Tag - Upin & Ipin

Upin & Ipin dilantik sebagai Duta Pelancongan Malaysia

Tahniah diucapkan kepada Les’ Copaque Production kerana watak animasi nombor 1 negara iaitu Upin & Ipin dilantik sebagai Duta Pelancongan Malaysia oleh Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC). Pelantikan sebagai duta ni merupakan salah satu penghargaan besar buat Upin & Ipin yang juga merupakan Duta Unicef Malaysia. Saya sendiri berpeluang menyertai dan terlibat di dalam majlis pelantikan yang penuh bersejarah ini yang diadakan di Saloma Bistro. Acara utama pada hari tersebut sebenarnya merupakan Majlis Rumah Terbuka namun pihak MOTAC turut  mengambil kesempatan yang ada bagi mengumumkan berita pelantikan ini.

Maskot Upin & Ipin tampil di dalam dewan Saloma Bistro dengan berbaju melayu sambil diiringi oleh pasukan kompang mendendangkan lagu tema Upin & Ipin. Sambil perlahan-lahan menari mengikuti irama lagu, maskot Upin & Ipin diarak menaiki pentas utama. Majlis pelantikan disempurnakan YBhg. Datuk Hj. Ab. Ghaffar bin A. Tambi, Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan).

Upin & Ipin sebagai Duta Pelancongan Malaysia

Upin dan Ipin ketika masuk ke dalam dewan

Upin & Ipin sebagai Duta Pelancongan Malaysia

Gimik Pelancaran

Read More

1,549 total views, no views today

Muzik Video Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!

Les’ Copaque Production dengan kerjasama KRU Studios melancarkan muzik video lagu “Jeng, Jeng, Jeng!” nyanyian Yubi Band bersama Upin dan Ipin (Asyiela Puteri). Lagu “Jeng, jeng, Jeng!” yang berkonsepkan pop-santai mempunyai lirik yang sesuai dan mudah dinyanyikan. Muzik video ini juga memaparkan gerak tari yang dicipta khas untuk lagu ini dan diharapkan menjadi ikutan yang popular. Lagu ini dicipta sepenuhnya oleh tenaga kerja Les’ Copaque dan KRU Music telah memberi kerjasama untuk menyusun semula muziknya.

Lagu ini merupakan lagu utama di dalam filem “Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!” yang bakal ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 24 November 2016, edaran Primeworks Distribution. Muzik Video ini dapat ditonton di YouTube Channel Les’ Copaque Production bermula pada 16 Ogos 2016.

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng!

Maskot Upin & Ipin bergaya memainkan gitar

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng!

Tn Haji Burhanuddin, Dato Aliff Syukri dan Dato’ Norman Abdul Halim ketika majlis pelancaran

Read More

7,418 total views, no views today

Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng bakal di pawagam

Sebuah majlis sidang media sempena pelancaran filem animasi nombor 1 Malaysia iaitu “Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!” telah berlangsung di Aloft Kuala Lumpur Sentral hari ini. Filem terbaru siri animasi popular Upin & Ipin yang diterbitkan secara usahasama antara Les’ Copaque Productions dan KRU Studios ini bakal ditayangkan di seluruh Malaysia dan Indonesia pada November 2016 nanti.

“Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!” merupakan sebuah filem animasi Malaysia pertama yang menggabungkan teknik animasi 3D dan lakonan hidup. Proses penggambaran filem ini dijalankan di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur dan proses pembikinan animasi pula dihasilkan oleh Les’ Copaque Production. Primeworks Distribution adalah pengedar rasmi filem ini selain mendapat sokongan penuh dari Pengarah Kandungan Kreatif dan Teknologi (MDEC), yang sentiasa menginginkan animasi sebagai penanda aras baru dalam landskap teknologi. Filem yang menelan kos penerbitan mencecah RM4 juta mendapat pembiayaan FINAS di bawah Dana Kesan Khas (CGI).

