Tag - Travel

The Lodge Maribaya Bandung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Dah lama rasanya saya tak bercuti-cuti dan melancong. Alang-alang saya berada di Bandung untuk Tahura Trail Run 2018, jadi saya luangkan sedikit masa untuk berjalan-jalan menikmati keindahan alam di Bandung. Tak jauh dari Taman Hutan Raya Bandung, The Lodge Maribaya Bandung ni terletak di Jalan Maribaya, Bandung Barat. Saya memilih untuk ke sini kerana tempatnya yang sungguh cantik dan orang kata sungguh “Instagramable”. Saya ke sini menaiki kereta sewa kerana lokasinya yang agak dalam menyebabkan tiada perkhidmatan Grab ataupun Uber.

Tak sangka saya rasa sungguh bertuah pada hari tu sebab keadaan di sini tidak terlalu sesak dan ramai orang. Saya dimaklumkan The Lodge Maribaya Bandung ini kebiasaanya sesak pada hari minggu dan cuti. Nasib baiklah saya datang pada hari Isnin.

The Lodge Maribaya Bandung

Kaunter pembelian tiket

The Lodge Maribaya Bandung

TIket masuk berupa akses kad

Tiket Masuk The Lodge Maribaya

Tiket masuk tidaklah terlalu mahal, hanyalah 20 ribu rupiah (~RM5) seorang pada hari biasa, 25 ribu rupiah (~RM7) seorang pada hujung minggu dan 35 ribu rupiah (~RM10) pada hari cuti umum. Jadi kalau nak datang tu memang kena rancang betul-betul supaya dapatkan harga termurah sekali. Tapi kalau nak difikirkan apalah beza sangat RM5 dan RM10 tu kan? Kalau nak tahu kenapa, teruskan baca sehingga habis artikel ini.

Saya menerima tiket berupa akses kad yang hanya digunakan sekali sahaja untuk masuk dipintu utama The Lodge Bandung ni. Ohya sebelum saya terlupa, drone tidak dibenarkan digunakan di kawasan ni. Amaran ini jelas dipaparkan dipintu masuk utama. Read More

4,192 total views, 54 views today

Pengalaman di Tahura Trail Run 2018

Siapa sangka saya ke Bandung kali ni bukan untuk bershopping atau berjalan-jalan, tetapi semata-mata untuk menyertai acara trail run terhebat Indonesia iaitu Tahura Trail Run 2018. Sejak saya mengetahui tentang acara ini pada tahun lepas saya dah mula menanam hasrat untuk menjejakkan kaki di Bandung untuk merasai sendiri kemeriahannya. Tahura Trail Run ini merupakan penganjuran kali ke 6 dan ianya diadakan di Tahura iaitu nama pendek bagi Taman Hutan Raya yang terletak di daerah Dago Pakar. Terdapat 5 kategori jarak larian yang ditawarkan iaitu 42KM, 21KM, 17km, 10km dan kategori keluarga.

Bagi 42KM & 21KM acara trail run diadakan pada 20 Jan 2018 dan manakala bagi kategori 17KM, 10km dan keluarga pula dilangsungkan pada keesokkan harinya. Saya sendiri pertama kali menyertai larian sejauh 21KM dan pertama kali juga bagi acara trail run. Bagi saya alang-alang dah datang jauh-jauh tu baik ambil jarak yang lebih mencabar dari biasa. Teruskan membaca untuk mengetahui pengalaman sebenar saya disepanjang acara Tahura Trail 2018.

Race Kit Collection

Tahura Trail Run 2018

Suasana ketika race kit collection

Tahura Trail Run 2018

Race Kit yang saya dapat

Race kit collection diadakan sehari sebelum acara bermula dan lokasinya adalah di Tahura sendiri. Saya pun beli flight ticket ke Bandung sehari lebih awal untuk tujuan berehat dan proses pengambilan race kit. Sekurang-kurangnya dapatlah saya survey jarak dari hotel ke Tahura untuk acara keesokkan harinya. Alhamdullilah, suasana pengambilan race kit tidaklah begitu ramai dan tak perlu terlalu lama menunggu. Saya dimaklumkan pengambilan race kit juga telah dibuat di Jakarta seminggu lebih awal pada peserta yang berasal dari Indonesia.

