Tag - Jakarta

IndoMee Pedas Mampus

Siapa kata ramen Samyang tu pegas gila? Sebenarnya ada lagi yang lebih pedas dari Samyang. Jom ikut saya ke Jakarta untuk mencari Indomee yang dikatakan pedas gila.

IndoMee ni dipanggil IndoMee Pedas Mampus (Pedes Mampus) yang dikatakan kepedasannya tahap pedas nak mampus. Warung yang menjual IndoMee ni adalah warung Abang Adek dan ianya terdapat beberapa cawangan di Jakarta. Warung Abang Adek ni memang famous dan tak susah nak cari. IndoMee Pedas Mampus ni merupakan salah satu menu makanan yang ditawarkan kat sini selain pecel lele dan roti bakar. Sudah tentulah saya nak mencuba sendiri IndoMee Pedas Mampus ni.

IndoMee Pedas Mampus

Warung Abang Adek menawarkan IndoMee Pedas Mampus

IndoMee Pedas Mampus

Banyaknya cili padi

Tapi kenapa pedas sangat? Apa yang ada kat dalam IndoMee ni? Read More

1,904 total views, 9 views today

Roti Bakar dan Pisang Cheese Eddy

Pisang Goreng Cheese mungkin dah terlalu banyak dan viral di Malaysia. Tapi tahu tak, sebenarnya menu pisang cheese adalah berasal dari Indonesia yang telah diubah suai. Kalau sesiapa yang pernah ke Indonesia, pasti dah tahu macam mana mereka begitu fanatik dengan cheese. Kalau boleh semua jenis masakan, mereka akan masukkan cheese. Tak kurang juga dengan menu istimewa  Roti Bakar dan Pisang Cheese di kedai Roti Bakar Eddy yang melimpah dengan cheese. Saya berpeluang merasainya sendiri di Roti Bakar Eddy yang terletak di Jakarta.

Roti Bakar Eddy

Roti Bakar Eddy di Taman Mini Indah Indonesia

Roti Bakar Eddy

Di antara menu Roti Bakar Eddy

Roti Bakar Eddy

Teh Botol minuman wajib di Jakarta

Saya dimaklumkan, kedai Roti Bakar Eddy ni terdapat beberapa cawangan di Jakarta. Susah saya nak sebut dan ceritakan mengenai satu-satu cawangan yang ada, tapi bolehlah cuba google dulu sebelum datang ke Jakarta.  Read More

3,418 total views, 1 views today

Disebalik Mom and Kids Award 2015 Jakarta

Assalamualaikum dan Salam Serumpun dari Jakarta,

Kali ni saya nak kongsikan pengalaman ketika berada di Mom And Kids Awards 2015 yang telah diadakan di Jakarta baru-baru ini. Sebenarnya anugerah ini pertama kali dianjurkan oleh MNCTV iaitu salah satu station TV yang terkenal di Indonesia. Dengan objektif untuk memberi penganugerahan kepada ibu dan anak-anak, malam anugerah ini diadakan pada sambutan Hari Ibu di Indonesia. Mari kita saksikan kemeriahan malam anugerah Mom & Kids Award 2015.

Mom and Kids Award 2015

Dewi Sandra ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Carrisa Puteri pemenang anugerah Mom and Kids Kesayangan

Mom and Kids Award 2015

Romaria (tengah) ketika menyampaikan anugerah

Mom and Kids Award 2015

Pemenang Baby Sosmed Kesayangan – Thalia (Ruben Onsu-Sarwendah)

Seminggu sebelum MNCTV menganjurkan malam anugerah ini, sebenarnya mereka baru sahaja selesai menganjurkan Anugerah Dangdut 2015 juga dilokasi yang sama. Walaupun terpaksa back to back, namun malam anugerah ini diatur dan disusun dengan baik. Mom & Kids Award 2015 mula bersiaran langsung tepat pada jam 6:15pm waktu tempatan bertempat di studio 3 MNCTV di Taman Mini Indah. Ramai artis-artis Indonesia dan juga selebriti terkenal menghadiri malam anugerah ini. Kesemua kategori anugerah telah diadili lebih awal melalui undian SMS. Memang sangat meriah malam tu walaupun saya tak kenal kebanyakkan artis Indonesia.  Read More

