Tag - Malaysia

Smiggle KLCC

Rasanya pasti ramai peminat Smiggle dah tahu yang Smiggle dah pun membuka cawangan terbaru mereka di KLCC dan yang pertama di Malaysia. Kalau sebelum ni, cawangan paling dekat adalah di Singapore kini semudah di KLCC saja. Bagi yang tak tahu pula, Smiggle ni merupakan jenama yang berasal dari Australia  dan amat terkenal dengan barangan cenderamata yang berwarna-warni. Sebelum ni saya selalu shopping barang Smiggle di Vivo City Mall di Singapore tapi sekarang ni nak shopping hari-hari di KLCC pun boleh.

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Promosi 2 untuk RM18

Smiggle di KLCC terletak di tingkat 2 dan berdekatan dengan escalator. Sekali pandang, cawangan Smiggle ni tidaklah sebesar di Singapore tapi cukup untuk mempamerkan macam-macam barangan yang berwarna-warni. Dari alat tulis, peralatan melukis hinggalah kepada beg pelbagai saiz yang terdiri dari warna pink, hitam, hijau dan biru. Memang sesuai untuk sesiapa yang kumpul barangan Smiggle dan simpan sebagai koleksi. Boleh dikatakan, dari taknak beli pun akhirnya nak terbeli juga barangan kat sini.

Smiggle KLCC

Sebahagian dari peralatan dan alat tulis

Read More

10,984 total views, 13 views today

Lego Star Wars Day Legoland Malaysia

Kepada peminat Star Wars ini adalah masa yang amat sesuai untuk berkunjung ke Legoland Malaysia. Bersempena dengan Star Wars Day, Legoland Malaysia menganjurkan bulan Star Wars pada sepanjang bulan Mei dengan pelbagai aktiviti menarik buat peminat sejati Star Wars dan Lego. Bermula dari 7 & 8 Mei 2016, Star Wars Special Parade telah diadakan dengan dibarisi oleh lebih dari 90 karakter Star Wars dari 501st Legion seperti Stormtroopers, Darth Vader dan banyak lagi.

Perarakan yang bermula dari luar pintu masuk Legoland Malaysia ini bermula seawal jam 9pagi dan kemudiannya berarak masuk dan berhenti beberapa check point di dalam Legoland sebelum berakhir di Star Wars Miniland. Memang ramai betul orang menanti kemunculan watak-watak Star Wars ini dari awal lagi. Saya sendiri sangat excited sebab tak pernah melihat parade seperti ini dari jarak dekat.

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Star Wars Parade bermula

Lego Star Wars Day Legoland

Lebih 90 watak Star Wars berkumpul

Lego Star Wars Day Legoland

Diantara pemakai kostum kanak-kanak

Read More

2,306 total views, no views today

Sushi King cawangan ke 100 di AEON Mall Shah Alam

Berita baik kepada semua peminat Sushi King kerana Sushi King baru sahaja melancarkan cawangan ke 100 iaitu di AEON Mall Shah Alam. Saya memang peminat sushi, lebih-lebih lagi Suski King. Rasanya baru beberapa minggu lepas saya ber“bonanza” di Sushi King dan minggu ini saya datang sekali lagi untuk melihat sendiri keunikan cawangan ke 100 Sushi King.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King di AEON Mall Shah Alam terletak di Japan Street iaitu di tingkat 1. Lokasinya tak susah sangat nak cari kerana ianya terletak bersebelahan dengan Daiso. Kat sini apa yang berbeza adalah terdapat satu menu baru yang saya dimaklumkan hanya terdapat di cawangan ini saja. Menu tersebut adalah Kushige iaitu sejenis makanan jepun berkonsepkan gorengan. Pelbagai pilihan Kushiage seperti udang, daging berkeju, salmon, durian mochi dan banyak lagi ditempatkan di kaunter khas.

