Tag - Run

Pembukaan Trek Larian Stadium Nasional Bukit Jalil

Pada 17 Ogos yang lalu pihak Stadium Nasional Kuala Lumpur Sports City ataupun Stadium Nasional Bukit Jalil telahpun membuka trek larian secara percuma kepada orang ramai. Menurut respon dari admin pihak Stadium Nasional di laman sosial Instagram @stadiummalaysia_official, trek larian ni dibuka setiap hari Sabtu dan Ahad dari jam 7pagi hingga 10pagi, berbeza dengan langkah pihak Stadium sebelum ini yang hanya membuka pada tempoh-tempoh tertentu sahaja. Namun begitu, trek larian ini tidak akan dibuka sekiranya terdapat sebarang acara yang melibatkan penggunaan stadium.

Walaupun saya pernah berlari di trek larian Stadium Nasional Bukit Jalil ini namun bila dah diberi peluang percuma seperti ini, saya rasa excited dan ingin berlari sekali lagi di sini. Seperti yang kita semua tahu, trek larian dan Stadium Nasional Bukit Jalil merupakan salah satu stadium bertaraf antarabangsa yang kita sebagai rakyat Malaysia patut banggakan. Stadium Nasional Bukit Jalil telah dinaik taraf sempena Sukan Sea ke-29 pada tahun 2017 dan pemandangan di dalam stadium ini sungguh memukau.

Trek Larian Stadium Nasional Bukit Jalil

Penggunaan percuma trek larian Stadium Nasional Bukit Jalil

Stadium Nasional Bukit Jalil

Parking di kawasan luar dan masuk ke larian melalui pintu ini

Trek Larian Stadium Nasional Bukit Jalil

Trek Larian Stadium Nasional Bukit Jalil

Berpeluang berlari di trek larian di Stadium Nasional Bukit Jalil saya rasa diantara wish list yang semua rakyat Malaysia harus tunaikan. Bila menjejakkan kaki saja di dalam stadium perasaan seolah-olah menjadi atlet Negara tiba-tiba terasa. Kalau biasanya kita dapat menonton perlawanan bola ataupun temasya sukan dari pemandangan kerusi penonton, tapi kali ini kita pula yang berdiri di ruangan atlet dan ahli sukan. Perasaannya sungguh tak dapat nak digambarkan lebih-lebih lagi dengan pemandangan sekeliling stadium yang tersergam indah seolah-olah mendengar sorakan. Cukup dramatikkan?

Terdapat 9 lane di trek larian di sini dan sama seperti trek larian yang lain, satu pusingan trek larian adalah sejauh 400m Read More

1,325 total views, no views today

Pengalaman Berlari dalam Kostum Harimau

Sebenarnya saya pun tak pernah terfikir untuk berlari dengan memakai kostum tetapi mungkin disebabkan event larian yang saya sertai kali ni membuatkan saya bersemangat untuk mencuba sesuatu yang lain. Event yang saya sertai adalah, Malayan Tiger Run 2019 yang merupakan larian fun run 5KM yang dianjurkan sempena Global Tiger Day 2019. Event ni bukanlah pertandingan berlari di dalam kostum tercantik ataupun sebagainya tetapi saya sendiri yang terasa ingin mencabar diri sendiri dengan memakai kostum. Jadi bersesuaian dengan temanya iaitu Harimau, saya pun mencari pakaian kostum Harimau beberapa hari sebelum acara bermula.

Sebenarnya, banyak pilihan kostum ataupun onesie haiwan yang ada dijual di online. Cari saja pasti jumpa macam-macam rupa dan harga di dalam lingkungan RM30-RM100. Tetapi kebanyakkanya mengambil masa lebih kurang 7 hingga 10 hari untuk proses penghantaran kerana ianya dihantar dari luar negara. Jadi saya pun terfikir untuk mencari di UpTown Shah Alam saja.

Berlari dalam Kostum Harimau

Onesie Harimau RM35 di UpTown Shah Alam

Nasib saya baik, kerana ada satu kedai sahaja yang menjual onesie haiwan di sini dan ada satu sahaja onesie Harimau. Harganya pula hanyalah RM35 sahaja dan ianya kelihatan cantik dan warnanya sangat terang seakan-akan warna harimau Maybank. Okay, tanpa berfikir panjang lepas saya cuba pakai saya pun terus beli.