Proses pengambilan race kit sama je seperti acara larian yang lain. Namun begitu apa yang berbeza adalah Tahura Trail Run menawarkan 4 pilihan warna baju iaitu Pink, Kuning, Biru dan Purple. Saya pilih warna biru sebab tu warna paling selamat (hehe). Masa ni saya dah rasa macam berdebar-debar nak tunggu keesokan harinya sebab masa ni dah boleh nampak wajah-wajah peserta yang bakal lari sama-sama esok. Tak kurang juga ramai yang first time macam saya dan sempat juga saya bertukar-tukar info. Kebanyakkan dari peserta adalah dari luar Bandung seperti dari Jakarta dan Jogja. Beberapa peserta agak teruja bila saya cakap saya dari Malaysia dan datang ke Bandung semata-mata untuk acara Tahura. Read More

2,408 total views, 18 views today

Ippin Ramen Halal di Asakusa

Melancong dan bercuti ke Tokyo menjadi semakin mudah dan senang semenjak banyak restoran makanan halal yang terdapat di Tokyo. Salah satu pilihan yang boleh dicuba sekiranya berpeluang ke Tokyo adalah Ippin Ramen Halal yang terletak di Asakusa. Ini adalah cawangan ke dua Ippin Restaurant selepas cawanngan di Ebisu. Saya sendiri berpeluang menjamu selera di sini kerana dah lama teringin nak merasai Ramen yang dikatakan sedap tu. Restaurant Ippin Ramen ni terletak berhampiran dengan train station Asakusa dan betul-betul bersebelahan jalan utama.

Kawasan Asakusa ni sebenarnya diantara lokasi utama pelancong kerana ianya berhampiran dengan Tokyo Sky Tree Tower dan landmark terkenal lain seperti Sensoji Temple.

Ippin Asakusa Ramen

Di antara menu

Ippin Asakusa Ramen

Suasana di dalam dan ketika membuat pesanan

Ippin Asakusa Ramen

Diantara snack food halal yang dijual

Restaurant Ippin Ramen di Asakusa ni sebenarnya tidaklah begitu besar. Kawasan di dalamnya adalah memanjang dan berkonsep seakan-akan bar. Kita hanya perlu duduk, membuat pesanan dan petugas akan menyediakan makanan di belakang meja kaunter. Terdapat 2 tingkat ruang makan di sini dan di bahagian tingkat atas terdapat ruang solat. Read More

20,074 total views, 4 views today

Spiderman Langkawi Viral Berbasikal

Sewaktu bercuti ke Pulau Langkawi pada minggu lalu, saya tak sangka terserempak dengan Spiderman menaiki basikal. Kejadian aneh dan pelik ini sempat saya rakam ketika berada di sekitar Pekan Kuah. Spiderman ni menaiki basikal melalui tepi jalan utama dan akhirnya berhenti di KFC. Sepanjang perjalanan Spiderman ni, saya nampak ramai yang membunyikan hon serta menjerit “Spiderman” seolah-olah memberi sokongan kepada beliau.

Hasil dari kajian saya, rupanya lelaki yang memakai pakaian ala Spiderman ni sememangnya sudah dikenali oleh rakyat setempat. Kehadirannya di beberapa lokasi utama sememangnya dinanti-nantikan oleh peminat Spiderman. Spiderman ini yang lebih gemar dikenali sebagai Spiderman Langkawi rupanya mempromosikan aktiviti berbasikal dengan gayanya yang tersendiri. Berpendapat aktiviti berbasikal semakin kurang mendapat perhatian, anak jati Langkawi ini mengambil inisiatif sendiri untuk mempromosikan aktiviti riadah tersebut.

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi berbasikal

Spiderman Langkawi

Spiderman di Dataran Lang

Spiderman Langkawi

Spiderman Langkawi bersama kanak-kanak

Read More

6,116 total views, 6 views today

10 Tempat Menarik di San Francisco

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Setelah lebih seminggu saya menjejakkan kaki di San Francisco, kali ini saya nak kongsikan 10 lokasi menarik yang wajib dilawati sekiranya berpeluang bercuti ke sini. San Francisco sebenarnya terletak di dalam daerah California dan kebanyakan kawasannya adalah berbukit serta berhampiran dengan pantai. San Francisco juga terkenal sebagai bandar IT kerana disinilah terletaknya Silicon Valley yang menempatkan kebanyakkan syarikat IT seperti Facebook, Pinterest, Cisco dan banyak lagi.