1,588 total views, 2 views today

Upin & Ipin menang 2 Anugerah di Mom and Kids Awards 2015

Syarikat animasi negara, Les’ Copaque Production Sdn Bhd, telah menempa sejarah sekali lagi apabila siri animasi mereka yang terkenal, Upin dan Ipin telah memenangi dua anugerah di Mom & Kids Awards 2015 yang dianjurkan oleh stesyen TV Indonesia, MNC TV. Anugerah yang julung-julung kali diadakan bersempena dengan Hari Ibu itu telah menobatkan siri Animasi Upin Ipin sebagai “Kartun Kesayangan“ dan karakter Upin Ipin sebagai “Tokoh Kartun Kesayangan.” Pengadilan anugerah yang dijalankan secara undi sms dari peminat berjaya menewaskan calon-calon lain yang terdiri dari siri animasi Boboiboy, Pada Zaman Dahulu, Adit & Sopo Jarwo dan Sofia the First sementara tokoh kartun terdiri dari Adit, Boboiboy, Kak Ros dan Sopo Jarwo.

Mom and Kids Awards 2015

Asyiela Putri pelakon suara Upin & Ipin ketika mempersembahkan lagu Boria Suka Suka

Read More

2,719 total views, 2 views today

Hotel Santika TMII

Sekiranya berkunjung ke Jakarta, semestinya inginkan pilihan hotel yang terbaik. Salah satu cawangan hotel yang terkenal di Jakarta adalah Hotel Santika yang mempunyai beberapa cawangan di Jakarta termasuklah di Jakarta Timur. Yang menariknya dengan Hotel Santika di Jakarta Timur adalah kerana ianya terletak berhampiran dengan Taman Mini Indonesia Indah sehingga ianya dikenali sebagai Hotel Santika TMII. 

Berbeza dengan Jakarta Central yang lebih padat dan “macet”, suasana di Jakarta Timur lebih tenang dan tidak sibuk. Seolah-olah berada di pinggir bandar, suasana di hotel ini dirasakan amat sesuai untuk berehat dan lari dari kesibukan kota.

Hotel Santika TMII

Hotel Santika TMII

Hotel Santika TMII

Pintu masuk Hotel Santika TMII

Hotel Santika TMII

Rekaan landscape sekitar Hotel Santika TMII

Sekali pandang, Hotel Santika ini kelihatan seperti hotel lama mungkin kerana reka bentuk luarannya. Dengan rekabina yang klasik dan eksklusif saya tak sangka hotel semewah ini adalah hotel bertaraf 3 bintang. Kawasan sekitar hotel ini juga amat menyenangkan. Terdapat shopping mall dan kedai makan berhampiran seperti JCO Donut ataupun kedai ikan bakar.  Read More

1,387 total views, 1 views today

Perjalanan ke Trans 7 Jakarta

Salam Jumaat. Terima kasih kepada pembaca setia blog saya yang hari-hari klik refresh untuk lihat kalau ada updates terkini. Hari ni saya nak kongsikan sedikit pengalaman saya semasa berada di Jakarta pada beberapa minggu yang lepas. Tujuan saya ke Jakarta kali ini adalah untuk menguruskan Asyiela Putri iaitu pelakon suara Upin & Ipin untuk salah satu program talkshow di sana. Program talkshow ini adalah bertajuk “Hitam Putih” yang disiarkan di Trans 7 dan merupakan salah satu program talkshow yang sangat terkenal. Walaupun animasi Upin & Ipin disiarkan di MNC TV tapi ianya tidak menghalang stesen TV lain untuk menjemput suara di sebalik Upin & Ipin sebagai tetamu istimewa mereka.

