Tag - Travel

Ippin Ramen Halal di Asakusa

Melancong dan bercuti ke Tokyo menjadi semakin mudah dan senang semenjak banyak restoran makanan halal yang terdapat di Tokyo. Salah satu pilihan yang boleh dicuba sekiranya berpeluang ke Tokyo adalah Ippin Ramen Halal yang terletak di Asakusa. Ini adalah cawangan ke dua Ippin Restaurant selepas cawanngan di Ebisu. Saya sendiri berpeluang menjamu selera di sini kerana dah lama teringin nak merasai Ramen yang dikatakan sedap tu. Restaurant Ippin Ramen ni terletak berhampiran dengan train station Asakusa dan betul-betul bersebelahan jalan utama.

Kawasan Asakusa ni sebenarnya diantara lokasi utama pelancong kerana ianya berhampiran dengan Tokyo Sky Tree Tower dan landmark terkenal lain seperti Sensoji Temple.

Ippin Asakusa Ramen

Di antara menu

Ippin Asakusa Ramen

Suasana di dalam dan ketika membuat pesanan

Ippin Asakusa Ramen

Diantara snack food halal yang dijual

Restaurant Ippin Ramen di Asakusa ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Kawasan di dalamnya adalah memanjang dan berkonsep seakan-akan bar. Kita hanya perlu duduk, membuat pesanan dan petugas akan menyediakan makanan di belakang meja kaunter. Terdapat 2 tingkat ruang makan di sini dan di bahagian tingkat atas terdapat ruang solat. Read More

18,878 total views, 2 views today

Spiderman Langkawi Viral Berbasikal

Sewaktu bercuti ke Pulau Langkawi pada minggu lalu, saya tak sangka terserempak dengan Spiderman menaiki basikal. Kejadian aneh dan pelik ini sempat saya rakam ketika berada di sekitar Pekan Kuah. Spiderman ni menaiki basikal melalui tepi jalan utama dan akhirnya berhenti di KFC. Sepanjang perjalanan Spiderman ni, saya nampak ramai yang membunyikan hon serta menjerit “Spiderman” seolah-olah memberi sokongan kepada beliau.

Hasil dari kajian saya, rupanya lelaki yang memakai pakaian ala Spiderman ni sememangnya sudah dikenali oleh rakyat setempat. Kehadirannya di beberapa lokasi utama sememangnya dinanti-nantikan oleh peminat Spiderman. Spiderman ini yang lebih gemar dikenali sebagai Spiderman Langkawi rupanya mempromosikan aktiviti berbasikal dengan gayanya yang tersendiri. Berpendapat aktiviti berbasikal semakin kurang mendapat perhatian, anak jati Langkawi ini mengambil inisiatif sendiri untuk mempromosikan aktiviti riadah tersebut.

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi berbasikal

Spiderman Langkawi

Spiderman di Dataran Lang

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi bersama kanak-kanak

Read More

5,178 total views, 1 views today

10 Tempat Menarik di San Francisco

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Setelah lebih seminggu saya menjejakkan kaki di San Francisco, kali ini saya nak kongsikan 10 lokasi menarik yang wajib dilawati sekiranya berpeluang bercuti ke sini. San Francisco sebenarnya terletak di dalam daerah California dan kebanyakan kawasannya adalah berbukit serta berhampiran dengan pantai. San Francisco juga terkenal sebagai bandar IT kerana disinilah terletaknya Silicon Valley yang menempatkan kebanyakkan syarikat IT seperti Facebook, Pinterest, Cisco dan banyak lagi.

Walaupun banyak syarikat IT kat sini tapi tak bermakna San Francisco ni terlalu canggih dan takde tempat menarik. San Francisco ni begitu unik dan menarik sekali untuk dilawati kerana bandaraya San Francisco yang sungguh mixed culture dengan budaya lain seperti Asia.