Malayan Tiger Run 2019

Acara Malayan Tiger Run 2019 diadakan di IOI City Mall dan saya dimaklumkan lebih 4,000 peserta menyertai larian ini. Saya betul-betul tak sangka ramai juga yang sertai walaupun sebenarnya pada hari yang sama terdapat beberapa acara larian yang lain. Setibanya saya sekitar jam 6.45am saya masih malu-malu dan kurang yakin lagi memakai kostum harimau ni. Cubalah bayangkan saya seorang je yang pakai onesie harimau macam ni.  Tu pun pada awal-awal pagi tu ada peserta yang tanya saya di mana nak ambil race kit sebab ingatkan saya maskot official Maybank. (Saya pun terfikir kenapa nak ambil race kit pagi-pagi macam tu?)

Tapi lama kelamaan tu saya tak kisah sangat walaupun ramai orang asyik perhatikan saya saja. Dah la kostum saya ni nampak muka. Saya terfikir ada ke orang yang kenal saya ni?

Berlari dalam Kostum Harimau

Pagi-pagi masa mula-mula pakai kostum harimau

Berlari dalam Kostum Harimau

Selfie di garisan permulaan

Berlari dalam Kostum Harimau

Selfie lagi dengan pelari lain

Read More

836 total views, no views today

Half Marathon di NPE Run 2019

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Ini adalah kali ke 2 saya menyertai larian di NPE Run dan merupakan Half Marathon saya yang ke 7. NPE Run merupakan sebahagian dari acara IJM-Allianz Duo Highway Challenge dan merupakan salah satu acara larian terbesar dan terhebat di Malaysia dengan penyertaan melebihi 9,000 pada tahun ini. Saya sendiri sangat excited untuk join larian kali ini walaupun saya dimaklumkan route 21KM pada tahun ini merupakan route yang sama dengan tahun lepas. Pada tahun lepas catatan masa bagi Half Marathon saya di NPE Run 2018 adalah lebih kurang 3 jam 5 minit yang mana ketika itu saya masih baru dan mula berjinak-jinak berlari sejauh 21KM.

Namun begitu untuk NPE Run 2019 ini saya tidak berhajat untuk memperbaiki masa larian tetapi lebih kepada berlari secara konsisten dan fokus kepada LSD (Long Short Distance). Lagipun tahun ni saya memang betul-betul nak menikmati suasana pagi di highway tanpa rasa tekanan. Ayuh! Mari kita mulakan!

NPE Run 2019

Suasana ketika flagoff

NPE Run 2019

Berlari melalui tol secara percuma

NPE Run 2019

Terdapat 2 kategori untuk NPE Run 2019 iaitu 21KM dan 10KM. Saya yang menyertai larian sejauh 21KM, dilepaskan pada jam 5.30pagi bersama peserta-peserta yang lain. Saya masih ingat semangat dan sorakkan pelari-pelari ketika di Flag Off. Masing-masing begitu semangat untuk memulakan larian dan teruja untuk memulakan larian. Pelari beragama Islam seperti saya sudah pastilah memulakan larian sambil merancang di manakah lokasi dan jarak yang sesuai untuk menunaikan solat subuh. Saya sudah meletakkan sasaran untuk solat subuh sekitar jam 6.00pagi-6.15pagi ataupun sekitar 9-10KM. Ini adalah kerana saya tak nak terlalu awal dan terlalu lambat supaya mengelakkan momentum semangat larian.

Alhamdulillah, ruang solat yang selesa disediakan di KM8 dengan bas bergerak untuk mengambil wuduk. Peserta wanita boleh solat di dalam bas, manakala peserta lelaki solat di luar bas. Terdapat juga pelari yang berlari membawa anak mereka di dalam stroller. Saya rasa larian pada 10KM pertama begitu tenang meskipun cuaca agak sedikit panas pada pagi itu. Read More

1,841 total views, no views today

Putrajaya Night Marathon 2018

Acara Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan diantara acara larian marathon yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakkan runner. Menghidangkan pilihan larian sejauh 42Km dan 21KM serta jarak larian lain yang lebih rendah, kebanyakkan pelari suka berlari di Putrajaya kerana laluan yang kurang berbukit,  mendatar dan lebih-lebih lagi ianya diadakan pada waktu malam. Namun begitu, untuk berlari dalam cara Full Marathon dan Half Marathon bukanlah sesuatu yang mudah. Setiap pelari harus mempunyai latihan dan persediaan yang cukup disamping pengawalan makanan yang seimbang.