Walaupun banyak syarikat IT kat sini tapi tak bermakna San Francisco ni terlalu canggih dan takde tempat menarik. San Francisco ni begitu unik dan menarik sekali untuk dilawati kerana bandaraya San Francisco yang sungguh mixed culture dengan budaya lain seperti Asia.

1. Pier 39

Pier 39 ni terletak di kawasan bay area yang selalu menjadi tumpuan pelancong. Kawasan Pier 39 ni dibangunkan supaya menjadi destinasi shopping sambil bersantai menikmati pemandangan pantai yang indah. Dari Pier 39 ni juga kita dah boleh nampak Alcatraz dan Golden Gate Bridge dari jauh. Memang banyak barangan yang unik kat sini yang takde dijual ditempa lain seperti cenderamata berbentuk Golden Gate Bridge, tshirt, topi NHL dan banyak lagi. Kat Pier 39 ni juga terletaknya kedai Hard Rock Cafe dan terdapat banyak street performances.

Top 10 San Francisco

Pier 39

Top 10 San Francisco

Suasana kat sini sangat cantik dan tenang

Top 10 San Francisco

Diantara kedai-kedai cenderahati dan seafood kat Pier 39

Top 10 San Francisco

Kedai yang menjual peralatan dan pakaian sukan NFL dan banyak lagi

Top 10 San Francisco

Banyak Singa laut bersantai kat sini

Top 10 San Francisco

Sea Lion tidur

Read More

3,004 total views, 8 views today

Apa yang ada di DisneySea Tokyo?

Sebelum saya bercuti ke Tokyo lagi saya dah berazam untuk menjejakkan kaki ke DisneySea Tokyo. Ramai yang keliru dan tak tau nak pilih di antara DisneySea Tokyo dan Disneyland Tokyo. Apa yang pasti DisneySea bukanlah Water Theme Park seperti Sunway Lagoon.

Walaupun kedua-dua themepark berdekatan di antara satu sama lain, janganlah kita memilih salah satu diantara dua themepark ni. Sebab utama kerana dua-dua theme park ni menawarkan pengalaman baru yang menarik dan keunikan yang berbeza. DisneySea misalnya hanya ada di Tokyo dan tidak ada di negara-negara lain yang mempunyai Disneyland. Pengisian dan ride di dalam kedua-dua themepark ini satu pun takde yang sama.

Oleh sebab itulah ramai yang datang ke Tokyo pasti akan membeli sekurang-kurangnya 2 day pass untuk masuk ke dua-dua theme park ini pada 2 hari berturut-turut. Sekali lagi saya ingatkan, silalah datang awal dan elakkan musim cuti di Jepun sekiranya berhajat ke sini. Sekiranya tidak, kita hanya akan membuang masa dengan beratur selama 1 hingga 2 untuk satu ride.

DisneySea Tokyo

Train ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

View dari dalam Train sebelum sampai ke DisneySea Tokyo

DisneySea Tokyo

Globe di pintu masuk DisneySea Tokyo

Tak susah untuk pergi ke DisneySea Tokyo walaupun hotel kita jauh dari kawasan Maihama. Selepas berhenti di station terdekat iaitu station JR Maihama, kita hanya perlu jalan kaki untuk ke pintu masuk. Dihadapan pintu masuk DisneySea terdapat sebiji globe (bumi) besar seakan-akan di Universal Studio dan dari semasa ke semasa terdapat beberapa watak Disney seperti Mickey Mouse ataupun Minnie Mouse akan menyambut di pintu masuk dan memberi peluang untuk bergambar. Read More

5,530 total views, 1 views today

Cuti di Perth (Part 2)

Sambungan dari percutian di Perth (Part 1) di mana saya sempat berjalan-jalan di Fremantle dan kawasan sekitarnya. Kat sini memang sangat santai dan dah macam melawat ke Central Market sebab boleh tahan ramai juga yang buat persembahan jalanan seperti menyanyi dan bermain alat muzik. Terdapat sebuah “pasar” kat sini yang juga seakan-akan Central Market yang menjual barangan seni seperti lukisan, boomerang, cenderamata dan macam-macam lagi. Lokasi ni saya rasa lokasi wajib kalau sesiapa yang datang ke kawasan ni.

