Tag - Teater

Teater “Bahayanya Wanita”

Assalamualaikum semua dan Salam Sejahtera kepada pembaca blog setia saya. Kali ni saya berpeluang menonton Teater paling meletop 2013 iaitu teater “Bahayanya Wanita”. Kalau dah selalunya kita tengok wayang je, apa salah sekali sekala kita tengok pulak teater. Dengar kata setiap hari teater ni fullhouse sehinggalah hari terakhir persembahan iaitu pada 31 Dis 2013. Saya sendiri berkesempatan menonton persembahan teater ini pada hari ke 3 persembahan di Istana Budaya.
Bahayanya Wanita
Zizan Razak menjadi tumpuan
Semua barisan pelakon dan tenaga kerja
Seperti penonton-penonton yang lain, expectation saya pada awalnya ingin menonton 4 barisan pelakon utama iaitu Zizan Razak, Umie Aida, Erra Fazira dan Nora Danish. Teater berkonsepkan muzikal ni mengisarkan bagaimana kehidupan Zizan yang berkahwin 3 dan terpaksa melayan kerenah isteri-isterinya. Setiap seorang isterinya ditonjolkan dengan perwatakan yang berbeza sehinggalah akhirnya Zizan jatuh cinta dengan watak ke empat yang ingin dijadikan juga sebagai isteri.

2,416 total views, no views today

Upin & Ipin The Musical (Bahagian 2)

Assalamualaikum semua, saya sambung semula coretan berkaitan dengan teater Upin & Ipin The Musical. Buat masa sekarang ni, teater ni masih diperkatakan lagi walaupun dah hampir sebulan ianya selesai dipentaskan di Istana Budaya. Sangat rindu dengan telatah dan aksi adik-adik teater ni berlakon dan menari di pentas. Tapi takpe, sebab dengar kata DVD teater ini akan dikeluarkan tidak lama lagi. Ha, siapa yang dah tengok teater ni wajiblah beli buat koleksi.

Aksi labah-labah turun dari atas

Aksi memukau kumpulan Rama-Rama

Kumpulan Pulu-Pulu yang mencuit hati Read More

3,456 total views, 4 views today

Upin & Ipin The Musical (Bahagian 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera~

Seperti yang dijanjikan tempoh hari, kali ini saya ingin berkongsi dengan lebih mendalam mengenai cerita disebalik teater Upin & Ipin The Musical. Kalau ada yang belum tengok lagi baik simpankan je hasrat murni tu sebab teater ni dah pun selesai dipentaskan di Istana Budaya. Genap sebanyak 30 persembahan menjadikan teater ini teater yang paling lama dipentaskan dalam tempoh sebulan. Dah pun dapat Malaysia Book of Records mengenai perkara ni. Bestkan?
Saya sendiri walaupun sebenarnya tidaklah terbabit secara langsung dalam teater ni tapi saya dah mewajibkan diri untuk menonton teater ni hampir setiap malam di Istana Budaya. Rasa tak complete kalau tak menonton teater ni walaupun sehari. Ok, seperti yang kita tahu teater ini merupakan hasil kerjasama dengan produksi teater CTRA yang pernah menerbitkan teater Gamat, Mak Dara Nyonya, Tun Mahathir dan banyak lagi. Dari hari pertama perbincangan memang tak sangka penantian hampir setahun ini menjadi kenyataan. Memang tak sangka watak-watak dari animasi ni boleh dan mampu di teaterkan. Kitaorang yang masing-masing background 3D animasi ni memang tak nampak sangat gambarannya pada awal-awal dulu. Tapi apa-apapun, diharapkan hasil akhir nanti masih mengekalkan elemen-elemen asal dari animasi.
Saya bersama Zarith yang sentiasa menemani

Read More

3,050 total views, 2 views today