Tag - Malaysia

Review Topeng Muka KN95 Abstrax Jingga

Sebaik saja topeng muka KN95 Edisi Khas Abstrax Jingga diumumkan untuk pre-order, saya terus membuat tempahan online kerana takut kehabisan stok. Memang betul jangkaan saya kerana ianya laku seperti goreng pisang panas sehingga dicetak kali ke-2 dan masih juga kehabisan stok. Di saat artikel ini ditulis, Abstrax tidak lagi mengeluarkan dan menjual topeng muka KN95 ini di atas faktor-faktor tertentu. Ini bermakna, topeng muka KN95 Abstrax yang terdapat pada tangan saya ini adalah versi limited edition dan mungkin tak ramai yang memilikinya.

Sebenarnya semasa saya membuat tempahan online topeng muka KN95 ini, terdapat beberapa perbalahan di media sosial mengenai fungsi dan objektif pengeluaran topeng muka ini. Dari sudut peminat “kipas susah mati” Abstrax, pengeluaran topeng muka KN95 edisi khas ini merupakan berita gembira kerana ianya begitu unik dan cantik. Alang-alang dapatlah kelihatan bergaya sikit walaupun memakai topeng KN95 untuk melindungi diri dari virus COVID-19. Itulah yang didebatkan kerana dari sudut kesihatan, topeng muka KN95 yang tidak boleh dibasuh semula haruslah dibuang dan tidak boleh digunakan semula. Terdapat juga segelintir dari netizen yang berpendapat harga yang dijual adalah harga “yahudi” dan ingin mengaut keuntungan semata-mata di kala musim COVID-19.

Topeng Muka KN95 Abstrax Jingga

Packaging Topeng Muka KN95 Abstrax Jingga

Read More

359 total views, 35 views today

Cara Pengeluaran KWSP Akaun 2 i-Lestari

Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin telahpun mengumumkan untuk membolehkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengeluarkan caruman dari KWSP Akaun 2 i-Lestari. Ini adalah bertujuan untuk mengurangkan beban rakyat ketika menghadapi musim wabak COVID-19 semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ianya juga adalah langkah persediaan rakyat Malaysia yang berkemungkinan hilang sumber pendapatan dan amat memerlukan sumber kewangan.

Cara pengeluaran KWSP i-Lestari

Terdapat 3 cara untuk mengeluarkan caruman KWSP i-Lestari ini :

  1. Secara dalam talian melalui e-Pengeluaran dalam i-Akaun web* (Ahli).
  2. Secara e-mel yang dialamatkan kepada : ilestarimohon@epf.gov.my; atau
  3. Secara hantaran pos/kurier

Walau bagaimanapun pihak KWSP, menyarankan supaya permohonan pengeluaran caruman KWSP i-Lestari ini dilakukan secara online kerana ianya lebih cepat dan mudah dilakukan.

Jadi kali ini saya nak kongsikan cara paling mudah untuk membuat pengeluaran caruman KWSP i-Lestari melalui online.

Permohonan pengeluaran KWSP i-Lestari secara atas talian

Read More

310 total views, 9 views today

Nasi Kerabu Tersedap di Dunia!

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Bila bercakap pasal nasi kerabu, kita sering terbayang menu enak dari pantai timur ini yang sering dijual di bazaar Ramadhan ataupun pasar malam. Tapi tahu tak, terdapat sebuah restoran di Terengganu yang menjual Nasi Kerabu Tersedap di dunia!. Ya, memang betul nasi kerabu kat sini telah diiktiraf sebagai 50 makanan terbaik di dunia oleh The World Street Food Congress 2017. Bukan calang-calang restoran saya nak pergi makan kali ni tau, level international tau!

Tak percaya dengan laporan media, saya sendiri pergi ke restoran Fauzi Nasi Kerabu yang terletak di Kuala Terengganu ini untuk merasai sendiri betul ke sedap sangat nasi kerabu kat sini.