1. Pier 39

Pier 39 ni terletak di kawasan bay area yang selalu menjadi tumpuan pelancong. Kawasan Pier 39 ni dibangunkan supaya menjadi destinasi shopping sambil bersantai menikmati pemandangan pantai yang indah. Dari Pier 39 ni juga kita dah boleh nampak Alcatraz dan Golden Gate Bridge dari jauh. Memang banyak barangan yang unik kat sini yang takde dijual ditempa lain seperti cenderamata berbentuk Golden Gate Bridge, tshirt, topi NHL dan banyak lagi. Kat Pier 39 ni juga terletaknya kedai Hard Rock Cafe dan terdapat banyak street performances.

Top 10 San Francisco

Pier 39

Top 10 San Francisco

Suasana kat sini sangat cantik dan tenang

Top 10 San Francisco

Diantara kedai-kedai cenderahati dan seafood kat Pier 39

Top 10 San Francisco

Kedai yang menjual peralatan dan pakaian sukan NFL dan banyak lagi

Top 10 San Francisco

Banyak Singa laut bersantai kat sini

Top 10 San Francisco

Sea Lion tidur

Read More

2,122 total views, 2 views today

Apa yang ada di DisneySea Tokyo?

Sebelum saya bercuti ke Tokyo lagi saya dah berazam untuk menjejakkan kaki ke DisneySea Tokyo. Ramai yang keliru dan tak tau nak pilih di antara DisneySea Tokyo dan Disneyland Tokyo. Apa yang pasti DisneySea bukanlah Water Theme Park seperti Sunway Lagoon.

Walaupun kedua-dua themepark berdekatan di antara satu sama lain, janganlah kita memilih salah satu diantara dua themepark ni. Sebab utama kerana dua-dua theme park ni menawarkan pengalaman baru yang menarik dan keunikan yang berbeza. DisneySea misalnya hanya ada di Tokyo dan tidak ada di negara-negara lain yang mempunyai Disneyland. Pengisian dan ride di dalam kedua-dua themepark ini satu pun takde yang sama.

Oleh sebab itulah ramai yang datang ke Tokyo pasti akan membeli sekurang-kurangnya 2 day pass untuk masuk ke dua-dua theme park ini pada 2 hari berturut-turut. Sekali lagi saya ingatkan, silalah datang awal dan elakkan musim cuti di Jepun sekiranya berhajat ke sini. Sekiranya tidak, kita hanya akan membuang masa dengan beratur selama 1 hingga 2 untuk satu ride.

DisneySea Tokyo

Train ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

View dari dalam Train sebelum sampai ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

Globe di pintu masuk DisneySea Tokyo

Tak susah untuk pergi ke DisneySea Tokyo walaupun hotel kita jauh dari kawasan Maihama. Selepas berhenti di station terdekat iaitu station JR Maihama, kita hanya perlu jalan kaki untuk ke pintu masuk. Dihadapan pintu masuk DisneySea terdapat sebiji globe (bumi) besar seakan-akan di Universal Studio dan dari semasa ke semasa terdapat beberapa watak Disney seperti Mickey Mouse ataupun Minnie Mouse akan menyambut di pintu masuk dan memberi peluang untuk bergambar. Read More

3,809 total views, no views today

Cuti di Perth (Part 2)

Sambungan dari percutian di Perth (Part 1) di mana saya sempat berjalan-jalan di Fremantle dan kawasan sekitarnya. Kat sini memang sangat santai dan dah macam melawat ke Central Market sebab boleh tahan ramai juga yang buat persembahan jalanan seperti menyanyi dan bermain alat muzik. Terdapat sebuah “pasar” kat sini yang juga seakan-akan Central Market yang menjual barangan seni seperti lukisan, boomerang, cenderamata dan macam-macam lagi. Lokasi ni saya rasa lokasi wajib kalau sesiapa yang datang ke kawasan ni.