jakarta01

Suasana di dalam Garuda

jakarta02

Makanan di dalam flight

Setelah beberapa minggu berbincang dengan pihak produksi Trans TV, akhirnya saya pun terbang ke Jakarta dengan menaiki penerbangan Garuda. Walaupun sudah beberapa kali saya ke Jakarta, tetapi inilah pertama kali saya menaiki penerbangan Garuda. Pendapat peribadi saya, perkhidmatan Garuda agak baik dan memuaskan. Saya boleh dikatakan terus menyukai Garuda dan insyaAllah kalau saya akan ke Jakarta lagi saya akan memilih Garuda. Tempoh penerbangan ke Jakarta dari KLIA adalah lebih kurang 2 jam. Oleh kerana perbezaan masa di Jakarta adalah lewat 1 jam, jadi bila sampai je di Jakarta terasa seolah-olah baru 1 jam je masa berlalu. Seperti biasa, Jakarta terkenal dengan macetnya. Kalau bukan macet bukanlah Jakarta.

jakarta20

Macet

jakarta05

Suasana di kaki lima Jakarta

jakarta06

Pelajar di Jakarta

jakarta07

Suasana macet ditambah pula ada polisi

Read More

6,575 total views, 3 views today

Masakan Padang Sederhana, Jakarta

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Nampaknya ramai pembaca blog setia saya lebih gemarkan blog post mengenai makanan. Siapa yang tak suka makankan? Kali ni saya nak bagi anda semua rasa lapar dengan menonton gambar-gambar terbaru dari masakan padang yang sangat istimewa. Baru-baru ni saya berpeluang ke Jakarta atas urusan kerja yang saya akan kongsikan pada post yang berbeza nanti. Saya berkesempatan menjamu selera di salah sebuah cawagan masakan Padang yang terkenal iaitu Restoran Sederhana. Walaupun namanya Sederhana, tapi makanan di sini semuanya sedap-sedap belaka.

sederhana01

Restoran Sederhana Masakan Padang

sederhana06

Pelbagai lauk masakan padang

sederhana11

Kesemua pilihan lauk dihidang tanpa perlu membuat pesanan

Siapa yang tak pernah makan di restoran makanan padang pasti akan berasa pelik dengan cara di sini. Setiap pelanggan yang duduk di meja makan, akan dihidangkan dengan semua pilihan makanan yang ada tanpa perlu membuat pesanan makanan. Semua makanan ini dihidangkan di dalam piring-piring yang ditindih di antara satu sama lain. Kadang-kadang tu, belum start makan lagi dah rasa banyak betul pilihan lauk yang diberi. Jangan risau kerana mereka hanya akan kira piring makan yang telah dijamah sahaja.  Read More

4,700 total views, 1 views today

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 3) – Kesibukan

Assalamualaikum, sekali lagi kita bersambung untuk post berkaitan acara di Jakarta tempoh hari. Saya sengaja membahagikan post kali ini kepada 3 bahagian kerana terlalu banyak yang ingin dikongsikan. Sebelum itu, saya ucapkan terima kasih kepada yang telah member feedback terhadap post saya yang lepas. Ada yang tak sabar nak membaca sambungan cerita jalan-jalan saya ni.

Ok, di akhir post yang lalu rombongan kedua iaitu terdiri dari semua pelakon suara seperti Asyiela Putri, Ida Shaheera, Yuki, Shafiq, Hasrul, Fareez dan Tacil beserta ahli keluarga masing-masing baru sahaja sampai ke Jakarata. Pada keesokkan harinya, acara sebenar akan bermula. Masing-masing kena bangun awal sebab harus berada di Rumah Sakit BSD sekitar jam 8pagi. Memang rombongan kedua ini tak banyak masa sebab mereka terpaksa bertolak lambat sehari sebab rombongan ini melibatkan beberapa pelakon suara yang masing bersekolah di waktu pagi.