Fauzi Nasi Kerabu Kuala Terengganu

Fauzi Nasi Kerabu

Fauzi Nasi Kerabu Kuala Terengganu

Beratur panjang

Bila sampai je di Fauzi Nasi Kerabu ni saya dah boleh nampak ramai orang beratur dengan suasana berasap-asap dari jauh. Tak sempat lagi saya beratur, saya jenguk sikit apa yang sedang dibakarnya sebab baunya sungguh menusuk kalbu. Kebetulan ketika saya baru tiba di situ, peniaga baru saja meletakkan ayam dan juga daging di tempat membakar. Perapan ayamnya kelihatan begitu merah dan pekat mungkin dari kunyit dan beberapa rempah lain lagi. Isi ayamnya juga nampak besar dan menyelerakan. Read More

293 total views, no views today

Cara-cara claim RM30 e-Tunai Rakyat

Bermula 1 Jan 2020, semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas layak menuntut insentif e-Tunai Rakyat bernilai RM30 melalui beberapa aplikasi e-tunai. Tuntutan ini boleh dilakukan menggunakan salah satu dari pengendali e-wallet terpilih iaitu Grab, Boost ataupun Touch ‘n Go dan proses dijangkakan akan mengambil masa selama 5 hari bekerja. Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, lebih 15 juta rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas dan berpendapatan kurang dari RM100,000 setahun, layak menerima insentif ini.

Cara-cara claim RM30 e-Tunai Rakyat

Siapakah Yang Layak Menerima e-Tunai Rakyat?
  • Warganegara Malaysia
  • Berusia 18 tahun ke atas
  • Berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun

Oleh itu, kita sebagai rakyat Malaysia berhak menuntut RM30 insentif yang diberi oleh pihak kerajaan Malaysia ini dan harus tau cara-cara untuk melakukan proses ini. Berikut adalah cara-cara untuk claim RM30 e-Tunai Rakyat menggunakan 3 aplikasi e-tunai sedia ada.

1. Claim  e-Tunai Rakyat menggunakan Boost

Langkah 1 : Buka aplikasi Boost e-wallet dan klik pada ruang jumlah kreditCara-cara claim RM30 e-Tunai Rakyat Read More

11,799 total views, 10 views today

Taman Tasik Titiwangsa Berwajah Baru

Setelah hampir 2 tahun Taman Tasik Titiwangsa ditutup kerana proses menaik taraf, kini pada 15 Disember 2019 akhirnya ianya dibuka semula kepada orang awam. Pengunjung sudah boleh beriadah dan menggunakan semua kemudahan yang terdapat di sini. Namun begitu Taman Tasik Titiwangsa ini akan dirasmikan secara rasminya pada tahun 2020 nanti. Saya sendiri dah lama rasanya tak sini dan memang rindu sangat nak berjalan-jalan di kawasan sekitar Taman Tasik Titiwangsa.

Tanpa melepaskan peluang yang ada, saya mengambil kesempatan melihat sendiri Taman Tasik Titiwangsa berwajah baru sempena hari pertama pembukaannya pada Disember 2019 yang lalu. Seawal 7 pagi lagi saya dah sampai ke Taman Tasik Titiwangsa ini dan apa yang saya boleh cakapkan pada first impression saya adalah WOW! Kalau nak tau, teruskan membaca.

Taman Tasik Titiwangsa Berwajah Baru

Taman Tasik Titiwangsa

Lokasi  Taman Tasik Titiwangsa ini sememangnya sungguh unik dan penting kerana ianya terletak ditengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur. Satu usaha yang baik yang diambil orang DBKL untuk menaik taraf taman yang sungguh dekat dihati warga kuala lumpur. Taman ini dibuka seawal jam 6pagi sehingga 10malam. Berikut adalah peta keseluruhan Taman Tasik Titiwangsa bagi rujukan semua. Read More

2,880 total views, no views today

Halloween di Night of Fright 7 Sunway Lagoon

Kalau masa Halloween memang tak sah kalau kita dah nampak macam promosi berkaitan dengan tema seram dan berkaitan dengan Halloween. Perasan seram dan takut tu rasa macam satu trend yang semua orang ingin alami ketika musim ni. Saya juga akhirnya terjebak dan mengalami sendiri perasaan seram ketika Halloween yang lalu di Night of Fright Sunway Lagoon. Sebenarnya Night Of Fright ni adalah edisi ke 7 dan setiap tahun saya lihat banyak good review berkaitan dengan event ni. Dari set seramnya sehinggalah kepada cosplayer di Night Of Fright ini semuanya dikatakan menyeramkan. Seram ke tidak? Teruskan membaca review saya menyeramkan diri di NIGHT OF FRIGHT 7.