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Suasana ketika Majlis Sidang Media Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Upin Ipin Jeng Jeng Jeng

Dari kiri [En Izham Omar (Primeworks Studio), Dato’ Norman (CEO KRU Group), Tn Hj Burhanuddin (Les’ Copaque Production), Dato’ Kamil Othman (Ketua Pengarah FINAS) dan En Hasnul Hadi (Pengarah Kandungan Kreatif MDEC)

Filem ini merupakan filem animasi pertama arahan pengarah terkenal Erma Fatima yang bergandingan bersama Hajjah Ainon Ariff, yang merupakan Pengarah Kandungan Kreatif Les Copaque Production. “Upin & Ipin Jeng, Jeng, Jeng!” menampilkan Asyiela Putri, pemilik suara asal watak utama Upin & Ipin, Pelakon Wanita Terbaik Asia, Puteri Balqis, penyanyi rock tersohor Awie, Sara Ali, Gambit serta Remy Ishak sebagai barisan pelakon. Filem ini mencipta sejarah dalam industri perfileman tempatan dengan menggunakan teknik penerapan teknologi komputer grafik yang menggabungkan watak animasi dan watak manusia. Peminat-peminat Upin & Ipin bakal menyaksikan buat pertama kalinya watak kembar kesayangan mereka muncul secara nyata dan berinteraksi dengan karakter manusia. Read More

18,251 total views, no views today

Koleksi Baju Raya JAKEL Upin Ipin, Nabil, Aaron Aziz dan Rozita Che Wan

Assalamualaikum semua,

Walaupun tak sampai seminggu kita menyambut Ramadhan tetapi dah banyak promosi mengenai pakaian raya di war-warkan. Salah satu promosi raya yang sedang hangat diperkatakan adalah promosi Gempak Raya bersama JAKEL yang menawarkan pakaian raya koleksti selebriti terkenal. Baru-baru ini telah diadakan masjlis pelancaran kali kedua di JAKEL Mall KL dan sekali gus mengadakan jualan harga runtuh dan lelongan.

Gempak Raya Jakel

Jakel Mall di Kuala Lumpur

Gempak Raya Jakel

Diantara selebriti JAKEL Aaron

Gempak Raya Jakel

Nabil bergurau bersama Che Ta di pentas

Read More

10,945 total views, no views today

Upin & Ipin Musim 9

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Tak sangka Upin & Ipin dah masuk musim ke 9 dan bermakna dan 9 tahun Upin & Ipin bersiaran di TV9. Bayangkan kalau ada anak yang umur 1 tahun masa mula-mula tengok Upin & Ipin dulu, sekarang dia dah darjah 3. Cepat betul masa berlalu, pejam celik, pejam celik je.

Untuk musim ke 9 ini ada banyak cerita dan kisah menarik yang bakal dihidangkan kepada penonton. Kisah berlatar belakangkan kampung ni tak pernah habis dan tak pernah bosan. Sebabnya adalah sekarang ni kebanyakkan kanak-kanak dah tak kenal dengan suasana kampung dan tak pernah mengalami apa yang kita alami dulu. Jadi melalui cerita Upin & Ipin ni sedikit sebanyak dapatlah kongsi cerita-cerita kita zaman di kampung dulu.
poster Read More

5,305 total views, no views today

10 Fakta Yang Anda Tidak Tahu Mengenai Upin Ipin

Saya sekadar nak kongsikan beberapa fakta yang ramai orang tak tahu mengenai animasi Upin & Ipin. Ada diantara fakta-fakta ini tidak pernah diumumkan di mana-mana media di Malaysia.

1. Upin & Ipin pada asalnya bukanlah watak utama di dalam  filem Geng Pengembaraan Bermula, tetapi hanyalah watak kanak-kanak ditepi jalan yang membantu Badrul dan Lim untuk memberi arah jalan ke rumah Tok Dalang. Tetapi selepas populariti siri Upin & Ipin pada tahun 2007 akhirnya Les’ Copaque Production menambah penglibatan Upin & Ipin di dalam filem Geng yang ditayangkan di pawagam pada tahun 2009.

wd_geng_dalamgua

2. Upin & Ipin pada asalnya dihasilkan di dalam keadaan botak kerana ingin mengurangkan kos penghasilan  dan simulation “hair” di dalam 3D. Akhirnya mereka kekal botak sehingga kini. Read More