Cuti di Perth

Berada di depan Fremantle Market

Cuti di Perth

Suasana di dalam Fremantle Market

Read More

15,251 total views, 3 views today

Tosca saji masakan Itali sebenar

Semasa saya menginap di DoubleTree by Hilton Johor Bahru. saya juga turut diperkenalkan dengan restoran Tosca yang terletak di tingkat 13 hotel ini. Meskipun berada di dalam bangunan yang sama, Tosca menyajikan makanan yang berbeza dengan “Makan Kitchen” yang terletak di ground floor. Dengan berkonsepkan masakan Itali, Tosca merupakan restoran yang ideal bagi mereka yang inginkan suasana makan yang eksklusif ataupun private dinner.

Tosca DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Restoran Tosca

Tosca DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Suasana di luar Tosca

Restoran Tosca terletak bersebelahan dengan swimming pool. Berkonsepkan live kitchen, kita boleh nampak chef menyediakan pizza dan juga chef akan memasakan pasta mengikut permintaan kita. Terdapat juga sebuah bilik makan khas yang mempunyai pintu kaca bagi memberi peluang pengunjung menonton aksi menarik di dapur ketika sedang makan.  Read More

860 total views, no views today

Cuti di Perth (Part 1)

Perth sememangnya salah satu destinasi impian saya dan ianya bagaikan mimpi bila dapat menjejakkan kaki ke sini. Berbeza dengan Melbourne ataupun Sydney, Perth terletak di barat Australia dan keadaan di Perth sangat tenang dan tidak sibuk. Suasana tenang dan nyaman terasa sebaik sahaja mendarat di Lapangan Terbang Perth. Penerbangan ke Perth dari KLIA mengambil masa lebih kurang 5 jam. Ini adalah pengalaman pertama saya di Perth dan saya sangat excited nak terokai apa yang menarik di Perth.

Perth

Pemandangan waktu pagi

Perth

Nama apartment yang saya duduk

Perth

Kawasan yang sungguh tenang

Read More

6,498 total views, 4 views today

Review “Everyday Messenger” Beg dari Peak Design

Bagi seseorang yang gemar melancong dan pada masa yang sama gemar mengambil gambar, saya amat mementingkan beg yang harus saya bawa. Walaupun sekarang ni dah banyak pilihan beg untuk kamera tetapi beg yang saya ada selalunya tak pernah mencukupi. Ini adalah kerana di lema seorang photo traveller adalah untuk mempunyai lebih dari satu beg kamera untuk pelbagai situasi ataupun keadaan. Sebagai contoh, beg kamera untuk melancong yang memuatkan 1 body kamera dan 2 lens ataupun beg kamera yang memuatkan 1 compact kamera dan 1 ipad adalah berbeza.

Sebelum ini saya sering menukar-nukar beg mengikut kepada keperluan. Tetapi tak sangka beg rekaan Peak Design hasil projek Kick Starter merubah segalanya. Ianya bukan sekadar beg, tetapi ianya boleh diubah dan disesuaikan dengan keperlukan harian. Pendek kata, samada kita mahu memenuhkan beg dengan semua peralatan kamera ataupun sekadar untuk membawa peralatan asas disamping sedikit barangan peribadi yang lain; beg ini ada jawapannya.

The Everyday Messenger Peak Design

The Everyday Messenger Peak Design

The Everyday Messenger Peak Design

Klip besi bermagnet

Siapa yang pernah mengikuti Kick Starter projek pasti sudah memahami konsep perniagaan mereka. Bermula dari idea dan konsep, Peak Design “menjual” idea beg “The Everyday Messenger” ini secara online tanpa sebelum menghasilkannya secara serious. Tak sangka, beg ini mendapat sambutan luar biasa sehingga memenangi beberapa anugerah. Read More

1,179 total views, no views today

Pirate Adventure – Melaka Alive

Assalamualaikum dan Salam Sejahtara,

Mesti ada yang dah merancang untuk bercuti Melaka tak lama lagi lebih-lebih pada musim cuti sekolah akan datang. Saya sememangnya tak pernah bosan untuk ke Melaka kerana ada macam-macam tarikan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Melaka. Kalau dulu saya ke Melaka Alive untuk menonton persembahan Bahtera Merdeka, tetapi kali ini Melaka Alive telahpun membuka satu lagi tarikan terbaru mereka di sini iaitu Pirate Adventure.