Acara NOF7 ini diadakan setiap hujung minggu bermula dari hari Jumaat hingga Ahad dan pintu masuk mula dibuka pada jam 7.30pm sehingga 11.30pm. Ini bermakna persembahan Halloweennya adalah waktu malam sahaja dan tiada persembahan pada waktu siang. Kalau siang tak takut pulak dah kan?

Night of Fright 7

Entrance di Sunway Lagoon

Terdapat 8 jenis rumah hantu serta pelbagai jenis rides dan beberapa persembahan pentas yang boleh ditonton dan dimasuk bila-bila masa sahaja ketika berada di Night Of Fright. Yang paling mengujakan adalah semua petugas ataupun cosplayer disekitar kawasan sangat-sangat into the character.  Kebanyakkan dari mereka dipakaikan dengan kostum hantu yang cantik dan dimekap dengan sangat teliti dan believable. Perwatakan mereka juga sangat kena dan bersesuaian dengan watak hantu yang dibawakan. Mereka sangat displin dan menjaga perwatakan mereka walaupun ramai yang ingin bergambar bersama. Walaupun rupanya mereka agak menakutkan, tetapi mereka tidak dibenarkan untuk memegang dan bercakap dengan pengunjung. Jadi tak perlulah terlalu takut.

Night of Fright 7

Persembahan pentas

Night of Fright 7

Diantara hantu yang menyeramkan di Night of Fright 7

Night of Fright 7

Hantu paling comel

Read More

471 total views, no views today

Smiggle KLCC

Rasanya pasti ramai peminat Smiggle dah tahu yang Smiggle dah pun membuka cawangan terbaru mereka di KLCC dan yang pertama di Malaysia. Kalau sebelum ni, cawangan paling dekat adalah di Singapore kini semudah di KLCC saja. Bagi yang tak tahu pula, Smiggle ni merupakan jenama yang berasal dari Australia  dan amat terkenal dengan barangan cenderamata yang berwarna-warni. Sebelum ni saya selalu shopping barang Smiggle di Vivo City Mall di Singapore tapi sekarang ni nak shopping hari-hari di KLCC pun boleh.

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Smiggle KLCC

Promosi 2 untuk RM18

Smiggle di KLCC terletak di tingkat 2 dan berdekatan dengan escalator. Sekali pandang, cawangan Smiggle ni tidaklah sebesar di Singapore tapi cukup untuk mempamerkan macam-macam barangan yang berwarna-warni. Dari alat tulis, peralatan melukis hinggalah kepada beg pelbagai saiz yang terdiri dari warna pink, hitam, hijau dan biru. Memang sesuai untuk sesiapa yang kumpul barangan Smiggle dan simpan sebagai koleksi. Boleh dikatakan, dari taknak beli pun akhirnya nak terbeli juga barangan kat sini.

Smiggle KLCC

Sebahagian dari peralatan dan alat tulis

Read More

27,183 total views, no views today

Lego Star Wars Day Legoland Malaysia

Kepada peminat Star Wars ini adalah masa yang amat sesuai untuk berkunjung ke Legoland Malaysia. Bersempena dengan Star Wars Day, Legoland Malaysia menganjurkan bulan Star Wars pada sepanjang bulan Mei dengan pelbagai aktiviti menarik buat peminat sejati Star Wars dan Lego. Bermula dari 7 & 8 Mei 2016, Star Wars Special Parade telah diadakan dengan dibarisi oleh lebih dari 90 karakter Star Wars dari 501st Legion seperti Stormtroopers, Darth Vader dan banyak lagi.