Secara keseluruhannya, saya rasa Sushi King kat sini tidaklah terlalu besar tapi sederhana saja. Ketika saya makan malam kat sini, sekejap je keseluruhan meja dah penuh.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Kaunter Kushiage

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Diantara pilihan Kushige

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Keadaan di dalam Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi di Conveyor

Read More

4,329 total views, 2 views today

Keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Kali ni saya nak bawa pembaca blog MohdZarin.com ke utara tanahair iaitu di Kuala Kangsar, Perak. Rasanya semua orang dah kenal dengan makanan yang paling terkenal di Kuala Kangsar ni iaitu Laksa Kuala Kangsar. Tapi kali ni saya taknak bercakap mengenai makanan, tetapi nak berkongsi mengenai keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar iaitu Masjid Diraja Ubudiah.

Terletak di Bukit Chandan, Masjid ni sangat indah dan cantik. Kubah emas dan menara masjidnya merupakan diantara rekaan senibina masjid yang tercantik saya pernah lihat. Walaupun nampak begitu cantik, tak sangka rupanya Masjid ni telahpun berusia hampir 100 tahun dan telah dirasmikan pada tahun 1917.

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Pandangan luar dari bahagian sisi

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Kubah Emas

Sebelum ni Masjid Ubudiah merupakan Masjid Negeri Perak sebelum Masjid Sultan Idris Shah II dibina di Ipoh pada tahun 1968. Masjid Ubudiah sekarang dikenali sebagai Masjid Diraja dan ditadbirkan oleh suatu Jawatankuasa Tadbir Masjid Ubudiah dan dipengerusikan oleh sesiapa yang dilantik oleh Paduka Seri Sultan.

Dari segi reka bentuk ia juga amat menarik. Ia berbentuk octagon dan mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang mana tiap-tiap satu garis pusatnya berukuran sepanjang 60 kaki. Bahagian-bahagian dalam dinding dan lantai masjid ini menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang di bawa khas dari Itali dan London. Read More

2,065 total views, 5 views today

Rahsia Madu Kelulut

Bagi sesiapa yang tak tahu, saya adalah salah seorang penggemar madu lebah. Saya biasanya akan cuba macam-macam jenis madu samada yang murah ataupun mahal. Tapi oleh kerana madu ni kebanyakkannya lebih mahal dari murah, jadi saya takdelah selalu sangat minum madu. Madu ni dah tentulah banyak khasiatnya untuk badan kita dan boleh mencegah pelbagai jenis penyakit jika diamalkan selalu.

Salah satu jenis madu yang sejak kebelakangan ni diperkatakan adalah Madu Kelulut. Apa beza Madu Kelulut dengan madu-madu yang lain seperti Madu Asli, Madu Tualang, Madu Propolis dan macam-macam lagi? Untuk mengetahuinya sendiri, saya ke Ladang Mini Kelulut yang terletak MAEPS Serdang untuk melihat sendiri Madu Kelulut.

Rahsia Madu Kelulut

Ladang Mini Kelulut di MAEPS

Rahsia Madu Kelulut

Salah satu pokok yang ditanam di sini

Rahsia Madu Kelulut

Pernah dengar pokok Dukung Anak?

Ladang Mini Kelulut ini dibuka kepada orang awam setiap hari. Sebelum boleh sampai ke rumah lebah Madu Kelulut, saya mencuci mata dengan melihat taman mini yang mempamerkan pelbagai jenis pokok di sepanjang perjalanan. Pokok-pokok kat sini kebanyakkannya sangat unik dan rare. Ada yang kali terakhir saya tengok di kampung dan ada juga yang tak pernah tengok. Read More

17,252 total views, 26 views today

Apa yang Istimewa dengan Tiara Glowtox?

Pada usia awal 30an macam saya ni (terpecah rahsia umur), kesihatan amat penting lebih-lebih lagi saya kena bekerja pada waktu siang dan menulis blog pada waktu malam. Saya kena sentiasa bertenaga dan mengurangkan risiko sakit serta kena sentiasa bertenaga. Kadang-kadang saya akan makan macam-macam jenis makanan untuk food review dan akan menyebabkan toksin yang berlebihan dalam badan.

