Tag - Lokal

Jersi Team Abstrax Never Afraid

Sebelum ni mesti ada yang ingat saya pernah berkongsi mengenai Abstrax Jingga yang terkenal sebagai jenama pakaian lokal no. 1 di Malaysia. Sekarang ni nama Abstrax dah tak perlu diperlu diperkenalkan lagi sebab jenama ni sekarang dah kira macam pioneer dalam industri local apparel. Nama je lokal beb, tapi dorang ni sentiasa keluarkan pakaian setanding dengan jenama antarabangsa. Baru-baru ni Abstrax sekali lagi mengeluarkan lineup dalam kategori yang baru dan berbeza sikit iaitu “Team Abstrax”. 

Abstrax Jingga Never Afraid

Teks NEVER AFRAID di belakang jersi

Produk pertama di bawah jenama Team Abstrax ni adalah jersi Never Afraid yang serba hitam dan mempunyai logo Never Afraid berwarna merah di belakangnya. Jersi ni menggunakan design yang simple dan memberi penekanan kepada mesej NEVER AFRAID. Gabungan tema Hitam & Merah ni memang bersesuaian dan memberi mood “aktif” kepada pemakainya. Sekali pandang kita dah tau yang jersi ni direka untuk aktiviti lasak seperti jogging, workout ataupun gym. Kalau NIKE memilih , JUST DO IT… Abstrax pula NEVER AFRAID.

Jersi Never Afraid ni menggunakan 100% material polyester dan seperti kain-kain jersi yang lain ianya sangat mudah untuk dicuci dan dijaga. Harga sehelai jersi Never Afraid ini adalah RM80 untuk lengan pendek dan RM90 untuk lengan panjang. Jersi ini tidak boleh ditambah nama dan nombor seperti jersi VortexMY. Read More

1,214 total views, no views today

Port Festival 2015

Hujung-hujung tahun ni terasa macam banyak pula event yang dianjurkan bukan saja di sekitar Kuala Lumpur, tapi juga di seluruh Malaysia. Percaya atau tidak, hampir setiap negeri menganjurkan event dan karnival masing-masing sempena cuti sekolah hujung tahun ni. Kebetulan ketika berada di Ipoh, saya terperasan satu event lokal iaitu Port Festival 2015 yang diadakan di Dataran Bandaraya Ipoh. Ini memang sudah cantik sebab saya sendiri memang sangat menyokong event lokal.

Dengan lokasi yang sangat strategik, memang mustahil untuk tidak terperasan event ni bila pusing-pusing di bandaraya Ipoh. Apa yang saya nampak Port Festival ini merupakan gabungan satu lagi event iaitu Lokal Fellow yang lebih memfokuskan kepada penjualan jenama pakaian lokal ala-ala Tempatan Fest. Manakala Port Festival ini sendiri sebenarnya adalah bertujuan menonjolkan industri kreatif dan hasil anak seni orang Ipoh. PORT itu sendiri membawa maksud People Of Remarkable Talents.

Port Festival 2015

Di Dataran Bandaraya Ipoh

Port Festival 2015

Booth MyNegeri

Port Festival 2015

Pameran motor vintage

Port Festival 2015

Pintu masuk Port Festival

Read More

2,731 total views, no views today

Food Mega Festival 2015

Diantara event yang saya amat nanti-nantikan adalah Food Mega Festival yang telah diadakan beberapa minggu sebelum bulan puasa di Shah Alam. Memang bersesuaian sangat event ni diadakan memandangkan event berbentuk penjualan makanan ala-ala bazaar Ramadhan ni memang pasti mendapat sambutan orang ramai. Lebih-lebih lagi orang Selangor ni ramai yang suka makan. Jom ikut saya kita pusing-pusing kat Food Mega Festival 2015.

Food Mega Festival 2015

Kawasan legar Food Mega Festival 2015

Food Mega Festival 2015

Gerai Putu Perak

Food Mega Festival 2015 ini telah diadakan pada 30 & 31 Mei di Dataran Kemerdekaan Shah Alam. Ada lebih dari 100 vendor makanan tempatan yang menjual makan serta minuman. Selain dari itu, ada juga penampilan beberapa artis tempatan seperti Zizan Razak, Elizabeth Tan dan ramai lagi. Ada juga beberapa orang artis yang turut menjual makan mereka sendiri. Read More

4,178 total views, no views today

The Swagger Salon – Lansi

Sebelum saya ke Penang beberapa bulan lepas, saya dah buat checklist untuk semua tempat yang wajib saya pergi termasuklah salah satu kedai pakaian jenama lokal yang sangat rare iaitu Lansi. Ha, jenama Lansi ni sebenarnya yang dihasilkan oleh The Swagger Salon. Kalau sebut Lansi, mesti terus teringat dialog filem melayu “Lu Langi, Lu Mati”. Kalau nak tahu, jenama ni memang berasal dari Penang dan butiknya juga hanya terdapat di Penang. Apa kata, ikut saya masuk dalam butik ni dan tengok apa ada kat dalam The Swagger Salon ni.

The Swagger Salon Lansi

The Swagger Salon di Penang

The Swagger Salon Lansi

Rupa di dalam kedai The Swagger Salon

Read More

2,405 total views, 2 views today

Abstrax Jingga

Salah satu jenama lokal yang menjadi kegemaran saya dan saya pasti kegemaran ramai orang adalah Abstrax Jingga. Siapa tak kenal dengan design Abstrax Jingga yang famous seperti MASterpiece yang dah jadi sangat viral sekarang ni. Sebelum saya bercerita lebih lanjut mengenai Abstrax Jingga, saya nak ucapkan tahniah kepada mereka kerana baru saja menang sebagai BEST of 2014 LOKAL BRANDS untuk kategori BEST COLLABORATION. Hebatkan dorang ni?

Abstrax Jingga

Butik Abstrax Concept Store

Abstrax Jingga

Beto Kusyairy sebagai duta

Read More

9,737 total views, 5 views today

Republic Of Big

Bukan orang kurus dan slim saja boleh bergaya. Orang yang berbadan besar dan comel pun sekarang ni dah boleh bergaya. Semasa saya jalan-jalan di Johor Bahru minggu lalu, saya sempat singgah di butik Republic Of Big ataupun ROB. Kat sini dorang menawarkan baju-baju yang bersaiz dari S hinggalah kepada XXXXXXL. Ha, kiralah ada berapa X tu. Teruskan membaca review saya mengenai ROB.

Republic Of Big (ROB)

Butik Republic Of Big (ROB) di Johor Bahru

Read More

20,090 total views, 7 views today

Arttee Apparels : Cara baru untuk reka T-Shirt sendiri

baju01Arttee Apparels Store adalah salah satu laman web yang dibangunkan untuk menjual pelbagai rekaan tshirt moden dan unik. Yang menariknya semua tshirt yang dijual di laman web ini adalah hasil dari rekaan pelukis tempatan dan luar negara yang menghasilkan rekaan tshirt secara independent. Selain dapat berkarya, pelukis tshirt tersebut juga akan mendapat 20% komisen dari setiap penjualan tshirt mereka. Kira oklah tu, dapat juga income sampingan.

baju02 Read More

3,443 total views, 1 views today