Perarakan yang bermula dari luar pintu masuk Legoland Malaysia ini bermula seawal jam 9pagi dan kemudiannya berarak masuk dan berhenti beberapa check point di dalam Legoland sebelum berakhir di Star Wars Miniland. Memang ramai betul orang menanti kemunculan watak-watak Star Wars ini dari awal lagi. Saya sendiri sangat excited sebab tak pernah melihat parade seperti ini dari jarak dekat.

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Lego Star Wars Day Legoland

Star Wars Parade bermula

Lego Star Wars Day Legoland

Lebih 90 watak Star Wars berkumpul

Lego Star Wars Day Legoland

Diantara pemakai kostum kanak-kanak

Read More

3,895 total views, no views today

Sushi King cawangan ke 100 di AEON Mall Shah Alam

Berita baik kepada semua peminat Sushi King kerana Sushi King baru sahaja melancarkan cawangan ke 100 iaitu di AEON Mall Shah Alam. Saya memang peminat sushi, lebih-lebih lagi Suski King. Rasanya baru beberapa minggu lepas saya ber“bonanza” di Sushi King dan minggu ini saya datang sekali lagi untuk melihat sendiri keunikan cawangan ke 100 Sushi King.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi King di AEON Mall Shah Alam terletak di Japan Street iaitu di tingkat 1. Lokasinya tak susah sangat nak cari kerana ianya terletak bersebelahan dengan Daiso. Kat sini apa yang berbeza adalah terdapat satu menu baru yang saya dimaklumkan hanya terdapat di cawangan ini saja. Menu tersebut adalah Kushige iaitu sejenis makanan jepun berkonsepkan gorengan. Pelbagai pilihan Kushiage seperti udang, daging berkeju, salmon, durian mochi dan banyak lagi ditempatkan di kaunter khas.

Secara keseluruhannya, saya rasa Sushi King kat sini tidaklah terlalu besar tapi sederhana saja. Ketika saya makan malam kat sini, sekejap je keseluruhan meja dah penuh.

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Kaunter Kushiage

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Diantara pilihan Kushige

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Keadaan di dalam Sushi King

Sushi King AEON Mall Shah Alam

Sushi di Conveyor

Read More

7,866 total views, no views today

Keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Kali ni saya nak bawa pembaca blog MohdZarin.com ke utara tanahair iaitu di Kuala Kangsar, Perak. Rasanya semua orang dah kenal dengan makanan yang paling terkenal di Kuala Kangsar ni iaitu Laksa Kuala Kangsar. Tapi kali ni saya taknak bercakap mengenai makanan, tetapi nak berkongsi mengenai keindahan Masjid Diraja Kuala Kangsar iaitu Masjid Diraja Ubudiah.

Terletak di Bukit Chandan, Masjid ni sangat indah dan cantik. Kubah emas dan menara masjidnya merupakan diantara rekaan senibina masjid yang tercantik saya pernah lihat. Walaupun nampak begitu cantik, tak sangka rupanya Masjid ni telahpun berusia hampir 100 tahun dan telah dirasmikan pada tahun 1917.

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Pandangan luar dari bahagian sisi

Masjid Diraja Ubudiah Kuala Kangsar

Kubah Emas

Sebelum ni Masjid Ubudiah merupakan Masjid Negeri Perak sebelum Masjid Sultan Idris Shah II dibina di Ipoh pada tahun 1968. Masjid Ubudiah sekarang dikenali sebagai Masjid Diraja dan ditadbirkan oleh suatu Jawatankuasa Tadbir Masjid Ubudiah dan dipengerusikan oleh sesiapa yang dilantik oleh Paduka Seri Sultan.

Dari segi reka bentuk ia juga amat menarik. Ia berbentuk octagon dan mempunyai 4 buah menara setinggi 126 kaki serta dikelilingi oleh kubah-kubah di bahagian dalam yang mana tiap-tiap satu garis pusatnya berukuran sepanjang 60 kaki. Bahagian-bahagian dalam dinding dan lantai masjid ini menggunakan batu marmar berwarna merah dan putih yang di bawa khas dari Itali dan London. Read More

4,070 total views, no views today