Saya diperkenalkan dengan GlowTox keluaran Tiara Wellness yang iaitu supplement semulajadi yang lengkap bagi membantu masalah saya. Glowtox ni diperbuat dari ekstrak biji Anggur, Acai Berry, ekstrak Zaitun serta Multivitamin. Dengan macam-macam bahan yang baik ni, Glowtox membekalkan bahan antioksida serta nutrient berkhasiat untuk merangan kesihatan menyeluruh.

Teruskan membaca…

Tiara Glowtox

15 Sachet di dalam setiap kotak

Tiara Glowtox

Shake dulu

Dalam 1 kotak Glowtox terdapat 15 sachet dalam bungkusan emas. Setiap sachet ni boleh diminum dengan mencampurkan 100 ml air sejuk ataupun suam. Kalau sesiapa ada shaker tu boleh juga pakai shaker, barulah sebati sikit. Rasa Glowtox ni tersangat sedap sehingga rasa tak cukup kalau minum satu sachet tu. Rasanya seolah-olah manis buah Berry dan wangi seperti Anggur. Perasaan minum Glowtox adalah hampir sama seperti ketika minum Yogurt buah. Read More

1,382 total views, 1 views today

Review DoubleTree By Hilton Johor Bahru

Saya memang suka bercuti-cuti ke Johor Bahru dan rasa tak sabar nak merasai pengalaman baru di setiap hotel yang saya duduk. Pada awalnya saya susah nak memilih hotel yang sesuai di bandaraya Johor Bahru sebab terlalu banyak sangat hotel dan bimbang jarak di antara tempat-tempat menarik di JB terlalu jauh dengan hotel. Baru-baru ni saya diperkenalkan dengan hotel baru di Johor Bahru iaitu DoubleTree by Hilton yang terletak betul-betul di tengah-tengah JB.  Lokasinya sangat strategik dan hanya walking distance saja dengan Komtar JBCC dan City Square. Hotel DoubleTree by Hilton juga penginapan yang sesuai sekiranya untuk bercuti ke Singapore.

DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Ruang masuk ke hotel

Apa lagi yang menarik kat sini? Ikuti pengalaman 3 hari 2 malam saya di DoubleTree by Hilton Johor Bahru.

DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Ruang lobi hotel

Saya dimaklumkan hotel ini baru saja dibuka pada tahun 2014 dan bertaraf 4 Bintang. Lokasinya sangat stategik dan memudahkan semua perkara ketika bercuti ke sini. Ruang lobby dan check-innya sungguh luas dan amat selesa. Proses check-in dilakukan dengan cepat dan ditambahkan pula kemesraan petugas di sini. Sebaik sahaja proses check-in selesai, saya diberikan cookies panas yang dibuat khas untuk semua pelanggan DoubleTree by Hilton.

Ye, cookies besar ini memang betul-betul tengah panas ketika sampai ke tangan saya. Ini adalah trademark DoubleTree by Hilton yang ingin menyambut tetamu mereka dengan “warm welcome”. Read More

4,813 total views, 2 views today

Keajaiban Bermula di Karnival Upin dan Ipin 2015

Selepas kejayaan Karnival Upin & Ipin pada tahun 2014 yang mengetengahkan watak-watak popular animasi 3D Upin dan Ipin, syarikat animasi Les’ Copaque Production Sdn. Bhd. bakal menganjurkan Karnival Upin & Ipin 2015 pada 20 hingga 22 November 2015 di Dewan A, MAEPS, Serdang. Pemilihan lokasi baru tahun ini adalah berdasarkan dari fenomena luar biasa di Putrajaya ketika penganjuran tahun lepas. Lokasi pada tahun ini bukan sahaja lebih besar dan luas, malahan mempunyai kemudahan parkir yang banyak bagi menampung kunjungan pengunjung yang ramai.