Putrajaya Night Marathon 2018 merupakan penyertaan Half Marathon yang ke 4 saya dan terus terang saya rasa sangat excited kerana kali ni saya boleh dikatakan sudah bersedia dari segi fizikal dan latihan larian. 2 bulan sebelum acara ini saya sudah melalui beberapa latihan larian setiap hari termasuklah mengamalkan makanan seimbang dan sihat. Salah satu pemakanan yang saya amalkan adalah dengan mengambil ubi kentang dan khususnya Potatoes USA. Bila saya banyak berlatih, saya perlukan tenaga dan proses recovery yang lebih cepat. Ramai yang beranggapan pisang adalah pilihan yang lebih baik untuk memberikan tenaga kerana mengandungi potassium yang tinggi. Tetapi sebenarnya ubi kentang mengandungi lebih banyak potassium dari pisang.

Putrajaya Night Marathon 2018

Potatoes USA booth di Putrajaya Night Marathon 2018

Putrajaya Night Marathon 2018

Kentang baik untuk diet

Di Putrajaya Night Marathon 2018, salah satu booth yang menarik perhatian saya adalah booth Potatoes USA. Pertama kali menjadi penaja bersama bagi acara ini, sebenarnya nama Potatoes USA sangat terkenal di negara barat dengan menjadi penaja bagi acara besar seperti Ironman dan sebagainya. Jadi bila saya nampak je booth Potatoes USA di Putrajaya Night Marathon 2018 dah terasa seperti atlet Ironman. Terdapat sampel makanan berasaskan ubi kentang diedarkan di booth ini sebelum dan selepas larian diadakan. Read More

4,878 total views, no views today

Coway Run 2018

Percaya atau tidak sebenarnya COWAY RUN 2018 adalah salah satu acara larian yang saya amat nanti-nantikan. Ini adalah kerana pada Coway Run 2017 merupakan acara larian 10KM saya yang pertama. Banyak pengalaman dan perkara baru yang saya belajar semasa sertai Coway Run 2017 tahun lalu. Maklumlah, masa tu saya baru belajar dan baru terasa seronok join acara larian.

Berbeza dengan tahun lepas, pada tahun ini Coway Run 2018 telah diubah lokasi ke MAEPS Serdang. Saya pun rasa di Maeps lebih better sebab ianya kawasan tertutup dan lebih mudah untuk berlari. Dengan berkonsepkan Beat The Heat, Coway Run 2018 ni merupakan salah satu acara running event yang cepat sold out. Pelbagai gimik menarik seperti Wind Tunnel dan Mist Tunnel menjadi ‘halangan’  dalam larian kali ini. Idola fitness kegemaran ramai pula iaitu Jordan Yeoh sekali lagi menjadi duta bagi Coway Run 2018.

coway run 2018

Suasana sebelum flag off

coway run 2018

Berlari di dalam ladang nenas

Saya yang menyertai larian bagi kategori 10KM dilepaskan pada 7pagi sebaik sahaja selepas melakukan warming up yang diketuai oleh Jordan Yeoh sendiri. Manakala peserta bagi kategori 5KM pula dilepaskan sekitar jam 7.30pagi. Secara kasarnya saya lihat ramai peserta tahun ini dan mungkin saya anggarkan sekitar 5 – 7 ribu peserta. Setup pada flagoff pula saya lihat sangat cantik dibina dan nampak sangat “gah”. Read More

1,050 total views, no views today

SCORE Run Series 2018 Ambassador

Walaupun ada beberapa bulan lagi untuk SCORE RUN Series 2018 akan bermula tetapi debaran menantikan detik flag off semakin terasa. Apa tah lagi SCORE RUN Series 2018 kali ini menawarkan sepasang medal yang cantik yang merupakan versi gabungan dari larian edisi Malam dan Siang. Baru-baru ni SCORE telah mengadakan acara bersama media bagi mengumumkan beberapa informasi penting diantaranya adalah pelantikan Duta ataupun Ambassador bagi SCORE RUN Series 2018. Acara ini telah berlangsung di Runners Cafe di Bukit Jalil. Sebelum kita berkenalan dengan ambassador SCORE RUN Series ni jom kita tengok apa yang menarik di Runners Cafe.

Runners Cafe

Pertama kali saya masuk ke dalam Runners Cafe saya dah boleh nampak banyak dekorasi dalam yang berunsurkan running. Medal dan piala running dijadikan sebagai sebahagian dari elemen penarik disetiap sudut cafe. Medal yang digantung kat sini pun bukan calang-calang tau. Kebanyakkannya adalah dari acara larian terkenal tempatan dan luar negara. Dari medal fun run sehinggalah kepada medal Ultra Run serta Trail Run. Kagum saya tengok medal-medal larian sebanyak ni. Saya dimaklumkan pemilik cafe ni adalah seorang runner yang gemar mengumpul medal larian dan menjadikan cafenya sebagai tempat untuk runner bersantai sambil bertukar-tukar cerita.

