Assalamualaikum semua dan Salam Sejahtera kepada pembaca blog setia saya. Kali ni saya berpeluang menonton Teater paling meletop 2013 iaitu teater “Bahayanya Wanita”. Kalau dah selalunya kita tengok wayang je, apa salah sekali sekala kita tengok pulak teater. Dengar kata setiap hari teater ni fullhouse sehinggalah hari terakhir persembahan iaitu pada 31 Dis 2013. Saya sendiri berkesempatan menonton persembahan teater ini pada hari ke 3 persembahan di Istana Budaya.
Bahayanya Wanita
Zizan Razak menjadi tumpuan
Semua barisan pelakon dan tenaga kerja
Seperti penonton-penonton yang lain, expectation saya pada awalnya ingin menonton 4 barisan pelakon utama iaitu Zizan Razak, Umie Aida, Erra Fazira dan Nora Danish. Teater berkonsepkan muzikal ni mengisarkan bagaimana kehidupan Zizan yang berkahwin 3 dan terpaksa melayan kerenah isteri-isterinya. Setiap seorang isterinya ditonjolkan dengan perwatakan yang berbeza sehinggalah akhirnya Zizan jatuh cinta dengan watak ke empat yang ingin dijadikan juga sebagai isteri.
Teater ini walaupun memfokuskan kepada konsep poligami namun ianya dibawakan dengan cara yang sangat santai dan menghiburkan. Lakonan Zizan seperti yang kita tahu, menjadi penghidup kepada teater ini disamping lakonan mantap isteri-isterinya yang lain. Dengan tidak hanya berpandukan skrip asal, Zizan sering menokok nambah dialognya sendiri bagi menceriakan panggung sari Istana Budaya. Lagu-lagu yang dipilih juga kebanyakkannya adalah dari lagu-lagu popular masa kini yang ditukar lirik.
Ketika sesi autograf
Beratur untuk sesi autograf
Nora Danish
Zizan Razak bersama Zizan Razak
Secara keseluruhannya, teater ini sangat menghiburkan dan dikira berjaya. Namun begitu, secara peribadinya saya agak kurang “puas” menonton lakonan ketiga-tiga isteri Zizan kerana hampir baki 50% lagi persembahan teater ini telah didominasi oleh Erma Fatima. Ye, Erma Fatima adalah pengarah teater ini dan dia merupakan calon isteri ke 4 buat Zizan. Erma Fatima di dalam usaha untuk mencari cinta sejati dan berazam untuk tidak berkahwin dengan lelaki orang akhirnya jatuh cinta juga dengan Zizan yang mengaku bujang.
Lakonan terbaik oleh Zizan
Bergambar bersama Zizan
Sempat bergambar bersama Nora Danish
Yang penting kita enjoy~
Bersama Umie Aida
Bersama Datin Ziela Jalil
Single shot bersama Lana Nordin
Lakonan Johan juga best
Selain dari lakonan, pujian juga harus diberikan kepada orang dibelakang tabir yang bekerja keras menghasilkan props, sets dan muzik. Sets yang digunakan begitu cantik dan berjaya ditukar dengan lancarnya ketika proses perubahan scene. Kawalan muzik pula sangat baik lebih-lebih lagi kebanyakkan dari lagu yang dinyanyikan adalah miming dan memerlukan pengawalan masa yang tepat.
Akhir kata, marilah kita memberi sokongan terhadap teater Malaysia. Kalau bukan kita, siapa lagi.

3,171 total views, 1 views today

About author View all posts Author website

Mohd Zarin

Mohd Zarin

Blogger, Web, Photographer, Travel, Foods and Social Media

1 CommentLeave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.