Melaka Alive Pirate Adventure

Saya dipintu masuk Pirate Adventure

Melaka Alive Pirate Adventure

Melaka Alive Pirate Adventure

Terletak pada lokasi yang sama, Pirate Adventure merupakan tarikan terbaru di Melaka Alive yang berkonsepkan gabungan di antara “walkthrough exhibition” dan “rumah hantu”. Ianya terletak kawasan di bawah pentas Bahtera Merdeka ataupun lebih tepat lagi di dalam perut kapal sebagai kawasan pengembaraan pengunjung. Berbeza dengan Bahtera Merdeka, Pirate Adventure tidak mempunyai waktu tayangan tertentu tetapi ianya dibuka setiap masa dari 10 pagi hingga 7 petang.

Sebelum masuk ke dalam Pirate Adventure, saya dan bersama pengunjung yang lain diletakkan di dalam bilik gelap selama 5 minit bagi membiasakan mata dengan keadaan gelap. Sebaik sahaja pintu pertama Pirate Adventure di buka, seorang Pirate terus menyergah dengan ayat dan lenguk ala-ala “Jacks Sparrow”. Nasib tak terkejut.

Melaka Alive Pirate Adventure

Seorang Pirate menyambut ketibaan

Read More

3,657 total views, 1 views today

Nasi Lemak Cik Chom Batu Pahat

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Kali ni saya nak bawa pembaca semua ke restoran Nasi Lemak yang tengah viral di media sosial iaitu Nasi Lemak Cik Chom di Batu Pahat. Sebenarnya Nasi Lemak ni tiba-tiba famous sebab ianya menjual menu nasi lemak yang sangat unik iaitu Nasi Lemak Sotong King dan Nasi Lemak Ikan Siakap. Mana nak cari menu-menu istimewa macam ni kalau bukan di Nasi Lemak Cik Chom di Batu Pahat. Jom kita tengok apa ada kat dalam kedai ni.

Nasi Lemak Cik Chom

Orang beratur sehingga ke luar kedai

Bagi yang pertama kali datang ke sini, suasana beratur panjang hingga ke luar kedai adalah perkara biasa. Walaupun restoran Nasi Lemak Cik Chom ni mula beroperasi sekitar jam 5 petang, tapi orang ramai dah mula beratur seawal jam 4 petang lagi. Masa ni, kerusi meja pun belum di susun lagi dan pemilik restoran pun masih tengah goreng kacang lagi.

Walaupun terpaksa beratur sekurang-kurangnya 1 jam, tapi kebanyakkan dari pelanggan di sini tidak merungut kerana rasa berbaloi dengan apa yang mereka tunggu. Yang menariknya, pelanggan di sini bukan saja terdiri dari orang melayu bahkan ramai juga bangsa lain yang turut beratur untuk mendapatkan Nasi Lemak istimewa ini.

Nasi Lemak Cik Chom

Suasana ketika membeli nasi lemak

Nasi Lemak Cik Chom

Suasana di dalam restoran Nasi Lemak Cik Chom

Terdapat beberapa menu pilihan di sini seperti Nasi Lemak Sotong King, Nasi Lemak Siakap, Nasi Lemak Ayam dan Nasi Lemak Burung Puyuh. Tapi diantara semua menu ini, yang paling banyak menerima order adalah Nasi Lemak Sotong King. Ini adalah senarai harga: Read More

7,571 total views, 1 views today