SCORE RUN SERIES 2018

Runners Cafe

SCORE RUN SERIES 2018

Diantara medal di Runners Cafe

SCORE RUN SERIES 2018

Baju larian juga dipamerkan di sini

Read More

4,422 total views, no views today

Pengalaman di Tahura Trail Run 2018

Siapa sangka saya ke Bandung kali ni bukan untuk bershopping atau berjalan-jalan, tetapi semata-mata untuk menyertai acara trail run terhebat Indonesia iaitu Tahura Trail Run 2018. Sejak saya mengetahui tentang acara ini pada tahun lepas saya dah mula menanam hasrat untuk menjejakkan kaki di Bandung untuk merasai sendiri kemeriahannya. Tahura Trail Run ini merupakan penganjuran kali ke 6 dan ianya diadakan di Tahura iaitu nama pendek bagi Taman Hutan Raya yang terletak di daerah Dago Pakar. Terdapat 5 kategori jarak larian yang ditawarkan iaitu 42KM, 21KM, 17km, 10km dan kategori keluarga.

Bagi 42KM & 21KM acara trail run diadakan pada 20 Jan 2018 dan manakala bagi kategori 17KM, 10km dan keluarga pula dilangsungkan pada keesokkan harinya. Saya sendiri pertama kali menyertai larian sejauh 21KM dan pertama kali juga bagi acara trail run. Bagi saya alang-alang dah datang jauh-jauh tu baik ambil jarak yang lebih mencabar dari biasa. Teruskan membaca untuk mengetahui pengalaman sebenar saya disepanjang acara Tahura Trail 2018.

Race Kit Collection

Tahura Trail Run 2018

Suasana ketika race kit collection

Tahura Trail Run 2018

Race Kit yang saya dapat

Race kit collection diadakan sehari sebelum acara bermula dan lokasinya adalah di Tahura sendiri. Saya pun beli flight ticket ke Bandung sehari lebih awal untuk tujuan berehat dan proses pengambilan race kit. Sekurang-kurangnya dapatlah saya survey jarak dari hotel ke Tahura untuk acara keesokkan harinya. Alhamdullilah, suasana pengambilan race kit tidaklah begitu ramai dan tak perlu terlalu lama menunggu. Saya dimaklumkan pengambilan race kit juga telah dibuat di Jakarta seminggu lebih awal pada peserta yang berasal dari Indonesia.

Proses pengambilan race kit sama je seperti acara larian yang lain. Namun begitu apa yang berbeza adalah Tahura Trail Run menawarkan 4 pilihan warna baju iaitu Pink, Kuning, Biru dan Purple. Saya pilih warna biru sebab tu warna paling selamat (hehe). Masa ni saya dah rasa macam berdebar-debar nak tunggu keesokan harinya sebab masa ni dah boleh nampak wajah-wajah peserta yang bakal lari sama-sama esok. Tak kurang juga ramai yang first time macam saya dan sempat juga saya bertukar-tukar info. Kebanyakkan dari peserta adalah dari luar Bandung seperti dari Jakarta dan Jogja. Beberapa peserta agak teruja bila saya cakap saya dari Malaysia dan datang ke Bandung semata-mata untuk acara Tahura. Read More

6,560 total views, no views today

Score Run Series 2018

Walaupun baru masuk bulan Jan pada tahun 2018 tapi saya pasti kebanyakkan runner dah mula beraksi semula dengan mendaftar acara larian kegemaran masing-masing. Saya sendiri dah daftar beberapa acara larian sebab takut penuh dan tak sempat nak masuk. Dalam banyak-banyak larian pada tahun ni, salah satu acara larian yang pasti saya takkan lepaskan adalah SCORE Run Series 2018. Popular dengan tagline CONQUER THE CITY, Score Run pada tahun ni diadakan dalam 2 versi sekali gus iaitu versi malam dan siang. Saya teruja sangat nak join SCORE Run pada tahun ni sebab tahun lepas saya tak sempat masuk dan pada tahun ni nampaknya penganjuran lebih besar diadakan.