Seperti yang dijangkakan, nak bangun pagi ni memanglah susah. Lebih-lebih lagi dengan faktor kepenatan dan terlalu awal, dipendekkan cerita kami tak sempat sampai ke tempat acara pada waktu yang dijanjikan. Walaupun agak lambat sedikit, tapi akhirnya pihak penganjur memberi sedikit kelonggaran dan melambatkan sedikit masa penampilan. Boleh dikatakan penganjur di sini ketika itu masih tidak dapat membayangkan bentuk dan gaya penampilan yang bakal dilakukan.

Ida Shaheera (Kak Ros) bersiap sedia untuk memulakan acara

Beberapa pelakon suara yang lain juga sudah bersedia Read More

2,588 total views, 2 views today

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 2) – Rombongan Pertama

Seminggu selepas saya pulang ke Malaysia dari Jakarta, saya bersama rombongan pertama iaitu seramai 11 orang terbang ke Jakarta sekali lagi untuk memulakan misi sebenar. Kami bertolak pada hari Khamis yakni sehari lebih awal dari rombongan yang kedua. Sebabnya adalah kami perlu menghadiri majlis perasmian di Rumah Sakit Medika BSD, iaitu salah satu cawangan KPJ di sana.

[well]Tugas rombongan pertama sangat berat lebih-lebih lagi harus membawa 10 kotak besar berisi maskot Upin, Ipin dan kawan-kawan. Tapi alhamdullilah tiada masalah timbul semasa proses check in dan proses seterusnya. Rupanya dari 11 orang dari rombongan pertama ini ada juga yang tak pernah terbang ke luar negara dan mungkin ada juga yang tidak pernah menaiki kapal terbang. Jadi ini merupakan pengalaman pertama bagi beberapa orang. Seronoknya~[/well]

2,543 total views, no views today

Hati Ku Di Jakarta (Bahagian 1) – Salam Kenal

Salam semua~ Post “Hati Ku Di Jakarta” ini merupakan travelog saya berkaitan kunjungan saya ke Jakarata pada bulan Jun 2012. Di dalam bulan ini sahaja saya dah dua kali ke Jakarta untuk urusan yang berbeza. Sebenarnya ini bukanlah kunjungan pertama saya ke Jakarta. Saya pernah datang ke Indonesia beberapa kali termasuklah ke Semarang dan Bandung.

Pada awalnya saya hanya ke Jakarta bersama Ruhal untuk menghadiri meeting dengan KPJ bahagian Jakarta berkaitan acara yang bakal diadakan. Pada tarikh acaranya nanti, saya akan membawa seramai 24 orang dari Malaysia termasuklah 7 maskot dan 7 pelakon suara seperti Upin, Ipin, Mei Mei, Ehsan dan ramai lagi. Jadi meeting kali pertama ini lebih kepada perancangan secara logistik dan perbincangan berkaitan dengan flow acara dan sebagainya.

Lokasi bakal acara iaitu di Rumah Sakit Medika BSD
Walaupun meeting di Jakarta ini memerlukan proses yang panjang (naik flight, hotel etc) namun meetingnya tidaklah begitu memakan masa. Saya dan Ruhal sempat juga dibawa berjalan-jalan oleh wakil rakan niaga kami di Jakarta iaitu Hifen untuk shopping apa yang sempat. Seperti yang diketahui, Jakarta amat sesak dengan kenderaan dan jem ataupun macet dalam bahasa Indonesia sudah menjadi kebiasaan bagi mereka. Kami memerlukan masa yang agak lama untuk kesesuatu destinasi walaupun sebenarnya ianya tidaklah begitu jauh. Tempat yang sempat kami pergi adalah di Thamrin City yang terkenal dengan telekung sembahyang dan pakaian batik. Di sini hampir kesemua kedai menjual pakaian untuk muslim dengan harga yang sangat murah. Saya sendiri sempat membeli beberapa kain pelekat dan telekung untuk hadiah. Hehe…
Shopping Centre Read More

906 total views, 1 views today