Karnival Upin & Ipin 2015 bertemakan ‘Keajaiban Bermula’ akan menampilkan unsur-unsur magik dan fantasi yang akan melibatkan kesemua watak animasi dari Les’ Copaque Production. Karnival tahun ini dibahagikan kepada dua bahagian utama iaitu ‘Main Hall’ dan  ‘Magic Hall’ yang menawarkan pelbagai tarikan yang unik dan berbeza.

kui01 Read More

4,403 total views, 4 views today

The Straits Hotel & Suites, Melaka

Cuti sekolah dah tak lama lagi dan pasti ramai yang dah mula merancang percutian sekeluarga. Sekiranya merancang untuk ke Melaka, salah satu hotel yang sangat berbaloi untuk bercuti adalah The Straits Hotel & Suites. Ini adalah kerana lokasinya yang terletak ditengah-tengah bandaraya Melaka dan berhampiran dengan semua tarikan utama Melaka seperti Melaka Alive ataupun Asam Pedas Tetel.

The Straits Hotel & Suites

Lobby hotel yang luas

The Straits Hotel & Suites

Proses check in

Selain tu, The Straits Hotel & Suites juga adalah sebuah hotel baru di Melaka. Jadi semuanya nampak sangat cantik dan selesa. Jom tengok apa yang ada kat dalam hotel ni.

Sebenarnya Straits Hotel & Suites Melaka ni sangat dekat dengan tempat menarik di Melaka. Jalan kakipun dah boleh sampai.

  • Dataran Pahlawan – 350m berjalan kaki
  • Mahkota Parade – 600m berjalan kaki
  • A’Famosa – 850m berjalan kaki
  • St. Paul Church – 1km berjalan kaki
  • The Stadthuys – 1.3km berjalan kaki
  • Jonker’s Street – 1.6km berjalan kaki

Straits Hotel & Suites ni merupakan hotel dengan bangunan yang tinggi. Walaupun bukan hotel tertinggi di kawasan tersebut, tapi dari jauh dah boleh nampak mercu bangunan ni. Hotel ini mempunyai kawasan parking di dalam bangunan. Walau bagaimanapun, hotel ini berkongsi parking dengan hotel yang lain. Jadi sebelum parking tu kenalah tengok betul-betul nama hotel.

 

Kawasan lobby hotel sangat luas dan selesa. Semasa kunjungan saya, saya tengok ramai juga orang yang menginap di sini bersiap sedia untuk check in. Satu bas penuh orang turun dengan bag masing-masing. Selain dari kawasan yang strategik, harga bilik Straits Hotel & Suite ni sangat berpatutan. Walaupun biliknya luas dan cantik, tapi harganya tidaklah terlalu mahal. Harga bilik di sini bermula dari harga *RM188 sehinggalah *RM268.

The Straits Hotel & Suites

Diantara hotel tertinggi

Read More

5,756 total views, 2 views today

DC Comic Super Heroes Puteri Harbour

Selain Puteri Harbour terkenal dengan Hello Kitty Town dan Legoland, ada satu lagi tarikan menarik apabila berkunjung ke sini. Siapa pernah dengar mengenai DC Comic Super Heroes? Di sini menjual semua barangan original dari watak super heroes DC Comic seperti Batman dan Superman. Tapi yang menjadi keunikan di sini adalah, cawangan di Puteri Harbour ini dilengkapi dengan ruangan kafe sekali. Saya dimaklumkan ada macam-macam makanan berkonsepkan super heroes. Mungkin lepas makan atau minum di sini kita boleh jadi kuat macam Superman.

Jom kita masuk dan tengok sendiri~!

Baca Mengenai : Hotel Jen Puteri Harbour
DC Comics Super Heroes Puteri Harbour

DC Comics Super Heroes Puteri Harbour

DC Comics Super Heroes Puteri Harbour

Superman tunggu di pintu masuk

DC Comics Super Heroes Puteri Harbour

Diantara merchandise yang dijual

Seperti cawangan DC Comic Super Heroes yang lain, di sini juga menjual macam-macam merchandise yang cantik- cantik dan terkini. Banyak pilihan dari orang dewasa hinggalah kepada kanak-kanak. Kebanyakkan merchandise yang dijual di sini memang sangat rare dan eksklusif. Saya sendiri rasa gatal tangan je nak beli. Read More

7,214 total views, 1 views today