SCORE RUN SERIES 2018 SCORE RUN SERIES 2018 NIGHT EDITION

SCORE RUN SERIES 2018 Night Edition ataupun edisi malam ni bakal diadakan pada 5 Mei 2018 di Anjung Floria Putrajaya. Peserta boleh memilih untuk lari sejauh 5KM, 13KM ataupun 21KM. Larian malam ni bagi saya sangat fun sebab kurang rasa panas dan agak lambat untuk penat. Walau bagaimanapun, berlari waktu malam haruslah lebih berhati-hati kerana kekurangan cahaya.  Read More

8,410 total views, no views today

Coway Run 2017

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca blog saya. Kali ni saya sungguh excited nak berkongsi pengalaman berkaitan dengan acara larian yang terbaru saya sertai iaitu Coway Run 2017. Ini adalah larian ke 2 yang saya sertai selepas Spongebob Run 2017 pada bulan lepas. Apa yang membuatkan saya excited adalah kerana Coway Run ni pertama kali dianjurkan dan seperti mana yang kita tahu, jenama Coway ni sendiri adalah berasal dari Korea. Medalnya juga agak unik dan cantik serta dicipta berdasarkan dari bentuk titisan air. Semenjak beberapa bulan sebelum larian ni bermula lagi, pihak penganjur dah mula promote larian ni di media sosial dengan macam-macam pendekatan untuk create hype Coway Run 2017.

Kali ni saya sertai larian sejauh 10KM namun terdapat juga pilihan jarak untuk 5KM. Coway Run ni diadakan di The Starling Mall iaitu sebuah shopping mall baru di Damansara. Di antara kit larian yang diberikan adalah beg, tshirt, bib, tuala serta beberapa alat untuk rambut (Takde kaitan dengan larian).

Coway Run 2017

Race Kit Coway Run 2017

Coway Run 2017

Saya berada di sini seawal jam 6.30pagi

Coway Run 2017

Senaman panas badan

Macam biasalah kalau join larian, seawal jam 6 pagi lagi dah kena datang dan mulakan dengan senaman ringan serta taklimat oleh pihak penganjur. Boleh tahan ramai juga peserta untuk Coway Run ni dan kebanyakkanya memakai baju biru Coway. Memang tiada masalah parking kerana peserta boleh parking dikeliling kawasan kedai di sini ataupun di dalam Starling Mall  Mall ni sendiri.  Tak kurang juga yang begitu bersemangat untuk larian ni sehingga training bersungguh-sungguh sebelum memulakan larian. Berbeza dengan fun run yang biasa, Coway Run ni juga ada menawarkan hadiah kepada pemenang bagi kategori lelaki dan perempuan. Saya memang takkan menanglah sebab nak join ni pun suka-suka. Read More

3,157 total views, 2 views today

SpongeBob Run Malaysia 2017

Ini sebenarnya adalah kali pertama saya sertai Fun Run dan apa-apa jenis run yang pernah dianjurkan. Tak tau kenapa, tapi SpongeBob Run ni sangat menarik perhatian saya semenjak ianya diwar-warkan beberapa bulan yang lepas. Dengan harga pendaftaran sebanyak RM95 pada mulanya saya rasa ianya agak mahal. Yela, dah la first time masuk Fun Run dah kena bayar sebanyak tu. Tapi selepas saya lihat sendiri Race Kit yang ditawarkan serta Medal Spongebobnya akhirnya saya takde fikir-fikir lagi. Tambahan pula saya memang nak cuba cari pengalaman dalam aktiviti macam ni.

SpongeBob Run ni dianjurkan di Setia City Park iaitu berdekatan dengan Setia City Mall dan terdapat 2 pilihan larian iaitu sejauh 3Km dan 5KM. Sebenarnya saya rasa saya boleh lari 5KM tapi oleh kerana ini adalah first time jadi saya ambik 3KM saja dulu.

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

SpongeBob Run Malaysia 2017

Suasana di Setia City Park pada jam 7pagi

Seawal jam 6.30 pagi lagi Setia City Park telah dipenuhi dengan ribuan peserta larian yang memakai pakaian warna kuning terang. Baju ni adalah di antara Race Kit yang diberikan selain beg, bib larian, bantal SpongeBob dan beberapa kupon Sunway Lagoon. Oleh kerana saya join larian 3KM jadi bib saya adalah berwarna pink iaitu design watak Patrick manakala yang lari sejauh 5KM memakai bib berwarna kuning iaitu watak SpongeBob. Suasana masa ni nampak sangat meriah sebab larian ni disertai oleh pelbagai peringkat umur dan bangsa. Read More

4,626 total views, no views today