Cuti di Perth

Berada di depan Fremantle Market

Cuti di Perth

Suasana di dalam Fremantle Market

Read More

21,086 total views, 13 views today

Tosca saji masakan Itali sebenar

Semasa saya menginap di DoubleTree by Hilton Johor Bahru. saya juga turut diperkenalkan dengan restoran Tosca yang terletak di tingkat 13 hotel ini. Meskipun berada di dalam bangunan yang sama, Tosca menyajikan makanan yang berbeza dengan “Makan Kitchen” yang terletak di ground floor. Dengan berkonsepkan masakan Itali, Tosca merupakan restoran yang ideal bagi mereka yang inginkan suasana makan yang eksklusif ataupun private dinner.

Tosca DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Restoran Tosca

Tosca DoubleTree by Hilton Johor Bahru

Suasana di luar Tosca

Restoran Tosca terletak bersebelahan dengan swimming pool. Berkonsepkan live kitchen, kita boleh nampak chef menyediakan pizza dan juga chef akan memasakan pasta mengikut permintaan kita. Terdapat juga sebuah bilik makan khas yang mempunyai pintu kaca bagi memberi peluang pengunjung menonton aksi menarik di dapur ketika sedang makan.  Read More

1,267 total views, no views today

Cuti di Perth (Part 1)

Perth sememangnya salah satu destinasi impian saya dan ianya bagaikan mimpi bila dapat menjejakkan kaki ke sini. Berbeza dengan Melbourne ataupun Sydney, Perth terletak di barat Australia dan keadaan di Perth sangat tenang dan tidak sibuk. Suasana tenang dan nyaman terasa sebaik sahaja mendarat di Lapangan Terbang Perth. Penerbangan ke Perth dari KLIA mengambil masa lebih kurang 5 jam. Ini adalah pengalaman pertama saya di Perth dan saya sangat excited nak terokai apa yang menarik di Perth.

Perth

Pemandangan waktu pagi

Perth

Nama apartment yang saya duduk

Perth

Kawasan yang sungguh tenang

Read More

9,150 total views, 7 views today

Review “Everyday Messenger” Beg dari Peak Design

Bagi seseorang yang gemar melancong dan pada masa yang sama gemar mengambil gambar, saya amat mementingkan beg yang harus saya bawa. Walaupun sekarang ni dah banyak pilihan beg untuk kamera tetapi beg yang saya ada selalunya tak pernah mencukupi. Ini adalah kerana di lema seorang photo traveller adalah untuk mempunyai lebih dari satu beg kamera untuk pelbagai situasi ataupun keadaan. Sebagai contoh, beg kamera untuk melancong yang memuatkan 1 body kamera dan 2 lens ataupun beg kamera yang memuatkan 1 compact kamera dan 1 ipad adalah berbeza.

Sebelum ini saya sering menukar-nukar beg mengikut kepada keperluan. Tetapi tak sangka beg rekaan Peak Design hasil projek Kick Starter merubah segalanya. Ianya bukan sekadar beg, tetapi ianya boleh diubah dan disesuaikan dengan keperlukan harian. Pendek kata, samada kita mahu memenuhkan beg dengan semua peralatan kamera ataupun sekadar untuk membawa peralatan asas disamping sedikit barangan peribadi yang lain; beg ini ada jawapannya.

The Everyday Messenger Peak Design

The Everyday Messenger Peak Design

The Everyday Messenger Peak Design

Klip besi bermagnet

Siapa yang pernah mengikuti Kick Starter projek pasti sudah memahami konsep perniagaan mereka. Bermula dari idea dan konsep, Peak Design “menjual” idea beg “The Everyday Messenger” ini secara online tanpa sebelum menghasilkannya secara serious. Tak sangka, beg ini mendapat sambutan luar biasa sehingga memenangi beberapa anugerah. Read More

1,876 total views, 2 views today