31,956 total views, no views today

Upin Ipin Store

Kalau sebelum ini saya promote produk dan jenama lokal seperti Abstrax Jingga dan Republic Of Big, apa kata kali ni saya nak promote pula produk Upin & Ipin. Kepada semua peminat setia Upin & Ipin mesti ada yang belum tahu kat mana nak dapatkan barangan ORIGINAL Upin & Ipin. Paling mudah dan paling BEST adalah di Butik Upin Ipin Store yang terletak di Shah Alam, Seksyen 13. Kenapa saya kata best, sebab kat sinilah semua barangan baru akan dijual terlebih dahulu selepas dihantar ke outlet lain seperti di Kedai Makan Upin & Ipin. Jom kita tengok apa yang ada kat dalam butik ni.

Upin Ipin Store

Butik Upin Ipin Store

Read More

16,441 total views, 2 views today

Give Away #1Patung Cinonet Upin Ipin

Salah satu aktiviti yang telah dirancang sepanjang tahun 2015 di blog MohdZarin.com adalah aktiviti Give Away. Ini adalah sebagai salah satu tanda terima kasih dari saya kepada pembaca setia blog saya. Untuk Give Away yang pertama ni saya plan nak buat sesuatu yang simple dan mudah untuk disertai.

cinonet_02

Gambar Patung Cinonet Upin Ipin yang diambil bersama makanan

Read More

2,963 total views, no views today

Tema Tadika Mesra

Assalamualaikum dan selamat kembali ke sekolah bagi adik-adik semua. Sempena memberi semangat kepada adik-adik yang baru memulakan sesi persekolahan tahun ni, saya dan beberapa team Les’ Copaque bersepakat memakai baju TADIKA MESRA ke office. Baju Tadika Mesra ni actually adalah salah satu baju krew semasa Karnival Upin & Ipin 2013 (Fuh~ Nasib muat lagi).

Kalau nak tahu, dipoket setiap baju ni ada tertulis nama masing-masing. Memang sama macam dalam cerita Upin & Ipin. Bukan semua staff Les’ Copaque ada baju ni sebab bukan semua yang bertugas semasa karnival tahun tu.

tadika06 Read More

2,325 total views, no views today

Jom Jalan-Jalan Jepun – Makuhari (Part 2)

Akhirnya hari yang ditunggu iaitu Japan Halal Expo 2014 telahpun tiba. Acara ni berlangsung di Makuhari Messe iaitu sebuah pusat konvensyen yang terkemuka di Jepun. Makuhari Messe ni sangat terkenal sehingga acara-acara besar seperti Japan Auto Show dan konsert-konsert juga kebiasaannya diadakan di sini. Japan Halal Expo ni sebenarnya adalah penganjuran tahun pertama dan ianya tidak pernah dianjurkan sebelum ni. Di sini, lebih dari 100 syarikat dari pelbagai negara mempromosikan produk halal masing-masing dari produk makanan hinggalah kepada produk kesihatan.

View_of_Makuhari-Messe_from_Nakase_2-chome_crossing

Makuhari Messe (Sumber Google)

halal01

Pintu masuk

halal02

Sesi pendaftaran

Japan Halal Expo ni berlangsung selama 2 hari. Pada hari pertama, acara pelancaran diadakan pada awal pagi di dewan utama dan dihadiri oleh media-media tempatan. Saya kagum menonton acara pelancaran mereka ni sebab semuanya sangat sistematik dan tersusun. Kalau di Malaysia, kebiasaannya media akan menuju ke depan pentas untuk mengambil gambar sesi pelancaran dan sebagainya. Berbeza dengan suasana di Jepun, media tidak dibenarkan berada di hadapan pentas, disebaliknya semua media mengambil video dan gambar dari hujung dewan dengan menggunakan zoom lens.

Tidak cukup dengan itu, semua media dan tetamu dilengkapi dengan alat bantu dengar yang membolehkan kita memilih bahasa apa yang ingin kita dengar ketika acara sedang berlangsung. Alat bantu dengar ini kemudiannya mempunyai fungsi yang membolehkan media merakamkan audio secara terus kepada kamera masing-masing tanpa perlu berjumpa dengan juru audio.

halal07

Suasana pelancaran

halal03

Sedang susun flyer

Read More

6,483 total views, no views today