasa kantonis. Jom kita jalan-jalan dulu~

027

Bergambar bersama semua peserta dan setiap kumpulan

Read More

5,290 total views, no views today

Holiday di Hong Kong & Shen Zhen (Part 1)

Assalamualaikum semua. Alhamdullillah, di dalam kesibukkan kerja sempat jugak saya dan Zarith merancang percutian 5 hari 4 malam ke Hong Kong dan Shen Zhen. Sebenarnya holiday ni dah pun lama dirancang iaitu lebih kurang 6-7 bulan sebelum tarikh percutian hasil dari jalan-jalan cuti mata di Matta Fair. Kami berdua telahpun mengambil pakej percutian dari Poto Travel. Actually, ini adalah 1st time kami melancong menggunakan travel agent. Reason kami memilih Poto Travel semasa tu adalah kerana pakej percutian khas untuk Muslim yang menarik dan memudahkan semasa kami di sana nanti. Selain tu, pakej yang kami ambil ni adalah pakej bersama Utusan Malaysia. Saya pun taktau apa bezanya pakej bersama Utusan ni masatu jadi kami pun setuju sajalah. Bercuti dengan travel agent ni okay sebenarnya dan banyak memudahkan kita.

Bergambar bersama kumpulan A di KLIA

Jadi pada tarikh yang dinanti-nantikan, kami berdua menjejakkan kaki di KLIA seawal jam 6pagi. Walaupun ada banyak masa lagi sebelum takeoff, tapi itulah calltime yang diberi oleh Poto Travel sebab mereka harus mengendalikan check in dan sebagainya untuk ramai peserta. Rupanya, kami berdua adalah diantara 180 peserta lain yang turut akan bercuti ke Hong Kong. Ramainya jugak tu kan?

Saya dan Zarith berada di dalam kumpulan A yang mana setiap kumpulan terdapat lebih kurang 30 orang peserta dan seorang tour guide. Lebih kurang 4 kumpulan terbang menaiki Cathay Pacific manakala 2 kumpulan lagi menaiki MAS pada waktu yang berbeza. Kesemua kumpulan ni akan berjumpa semula di Hong Kong dan akan menginap di hotel yang sama. Berada di dalam kumpulan masing-masing, sudah tentulah kita bersama-sama dengan orang-orang yang kita tak kenal. Mula-mula rasa macam susah nak berkenalan sebab semuanya adalah datang dari latar belakang yang berbeza. Tapi percaya atau tidak, selain pengalaman berada di Hong Kong, pengalaman bersama-sama semua ahli kumpulan merupakan salah satu pengalaman paling berharga. Pendek kata, macam sedang sertai team buildinglah. Mula-mula malu, lepas tu tak malu~

Read More

2,827 total views, 2 views today